Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Uczulenie na we³niane tkaniny
> Ubiór i dodatki > Ubiory - ogólnie > Ubiory - porady techniczne
Aran_Linveil
Witam
Ostatnio zdarzylo mi sie duzo chodzic w moim dublecie wykonanym z we³ny. Caly jest podszysty p³utnem oprocz kolnierzyka. Po drugim dniu, na szyi wyskoczyla mi abrdzo nieladna czerwona plama i wysypka, mocno swedzaca. CZulem sie fatalnie i przez caly czas utrzymywal sie u mnie stan podgoraczkowy, udalem sie do dermatologa i powiedziala ze to uczulenie kontaktowe(czy jakos tak).

Czy spotkaliscie sie z czyms takim? Nie wiem czy teraz welna w samej swojej obecnosci nie bedzie mi przeszkadzac(a raczej mojemu organizmowi). Boje sie ze len wywola ten sam efekt poniewaz tez jest ostry.... CZy w takim wypadku moge urzyc sztucznego, ale gladkiego materialu?

Pozdroofka Aran Linveil
Ró¿yczka
Szczerze mówi±c twój stan jeszcze nie jest taki z³y, ja po pó³ godzinnym kontakcie z we³n± angsad.gif jestem ca³a swêdz±ca opuchniêta kichaj±c± wiêc wiem jakie to uczucie. tongue.gif
Rada jest jedna , musisz dopilnowaæ by ani kawa³eczek we³ny nie dotyka³ twojego cia³a i tyle, da siê prze¿yæ. Teoretycznie s± te ró¿ne leki dunno.gif , ale wiêkszo¶c nie dzia³a na stany skórne, co mo¿e ci powiedzieæ ka¿dy dermatolog. Jedyna droga to podszyæ ca³y dublet w³acznie z ko³nierzykiem, i na przysz³o¶æ pilnowaæ by wszystko mia³o podszewki dok³adnie oddzielaj±ce cia³o od we³ny.
( testy zawsze mo¿esz sobie zrobiæ, ale ostzegam mo¿esz siê du¿o nieprzyjemnych rzeczy dowiedzieæ, ja us³ysza³am ¿e nie moge siê zbli¿aæ do lnu i do pierza chat.gif , ale jak na razie nie ma ¿adnych sensacji w tym wzglêdzie wiêc neguje t± diagnoze)

Je¶li chcesz byæ niehistoryczny ale naturalny i bez ataku alergi to polecam bawe³ne, jest mi³a i ciê¿ko na ni± mieæ uczulenie, jest naturalna a jak kto¶ na ciebie napadnie ¿e nie historycznie , to wsytarczy powiedzieæ ¿e by³a ju¿ w ubraniach u¿ywana w XVw wiêc "sk±d wiecie ¿e wcze¶niej jej nie u¿ywano???"

Ró¿czyka heart.gif
Flavia
Nie jeste¶cie sami- Ró¿yczko i Aranie icon_cool.gif Te¿ mam stwierdzon± alergiê na we³nê,(czerwone oczy, spuchniete rêce, twarz...) ale nia zamiarzam rezygnowaæ z klimatów rr smile.gif . Je¿eli chodzi o surowce na materia³-noszê ogólnie rzeczy lniane i skórzane.

Jechanie na lekach, to nie jest rozwi±zanie!!.
Bagpiper
nie chce byc niegrzeczny - ale po co ta dyskusja - jedynym sensownym wyjsciem jest odczulanie - trwa dlugo ale daje 100% efekty (ja sam jeszcze 2 latat temu do welny sie nie moglem zblizyc - teraz wszystko jest ok)
Albo bierz zyrtec (choc to slaby lek)
Woo
Zyrtec'u nie bierz, bo bêdziesz pada³ na nos... równie dobre s± leki loratyna, loratadyna, aleric, ale nie wywo³uj± senno¶ci. Zobserwuj co ciê tak uczula oprócz we³ny, pójd¼ do alergologa, na jesieni zrobi Ci testy, a w przysz³ym roku bêd± Ciê regularnie k³uli - odczulanie (które czêsto daje dobre efekty - Bagpiper - tobie siê pofarci³o, mnie odczulali 8 lat...).
A co do "wszystkich naturalnych materia³ów" to marne szanse, ¿eby¶ mia³ uczulenie np. na len. We³na to, jakby nie patrzeæ, sier¶æ. Len to zupe³nie co innego.

pozdrawiam wszystkich zakichanych.
£.
(wszystkie sier¶ci, trawy, drzewa, kurz, pierze, py³ budowlany, dym tytoniowy...) smile.gif
Madeleine
Virlix, Zyrtec, Allertec, Amertil, CetAlergin to jest ten sam preparat o ró¿nych nazwach handlolwych- Cetyryzyna. Najtanszy z nich obecnie jest Virlix, jednakowo¿ daje skutki uboczne w postaci senno¶ci- chocia¿ nie u wszystkich- sama bra³am ten preparat od momentu pojawienia sie na polskiim rynku, czyli oko³o 10 lat- i wieksza senno¶c zaczê³am zauwa¿ac od mniej wiecej dwóch lat dopiero. Preparat przyjmuje sie na noc, wtedy okres "senno¶ci" tez przypada na czas nocny.
Aleric, Flonidan, Claritine, Loratan, Rotadin to równiez jest to samo- loratadyna. G³ówna ró¿nica miêdzy tymi dwoma preparatami jest taka ¿e ostatni nie powoduje w/w senno¶ci- jednakze sa ludzie którzy np lepiej toleruj± cetyryzynê. Najtanszy z loratadyn jest obecnie Flonidan.
Trzeba przyjmowaæ preparat minimu 2 dni przed imprez± aby wogóle zadzia³a³o. Mo¿na dodaæ wapno do picia.
Clemastinum jest lekiem przeciwhistaminowym pierwszej generacji (oba w/w to generacja druga) i w³asciwie powinno sie go przyjmowac dopiero jesli oba pierwsze nie zadzia³a³y. Dodatkowo nie polecam tego preparatu w czasie imprez, gdzie z regu³y pije sie alkohol.... Klemastyna i etanol to wyjatkowo paskudne po³±czenie.
Na swêdz±ce wysypkii polecam ma¶æ Elocom- jest tylko na receptê, ale warto poprosic swojego lekarza o wypisanie bo efekt jest niemal¿e natychmiastowy.
Sama mam uczulenie na we³nê, jak szyjê to mam ca³e rêce w wysypkach ró¿nych, ale poniewaz jestem na sta³e na lekach przeciwalergicznych wiec nie jest ¼le- do noszenia staram sie zawsze oddzielic we³nê od skóry za pomoca koszuli z d³u¿szym rêkawem, podszewki itp.
A co do mieszkania z kotami na które siê nie ma uczulenia to- ca³e ¿ycie mieszkam z kotami, mam silne uczulenie na koty- na swoje nigdy- tzn, przez pierwszy miesi±c. Mechanizm odczulenia na w³asnego kota jest mniej wiecej taki sam jak w odczulaniu w gabinecie, szczepionk±. Tyle tylko ze trzeba uwa¿ac bo mo¿e sie okazac ze uczulenie jest zbyt silne i zamiast odczulenia zafundujemy sobie wstrz±s anafilaktyczny nowym kiciusiem.....
Co do szczepionek- nie s³ysza³am niestety o szczepionkach odczulaj±cych na we³ne..... i raczej takowe nie istniej±......
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.