Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Uzbrojenie legionisty rzymskiego z IV i V w. n.e.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie staro¿ytne > Inne uzbrojenie staro¿ytne
Wiêc³aw
Jak dok³adnie wygl±da³o uzbrojenie takiego legionisty? Wiem tylko, ¿e by³o o wiele inne. Czy armiê przezbrojono ca³kowicie, czy 'starzy' legioni¶ci tak¿e w niej byli? No i do kiedy takie formacje utrzyma³y siê w Bizancjum?
Wotawa
Wygl±da³o róznie i zmienia³o siê. Podane ¼ród³o - jak najbardziej, jest te¿ sporo wspó³czesnych opracowañ. Jest te¿ bardzo dobra, holenderska grupa odtwarzaj±ca te czasy:
FECTIO
Oczywi¶cie o pewnych pomys³ach mo¿na by d³ugo dyskutowaæ, ale maj± kapitalne poradniczki dla pocz±tkuj±cych. Zw³aszcza polecam ten o robieniu tarczy. Zwracam uwagê na ¼ród³o pozyskania skóry na obicie rantu :-D.
Poniewa¿ s± to czasy ma³o atrakcyjne ideologicznie i szpanersko, zazwyczaj s± lepiej odtwarzane ni¿ wcze¶niejsze. Po prostu bior± sie za to tylko na prawdê przejêci :-).
Generalnie ju¿ bez pilum, d³ugi miecz, tarcza eliptyczna, prawie okr±g³a, zupe³nie inne opancerzenie i ubiór.

No i co najwa¿niejsze mamy ¶wiadectwa na temat tego co wk³adanio pod pancerz (segmentata zniknê³a w III w.n.e.). Otrzyma³em te¿ odtstnio jedn± ma³±, m±dr± ksi±¿eczkê, upierajaca sie przy dosyc czêstym noszeniu nagolennic u pó¼norzymskich legionistów (raczej III-IVw).
Wiêc³aw
Dziêki. Du¿o tam pisze. A wiecie mo¿e, czy obowi±zkowa by³a zbroja u takich legionistów (Vegetius pisze ¿e nie chcieli nosiæ)? I czy w IV wieku u¿ywano jeszcze czasem gladiusa?
Gdzie mo¿na kupiæ/zamówiæ w miarê tanio gladiusa/spathê i pó¼no-rzymski he³m?
Wiêc³aw
I jeszcze jedno. W internecie spotka³em siê z czym¶ takim jak semi spatha. Jak to wygl±da³o? Niby mniejsza spatha ale jak mniejsza? Dos³owne t³umaczenie to pó³-spatha no ale ja nie wierzê w 40 cm spathy, podobnie jak nie wierzê w zielone krasnoludki na spaodchronach smile.gif
Wotawa
Zbrojê bym jednak dokompletowa³, choæ na koñcu. Zdania s± tu podzielone u historyków, poza tym sytuacja mog³a siê zmieniaæ dosyæ p³ynnie w zale¿nosci od miejsca i czasu.

Który okres by Ciê bardziej interesowa³?
Przy okazji, czy jest jeszcze kto¶ kto interesuje siê pó¼nym Rzymem?
Wiêc³aw
Najbardziej interesuje mnie IV wiek, a konkretnie okolice bitwy na mo¶cie mulwijskim, a na równi z tym koñcówka cesarstwa zachodniego.
Ma kto¶ mo¿e jakie¶ rysunki jak wygl±da³y groty w³óczni z tego okresu? I czy plumbata (taka pó³metrowa strza³ka do rzucania) by³a na uzbrojeniu zwyk³ego legionisty?
Witos³aw
do usuniêcia...
Wotawa
CYTAT
I czy plumbata (taka pó³metrowa strza³ka do rzucania) by³a na uzbrojeniu zwyk³ego legionisty?

Plumbata - by³a na wyposa¿eniu legionisty.

CYTAT
Ma kto¶ mo¿e jakie¶ rysunki jak wygl±da³y groty w³óczni z tego okresu?

Jest trochê grotów z IVw. Przejrzyj linki z Fectio i inne linki podane w linkowni odno¶nie Rzymian, przepraszam, nie mam czasu szukaæ. Ale chyba by³y nawet w osprejach (choæ oczywiscie bez skali).

CYTAT
ale ciekawi mnie jedna ¿ecz czy rzymianie u¿ywali topora?

Tak, ale raczej nie do walki :-) Choæ w schy³kowym Rzymie chyba wszystko mo¿liwe.
Rabiega
CYTAT(Wojs³aw)
czy rzymianie u¿ywali topora?

To zale¿y, o których "Rzymian" pytasz, imperium by³o do¶æ rozleg³e...I o który czas.I do jakich celów.Rozumiem, ¿e bojowych ?
U schy³ku Imperium, gdy w rzymskich legiach s³u¿yli w lwiej czê¶ci ró¿nej ma¶ci Germanie ,Gallowie i inni - topór bojowy by³ stosowany - pos³ugiwali siê tym, czym potrafili najlepiej.
W czasach, nazwijmy je pogl±dowo "wcze¶niejszych" topór nie wchodzi³ w sk³ad "standardowego" uzbrojenia legionisty.
Witos³aw
do usuniêcia...
Rabiega
Armia Rzymu by³a najnowocze¶niejsz± w ówczesnym ¶wiecie.Wyposa¿enie, umundurowanie i uzbrojenie by³o, jak to by¶my dzi¶ nazwali -"regulaminowe".
Oczywi¶cie w bitewnym zamieszaniu móg³ legionista u¿yæ i palika z namiotu, co nie oznacza ¿e ów palik wchodzi³ w sk³ad jego uzbrojenia.
Temat to "uzbrojenie legionisty..." - có¿ maj± z tym wspólnego gladiatorzy ?
Nie polecam filmów jako ¼ród³a wiedzy, a nawet inspiracji - nie tylko nisko- ale nawet wysokobud¿etowych.
Pozdrawiam.
Witos³aw
do usuniêcia...
Konsul
[quote="Wojs³aw"][quote] Mnie g³ównie interesuje wczesne ¶redniowiecze u S³owian (IXw.), to co pyta³em siê wcze¶niej to tylko z ciekawo¶ci, to tak jakby zago¿a³y kibic pi³ki no¿nej, przeczyta³ wyniki koszykówki, jedno sport i drugie, podobnie jak tutaj; w staro¿ytno¶ci ¿neli siê w bitwach jak i we wczesnym¶redniowieczu. bum.gif[/quote]
Starozytni rzymianie nie rzneli siê jak we wczesnym ¶redniowieczu. Rzymianie stosowali taktyke i strategiê rzeczy, poza Bizancium w³a¶ciwie zapomniane we wczesnosredniowiecznej Europie.Za³±czam kilka rekonstrukcji wygl±du ¿ymskich ¿o³nierzy od I do V wieku.
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Zrobilem porzadki i wydzielilem off topic o brodach i tunikach do --- starozytnosc(s)
Prosze sie trzymac tematu.
Konsul
Tu jest doskonale odtworzony wugl±d ostatnich ¿o³nierzy Rzymu.
http://www.twcenter.net/forums/showthread....?t=30642&page=1
Wotawa
Powiedzmy, ¿e s± to ró¿ne stopnie doskona³o¶ci. Ok?
Konsul
Kurcze znowu mnie ponios³o. Generalnie chodzi mi o zdjecia, bo obrazki w wiekszo¶ci sa przykre. Za to Ci goscie naprawde sie postarali. Z daleka nie cwidze wiekszych niescis³osci, ale nie jestem wybitnym znawc± uzbrojenia pu¼no rzymskiego wiec fajnie jak ktos by naniós³ swoje ewentualne uwagi.
CYTAT
Kurcze znowu mnie ponios³o.

bigsmile2.gif

CYTAT
Tu jest doskonale odtworzony wugl±d ostatnich ¿o³nierzy Rzymu

Zgadza sie, generalnie sa na bardzo wysokim poziomie. Ale do doskonalosci w odtworstwie jeszcze daleko i malo kto taki poziom osiaga. I Wotawa sie uczepil slusznie jedynie tej "doskonalosci".

Rozrozniam dwa etapy z "wysokiej polki" jesli chodzi o poziom rekonstrukcji.
"na piatke" - jezeli odtworzona postac wyglada tak, ze jakby sie miala przeniesc w czasie to "nikt sie nie kapnie ze " ...
.. i tu brakuje np tego ze kolczugi nie sa nitowane i nie wygladaja jak te z epoki , i pewnie by sie jescze cos znalazlo, gdyby sie przyczepic ...

"na szostke" - jezeli spelnia wymogi "na piatke" i dodatkowo kazdy element wyposazenia jest zrobiony dawna technologia, czyli np ze material jest recznie tkany z przedzionych recznie nici i reczeni farbowany roslinnie, ze helm jest kuty anie tylko giety i spawany i polerowany szlifier± elektryczna itp itd.

Panow ze zdjec o jakich mowa oceniam na "5 z minusem" z grubsza biorac, i to calkiem niezla nota uwazam.

Warto dodac ze wszystkie helmy (ponizej zdjecia z tarcza co ma literke "P" ) .. byly robione w Polsce

pozdrawiam
skorupa
W pracy "Beitrage zur romischen und barbarischen Bewaffnung" , wydanej w Lublinie w 1994r. jest ciekawy artyku³ na temat rzymskiego "pospolitego ruszenia" nad limesem. Im by³ wiêkszy syf w samym Imperium tym bardziej przerzucano ciê¿ar wysi³ku zbrojnego na samych mieszkañców tych okolic.
Zygmunt
Na licznych rysunkach rekonstruuj±cych tarcze s± one wypuk³e, mam pytanie jak to by³o rozwi±zane techniczne?? Tarcza z deszczu³ek zawsze bêdzie p³aska, musia³o by to byæ wykonane inaczej (plecionka jak ka³gan?)
Czy jest to oparte na jaki¶ znaleziskach, przedstawieniach?
Borg
Gdzies na forum przy okazji dyskusji o Grecji byl link gdzie byla pokazana rekonstrukcja tarczy hoplity ze szczegolami Moze tak samo to robili
ew spytac Ulfhendarow jak swoje robili... ktos tu chyba od nich byl
Agerius
Salve!
My¶lê, ¿e to co¶ mo¿e pomóc. Trzymaj link: http://www.totalwar.org.pl/?ShowGal=28
Jest tu kilka ³adnych grafik...
Pozdrawiam! Agerius
konstans
Mam dwa pytania
1 co noszono na nogach podczas wyprawy Juliana do Persji i jak to wykonaæ?
2 jak i z czego wykonaæ czapke panoñsk±?

Konstans
Odpowiedzialem ci na to drugie pytanie :tutaj.
Majac te wiedze mozesz zrobic wlasny "rysercz" w tej sprawie, i podzielic sie z nami spostrzezeniami.

Na wiecej nie mam sily dzisiaj.... Mysle ze ktos odpowie ci na to pierwsze, moze Wotawa jak go ladnie poprosisz

pozdrawiam
konstans
po zapoznaniu siê z ilustracjami ze strony, kturej adres poda³ Konsul i zdjêciami ze strony FECTIO doszed³em do wniosku, ¿e to nie górale z tatr wynale¼li kierpce bum.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.