Witam
Chcia³bym dowiedzieæ siê jak to mog³o wygl±daæ. Potrzebuje wszelkich informacji i ciekawostek, interesuje mnie IX - XI w. Jakich narzêdzi u¿ywano, jak zrobiæ tak± kolczugê historycznymi metodami, czy musia³aby byæ nitowana, jak ubierano siê do takiej pracy, wszystko co potrzebne do reeactingu tej osoby. Mile widziane tak¿e nakierowanie na jak±¶ lekturê.
Pozdrawiam
Bli¿szych informacji jest brak, narzêdzia s± rekonstruowana na podstawie tych dzisiaj u¿ywanych przez lorificatorów. Na IX wiek musia³abyæ nitowana lub pó³ na pó³ ze sztancowan±. A ubierano sie zapewne tak jak do ka¿dego zajêcia, najlepiej podpatrzeæ kowalów lub p³atnerzy. A co do lektury to proponuje temat: kolczugi, tam umieszczane by³o sporo linków odno¶nie tworzenia, konstrukcji oraz technologii tworzenia kolczug. Osobi¶cie polecam tak¿e artyku³ Martin'a E. Burgess'a - Mail Makers technique z Antiquarie Jurnal. Methods of Making Chain Mail (14th - 18th Century) by Cyril Stanley Smith. The Manufacture of Mail in medieval Europe by Alan R. Williams.
Rudy
Nie kolczugnik a pancernik.
CYTAT(Rudy @ 20:47 21.04.2005)
Osobi¶cie polecam tak¿e artyku³ Martin'a E. Burgess'a - Mail Makers technique z Antiquarie Jurnal. Methods of Making Chain Mail (14th - 18th Century) by Cyril Stanley Smith. The Manufacture of Mail in medieval Europe by Alan R. Williams.
Rudy
Trochê od¶wie¿ê.
Ma kto¶ dostêp do dwóch pierwszych artyku³ów wymienionych powy¿ej, ten Williamsa uda³o siê znale¼æ.
Rozszerzê trochê zakres z pierwszego posta. Poszukuje informacji o warsztatach pancerników - znaleziska i ikonografia, najlepiej oczywi¶cie ¶redniowieczne, ale je¶li co¶ wcze¶niejsze lub pó¼niejszego siê znajdzie - nie pogardzê.
Jak do tej pory uda³o mi siê znale¼æ jedynie 2,3 przerysy.
Interesuj± mnie przede wszystkim u¿ywane narzêdzia, zw³aszcza specjalistyczne, bo oczywi¶cie m³otków, kowade³ czy szczypiec jest sporo.
pozdrawiam
J.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.