Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Uzbrojenie i wyposa¿enie w XIIIw. w krajach nordyckich
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Inne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Kamola
Je¿eli gdzies ju¿ taki temat jest to znaczy,¿e go nie zauwa¿y³em i proszê o wskazówki,je¶li natomiast tak nie jest to proszê o jakies informacje na temat:

1. Czy w w.XIII w Szwecji i Norwegii(wzglêdnie finlandii) u¿ywano uzbrojenia takiego samego jak w zachodniej europie( czy np. byli zapó¼nienie w stosunku do nowinek technicznych,czy nie i czy czasem nie by³o tam wp³ywów bardziej wschodnich)?

2.Jak wygl±da³a kwestia zaniku(lub nie) Langsaxów?

3.Jak wygl±da³a kwestia zaniku(lub nie) lub ewolucji deinaxów(d³ugich toporów oburêcznych)?

4.Jak wygl±da³a kwestia zaniku(lub nie) lub ewolucji zbroi skórzanych lub metalowych typu ³uska ,lamelka itp.

5. Jak wygl±da³ kwestia ewolucji he³mów okularowych?

Z Góry dziêkujê za odpowiedzi i wskazówki.
Sighrolf
Ja siê nie znam za mocno na XIII w. ale postaram siê co¶ napisaæ na podstawie wiedzy o XI w. icon_wink.gif proszê mnie poprawiaæ jak by co.

1. Tak, u¿ywano tego samego sprzêtu co w zachodniej Europie, normanowie jako najemnicy mieli mo¿liwo¶æ styczno¶ci z uzbrojeniem w ca³ej Europie i przejmowania to co najlepsze (co do nowinek tech. to przynajmniej w XI w. oni byli jednymi z lepiej rozwiniêtych pod tym wzglêdem np. konnica normañska pod Hastings). Co do wp³ywów wschodnich- tam gdzie chrze¶cijañstwo tam i standarty zachodnie, jednak¿e Szwecja to taki magiczny kraj który zawsze mia³ dobrze rozwiniêty kontakt ze Wschodem (jeszcze przed epok± wikingów- Truso to ¶wietny przyk³ad) i tutaj przynajmniej w XI w. wystêpowa³y znaczne wp³ywy wschodnie (ale nie jestem pewny czy tak by³o w XIII w.).
2. To ma³o praktyczna, prymitywna broñ która ma jeszcze germañskie korzenie, wiêc zosta³a wyparta przez miecze obosieczne.
4. W Visby wykopano metalow± lamelkê z XII w. (Visby lezy na Gotlandii, nota bene jest to Szwecja, wiêc patrz pkt. 1) to chyba oznacza, ¿e pó¼niej jeszcze ich u¿ywano icon_wink.gif Co do skórzanych zbroi to tak¿e w Visby znaleziono zbrojê p³atow±.
5. He³my takie nie maj± potwierdzenia istnienia w epoce wikingów, wiêc nie ma tutaj ¿adnej ewolucji, bo one prawdopodobnie nie istnia³y.

Wrzucam Ci jeszcze Obrazki z Osprey'ów na interesuj±cy Ciê temat.

Pozdr.
Sigurd Heftige
Witam
Na czê¶ pytañ stawianych przez Ciebie znajdziesz odpowied¼ w:
OSPREY - Men 396 - Medieval Scandinavian Armies Part I 1100 - 1300

2. To ma³o praktyczna, prymitywna broñ która ma jeszcze germañskie korzenie, wiêc zosta³a wyparta przez miecze obosieczne.

Nie prawda langsax do XIII w. ewoluowa³ do postaci tasaka norweskiego i efekty walki t± broni± wcale nie ustêpowa³y pola efektom miecza obusiecznego. By³ bardzo popularna broni± w interesuj±cym Cie okresie zw³aszcza w piechocie lub w bardzo bliskich starciach rycerzy. Doskonale sprawdza³ siê w walkach krzy¿owców z niewiernymi. devil.gif

pozdrawiam
Sighrolf
<deleted by Korea Antarctic Research Program>
Czarnian
http://www.freha.pl/download.php?id=6487

mo¿e mi kto¶ powiedzieæ w jakich latach by³ u¿ywany he³m który ma ten kole¶ po ¶rodku
G³os z sali
Maj±c na uwadze ¼ród³o (oficyna wyd. Osprey) proponujê przyjrzeæ siê bli¿ej obrazkowi. Chodzi mi konkretniej o lewy dolny róg... niewiele jest wzmianek o b³êdach pope³nianych przez Osprey'a, mo¿na wiêc ¶mia³o za³o¿yæ, i¿ jest to prawda.

Pozdrawiam, g³os z sali.
Czarnian
hhmmm, chodzi mi o przedzia³ czasowy no chyba ze ten he³m by³ u¿ywany tylko w 1180, czekam na normaln± odpowied¼ a nie przypuszczenia szerloka holmsa
a je¶li chodzi o wzmianki o b³êdach to jest ich ca³kiem sporo icon_cool.gif
pozdr. czarnian
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.