Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Swarzyce, swastyki na ziemiach s³owiañskich w ¶redniowieczu
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Sztuka, architektura i nauka
Rabiega
Witam.
Poszukujê wzorów i wizerunków - z ikonografii, zabytków etc. swastyk wczesno¶redniowiecznych pochodz±cych wy³±cznie z ziem s³owiañskich.Tylko i wy³±cznie.Mam nadziejê, ¿e znajdzie siê na forum ¿yczliwa duszyczka, która w g³êbinach swego intelektu czy te¿ po³aciach twardego dysku takie informacje przechowuje read.gif
Pozdrawiam.
Marcvs Acilivs Glabrio
Mo¿e poszukaj ksi±¿ki "Historia swastyki"? Czyta³em j± obowi±zkowo w gim i do dzi¶ wszêdzie widze swastysie:P
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Mnia tak kusilo, zeby puscic tu zdjecia aswatsyk wywieszanych przez nazistow w polskich miastach - jako przykladu swastyk pojawiajacych sie na ziemiach slowainskich - ale odpuscilem sobie. Moderatorze, docen smile.gif
Vlasta
CYTAT(Rabiega)
Witam.
Poszukujê wzorów i wizerunków - z ikonografii, zabytków etc. swastyk wczesno¶redniowiecznych pochodz±cych wy³±cznie z ziem s³owiañskich.

Poszukaj w opracowaniach ceramiki, to jeden z popularniejszych znaków garncarskich ( przyk³adowo na ¦l±sku procent swastyk w¶ród znaków garncarskich: Wroc³aw - O³bin 9,4% , Wroc³aw Ostrów Tumski - 6,0%, Wroc³aw lewobrze¿ny 2,2%, Legnica 11,6%, Opole 27,8% - za: Jerzy Piekalski Wroc³aw ¶redniowieczny. Studium kompleksu osadniczego na O³binie w VII-XIII w.
Pozdrawiam!
Vlasta
P.S. Temat przenoszê.
Wojgniew
Najorygalniejsza jest swastyka z kamienia wmurowanego w ¶cianê kolegiaty kruszwickiej.
Wojgniew
Kruszwica raz jeszcze
Hati
Nie widzia³em jeszcze tematu, który by dotyczy³ swastyk s³owiañskich, a potrzebujê zasiêgn±æ wiedzy u tego ¼ród³a.
Szukam czegokolwiek na temat motywu swastyki w s³owiañskiej bi¿uterii. Nie mam aktualnie ksi±¿ek w tym temacie, wiêc trochê bezradnie siê czujê. Mo¿ecie powiedzieæ co wiecie na ten temat?
sieciech14
na pocz±tek
http://smrkp.w.interia.pl/svar.htm
http://www.heathenfront.org/khf/krkr.html trzeba cokolwiek znaæ jêzyki s³owiañskie
http://www.rbi.webd.pl/swarga/galeria.php doba stronka
sieciech14
co¶ was to ma³o interesuje widze
Unik
Przyk³adów swastyk znam znacznie wiêcej. Niestety, nie wszystkie s± wskanowane.
Na pocz±tek swastyki plecionkowe. Swastyki plecionkowe mo¿na te¿ spotkaæ na murach ko¶cio³ów w Sêdziszowej-¦wierzawie na ¦l±sku i w Skalbmierzu w Ma³opolsce. W P³ocku by³ w XI w. zak³ad garncarski, który u¿ywa³ jej jako znaku firmowego.
Unik
Podajê tu jeszcze swastykê zaokr±glon± z Giecza. Mam te¿ sporo trystyk plecionkowych i innych, nawet wiêcej ni¿ swastyk.
Istnia³a te¿ bardzo ciekawa forma swastyki, której ramiona zakoñczone by³y g³owami zwierzêcymi. Niestety, z Polski jak dot±d niczego takiego nie znam. Znam tylko podobnie zakoñczon± trystykê na formie do odlewania medalionów z P³ocka.
Unik
Ponadto swastyki (niekoniecznie plecionkowe) by³y te¿ czasem w³±czane w plecionki. Niestety, nie mam tu takiego przyk³adu, ale swastyki zdobi³y dodatkowo plecionkê (sznurek dwuwstêgowy) na jednym z ozdobnych mieczów z Pokrzywnicy Wielkiej na Mazowszu, oraz na ozdobnym mieczu z Lutomierska. Ponadto na jednym z czerpaków z Jeziora Lednickiego znajdujemy motyw plecionkowego krzy¿a maltañskiego opisanego na swastyce.
Wojciech Wi¶lanin
Witam! Ciesze sie, ze kgogs procz mnie jeszcze ta tematyka interesuje smile.gif Mam troche rycin i fotografii w tym temacie. Z reszta jestem autorem strony "krakwskie swarzyce", ale obecnie mam juz o wiele wiecej wzorow i ciekawsze, jak sie kiedys zbire, to zrobie nowa galerie. a to przyklad najladniejszej, jaka znalazlem w Krakowie:

Znajduje sie na katedrze na na Wawelu. Wkoncu sie moze zbiore i zaloze osobna stronke na ten temat, bo ciagle ludziom podsyac ryciny i fotki to u****liwe.
Bardzo ladne wzory swastyk sa na pisankach ukrainskich, wystepuja tez na znakach garncarskich (co juz wspomnieliscie), na motywach hafciarskich, ciesielskich na nalepkach z ciasta obrzedowego itp. Zaskoczyla mnie informacja o Skalbmierzu, mam tam rodzine, wiec mam motywacje, zeby ich odwiedzic smile.gif - jak bede, to cykne fotki i podesle. Bardzo ladna swarzyca znajduje sie na chrzcielnicy w kosciele w Starym Zmigrodzie k. Jasla. - mam fotki, ale bardzo kiepskie.
Swastyki wystepuja tez na denarze Mieszka I (Mieszka II?):
Unik
Podajê tutaj plecionki z terenów Polski z motywem swastyk. Co¶ takiego by³o u nas czêste prawdopodobnie w X w. Mam jeszcze ciekaw± zawieszkê rogow±, prawdopodobnie krzy¿yk Welesowy, z Wolina z koñca IX-po³. X . z motywem bardzo podobnym, jak na mieczach z Lutomierska i z nieznanej miejscowo¶ci wielkopolskiej, tylko zamiast swastyk s± tam trystyki.
Oba miecze pochodz± z X w., natomiast trzeci obrazek przedstawia drewnian± r±czkê czerpaka czy chochli z Jeziora Lednickiego z po³ X-po³ XI w. ze swastyk± wpisan± w krzy¿ maltañski. Przy czym ja bym raczej optowa³ za II po³. X w., jako czasem wykonania czerpaka.
Wojciech Wi¶lanin
CYTAT(Unik @ 12:12 04.09.2006) *
Mam jeszcze ciekaw± zawieszkê rogow±, prawdopodobnie krzy¿yk Welesowy

shocked.gif A co to takiego "krzy¿yk welesowy"? Sk±d wniosek, ¿e krzy¿yk ten jest "welesowy"?
Wotawa
Zdarzaj± siê na denkach ceramiki do XIIw tak¿e w centralnej Polsce, okolice Sieradza. Zreszt± pojawia siê tam te¿ ornament podobny do krzy¿a celtyckiego.

Co t± s± "swarzyce"?
nieczar
mnie siê zdaje , ze to to samo co "¶wiaszczyce" , "symbole Peruna , topor³y,czy toporo-or³y ...i inne temu podobne neo-turbo-pogañske bajery

...a wracaj±c do swastyk to na zworniku na skrzy¿owaniu nawy g³ownej i transeptu w strzegomskiej farze jest ogromna z³ota swasta na niebieskim tle, dodam ,ze ko¶ciól pochodzi z pol 14w
Rabiega
CYTAT(Wotawa @ 14:55 07.09.2006) *
Co tą są "swarzyce"?

To takie swastyki a'la Hoffman smile.gif .
Ulubione (w pewnych kręgach rzekomoodtwórczych ) słowo, obok "sława" i "hail Odin"(to były dwa słowa). Tak jak i one -posiadające równie mocne potwierdzenie historyczne.
icon_rolleyes.gif
Wojciech Wi¶lanin
CYTAT(Wotawa @ 14:55 07.09.2006) *
Co t± s± "swarzyce"?

W krêgu rodzimowierczym tak nazywane sa swastyki. Jest to wspó³czesne s³owotwórstwo etymologiczne pchodzace od "swar" (jak Swaróg - bóg s³oñca). Nie uda³o mi sie ustaliæ kto jest autorem tego s³owa. Tak przy okazji to 99% s³ownictwa z tego forum nie ma nic wspólnego z historyczno¶ci± (w±tpiê, by nas zrozumia³ X-wieczny s³owianin) ;). Z tego co wiem, to s³owa tego nie uzywaj± Odyni¶ci, wiêc chyba cos ci siê Rabiego pomyrda³o. Zamiast siliæ siê na ¶rednio trafione sarkazmy lepiej patrz co mam dla ciebie:

To sa s³owiañskie znaki garncarskie na podstawie: A. Buko "Archeologia Polski wczesno¶redniowiecznej", Z. Vana "¦wiat dawnych S³owian", A. ¯aki "Pocz±tki Krakowa".

A teraz ciekawostki z "Kultury ludowej S³owian" Moszyñskiego. Najpierw nalepki na ciasto obrzêdowe:

tutaj ryty rze¼by p³askiej:

Tutaj trochê znaków z pisanek:

i z haftów s³owiañskich:

Zadowolony? To ³adnie podziêkowaæ i prosiæ o jeszcze ;)
Vlasta
Z grobowca św. Ludmiły w Pradze pochodzą fragmenty białej, lnianej tkaniny ze swastykami wyszytymi białą, lnianą nitką. obrazek - źródło: Milena Bravermanowa "The oldests textile items from the reliquary tomb of St. Ludmila"[w:] J.Maik "Priceless Invention of Humanity : Textiles (NESAT icon_cool.gif" Acta Archaeologica Lodziensia Nr 50/1
A w Gdańsku znaki swastyk były wycięte na trzech wrzecionach (XII-XIII w.) - źródło: J.Kamińska, A. Nahlik "WłÃ³kiennictwo gdańskie X-XIII w."
Pozdrawiam!
Vlasta
Rabiega
Kolego Wojciech Wi¶lanin, lekcewa¿±ce i obel¿ywe odnoszenie siê do dyskutantów jest na tym forum ¼le widziane. Kolega jest tu nowy, pewnie jescze tego nie wie. Polecam lekturê regulaminu.

A tak prywatnie - sprytnie, ¿e pyskuj±c na wej¶ciu, nie umieszczasz w profilu ani fotki, ani jakichkolwiek informacji o sobie. Zmniejsza to ryzyko niespodziewanego wp...lu na imprezie plenerowej. Ale ca³kowicie tego ryzyka nie niweluje.
Vlasta
Rabiego, bez gro¿enia mi tu proszê... Moderator czuwa
Wojciech Wi¶lanin
CYTAT(Rabiega @ 17:46 11.09.2006) *
Kolego Wojciech Wi¶lanin, lekcewa¿±ce i obel¿ywe odnoszenie siê do dyskutantów jest na tym forum ¼le widziane. Kolega jest tu nowy, pewnie jescze tego nie wie. Polecam lekturê regulaminu.

A tak prywatnie - sprytnie, ¿e pyskuj±c na wej¶ciu, nie umieszczasz w profilu ani fotki, ani jakichkolwiek informacji o sobie. Zmniejsza to ryzyko niespodziewanego wp...lu na imprezie plenerowej. Ale ca³kowicie tego ryzyka nie niweluje.

Kolego Rabiega, jako lekcewa¿±c± dnios³em Twoj± wypowied¼ w po¶cie "swastyki a'la Hoffman", w dodatku wprowadzaj±c± w b³±d kojarzac s³owo swarzyca z odynizmem. Ja w tematach, któe sa mi obce poprostu siê nie wypowiadam. Przykro mi, ¿e urazi³o Ciê moje sprostowanie dotycz±ce swarzycy, ale twoja wypowied¼ w tym temacie nie zawira³a zbyt wiele merytoryki a mia³a wyd¼wiêk raczej kpi±cy. Nie zauwa¿y³em natomiast, bym u¿ywa³ wobec Ciebie s³ów obel¿ywych.

Nie jestem wojem czy innym rycerzem, ani nie przyszed³em tu reklamowaæ swojej osoby. Zainteresowa³ mnie w±tek o swastykach i jak raczy³e¶ zauwa¿yæ podes³a³em Ci sporo rycin w tym temacie. Rozumiem, ¿e kpi±ce teksty o swastyce, która ma dla mnie znaczenie sakralne, jest na forum dozwolone - w takim razie chyba istnieje jaki¶ drugi regulamin. Pomijam ju¿ kwestiê uwag prywatnych, które wedle regulaminu winny i¶æ drog± prywatnej korespondencji (skoro jednak posz³a tutaj, to odpopwiadam tez publicznie). Je¶li bardzo Ciê intersuje moja to¿samo¶c, to nie ma sprawy, pode¶lê Ci na priv i co, pobijesz mnie, spalisz dom? Od razu zaznaczam, ¿e nie jestem pakerem z si³owni, wiêc zadanie bêdziesz mia³ proste.

Przepraszam wszystkich za offtop i uwagi prywatne, czujê siê jednak za¿enowany sytuacj±, gdy przysy³am u¿ytkownikowi forum informacje, zamiast s³owa "dziêkujê" s³ysz±c kpi±ce i wypaczone sformu³owania a na koniec pogró¿ki. Najwidoczniej zwyczajnie pomyli³em fora...
nieczar
tak Wi¶laninie podeslale¶ obrazki ,które przez wiekszo¶æ na forum s± znane , motywow swastyki spoza krêgu kultu (tzn. tylko jako elementu dekoracyjnego lub znaku rzemiêslniczego jest bowiem ca³a masa i to u kultur ,ktore z naszym krêgiem kulturowym nie za wiele maj± wspólnego ...no choæby mongolskie znaki w³asno¶ci wypalane na koñskich zadach - taki koñ wcale nie by³ traktowany jako ¶wiêty !)

...ale slowa takie jak swarzyca, czy ¶wiaszczyca nie istniej± w nomenklaturze naukowej ,ale sekciarskiej...i powiem to brutalnie ,wg takiego my¶lenia mo¿na tworzyæ "swarozyce- swastyki Swaro¿yca" ,'tyg³awrzyce- od Tryg³awa ' itd

my tu staramy siê opieraæ na dowodach i opiniach naukowych ,a te niekiedy bywaj± mocno zniekszta³cane pod wplywem "nowo-starych" ideologi ...rodzimowiercy i odyni¶cie nie tworz± niestety gremium naukowego

to milo ,ze siê starasz co¶ wnie¶æ do dyskusji,chwala ci za to, ale musisz wiedzieæ ,ze z pewnymi pogl±dami i teoriami niewiele osób sie na tym forum "musi' zgodziæ
Wojciech Wi¶lanin
Nie wiem które motywy s± znane, które nie znane, podes³a³em to, czego w w±tku jeszcze nie by³o.

Wiele znaków, symboli, herbów itd, które dzi¶ ludzie u¿ywaj± bez zastanowienia ma konkretne znaczenie religijne i magiczne. To, ¿e ludzie nie zdaj± sobie z tego sprawy niczego nie zmienia.

Nie istnieje cos takiego jak "nomenklatura sekciarska" - choc rozumiem, ¿e tym samym dajesz do zrozumienia, iz rodzimowierstwo=sekciarstwo (to taki ulubiony termin dominikañskich bojowników o jedyn± s³uszna wiarê, gdy¿ s³owo "Sekta" oznacza od³am, jakim jest np. chrze¶cijañstwo, które od³±czy³o siê z Judaizmu). Swarzyc± wielu rodzimowierców nazywa swastykê czy sie to komus podoba, czy nie. I wiadomosci o tym znajdziesz w pracach naukowych opisuj±cych ten ruch w Polsce. Jest to terminologia pewnego krêgu religijnego i nie wiem czemu nie wystarczy tego wyja¶niæ. Niniejsze forum nazywa siê "Forum Rekreacji Historycznych". W s³owniku jêzyka polskie PWN znajdujemy takie wyja¶nienie s³owa rekreacja:

rekreacja «aktywny wypoczynek na ¶wie¿ym powietrzu»

A zatem jest to forum wypoczynku historycznego?

S³owo "swastyka" nie zosta³o zanotowane w uzyciu na S³owiañszczy¼nie, jest ono tak samo "niehistoryczne" jak ka¿de inne. Orócz tych nazw funkcjonuja jeszcze " swarga, ko³omir, czwórnóg (z Ukr.). To tak jak z nazwami cia³niebieskich, które posiadaj± nazwy oficjalne, a prócz tego ka¿de posiada kilka - kilkadziesi±t lokalnych nazw o pochodzeniu wierzeniowym. Te¿ wpadniesz do wsi i zwyzywasz wszystkich od sekciarzy, bo zamiast Oriona bêd± mówiæ Ko¶niki?

Zadziw³ mnie tekst
CYTAT
my tu staramy siê opieraæ na dowodach i opiniach naukowych

A co ma do tego u¿ycie przez kogo¶ terminu, który mozna zaliczyæ do ¿argonu religijnego? Nie widzia³em, by regulamin tego zabrania³ (w odróznieniu od deprecjonowania innych religii). A mo¿e przedstawi³em jak±s niezgodn± z faktami naukowymi teoriê? Moje wyjasnienie s³owa "swarzyca" opar³em o lingwistykê i religioznawstwo, w odró¿nieniu od poprzednika, który z niewiadomych mi przyczyn wyrazi³ pogardê dla symbolu i ludzi go u¿ywaj±cych. Je¶li jakas moja wypowied¼ jest niezgodna z prawd±, nie naukowa, czy zmyslona, prosze o sprostowanie. To jakiego kto jest wyznania nie ma zwiazku z naukowo¶cia jego teorii. Natomiast wypowiedzi z w stylu "sekaciarska nomenklatura" tr±c± niezdrowymi emocjami.

Na razie nie wyg³osi³em jeszcze zadnej teorii, przedstawiem jedynie parê rycin i wyj±sni³em kto i dlaczego u¿ywa s³owa "swarzyca". Pogl±dów te¿ raczej nie prezentowa³em, interesuje mnie kultura S³owiañszczyzny. Jest mi totalnie obojetne, czy uczestnicy tego forum modl± sie do Allaha, Chrystusa, Peruna, Zeusa, czy w ogóle im to zwisa. S±dzi³em, ¿e ludzi tutaj ³±czy jaka¶ wspólna pasja zainteresowania histori±. Nie oczekujê, aby sie ktokolwiek zgadza³z moimi pogl±dami religijnymi (dla których prezentacji chyba nie s³u¿y niniejsze forum), oczekujê jednak poszanowania, jak przysta³o na ludzi ceni±cych naukê.

Ca³a dyskusja by³aby niepotrzebna, gdyby zamiast emocji napisaæ "swarzyc± nazywaj± swastykê rodzimowiercy". Ale nie, oczywi¶cie trzeba wykazaæ pogardê dla kogo¶ o innych zapatrywaniach religijnych. To takie naukowe.
Unik
CYTAT(Wojciech Wi¶lanin @ 20:38 06.09.2006) *
shocked.gif A co to takiego "krzy¿yk welesowy"? Sk±d wniosek, ¿e krzy¿yk ten jest "welesowy"?

Krzy¿yk Welesowy jest to krzy¿yk w kszta³cie stylizowanej postaci ludzkiej, wystêpuj±ce w Polsce do XI w. W czasach pogañskich figurki te mia³y rogi. St±d s±dzi siê, ¿e przedstawia³y one boga byd³a Welesa; pó¼niej natomiast przedstawia³y ukrzy¿owanego Chrystusa. Wykonywano je z najrozmaitszych materia³ów, byæ mo¿e najczê¶ciej z bursztynu. Przyk³ady tych krzy¿yków poda³em w temacie o symbolach, u¿ywanych przez S³owian.
Tutaj macie parê przyk³adów takich krzy¿yków z okresu pogañskiego i chrze¶cijañskiego, w tym, oczywi¶cie, zdobionych trystykami. Te trystyki zdaj± siê tym bardziej wskazywaæ na Welesa. Jeden z krzy¿yków jest uszkodzony, ale najwyra¼niej jest to tego samego typu przedmiot. Pochodzenie jest nastêpuj±ce: Wolin koniec IX - po³. X (róg), Wroc³aw XI (¿elazo z przylutowan± dekoracj± z miedzi i cyny), Gdañsk niesprecyzowany bli¿ej podokres wczesnego ¶redniowiecza (bursztyn).

CYTAT
Nieczar napisa³:
tak Wi¶laninie podeslale¶ obrazki ,które przez wiekszo¶æ na forum s± znane , motywow swastyki spoza krêgu kultu (tzn. tylko jako elementu dekoracyjnego lub znaku rzemiêslniczego jest bowiem ca³a masa i to u kultur ,ktore z naszym krêgiem kulturowym nie za wiele maj± wspólnego ...no choæby mongolskie znaki w³asno¶ci wypalane na koñskich zadach - taki koñ wcale nie by³ traktowany jako ¶wiêty !)

Nieczar, na sacrum pogañskie nale¿y patrzeæ inaczej, ni¿ na chrze¶cijañskie. W pogañstwie sacrum i profanum by³y znacznie bardziej ze sob± zro¶niête, co by³o skutkiem u¿ytkowego charakteru religii pogañskiej z jednej strony, a z drugiej - przypisywania znaczenia sakralnego rozmaitym sprawom ¶wieckim z naszego punktu widzenia. Co¶ podobnego mo¿na dzi¶ obserwowaæ w hinduizmie.
Swastyka nigdy nie by³a wy³±cznie ozdóbk± lub znamieniem rzemie¶lnika, poniewa¿ u¿ywano jej w³a¶nie w nadziei, ¿e taki wybór przyniesie to, czego znakiem jest swastyka, czyli powodzenie.

Ostatnio spotka³em bardzo ciekaw± swastykê siedmioramienn± (po³±czenie swastyki z trystyk±) z terenów Polski, wykonan± we frankijskim stylu polichromowanym (zdobion± emali± komórkow±) z g³owami ptaków, zdaje siê kruków. Pochodzi ona z wcze¶niejszego ¦redniowiecza.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.