Nie wiem które motywy s± znane, które nie znane, podes³a³em to, czego w w±tku jeszcze nie by³o.
Wiele znaków, symboli, herbów itd, które dzi¶ ludzie u¿ywaj± bez zastanowienia ma konkretne znaczenie religijne i magiczne. To, ¿e ludzie nie zdaj± sobie z tego sprawy niczego nie zmienia.
Nie istnieje cos takiego jak "nomenklatura sekciarska" - choc rozumiem, ¿e tym samym dajesz do zrozumienia, iz rodzimowierstwo=sekciarstwo (to taki ulubiony termin dominikañskich bojowników o jedyn± s³uszna wiarê, gdy¿ s³owo "Sekta" oznacza od³am, jakim jest np. chrze¶cijañstwo, które od³±czy³o siê z Judaizmu). Swarzyc± wielu rodzimowierców nazywa swastykê czy sie to komus podoba, czy nie. I wiadomosci o tym znajdziesz w pracach naukowych opisuj±cych ten ruch w Polsce. Jest to terminologia pewnego krêgu religijnego i nie wiem czemu nie wystarczy tego wyja¶niæ. Niniejsze forum nazywa siê "Forum Rekreacji Historycznych". W s³owniku jêzyka polskie PWN znajdujemy takie wyja¶nienie s³owa rekreacja:
rekreacja «aktywny wypoczynek na ¶wie¿ym powietrzu»
A zatem jest to forum wypoczynku historycznego?
S³owo "swastyka" nie zosta³o zanotowane w uzyciu na S³owiañszczy¼nie, jest ono tak samo "niehistoryczne" jak ka¿de inne. Orócz tych nazw funkcjonuja jeszcze " swarga, ko³omir, czwórnóg (z Ukr.). To tak jak z nazwami cia³niebieskich, które posiadaj± nazwy oficjalne, a prócz tego ka¿de posiada kilka - kilkadziesi±t lokalnych nazw o pochodzeniu wierzeniowym. Te¿ wpadniesz do wsi i zwyzywasz wszystkich od sekciarzy, bo zamiast Oriona bêd± mówiæ Ko¶niki?
Zadziw³ mnie tekst
CYTAT
my tu staramy siê opieraæ na dowodach i opiniach naukowych
A co ma do tego u¿ycie przez kogo¶ terminu, który mozna zaliczyæ do ¿argonu religijnego? Nie widzia³em, by regulamin tego zabrania³ (w odróznieniu od deprecjonowania innych religii). A mo¿e przedstawi³em jak±s niezgodn± z faktami naukowymi teoriê? Moje wyjasnienie s³owa "swarzyca" opar³em o lingwistykê i religioznawstwo, w odró¿nieniu od poprzednika, który z niewiadomych mi przyczyn wyrazi³ pogardê dla symbolu i ludzi go u¿ywaj±cych. Je¶li jakas moja wypowied¼ jest niezgodna z prawd±, nie naukowa, czy zmyslona, prosze o sprostowanie. To jakiego kto jest wyznania nie ma zwiazku z naukowo¶cia jego teorii. Natomiast wypowiedzi z w stylu "sekaciarska nomenklatura" tr±c± niezdrowymi emocjami.
Na razie nie wyg³osi³em jeszcze zadnej teorii, przedstawiem jedynie parê rycin i wyj±sni³em kto i dlaczego u¿ywa s³owa "swarzyca". Pogl±dów te¿ raczej nie prezentowa³em, interesuje mnie kultura S³owiañszczyzny. Jest mi totalnie obojetne, czy uczestnicy tego forum modl± sie do Allaha, Chrystusa, Peruna, Zeusa, czy w ogóle im to zwisa. S±dzi³em, ¿e ludzi tutaj ³±czy jaka¶ wspólna pasja zainteresowania histori±. Nie oczekujê, aby sie ktokolwiek zgadza³z moimi pogl±dami religijnymi (dla których prezentacji chyba nie s³u¿y niniejsze forum), oczekujê jednak poszanowania, jak przysta³o na ludzi ceni±cych naukê.
Ca³a dyskusja by³aby niepotrzebna, gdyby zamiast emocji napisaæ "swarzyc± nazywaj± swastykê rodzimowiercy". Ale nie, oczywi¶cie trzeba wykazaæ pogardê dla kogo¶ o innych zapatrywaniach religijnych. To takie naukowe.