Witam.
Mam pytanie, czy ktos robil kiedys okucia/zdobienia do paskow skorzanych do stroju cywilnego, bojowego, jakichkolwiek. Czy moglby sie podzielic informacjami jak je wyrabiac, moze jakies historyczne metody, sugestie dla poczatkujacych itp. Z gory dzieki.
Pozdrawiam.
Zale¿y od datowania, techniki by³y ró¿ne, podobnie jak konstrukcje. Pozdrawiam
Gwyn
Interesuje mnie przelom XIV/XVw, Europa srodkowa.
Londyn, Londyn, Londyn. Rozetki, okucia koñcówek, okucia klamer, ozdobne okucia dziurek (w pasach, nie butach!!) t³oczenia w skórze, naciêcia, obszywanie. Nie mam skanera, wiêc nie poka¿ê konkretnych wzorów, ale pokombinujê co da siê zrobiæ. Pozdrawiam
Gwyn
Mój ch³opak zajmuje siê od niedawna klepaniem okuæ z mosi±dzu do pasów . Z tego co wiem klepanie na zimno okuæ jest raczej niehistoryczne, gdyz okucia podobno by³y odlewane, jednak s³ysza³am ju¿ ró¿ne wersje. Je¶li interesuje Ciê klepanie a nie odlewnictwo, mogê poprosiæ go o kilka cennych wskazówek.
W sumie raczej klepanie ozdób nie jest historyczne ale ja nie umiem odlewaæ z formy a mam blache mosiê¿n± je¶li kto¶ ma jakie¶ wskazówki na temat klepania mosiêznej blachy to z chêci± pos³ucham....
Pozdrawiam Puszkin
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Witam
Alez klepanie jest historyczne. Odlewnictwo to nie jedyny sposob powstawania ozdob z metali kolorowych. W muzeum arch w Gdansku widzialem nawet poznosredniowieczne ozdobne brosze, sprzaczki i koncowki do pasow tloczone z cieniutkiej mosieznej blaszki, a nastepnie wypelniane olowiem od wewnetrznej strony dla utrzymania fasonu, ciezaru i trwalosci przedmiotu. Nota bene identycznie robiono klamry do pasow wojskowych podczas Wojny Secesyjnej w USA
Polecam solidne studia na ten temat, zanim sie zacznie produkcje.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.