Witam serdecznie!!!
Jako, ze mam pociesznego bobasa, ktory jest na poziomie ciagania za soba na sznurku wywrotki na spacerze, mam ochote mu zrobic taki mediewalny odpowiednik tego w postaci konika na kolkach plus terkotka. Jako, ze jeszcze nie rozpaczalem poszukiwan w ikonach/znaleziskach interesuje mnie, gdzie moglbym zerknac sobie na jakies podstawowe zrodelko wiedzy o zabawkach dla dzieci w sredniowieczu. wiem, ze moga byc to strugane lodeczki, koniki i inne takie, ale co jeszcze?
Ktos ma jakies pomysly itp? Proponuje ogolna dyskusje na okres X-XV wiek powiedzmy.
Coraz wiecej osob w sumie zabiera swe pociechy na imprezy - chwala organizatorom, ze ulatwiaja nam zycie ale ja chcialbym sie chociaz odwdzieczyc tym, ze babel biega z drewnianym "samochodzikiem" a nie plastikowym.
Aloha!!!
Mo¿e siê przyda -
zbiór linków do zabawek, i dwa "ci±gane" koniki z Nowogrodu ( w za³±cznikach)
Pozdrawiam!
Vlasta
P.S. Jest jeszcze taki artyku³: M. Rulewicz
Wczesno¶redniowieczne zabawki i przedmioty do gier z Pomorza Zachodniego Materia³y Zachodniopomorskie, t. 4, 1958
Ja bym radzi³a "poszperac" w obrazach Bruegela albo Duerera
W³a¶nie przegl±dn±³em w poszukiwaniu medievalnych zabawek do¶æ spory album z pracami Durera. Tylko na jednym uda³o mi siê znale¼æ dziecko trzymaj±ce kijek (tak± zabawkê przynajmniej nie jest trudno zorganizowaæ
), Reszta przedstwieñ dzieci u Durera, to herubinki lub Jezus trzymaj±cy na d³oni ptaka/otweraj±cy ksi±¿kê lub siêgaj±cy po jab³ko trzymane przez Mariê lub trzymaj±cy gruszkê.
Pozdrawiam
Hmm bede chyba musiala poszukac bo wiem ze cos takiego widzialam tylko nie wiem, u kotrego
Chyba chodzi³o o "Zabawy dzieciêce" Breugla, ten obraz jest w muzeum w Wiedniu, mo¿na go zobaczyæ na stronce:
http://www.khm.at/system2E.html?/staticE/page2121.html
hmm nie jestem pewna czy to musze poszukac
a czy musza to byc koniecznie zabawki do ciagania ???
hmm gdyby cie interesowa³o co¶ wcze¶niejszego to s± gliniane modele wozów koczowniczych (Scytów albo Sarmatów/Alanów) znalezione w Kerczu-Pantikapaion* tylko niejestem pewien czy to s± zabawki czy co¶ innego...
* T.Sulimirski "Sarmaci" PAN Warszawa 1979r na stronie 14
Akurat szukalem czegos do ciagania, gdyz moj syn jest na takim etapie, co nie oznacza ze nie mozna tematu rozbudowac takze o inne zabawki. W sumie temat sam w sobie ciekawy:)
Szuka³am, potem zapomnia³am o ca³ej sprawie, a teraz znalazlam co¶ z XV mo¿e sie przyda komu¶
.
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
CYTAT
dwa "ci±gane" koniki z Nowogrodu ( w za³±cznikach)
Kurcze wlasnie teraz patrze ze ksiazce z zabytkami z Nowgrodu co mam, ten konik co podalas
http://freha.pl/download.php?id=6417
jest opisany jako wtaraja pa³awina
ale 14 wieku
Ciekawe w ktorej jest blad. Tym bardziej ze zaraz za tym konikiem, jest u mnie kolejny z 14 wieku, i inne eksponaty z tego okresu : jak grzebienie, kapelusze z korzenia itp
Hej!
Drogi Watcherze, mówisz pewnie o ksi±¿ce Колчин Б.А., Янин В.Л., Ямщиков С.В.
Древний Новгород. Прикладное искусство и археология? Ja ten obrazek sciêga³am ze strony
http://www.esoserver.narod.ru/Pagan/Dr_nov...ov/dn_derev.htm , gdzie maj± poskanowan± czê¶æ ilustracji z tego albumu. Pewnie siê komu¶ przy podpisywaniu pochrzani³o i zamiast V wklepa³ I. B³êdny podpis ju¿ zmieniam i dziêkujê za poprawienie.
A w ramach ekspiacji - konik z Dublina - ogólne datowanie na epokê wikiñsk±.
Pozdrawiam!
Vlasta
Tak wlasnie o tej ksiazce mowie.
Na to wyglada ze sie jednak kropneli na stronie www
Wejdz na ten link co podalas
Zjedz na dol myszka , i najedz na zdjecie konika ... NIE KLIKAJ ... tylko przytrzymaj chwilke .. wyjedzie napis-opis
I tez stoi jak wol ..ze 14 wiek
Dopiero po kliknieciu, laduje sie obrazek z blednym opisem
pozdrawiam
A
tutaj jeszcze trochê zabawek.
Pozdrawiam!
Vlasta
Koniki dla ma³ych Wikingów
w temacie zabawek
gry dzieciêce Brunela Strszego, tam jest bardzo du¿o, jak nie wystarczy to pojedynek karnawalu z postem, zawsze mo¿na dzieciakowi daæ beczkê do ci±gania:)
a powa¿nie lepiej szukaæ przedmiotów "kultu" ni¿ zabawek wiecej siê tego znajdzie,
a zabawek jest du¿o, np gliniane postacie wojowników. Pozostaje otwarte jedno pytanie czy w ¶redniowiecznym mie¶cie, osadzie, ect dziecko mog³o siê takim czym¶ bawiæ poza domem??
ale to zupe³nie inna historia:))
Przedmowcy konkretnie chodzi o obraz
"Zabawy Dzieciece" Bruegela Pietera z 1560 roku. I tam akurat dzieci nie ciagaja beczki, tylko sciagaja z niej obrecze drewniane, zeby sie nimi bawic.
Poza tym naprawde niesamowity obraz, choc tam raczej mozna podpatrzyc zabawy, a nie zabawki.
Za to zabawek ze sredniowiecza nie brakuje, drewniane i cynowe.
Polecam ksiazki:
-
Medieval Chidren by Nicholas Orme
No i niesamowita gruba pozycja (prawie 500 stron) o cynowych zabawkach, ktore produkowano masowo miedzy 1200-1800 rokiem w Europie:
-
Toys, Trifles & Trinkets by Hazel Forsyth & Geoff Egan
Zalacze kilka fotek podobnych zabawek, które cykn±³em w Muzeum ¦redniowiecza w Cluny (Pary¿).
Hej,
Zabawki XVw z Pragi (i nie tylko - pod linkiem)
Adrianie, mam szczerze w±tpliwo¶ci co do bia³ej figurki. Podobnych znam co najmniej kilkadziesi±t i zawsze s± wi±zane z prywatn± dewocj±. Nie podejmê siê os±dzania, który to ¶wiêty. Byæ mo¿e siê mylê, ale chyba lepiej zaznaczyæ.
A poza tym polecam Gdañskie muzea (Baranek i Archeologiczne), masa cynowych i nie tylko zabawek. Mo¿e i czê¶æ lepsza ni¿ te z postu Cezarego.
Có¿ - ja po prostu kataloguje rzeczy które mam z maja z muzeów Czeskich, akurat przysz³a kolej na ceramikê - figurka by³a podpisane jako zabawki dzieciêce i znajdowa³a siê w gablotce z kartami do gry i z kaflami do pieca przedstawiaj±cymi zabawy. Tak wiec wiedzieli na pewno co robi± - co nie znaczy ze mieli racje (doda³em Twój komentarz w opisie przedmiotu).
Kolejna figurka z czeskiego muzeum - podpisana jako zabawka (tez dewocyjna? - w sensie jest jaka¶ cecha charakterystyczna odró¿niaj±ca figurki dewotne od lalek?)
U nas chyba wszystkie lec± jako dewocyjne. Tutaj masz nawet w ³apkach postaci jaki¶ sznur modlitewny, co jest czêste w przedstawieniach tego typu. W sumie tutejszy kruseler jest tak olbrzymi, ¿e mam w±tpliwo¶ci czy to nie aureola.
Najczê¶ciej u nas znajduje siê ma³e Jezuski oraz jakie¶ ¶wiête czy Maryjki w takiej postaci.
Mam tu parê ciekawych zdjêæ z wykopalisk z okolic Nowogrodu Bobrzañskiego. Opis przedmiotów mam po rosyjsku i nie bardzo rozumiem, ale zdjêcia ciekawe.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
No to spróbujê czê¶ciowo nakre¶liæ : wszystkie s± drewniane, w drugiej ramce:1 koñ XIv w.,
2 g³owa konia XI w, 3 nie rozumiem, 4 g³owa barana na podstawce.
227 - Zabawka, konik na ko³ach, z rze¼bionym zarysem uprzê¿y. Drewno, rze¼ba. D³ugo¶æ 21 cm, ¶rodek XII w.
228 - Zabawka, konik na ko³ach. Drewno, rze¼ba. D³ugo¶æ 17 cm. Druga po³owa XIV w.
229 - G³owa konia z dzieciêcej zabawki. Drewno, rze¼ba. D³ugo¶æ fragmentu 6,5 cm. XI w.
230 - Zabawka, konik. Drewno, rze¼ba. D³ugo¶æ 23 cm. ¦rodek XIV w.
231 - G³owa barana na podstawce. Drewno, rze¼ba. Wysoko¶æ 7,4 cm. X wiek.
Od¶wie¿ê temat figurynki ze z³o¿onymi rêkami. Borgu, czy w ramach bycia archeologiem mo¿esz jako¶ oficjalnie potwierdziæ jej dewocyjny charakter? Czyta³am o niej kiedy¶ w jakim¶ artykule - je¶li pamiêtam te¿ by³a w nim przedstawiana jako figurka nieznanej ¶wiêtej. Jednak na moje amatorskie oko jest to lalka dla dziecka. Nie ma ¿adnego sznura modlitewnego, a jest zwyczajnie przepasana paskiem; to na górze wygl±da na cruseler, bo po bokach mu dynda.
Czy kto¶ posiada zdjêcie tej figurki od ty³u? Pytam nie tylko z babskiej ciekawo¶ci; chcia³am na jej podstawie poæwiczyæ wykonywanie odlewanych glinianych masówek.
CYTAT(Borg @ 20:04 22.06.2010)
U nas chyba wszystkie lec± jako dewocyjne...
Ewentualnie kultowe. Na jednej krakowskiej wystawie jako kultowa podpisana by³a XV-wieczna figurka rycerzyka na koniu. Je¿eli twoje dziecko bawi siê pogañskimi zabawkami... wiedzcie, ¿e co¶ siê dzieje;)
Oficjalnie nie :D Poszukam czego¶ i zapytam kumpeli, która siê z tego magistrowa³a i chyba dalej w tym siedzi przy doktoracie. Daj mi proszê tylko trochê czasu Glorio
Konik chyba nie bêdzie dewocyjny... Stawiam, ¿e wszystkie takie ustalenia s± na zasadzie "widzi mi siê". Jak znajdzie to kto¶ bardziej religijny to napisze zapewne, ¿e ¶wi±tek...
A puki co jeszcze jeden obrazek. Oko³o 1500, Izrael (M³odszy) van Meckenem
To ja czekam z niecierpliwo¶ci± i lekkim niepokojem;) A ¿eby innym czekaj±cym siê nie nudzi³o, zapodajê kolekcjê, w której ka¿dy m³ody (równie¿ pod wzglêdem epoki) rekonstruktor znajdzie co¶ dla siebie.
http://finds.org.uk/database/search/result...type/toy/page/8 A tu kilka artyku³ów z obrazkami. Link byæ mo¿e ju¿ siê kiedy¶ pojawi³ na Fresze.
http://aelflaed.homemail.com.au/A te dzieciaczki w lewym dolnym rogu ryciny co robi±? To jaka¶ planszówka dla maluchów?
CYTAT(Gloria z Krakowa @ 18:54 25.08.2011)
A te dzieciaczki w lewym dolnym rogu ryciny co robi±? To jaka¶ planszówka dla maluchów?
Pytanie co temu w lewym, dolnym rogu sie z noga stalo...
ps. finds.org ma sporo ciekawym zdjêæ + jedn± dyskwalifikuj±c± wadê - bardzo s³abe datowania (lub wrecz nie istniejace). Tak bylo przynajmniej jakis rok temu i nie sadze by co¶ siê zmieni³o, bo wynika to z za³o¿eñ serwisu.
ps2. jeszcze takie cos do zestawu znalazlem
Co gorne, lewe dziecko ma w rece? (to jest jakas okaryna?)
I juz po za konkursem, ta duza "chochla" to czerpak - czy istnieje dla tego jakas inna, bardziej precyzyjna nazwa?
Co za szatkê ma na sobie dzieciê po prawej na pierwszym obrazku? To jaka¶ robe?
CYTAT(Sauron @ 20:02 25.08.2011)
Co gorne, lewe dziecko ma w rece? (to jest jakas okaryna?)
Kszta³tem przypomina b±czek, ale nie zak³ada³abym siê o to na pieni±dze, bo b±czek zazwyczaj wystêpuje z bacikiem.
Wczesno¶redniowieczne Opole.Koniki,³ódki,miniaturowy wózek itp.
Witam
XVII wieczne gliniane zabawki dla dzieci z Dubno
http://www.edd2012.pl/imprezy/edd/kalendar...ZNYM-SZCZECINIEArcheologia o dzieciach w ¶redniowicznym Szczecinie - jako ciekawostka
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.