Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: zrobic sobie luk do kuszy...
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
diuk de volpe
Witam,
zabieram sie za kusze. Wczoraj wycielem juz sobie odpowiedni odcinek cisu, teraz chce go wygiac w luk, tzn. nadac mu odpowiedni ksztalt. Jeszcze go ociosam tylko(chyba ma miec 13mm grubosci tak?)
To jak juz go ociosam to czy moge sznurem jakims wygiac moje drewienko a potem wlozyc do pojemnika z woda na 24 godziny na przyklad, czy tez ma to jakies nagatywne oddzialywania?
Moze moje pytanie jest nieco...glupie :P Ale jestem poczatkujacy, wiec wybaczcie smile.gif Prosze bardzo o odpowiedz:)
Vislav
Witam

1. Co do wyrobu ³uku przejrzyj sobie temat [Poradnik] Wyrób ³uku

2. Giêcie drewna wykonuje siê na gor±co
- na porz±dnej grubej desce nale¿y przymocowaæ kszta³tki/wzorniki lub ko³ki po w³o¿eniu pomiedzy otrzyma siê ¿±dany kszta³t
- kawa³ek drewna (obrobiony) jaki chcesz poddawaæ giêciu nale¿y podgrzewaæ w gor±cej parze. Mo¿e to byæ kawa³ek rury PCW (kanalizacyjna - cienko¶cienna) lub inna trochê d³u¿sza ni¿ podgrzewany element. Rurê ustawiamy pionowo z umocowanym kawa³kiem drewna w ¶rodku. Pod spodem czajnik lub inne naczynie z gotuj±c± siê wod±. Czas podgrzewania do¶æ d³ugi trudno jest mi okre¶liæ precyzyjnie.
- dobrze rozgrzany element drewniany "wciskamy" w przygotowany przyrz±d/wzornik i zostawiamy do wystygniêcia

3. Czy giêcie jest potrzebne w tym przypadku trudno jest mi powiedzieæ to zale¿y od koncepcji

4. Zapoznaj siê z tematem Kusza "prymitywna" IX-XIw.

5. Kszta³t i wymiary ³êczyska znajdziesz w tym temacie: The Crossbows of South-West China

Udanej pracy - Vislav
ryszard
Witam
Cis jest pod ¶cis³± ochron±,nie wiem jakim sposobem go pozyska³¶.Mam nadziejê ¿e legalnie.
£uk po zdjêciu ciêciwy jest prosty wiêc nie musisz go wyginaæ.Chyba ¿e koñce ramion, wtedyk³adziesz tak± koñcówkê na garnku zgotuj±c± siê wod±,przykrywasz foli± aluminiow± i parzysz oko³o godziny.Potem drug± Ale uwaga,musisz npilnowac aby oba koñce narzewa³y siiê w miarê równomiernie. Daqlej robisz jk mówi Vislaw
diuk de volpe
Vislav, dziekuje Ci bardzo. Widze, ze jestes na prawde spoko. Po Tobie to od razu widac ¿e¶ fachowiec:) Wszystko juz jest dla mnie jasne, dziekuje wiec Ci bardzo. Na kazdy temat w zasadzie, ktory ktos podrzuci odpisujesz fachowo. Mam nadzieje, ze tutaj wszyscy frehowicze tacy sa smile.gif Dzieki, jak skoncze robote to ci przesle zdjecie smile.gif ryszardzie, moj tata to lesniczy wiec jak najbardziej legalnie, z drewnem nie mam problemu a poza tym to sie pomylilem strasznie glupio bo to nie cis tylko jesion, ktory z reszta tez sie nadaje. :D
diuk de volpe
uciosalem sobie juz jak chcialem, teraz ladnie "wyosiuje" moje drewienko potem tak jak mowiles w rurze pcv czajniczkiem podgrzeje hehe i ³uk do ksuzy gotowy bede mial:D
Pawe³_czyli_ja
Witam!
Zadam mo¿e g³upie pytanie - w któr± stronê i w³a¶ciwie po co bêdziesz wygina³ to ³êczysko?
bodkin
dlugo sie zastanawia , po co
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.