Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pod³ogi/stropy w budynkach kamiennych prze³om XIV/XV w
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Sztuka, architektura i nauka
Andrzej Siejeñski
Witam
Jak wygl±da³a pod³oga w zamkach (kamienna, drewniana, czym¶ pokryta)?
Przy czym nie chodzi mi o sale balowe tylko raczej skromniejsze pomieszczenia: zbrojownia, stra¿nica, pomieszczenia w baszcie itp.
Interesuje mnie prze³om wieków XIV i XV.
Pozdrawiam
W³ost
Zale¿nie od kondygnacji. Powy¿ej gruntu najzwyklejsza pod³oga z desek na stropie belkowym (tzw strop nagi). W pomieszczeniach przyziemia lub piwnicach najczê¶ciej klepicho gliniane albo bruk kamienny ale nie z kostek czy cu¶ tylko zwyk³ych kamieni polnych uk³adanych najczê¶ciej bez zaprawy. Ewentualnie jaka¶ drewniana pod³oga na legarach.
Peter von Opperau
pomieszczenia w przyziemiu- zwykle polepa lub jak ju¿ W³ost napisa³ kamienny bruk, wy¿ej móg³ zda¿yæ siê jeszcze ów bruk (je¶li przyziemie by³o sklepione), albo deski na legarach, wy¿ej raczej by³y ju¿ stropy a to oznacza drewniane pod³ogi smile.gif dodam jeszcze, ¿e czêsto od spodu taka pod³oga by³a malowana smile.gif
baszy- zwykle wy¿sze kondygnacje by³y oddzielone stropami, wiêc j/w tylko bez malowania od spodu (wojakom niepotrzebne piekne sufity), przyziemie to pod³oga z bruku/polepy
Andrzej Siejeñski
Pewnie wyjdê na ignoranta, ale co to jest "polepa"?
W³ost
Polepa to dok³adnie to samo co wymienione przeze mnie gliniane klepisko. Czyli glina wymieszna z sieczk± s³omian± np. i tym wylepiona ca³a powierzchnia pod³ogi.
Hasintus
Nie mam stuprocentowej pewno¶ci ale chyba zasada by³a taka ¿e, nad piwinc± i parterem by³y sklepienia murowane kolebkowe i wtedy na parterze posadzka kamienna a na piêtrze pod³oga drewniana na legarach. Strop nad I piêtrem czêsto bywa³ drewniany na belkach (tzw. go³y). A polepa to w ch³opskiej cha³upie albo w stajni.
Peter von Opperau
nie, nie by³o to regu³±... przyk³ad: wie¿a mieszkalna w Starej £omnicy na Dolnym ¦l±sku, kamienna, XIV w. (o ile dobrze pamiêtam), wewn±trz TYLKO podzia³y stropami (parter gospodarczy z osobnym wej¶ciem, wysoki i osobne wej¶cie z zewn±trz na piêtro), brak piwnicy
wie¿ê mo¿na obejrzeæ np. tu -> http://miks.ar.wroc.pl/zamki/zamki.htm -> odno¶nik "podzia³ wg. województw" -> "dolno¶l±skie" i ju¿ smile.gif
aha, nielicz±c zwieñczenia i paru detali (schodki zewnêtrzne, wykusze kibelkowe z ty³u) wie¿a jest zachowana ca³a taka jaka by³a w czasach wybudowania
Hasintus
Faktycznie. Bardzo dobre zdjêcia wie¿y w Starej £omnicy znalaz³em na tej stronce: http://elesdia.res.pl/staralomnica.htm . Widaæ tam bardzo wyra¿nie strop przyziemia i wy¿szej kondygnacji z tym ¿e, s± one najwy¿ej XIX wieczne. Ale nie ulega w±tpliwo¶ci ¿e, pierwotnie wszystkie by³y drewniane.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.