Haj!
Interesuje mnie sk±d bierzecie drzewce do broni drzewcowych. Chodzicie do stolarza, kupujecie w supermarkecie, czy...?
Pa
Tak szczerze to pewnie wiêkszo¶æ wycina w pobliskim lesie, a potem jak kto¶ chce to sezonuje (dla poprawienia parametrów), albo od razu montuje. Warto te¿ pogadaæ w pobliskim tartaku, albo z nadle¶nictwem.
Od stolarza nie warto bo wspó³czesna obróbka drewna nie nadaje siê do produkcji drzewców na broñ – zbyt czêsto pêkaj±.
Raczej stolarz lub tartak, w markecie nie znajdziesz takiego rodzaju drewna, maja same szity. Przewaznie jest z jesionu, albo z debu.
Jak by siê zabra³o parê osób chêtnych, na ³±cznie conajmnej z 10 szt. to mogê siê zakrêcic za drzewcami. Ilo¶æ musi byc taka bo w gre wchodzi tylko zakup hurtowy (minimum 15-20 sztuk). Ostatnio nabywa³em drzewce o przekroju okr±g³ym bukowe z drewna suszonego (d³ugo¶æ 180 i 200 cm, ale mozna zamówic i d³u¿sze, 4,5 cm w ¶rednicy) w sporej ilosci, ale czê¶c posz³a na stelarz do namiotu i obecnie nie mam nic na zbyciu. Przymierzam siê jednak do nowego zakupu i nowego ¼ród³a (jestem na drodze do pozyskania drzewców szescio i o¶miok±tnych).
Krytykowanie wspó³czesnej obróbki drewna ¶wiadczy o nieznajomosci tematu. Moje drewno pociête w odpowiedniej p³aszczy¼nie tworzy drzewiec o solidnej ¶rednicy i zapewniam, ¿e jest bardzo wytrzyma³y.
co innego jak siê robi drzewce klejone , to dopiero szit, albo o za ma³ej ¶rednicy.
Tak¿e jak bêda chêtni, to prosze dawaæ mi znaæ. Im prêdzej siê uzbiera odpowiednia ilosæ, tym prêdzej drzewce bêd±.
A jak ju¿ bêda to mogê ja zabraæ ze soba na Grunwald czy na inn± imprezke przy okazji.
Szacujê, ¿e koszt wielok±tnego drzewca nie przekroczy 40 z³, a okrag³ego 30.
Obróbka drewna, obróbce nierówna i jak siê chwali to te¿ mo¿na siê naci±æ drogi kolego, a znajomo¶æ tematu nie ma tu nic do rzeczy, raczej trzeba zwróciæ uwagê od kogo i gdzie – stolarz stolarzowi nierówny, w mojej okolicy (po³udnie wielkopolski) lepiej siê zwróciæ do tartaku lub nadle¶nictwa, wychodzi taniej, a wrêcz za darmo (i nie trzeba sk³adaæ zamówienia na 15 i w górê, wystarczy uprzejmo¶æ), a na dodatek mo¿emy sami siê zaj±æ obróbk± dziêki czemu wiemy co mamy.
Hey hey!
Pisa³bym siê na drzewce o d³ugo¶ci 200 cm i przekroju okrag³ym.
Jak kto¶ bêdzie chêtny do zrobienia czego¶ takiego, to dawajcie na priva.
Pogadam jeszcze z paroma osobami, to mo¿e wezmê nawet kilka takich (oko³o trzech, mo¿e czterech).
Ja z bratem kupili¶my ostatnio w sklepie ogrodniczym trzonki do grabi o d³ugo¶æi 180 cm, 5 z³ za sztuke.
A więc grabcie.
Bo trzonki do grabi, wbrew wszelkim pozorom, są do grabi.
Na drzewce mogą się nadawać, a mogą i nie.
I mam dziwne, niejasne przeczucie że raczej ta druga opcja częściej wchodzi w grę.
Polecam swoje produkty . Bukowe lub Olchowe drzewce o przekroju osmiokatu o optymalnej srednicy 3,6 cm dlugo¶æ 2,5metra cena w zaleznosci od liczby sztuk na priva
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.