Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pytanie o rêkawice do treningu.
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Yarpenn Zigrinn
Witam.

Przeszukalem forum i nie znalazlem, wiec temat nowy otwieram i pytanie zadaje smile.gif
Od niedawna ucze sie fechtunku i potrzebuje rekawicy, ktora chronilaby mi nadgarstek i palce. Zakupilem sobie rekawice skorzane, calkiem wygodne, dobrze sie trzyma drewno i tak dalej. Tylko teraz trzeba jeszcze cos naszyc na wierzch, bo jak dostane po kostkach... to wiadomo.

Niestety jestem poczatkujacy takze w kwestii szycia i bylbym wdzieczny za jakies wskazowki, fotki, rady itp. smile.gif

Dzieki z gory. icon_wink.gif
Kordeus
Proponuja naszyc filc. Jak walczysz na kije. Bo jak na miecze to mozesz sobie na ten filc naszyc jeszcze "troche" kolczugi;)Co do szycia to nic trudnego. Mozna normalnie "na okretke" w koncu to tylko sprzet treningowy... Tylko trzeba uwazac zeby nie zszyc sobie palcow, bo potem tam reki potem nie wlozysz:)
Adsumus
Witam!!!

Mo¿esz te¿ zrobiæ swojego rodzaju rêkawice przeszywane u¿ywaj±c watoliny...na trening kijami w sam raz.

Pozdrawiam

PS.ALe czy na pewno przeszuka³e¶ ca³± Frehê?
WPisuj± has³o rêkawice w wyszukiwarce mo¿na znale¼æ nawet 117 wyników
Yarpenn Zigrinn
Oczywiscie, ze wpisalem, ale wiekszosc owych trafien zupelnie nie dotyczy dokladnie tematu, o ktory mi chodzi.

Rekawice przeszywane uzywajac watoliny... przepraszam, ale tego jezyka nie rozumiem :D

Z filcem juz mi wpadlo do glowy, zeby zrobic, wlasnie nad tym mysle intensywnie :D
Adsumus
Witam!!!

Nie umiem zbyt dobrze t³umaczyæ.....ale mo¿e mnie zrozumiesz.....
Ta sama technologia szycia jak w przeszywkach i wychodza takie przeszywane rêkawice wypchane watolin±...szczerba.gif
Rêkawica, p³ótno, watolina, p³otno i przeszywamy...

Pozdrawiam
Lestek
Jezeli masz duzo luzu w rekawicy mozesz zrobic patent z pianka izolacyjna do rur, wycinasz paski na dlugosc palcy i dloni, zszywasz i wkladasz do srodka rekawicy, mozna je troche przyciac na wysokosci stawow zeby lepiej sie zginaly i podszyc do rekawicy zeby sie nie ruszaly. Bardzo dobze amortyzuja.
Ptack
kupujesz rêkawicêdo hekeja na trawie i masz luz
Allgiz
znam cz³owieka co zrobi³ tak:
wzi±³ robocz± rêkawicê - zwyk³±, najzwyklejsz±
wzi±³ filc - porz±dny, gruby na jakie¶ 5 mm
obszy³ rêkawice filcem i ju¿ yes.gif
tyle ¿e naszy³ go warstwowo - chyba z 10 warstw, crazy.gif
wygl±d - co¶ w okolicach rêkawicy bokserskiej, no.gif
u¿yteczno¶æ - beznadziejna, ciê¿ko w ogóle z³apaæ broñ no.gif
ale na treningi i tak nie chodzi wiêc nie ma z tym k³opotu icon_mrgreen.gif
Yarpenn Zigrinn
Ja mam wlasnie taka rekawice robocza, tylko, ze taka siakas skorzana. Wlasnie podjalem decyzje, ze jakos filc naszyje, albo wezme jakis material, ktory wypcham i przyszyje na okretke i bedzie gites smile.gif Dzieki za rady. Jak ktos jeszcze ma jakies pomysly, to prosze pisac.

Przy okazji, ile kosztuje rekawica do hokeja na trawie?
Woo
Ja swoj± pierwsz± rêkawicê do szabli zrobi³em tak, ¿e wyci±³em gruby filc w odpowiednim kszta³cie, na³o¿y³em na rêkawicê i obklei³em wszystko na chama ta¶m± izolacyjn±. 5 minut roboty, a da siê biæ... smile.gif

A jak bêdziesz ju¿ przyszywa³ filc, to kup sobie dobr± nitkê. W sklepach, gdzie mo¿esz dostaæ brezent, mo¿esz zwykle dostaæ tak± nitkê, której nie uda ci siê w ¿aden sposób rozerwaæ, a przegryzanie zajmuje dobre kilka minut zgrzytania zêbami - inne nitki polec± ci irytuj±co szybko - du¿o pocenia siê przy szyciu, a potem kicha...
Yarpenn Zigrinn
Juzem rekawice zrobil (wlasciwie to moj ojciec, bo ja mam ponoc dwie lewe rece). Najpierw warstwa cienkiego filcu, obszyte rekawiczki, a potem na to grubsza warstwa filcu, nieco mniejsza. Daje rade i ciosy ladnie paruje, aczkolwiek posmak ciosu pozostaje :D (ale najwazniejsze, ze kosci cale i skora nie rozerwana :D :P)
Nazgul
Ja pierwsz± rêkawicê treningow± (podkre¶lam - treningow±) wykona³em nastêpujaco:
Znalaz³em w szafie stare d¿insowe spodnie.
Pociacha³em je na prostok±ty takich rozmiarów, by zakrywa³y d³oñ i nadgarstek.
Zszy³em ze sob± te prostok±ty, niczym przeszywnice.
Cu¶ takiego naszywasz na rekawicê i masz niez³± i tani± ochronê d³oni - wystarczy mieæ stare spodnie. Im wiecej warstw, tym lepsza ochrona oczywiscie, wiêc jedne spodnie to mo¿e i troche za ma³o...
Pozdrawiam
Borg
a ja wyciolem z kawalka stali blaszke (1.5mm) na wierzch dloni
wygiolem wpinajac w imadlo i klepiac na jakims pienku wybielm w gore nad nadgarstiem i wyszla paskunda "klepsydra" palce z 1cm filcu troche roboty ale ci moga naskoczyc tyle ze wizualnie nadaje sie li wylacznie na trening
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.