Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Materia³y na stroje XVII wiek
> Ubiór i dodatki > Ubiory renesansowe i barokowe > Inne ubiory renesansowe i barokowe
Marcinek
Witam
Jestem calkowitym laikiem jesli chodzi o materialy. Nie mam pojecia co jest historyczne w danym okresie, a co nie. Prosze znawcow o wyjasnienie jakie materialy sa odpowiednie dla reenactu XVII wiecznego.
Pozdr.
Kali
Hmm tez nie jestem specjalista, ale to zalezy jak klasa spoleczna cie interesuje. Osobiscie polecam "Odzie¿ i wnêtrza domów mieszczañskich w Polscew drugiej pol XVi i w XVII" (jest to pozycja po¶wiecona glownie mieszczañstwu ale sadze ze szlachta kozystala z tych samych materialow w koncy ci obrzydliwie bogaci patrycjusze na szlachcie sie wlasnie wzorowali). Jeszcze cos bylo Ireny Turnau ale nie pamietam(Ubior narodowy dawnej Rzeczypospolitej czy cos).

Sam niestety nie wymienie jakie konkretnie materialy na co bo pamiec juz nie ta a i zrugania sie bojam za ewentualne gloszenie nieprawdy. No ale na pewno: welna, aksamit, bawelna, duzo rzeczy szyto z kitajki(gorszej jakoscii sukno), jedwab...
Marcinek
Nie chodzi o to jaki material do jakiego stroju, tylko o to jakie materialy wystepowaly.
Przykladowo czy w XVII wieku znano kaszmir?
Kali
W takim razie polecam ta ksiazke "Odzie¿.." Magdaleny Bartkiewicz jest tam bardzo obszernie opisane jakie materialy sprowadzano i uzywano( nawet z cenami)...choc niektore nazwy odeszly w zapomnienie i w sklepach wogle nie orietowali sie o czym mowie smile.gif
Netka
Jest tez teraz w ksiegarniach ksiazka o tkaninach ( nie wszystkich ale podstawowych) autorstwa Maguelonne Toussaint-Samat "Historia stroju". Wbraw pozorom nie ma tu duzo o stroju, ale jest zato duzo ciekawostek, o tkaninach wlasnie.
Netka
Acha wyczytalam w niej ze kaszmir uzywano juz za czasow Wirgiliusza.
Pawe³ Lipnicki
I do dzi¶ siê prawie nie zmieni³, je¶li chodzi o sk³ad icon_wink.gif .
Materia³y szlachecko-kostiumowe XVII w. - wtedy nazywa³y siê inaczej, dzisiaj inaczej , ale meritum
jest w miarê podobne. smile.gif : we³niane sukno grube, ¶rednie, cienkie ; jedwabie wzorzyste i jednokolorowe
grube , ¶rednie, cienkie; gredyturê jedwabn± zast±pi ryps jedwabny, tafta równie¿ siê nadaje;
tkaniny bawe³niane ( w wielu odmianach) w drugiej po³owie XVII w równie¿ ok.,ale na podszewki ;
oczywi¶cie len (koszule, p³ótno,gacie,pikowane ¿upany,portki letnie, kapoty) najlepiej proste sploty ;
aksamit (do XVII przewa¿nie jedwabny, od po³owy XVII bawe³niany równie¿ przestaje byæ herezj± tongue.gif -
próbki aks. bawe³nianego w Europie Poludniowej to wczesne ¶redniowiecze...).
Temat 'delikatny' - tzw. obiciówki... dunno.gif .
Umiarkowanie historyczne face4.gif - choæ wzory UJD¡ , ale powinny byæ to materia³y we³niane...
Dla 'nie100%-towych' purystów historycznych... icon_wink.gif icon_cool.gif
No i jeszcze, oczywi¶cie - futra... W Polsce podbijano nimi nawet ¿upany (!) zimowe...
Osobi¶cie ( i wy³±cznie osobi¶cie) uwa¿am - BEZ PRZESADY...
Czapka (ko³nierz ewent.) wystarczy.
AdamS
a nie widzial ktos ladnej wzorzystej welny ?
bo ciezko cos znalezc ... tylko obicowki ....
Pawe³ Lipnicki
Dawniej icon_neutral.gif bywa³a w Cepelii - obecnie rzadko...
Czasem trafia siê w formie wielkiej narzuty (?) zaslony (?) w India shopach.
Niektóre (nieliczne niestety) obiciówki s± z we³ny.
Reszta mo¿liwo¶ci - to ju¿ zagranica... (je¶li jest inaczej, napiszcie!!!).
enid
Obiciówki z naturalnych materia³ów s± jak najbardziej !
Wzorzyste (od¶wiêtne) delie i ferezje (potem kontusze) to prawie ca³y XVII-ty
(choæ raz by³o, raz nie by³o - moda BARDZO siê zmienia³a !!).
Wogóle - konia z rz±dem tongue.gif temu, kto w tej magmie i pstrokaci¼nie szlacheckich strojów autorytatywnie rzuci kamieniem, co jest mrok, a co nie !!
Z zapisków, poezji,itp read.gif wynika, ¿e ze wszystkim, co mo¿emy wymy¶liæ (poza sztucznym tworzywem)
jeste¶my (XVII) cieniasami dunno.gif przy pomys³owo¶ci Dawnych Przodków... Kto wie - raczej siê ze mn± zgodzi... Kto NIE WIE , niech CZYTA!!! To siê dowie icon_rolleyes.gif i bêdzie wiedzieæ icon_cool.gif
mirek knight
ja mysle ze at³as jedwabny ,adamaszek ,we³na z jedwabiem ,we³na ,jest tego wiecej i mozna je znale¶æ ale niektóre te materja³y s± lekko pedalskie cool.gif
Ula
Bardzo konstruktywna uwaga shocked.gif
mirek knight
jak zmienic podpis
Adsumus
CYTAT
jak zmienic podpis

Tak samo jak go pisa³e¶.
Wejd¼ w profil i na samym dole znajdziesz pole w którym masz co¶ wpisane...
EwKa
Tak z innej beczki: Zima idzie!!!
Oto gustowny kozuszek na zime, datowany na 1624r., szkola flamandzka.
http://www.wga.hu/art/w/wildens/winter_l.jpg
Piotr Czy¿
Jeszcze o materia³ach.
Czy w XVII spotyka³o siê materia³ tkany z dwóch typów przêdzy.
ot takie po³±czenie we³ny z jedwabiem. W±tek tkany z we³ny a osnowa z jedwabiu?
EwKa
Juz w sredniowieczu. Len z jedwabiem, bawelna z lnem, welna z jedwabiem:)
Oto niektore tkaninyn popularne i w XVIIw.:
Bombazyn-watek welna, osnowa len
Barchan-len+bawelna
Flanela-welna+len/bawelna lub czysta bawelna.
Cajg-polwelniany na bawelnianej osnowie
Aksamit (polaksamit)-len+jedwab
Barakan-polwelniana, osnowa jedwabna lub bawelniana.
Brokatela-lniany watek, osnowa jedwabna lub welniana
Saja-tkanina polwelniana na osnowie lnianej lub bawelnianej lub tkanina poljedwabna z dodatkiem welny lub bawelny(prod. Wlochy od XVIIw.)
Do tego dochodza drukowane tkaniny bawelniane jak cyc i perkal.
Z ksiazki Ireny Turnau "Moda i technika wlokiennicza w Europie od XVI do XVIIIw." mozemy sie dowiedziec, ze manufaktury niemieckie (Szwajcaria, Prusy, Kolonia, Ulm, augsburg, Slask, Czechy, Slowacja) produkowalu juz na pocz. XVw. nieznane z nazwy tkaniny poljedwabne o welnianym watku lub lnianej osnowie oraz barchan.
Tomasz Rejf
O kurcze. to teraz wszyscy bêd± mieæ ¿upany z flaneli angsad.gif
EwKa
Flaneli welnianej najlepiej! To nie dowcip, bo flanela welniana to bardzo cienkie, jednostronnie drapana tkanina uzywana na garnitury meskie i garsonki. Obecnie jest to tkanina calkowicie welniana. Jesli chodzi o wszystkie mixy czyli tkaniny poljedwabne mamy dzis je takze w sprzedazy, tylko, ze jedwab jest celulozowy:) czyli to wiskoza+bewelna/len.
Jedyne wyjscie to namowic kogos do produkcji recznej tkanin poljedwabnych lub sciagnac je z Lyonu.
Piotr Czy¿
Dziekuje za informacjê.
Mi³o poczytaæ fachowych potrad.
Dr_Oetker
A czy orientuje siê Kto¶ w temacie tkanin "t³oczonych" (przynajmniej z tak± nazw± siê spotka³em), jak z ich historyczno¶ci±? Wiem, ¿e takie bywaj± u¿ywane do strojów teatralnych z "epoki".
Pawe³ Lipnicki
U¶ci¶lij, je¿eli mo¿esz - bo z "t³oczonymi" to raczej kojarz± mi siê miêkkie skóry typu safian i kurdyban, które rzeczywi¶cie mia³y t³oczone ornamenty, ale poza butami i 'galanteri± skórzan±' nie by³y raczej u¿ywane na stroje.i
Vostorion
Ko¿uszek pierwsza klasa, ale podejrzewam ¿e musia³ siê nie¼le nachodziæ za tak± ilo¶ci± zwierz±t bigsmile2.gif . Jak tak patrze to a¿ mi ¿al ¿e takiego nie mam icon_sad.gif
Woyewoda
A wie może ktoś jakie byłyby najtańsze ciuchy męskie wzorowane na modzie zachodniej pierwsza poł. XVII w. ? Jakie materiały były by najtańsze? I w ogóle jak najtaniej skompletować strój na I połowe XVII w. według mody zachodniej, bardzo prosze o pomoc.
Ania ¯uk
CYTAT(Woyewoda @ 18:22 11.02.2007) *
A wie mo¿e kto¶ jakie by³yby najtañsze ciuchy mêskie wzorowane na modzie zachodniej pierwsza po³. XVII w. ? Jakie materia³y by³y by najtañsze?

No có¿, dwie opcje- albo kto¶ ci sprzeda u¿ywany stary strój, albo mo¿esz i¶æ do ciuchlandu, znale¼æ zas³onê, kapê, prze¶cierad³o albo po prostu kupon odpowiedniego materia³u i uszyæ sobie w³asnymi r±czkami strój.
No i trochê dokumentacji na takie "najtañsze stroje"
Woyewoda
A jakich materia³ów powinienem u¿yæ na wams, koszule, pludry, kapelusz, rêkawice itd. (najlepiej w takich których mog³bym fechtowaæ, czyli chyba skórzane, ale nie wiem) ?. W jakim kolorze najlepiej by by³o te materia³y na dane ciuchy? Prosze o troche precyzyjniejsze odpowiedzi.
Tomasz Rejf
Najpospolitsze wamsy (pourpoint, jubon, doublet, kajzaka) robione były z wełny (lnu) na podszewce lnianej, i tu trzeba zaznaczyć, że prócz wamsów noszono jeszcze odzienie wierzchnie np. ropile, drugi wams, kasak, płaszcz. Tak z moich obserwacji dopiero od lat 30 XVII wieku w wyższych warstwach społecznych jest moda na białą koszulę wystającą spod pourpoint’a w różnych jego rozcięciach. Jednak warstwy biedniejsze są bardziej praktyczne i nawet chłopi nosili dwie warstwy odzienia na koszuli. Na wielu obrazach wygląda to jak dwa wamsy (o ile można to tak nazwać) jeden krótszy drugi dłuższy. Na koszulę i gacie polecam płÃ³tno lniane lub konopne (takie też były), na pludry polecam wełnę na podszewce lnianej, na pończochy polecam dzianinę wełnianą, do tego często na obrazach widać dodatkowe płÃ³cienne pończochy-nogawice bas a bottes czyli takie "ochraniacze". Kapelusz polecam filcowy lub dziany. Prócz kapeluszy noszono też inne nakrycia głowy jak monterocups czy berety. Rękawice polecam skórzane lub dziane i tu trzeba dodać, że piękne pięciopalczaste rękawice były noszone przez bogate osoby. Do tego trzeba dodać jeszcze jakiś ładny kołnierzyk z białego lnu. Co do bawełny to z tego co czytałem wynika, że jako tkanina (najczęściej drukowana) na ubrania, rozpowszechnia się pod koniec XVII wieku, i była używana na szlafroki, negliżyki przez warstwy wyższe. Warstwy średnie i niższe zaczęły stosować białą bawełnę do robienia bielizny. Jednak to był koniec XVII wieku. Moda na sprowadzane z Indii, Chin i Lewantu tkaniny bawełniane zaczyna się od lat siedemdziesiątych XVII wieku. Pierwsze manufaktury produkujące takie tkaniny zakładano po 1690r we Francji, Holandii i Anglii. a tu troche o tych drukowanych cycach: http://www.freha.pl/index.php?showtopic=6830&hl=
Woyewoda
Ekhm a móg³by¶ mi omówiæ te rodzaje tych wamsów "pourpoint, jubon, doublet, kajzaka", pierwszy raz siê z takimi nazwami spotykam. Albo podaj mi poprostu jaki¶ linki które o¶wiec± mnie w tej sprawie. Aha i powiedz mi jeszcze co to ropile i kasak szczerba.gif .
Krzysztof
gdybym by³ nieuprzejmy to napisa³bym "³apki oderwa³o i w google wpisaæ nie ³aska?"
ale ze dzi¶ jest dzieñ uprzejmo¶ci to masz link do kazjaki i zdjêcia reszty

http://miedzia.ch.pwr.wroc.pl/netka/15.php

http://www.uco.es/~l72gaagi/htxts_reppub/vest_masc.htm
Woyewoda
Czy aby na pewno ten ciuch jest hisoryczny na XVII wiek? Wiem ¿e takie co¶ poni¿ej noszono chêtnie g³ównie podczas wojen religijnych we francji w II po³. XVI w.
http://www.freha.pl/index.php?act=attach&a...ost&id=9676
Krzysztof
na pocz±tek XVII wieku i owszem jest jak najbardziej mo¿liwe ze kto¶ to nosi³
ale potem przysz³y nowe mody ;]

ten konkretny model masz tutaj
http://www.museum.com/ja/showdia/id=2580
czy rok 1620 tobie wystarcza? smile.gif
Ania ¯uk
Bosz.... wiesz ch³opcze, ¿e lenistwo jest jednym z 7 grzechów g³ównych? Ale, ¿e Krzysztof ma dzieñ dobroci dla zwierz±t to ja nie bêdê gorsza: http://www.wga.hu/tours/lowcount/index.html malarstwo holenderskie, wybierz przedzia³ 1550-1600 a potem 1600-1650 i zobacz, ¿e z przej¶ciem magicznej daty 1599-1600 nie wyrzucono wszytkiej garderoby i nie zamieniono jej na inn±, nowocze¶niejsz± i bardziej odopowiedni± na XVII wiek. A co do nazewnictwa, to wybacz, nie¶miertelna Gutkowska siê k³ania, albo jakakolwiek ksi±¿ka o strojach.
Woyewoda
O wielkie dziêki ci Zacna Damo icon_wink.gif , mo¿liwe ¿e ju¿ nawet za rok na Vivat Vasa siê spotkamy (jak dobrze pójdzie z kas± i reszta pójdzie po my¶li) i ewnetualnie mo¿e jako¶ siê odwdziêczê icon_wink.gif .
Ania ¯uk
Bynajmniej nie jestem zacna, a na VV nie je¿d¿ê z zasady. Wolê Chudów, który jest w tym samym czasie. Jako¶æ- bez porównania.
Tomasz Rejf
za³±czam mêska kazjakê z terenów Polski z pocz±tku 17 wieku. Co do szycia i wykrojów wamsów itp rzeczy z prze³omu XVI/XVII wiek polecam super ksi±¿ke Janet Arnold "Paterns and Fashion - 1560-1620"
kasiamala
CYTAT(Marcinek @ 19:06 12.04.2005) *
Witam
Jestem calkowitym laikiem jesli chodzi o materialy. Nie mam pojecia co jest historyczne w danym okresie, a co nie. Prosze znawcow o wyjasnienie jakie materialy sa odpowiednie dla reenactu XVII wiecznego.
Pozdr.

w kostiumach kobiecych dominowaly tkaniny jedwabne ...
inne tkaniny: at³as, len, bawe³na...
wiek XVII to koronkowa Francja a tak¿e Hiszpania i inne europejskie dwory. Koronki zdobi³y suknie Pañ, ale nosili je tak¿e ¿o³nierze i duchowni.
tkanina we³niana ( gabardyna) u¿ywana byla na p³aszcze damskie i mêskie...
bardzo modne byly tkaniny gofrowane (tkaniny wytlaczane wzorami)
Kaszmir modny byl dopiero od XVIII wieku

strona z antycznymi tkaninami
http://www.textileasart.com/french.htm
Grace
CYTAT(kasiamala @ 22:59 07.09.2007) *
w kostiumach kobiecych dominowaly tkaniny jedwabne ...
inne tkaniny: at³as, len, bawe³na...
wiek XVII to koronkowa Francja a tak¿e Hiszpania i inne europejskie dwory. Koronki zdobi³y suknie Pañ, ale nosili je tak¿e ¿o³nierze i duchowni.
tkanina we³niana ( gabardyna) u¿ywana byla na p³aszcze damskie i mêskie...
bardzo modne byly tkaniny gofrowane (tkaniny wytlaczane wzorami)
Kaszmir modny byl dopiero od XVIII wieku

strona z antycznymi tkaninami
http://www.textileasart.com/french.htm

Dobór tkaniny zarówno pod wzglêdem rodzaju w³ókna jak i rodzaju splotu zale¿y od statusu materialnego odtwarzanej osoby. To oczym piszesz odpowiednie jest dla strojów "dworskich" i bogatego mieszczañstwa.
Stroje plebejskie szyto tak jak pisa³ Tomek z we³ny - g³. sukna - oraz lnianych, konopnych i ew. bawe³nianych pó³cien (kwestia bawe³ny jest mocno dyskusyjna).
Armand
Jako ¿e historia tkactwa jest mi przedmiotem ca³kowicie obcym smile.gif, poproszê Was o radê/opiniê. Natrafi³em na we³nê "setkê" o do¶æ "sutej" gramaturze, ilo¶æ w sam raz na pludry - k³opot w tym, ¿e ma do¶æ specyficzny splot [za³±czam skan ¶cinku], i opinie o jej "koszerno¶ci" barokowej s± podzielone. Jedni twierdz±- "tak, by³y ju¿ wtedy i takie, i du¿o bardziej z³o¿one w±tki", inni raczej ostro¿nie- "ja tam nie wiem, zawsze wybieram tylko g³adkie tkaniny". We³na to kawa³ek 170x150 cm, z uko¶nym w±tkiem. Gdybym mia³ zlecaæ uszycie, poprosi³bym o takie wykrojenie, ¿eby nogawki by³y "w±tkowo symetryczne", tj. skos albo do góry i do ¶rodka w ka¿dej, albo na zew. Taka jode³ka. Co o TYM my¶licie?Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik {konkretnie chodzi mi o obecno¶æ tego typu materia³ów m/1600- 1630 r.]
Armand
Poszperawszy nieco, wynalaz³em u Janet Arnold ["Patterns of fashion"] fotki ubiorów XVI- wiecznych wykonanych z materii o identycznym w±tku- tyle, ¿e nie by³a to akurat we³na. Podobny widzia³em te¿ w tej¿e samej ksi±¿ce, w postaci jedwabnej nici wplecionej w filc kapelusza. Czekam na ew. krytyczne, lecz konstruktywne uwagi ;)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.