Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Sztylety w XII wieku
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Zaczepne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Bart
Hej.

Poszukuje wzorów sztyletów pochodz±cych z XII wieku. Najlepiej z obszaru Polski, chocia¿ przyznam, ¿e po dotychczasowych oglêdzinach nic nie znalaz³em nawet z zachodnich ¼róde³. Ikonografia nawet nie specjalnie pomaga. Mo¿e w ruskich wzorach co¶ by siê znalaz³o? Niestety do tych mam kiepski dostêp.
A mo¿e sztylety wchodz± dopiero pó¼niej (na Maciejowskim jest ju¿ przecie¿ du¿o) A mo¿e w tym okresie nie ró¿ni³y siê jeszcze form±? Wygl±da³y jak ka¿dy nó¿ albo mniejszy miecz? Je¶li ktos dysponuje jakimi¶ materia³ami na ten temat bedê wdziêczny za pomoc.

Zdrufko
Bartek
pakotek
Sztylety by³y bardziej popularne w pó¼niejszym okresie, wcze¶niej pos³ugiwano siê raczej no¿ami, no¿ami bojowymi poniewa¿ by³y bardziej u¿yteczne. My¶lê, ¿e to z tego wzglêdu brakuje ich w tak wczesnym okresie. Swojego czasu czyta³em te¿ to armiach islamu i armiach z terenów dalszych, azjatyckich. Tam równie¿ preferowano no¿e.
Im bli¿ej renesansu tym bardziej sztylety zyskiwa³y na warto¶ci.
Je¶li chcesz koniecznie mieæ sztylet w XII wiecznym stroju to ¿yczê powodzenia, a je¶li znajdziesz jakie¶ ¼ród³a to zamie¶æ, sam jestem ciekaw.
Bart
Z tego zdajê sobie sprawê. Interesuje mnie natomiast jak toto wygl±da³o w XII wieku. Sztyletów od cholery jest w Biblii Maciejowskiego. Jak dobrez poszukaæ s± te¿ znaleziska z XIII wieku. Wikingowie uzywaj± "saksów". A w XII wieku? Jeszcze no¿e bojowe czy juz sztylety? Jaki¶ rodzaj krótkich mieczy? Patrz±c na ikonografiê okresu nie znalaz³em przedstawieñ dodatkowej broni, wieszanej gdzie¶ przy pasie. Pewnie jaka¶ by³a. Ale jaka. Jak to wygl±da³o? Jaka¶ ikonografia? Znaleziska?

Zdrufko
Bartek
Ragnarr
No, saks (swoja droga Wikingowie byli tylko jednym z ludow ktorzy ich uzywali, i to w innej formie niz zwykle spotykana dzisiaj saska - ale to zupelnie inny temat) to akurat zly przyklad, to jest 100% noza w nozu - nie wiem skad skojarzenie ze sztyletem. Chyba ze miales na mysli po prostu bron przyboczna o ktorej wspominales pozniej, to akurat prawda, chociaz ze sztyletami majaca niewiele wspolnego. We wczesnym sredniowieczu rzeczywiscie moze byc o to ciezko...

Ragnarr
Bart
Chodzi³o mi o broñ boczn±. smile.gif Zastanawia mnie natomiast jak ta broñ boczna wygl±da³a pod koniec XII. I kiedy wykszta³ci³o siê to cu¶ co nazywamy sztyletem. A co jest ju¿ widoczne w Biblii Maciejowskiego. Bo przyznajê, ¿e nic nie znalaz³em. face4.gif A mo¿e w ogóle co¶ dodatkowego przy boku. Niekoniecznie sztylet. read.gif

Zdrufko
Bartek
pakotek
A na której planszy w Maciejowskim to znalaz³e¶, bo ja posiadam wersje z interpretacj± jakiego¶ uniwerku angielskiego ??
Gotfred
Witam
Przyk³ad sztyletu w Biblii Maciejowskiego znajdziemy chocia¿by tutaj .

Ca³a Biblia dostepna jest pod tym linkiem

Co do XII wiecznych sztyletów to sam przyznam siê, ¿e sam z takowymi siê nie spotka³em. Ale temat ciekawy, warto dr±¿yæ a mo¿e i cu¶ siê znajdzie icon_mrgreen.gif yes.gif
pakotek
Sztylet jak w mor.e strzeli³. Szkoda, ¿e to XIII wiek. Bêdzie trudno znale¼æ cokolwiek na ten temat, jak znajdê to napiszê.
Bart
Hej!

Co która bitwa w Maciejowskim to kto¶ kogo¶ sztyletem d¼ga. smile.gif Na przyk³ad takim jak w za³±czniku. Ale XII wiek! Bo tu bida panie. icon_sad.gif Mo¿e co¶ ze wschodu znale¼li ? Ru¶?

Zdrufko
Bartek
Grahim
mam pytania natury praktycznej... a nie wiedzia³em do jakiego tematu je daæ, a tu chyba pasuj±(troche stary temat ale zawsze:) )...
Do tej pory sztylety i no¿e obsadza³em w drewnie, u¿ywaj±c nitów po bokach, lub robi³em rêkoje¶ci skórzane ... ale chcia³bym spróbowaæ czego¶ nowego... i tu nasuwaj± mi siê pytania:

Jak obsadziæ sztylet/nó¿ w ko¶ci?
Jak obsadziæ sztylet/nó¿ w drewnie nie u¿ywaj±c "nitów"?

Dodam tylko ¿e chodzi o przedmioty przypadaj±ce na okres dojrza³ego i pó¼nego ¶redniowiecza.
Borg
albo w rêkoje¶ci jest dziura na wylot i zaklepujesz...jak w mieczu
albo (przy wiêkszo¶ci no¿y do XIII w) dziura ta jest tylko na d³ugo¶æ trzpienia, na wcisk wypi³owana + u¿ywasz jakiego¶ lepiszcza
Grahim
CYTAT(Borg @ 21:29 29.01.2009) *
albo w rêkoje¶ci jest dziura na wylot i zaklepujesz...jak w mieczu
albo (przy wiêkszo¶ci no¿y do XIII w) dziura ta jest tylko na d³ugo¶æ trzpienia, na wcisk wypi³owana + u¿ywasz jakiego¶ lepiszcza

Tak my¶la³em, ale wola³em jeszcze zapytaæ, tak dla pewno¶ci... Ogromne dzieki smile.gif
Szymek z K-g
Tak pozwólcie na ma³y wywód smile.gif
Na "przed rozkwitowym" ¶redniowieczu siê nie znam ale pal licho- powiedzmy ¿e razem z nacjami pro s³owiañskimi i pro wikiñskimi wyginê³y i owe no¿e bojowe s³owian i saksy i w ogóle wszystko co nazwaæ mo¿na broni± boczn±. Czemu? Ba! ... nie wiem :P
Zanik ten wyst±pi³ oko³o 1050-1220 (ju¿ mówiê czemu takie daty: 1. to formowanie siê prawa rycerskiego 2. to pierwszy odnaleziony przekaz sztyletu z terenów Niemiec)
Zauwa¿cie ¿e sztyletami bij± siê wy³±cznie rycerze- staæ ich by³o na takowy dodatkowy gad¿et smile.gif
Wyda siê to b³ahe ale: tezê ¶mie postawiæ tak± i¿ widocznie u S³owian w piechocie wystêpowa³ nó¿ bo by³ im takowy do walki przy toporze potrzebny a i rycerzom sztylet wyda³ siê broni± pomocn± w wielkim ¶cisku. I piechota w Xw. i rycerstwo w XIIIw. potrzebowa³o ich w walce z powodów czysto u¿ytkowych smile.gif ale czemu no¿y bojowych ewolucja stanê³a? Ni mi to dochodziæ, widocznie nie by³y potrzebne w ówczesnym polu walki i przemianach spo³ecznych (od formowania siê granic posiad³o¶ci rycerskich do lokowania miast).
Trzeba chyba sobie powiedzieæ, i¿ ludzie XIIw. nie wiedzieli co to nó¿ bojowy czy sztylet smile.gif gdy¿ ówcze¶nie nie potrzebowano tego typu broni ani w piechocie ani w kawalerii. Je¶li jednak potrzebowano to przepraszam za s³owa tak ostre ale widocznie Pan Bóg rozumu nie wla³ i za g³upi byli by co¶ takiego stworzyæ.
Ewentualnych przyczyn je¶li by kto potrzebowa³ wyja¶nieñ radzi³ bym szukaæ w analizie XII wiecznego pola walki. Pamiêtajmy i¿ wtedy i krucjaty by³y! Wiêc pole do popisu jest smile.gif
Pawe³ Lipnicki
Zgadzaj±c siê z Przedmówc± - rzeczywi¶cie, przejrzawszy dostêpne mi ¼ród³a, sztyletów wcze¶niej ni¿ u W.P.Maciejowskiego nie znalaz³em. Na wyposa¿eniu by³y no¿e, ró¿ne, czêsto wiêcej ni¿ jeden ( np. w wyposa¿eniu krucjatowym Templariusza mamy 3 no¿e) ; d³u¿sze, krótsze, ale - no¿e...
Szymek z K-g
CYTAT
Na wyposa¿eniu by³y no¿e, ró¿ne, czêsto wiêcej ni¿ jeden ( np. w wyposa¿eniu krucjatowym Templariusza mamy 3 no¿e) ; d³u¿sze, krótsze, ale - no¿e...

Mo¿esz przybli¿yæ o krzy¿owców z jakiego okresu Tobie chodzi? Toæ ciekawe bom nie znalaz³ ¿adnych informacji (co prawda szuka³em ma³o ale takie co¶ rzuciæ siê powinno).
W gruncie rzeczy no¿em te¿ mo¿na by³o d¼gaæ.
claymor
Mo¿e podbijê temat.
http://www.freha.pl/index.php?act=attach&a...st&id=19549

Wydaje mi siê ¿e jak ula³ pasuje na sztylet ale nie znam datowania.
Grunwaldomaniak
To chyba ju¿ miecz bêdzie.
Szymek z K-g
Claymor szczerze jestem tym zainteresowany. Sk±d jest ta ilustracja?
Nie wiem co to ale wed³ug mnie wygl±da to na saka (!).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.