Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ksi±¿ki o Husari
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
Gunnar
Andrzej Szulczyñski i Jerzy Cichowski - HUSARIA

CYTAT
Monografia husarii, formacji - symbolu potêgi militarnej dawnej Rzeczypospolitej. Liczne zdjêcia, ilustracje oraz mapy tworz± barwn± panoramê epoki. Ksi±¿ka podaje wiadomo¶ci z dziejów husarii, informacje dotycz±ce uzbrojenia, wyposa¿enia, wyszkolenia bojowego, sposobów walki, koni i ¿ycia codziennego. Wiêkszo¶æ odnosi siê do szczytowego okresu rozwoju tej wy³±cznie polskiej jazdy - prze³omu XVI i XVII stulecia. Kluczem do wyja¶nienia tajemnicy zwyciêstw husarii s± przedstawione ró¿nice pomiêdzy husari± a innymi rodzajami jazdy w Polsce i w Europie.

Czy ktos mial do czynienia z owa publikacja??

Moze polecicie inne ksiazki na temat husarii??
Keylan
Je¶li to jest z Bellony to mam to, bardziej popularna ni¿ naukowa publikacja. Ma kilka ciekawych zdjêc i obrazków/rycin w sporej czê¶ci "buchniêtych" z innych publikacji. Ogólnie je¶li masz kase i niemasz innych wa¿niejszych wydatków polecam. Tak samo Lisowczycy z Bellony chocia¿ spora czê¶æ obrazków siê pokrywa.
£ukasz Grela
Witam

Mam ow± ksi±¿eczkê...jak dla mnie ,a na razie jestem laikiem w temacie husarii, ksi±zka ca³kiem fajna i mo¿liwie jasno wprowadzj±ca w temat husarii...tak wiêc polecam.
Nie wyda³a tego Bellona tylko wydawnictwo MON.
Pawe³ Lipnicki
Polecam : Rados³aw Sikora "Fenomen Husarii" . P. z L.
Keylan
£ukaszu jeste¶ pewien ¿e ta Husaria jest MON a nie Bellony ? :>
http://www.ksiegarnia.bellona.pl/index.php...?c=boo&bid=1352
Polecam kupowanie w internecie w³a¶nie zobaczy³em ¿e przep³aci³em 10z³ :]
£ukasz Grela
Witam

Cny Keylanie jestem pewien ¿e wyda³o ow± ksi±¿kê wydawnictwo MON....dla uzupe³nienia dodam ¿e by³o to w roku 1977 wiêc jak mniemam Bellona wówczas jeszcze nie istnia³a...hehhehe....
Keylan
hmm na moim egzempla¿u nic niema by to by³o jakie¶ kolejne wydanie, ale co¶ mi tak ¶wita ¿e Bellona ma co¶ wspólnego z MONem wiêc mo¿e siê okazaæ ¿e obaj mamy racje smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.