Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Sytuacja Spo³eczna Kobiet w ¦redniowieczu
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Rita
Mam nadziejê, ¿e to trafiony temat - chcia³abym aby istnia³o miejsce, gdzie znajdowa³aby siê bibliografia na powy¿szy temat. Wiem, ¿e jest na FREHA wiele informacji, ale s± rozsiane po calutkim forum, i ciê¿ko je zebraæ do kupy w krótkim czasie. Chcia³am niedawno poleciæ siostrze jakie¶ tytu³y, bo pisze pracê na ten temat, i jak na z³o¶æ nie mog³am na nic trafiæ. Je¶li uznacie, ¿e to potrzebne - piszcie proszê. Je¶li temat ju¿ by³ - to przepraszam i proszê o odno¶nik do niego. Pozdrawiam serdecznie
Rita
Dziekujê. Czy na przysz³o¶æ mogê prosic jeszcze o autora? Buziaki heart.gif
Vislav
Witam i przepraszam - nie my¶la³em, ¿e przy linku nie otworza siê namiary:

Christie Ward (Gunnora Hallakarva), The Viking Answer Lady
Podany wy¿ej temat miesci siê w:Daily life
Rita
Dziêkujê raz jeszcze. Buziaki smile.gif
Nat
kobiety w ¶redniowieczu
http://www.teacheroz.com/Middle_Ages.htm#women
pozdrawiam
Maciej Reihl
Regine Pernoud - "Kobieta w czasach katedr", "Kobieta w czasach wypraw krzy¿owych", "Alienor z Akwiitanii", "Heloiza i Abelard"; "Królowa Blanka";
Marc Bloch - "Spoleczeñstwo feudalne";
Johan Huizinga - "Jesieñ ¶redniowiecza";
Claudie Duhamel-Amado, Genevieve Brunel-Lobrichon - "¯ycie codzienne w czasach trubadurów".

To tak na szybko, z pó³ki i z pamiêci. W tych¿e pozycjach dalsza bibliografia. Do dostania w wiêkszo¶ci porz±dnych bibliotek i czytelni.

Przyznajê, ¿e wnioski z przebadania tematu mog± byæ zaskakuj±ce.

Pozdrawiam.
EwKa
Jean Verdon "Przyjemnosci sredniowiecza", wyd.Oficyna wyd. Volumen, ISBN 83-86857-97-8 rozdzialy mowia o uprawianiu milosci, koncepcjach na antykoncepcje, grzesznosc kobiety itp.
brzozomir
Sokoro jestesmy tutaj, u mnie w Bractwie, jest tak, ¿e dziewczyny siê buntuja do dowódcy ¿e walczyc nie moga( co prawda on raczej sie nie zgadza, dlatego ¿eby sie nie poobija³y "tu i tam" podczas treningu , a nie z powodu mêskiej ambicji) no i sie tak zastanawiam, czy kobiety chocia¿ umia³y siê broniæ (te pochodzace ze stanu szlacheckiego) Bo wiem ¿e by³a taka jedna Pani Ania d'Mrok ( hehe chyba samo imiê mówi samo przez sie ¿e wyj±tek ;))..... By³o co¶ takiego?? Od razu mówiê ¿e na czytanie ksi±zek czasu nie mam, a ju¿ wogóle na polowanie na nie. icon_rolleyes.gif
Nat
CYTAT
Od razu mówiê ¿e na czytanie ksi±zek czasu nie mam, a ju¿ wogóle na polowanie na nie.  

Kolejna osoba, która chcia³aby mieæ wszystko na tacy podane... crazy.gif Tak serio, nie wstyd ci pisac tak sformu³owanych pró¶b? ¿e tak powiem, ass.gif
Rita
Poza tym o wlcz±cych kobietach jest juz inny temat - Rola niewiast w bractwach. Tam proszê zajrzeæ, tu jest o ksi±¿kach. I czytaæ! Bez czytania nie ma my¶lenia! read.gif devil.gif
Mir
A ja tak troszku z innej beczki. Mamy w dru¿ynie tak± tradycje ¿e w starszy¼nie nadajemy tytu³y zgodne z epok± i funkcj±. I teraz mamy problem bo chcemy dalej byæ temu wierni a tu zagniotka. mamy dziewczynê która zajmowaæ siê bêdzie w starszy¼nie odpowiedzialna za inne dziewczyny. I tu moje pytanie. Jakie by³y nazwy funkcji pe³nionych przez kobiety we wczesnym ¶redniowieczu ( na przyk³ad opiekunka domu czy najstarsza kobieta w rodzie itp. ) ? Dodam tylko ¿e chodzi mi o s³owian.
Viator
CYTAT(Mir @ 11:45 02.02.2009) *
A ja tak troszku z innej beczki. Mamy w dru¿ynie tak± tradycje ¿e w starszy¼nie nadajemy tytu³y zgodne z epok± i funkcj±. I teraz mamy problem bo chcemy dalej byæ temu wierni a tu zagniotka. mamy dziewczynê która zajmowaæ siê bêdzie w starszy¼nie odpowiedzialna za inne dziewczyny. I tu moje pytanie. Jakie by³y nazwy funkcji pe³nionych przez kobiety we wczesnym ¶redniowieczu ( na przyk³ad opiekunka domu czy najstarsza kobieta w rodzie itp. ) ? Dodam tylko ¿e chodzi mi o s³owian.

A jak brzmi± nazwy funkcji pe³nionych przez mê¿czyzn? - tak ¿eby dobraæ z tej samej beczki.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.