Czy ma kto¶ jakie¶ konkretne informacje na temat tego tañca? Istnieje mnóstwo wersji, a imiê ich Legion:). Nawet siê znacznie od siebie ró¿ni±... Dlaczego? I sk±d w³a¶ciwie pochodzi ten taniec? Chyba jest w³oski, nawet nazwa na to wskazuje. Ale ja niedawno ze zdziwieniem znalaz³am go na jakiej¶ p³ycie z tradycyjn± muzyk± irlandzk± (??)
By³abym wdziêczna za jakie¶ rozja¶nienie mi w g³owie:)
O jak konkretne informacje chodzi?
Tanczy sie go w rytmie raz- dwa- trzy- hop; raz- dwa- trzy- hop; raz- hop; dwa- hop; raz- dwa- trzy- stop
przy czym hop to nie jest taki sobie zwyczajny podskok w gore tylko LEKKIE podskoczenie w gorê z kjedna noga charakterystycznie wysuniet± do przodu. Niektore kroki robi sie w linii prostej a nie ktore robi sie w taki trojk±t, tzn "raz- hop" w bok i "dwa- hop" z powrotem do partnera.
a taniec jest wloski i z muzyka irlandzka ma tyle wspolnego co kujawiak z hiszpani±
I jest to chyba jedyny sredniowieczny taniec o ktorym sie wogole zachowa³y jakies zrodla do rekonstrukcji.
"I jest to chyba jedyny sredniowieczny taniec o ktorym sie wogole zachowa³y jakies zrodla do rekonstrukcji."
Tak???? Ja znalaz³am tak± informacjê:La Regina is a saltarello that has been reconstructed and choreographed to the music of the same title found in a 14th century manuscript, by Geffrei Louarn de Kaermeriadec. It appeared in the Letter of Dance, and has become quite popular.
na stronach SCA. Nie wiem w jakim manuskrypcie s± kroki do tañca saltrello? Bo nale¿y rozró¿niæ krok "saltarello" który tañczono w róznych innych tañcach, od tañca "saltarello".
A je¶li chodzi o ¼ród³a innych tañców ¶redniowiecznych, to jest trzech w³oskich dancemaster, których manuskrypty z opisami tañców popularnych w XV wieku zachowa³y siê do dzi¶:Domenico (oko³o1450), Ebreo i Cornazano, którzy byli jego uczniami. A w 1490 opublikowano "Les basses danses de Marguerite d`Autriche. Niestety w tych ¼ród³ach nie znalaz³am opisu saltarello. Natomiast rekonstrukcja tego tañca przez SCA na pewno ma jakie¶ poparcie w ¼ród³ach ale ja ich nie znam.
Je¶li chodzi o umieszczenie tego tañca na p³ycie z muzyk± irlandzk±, no có¿, ja s³ysza³am o saltarello nagranym przez jak±¶ grupê metalow±.
dobry wieczor ja tu jestem pierwszy raz i bardzo mi sie tu podoba
pozdrawiam wsztystkich i mam nadzieje ze tu sie tez dla mnie miejsce znajdzie.
Chcialam tylko powiedziec odnosnie SALTARELLO ze taniec ten ma korzenie starozytne, a wersji saltarello jest kilka...nie wsposob je tu opisywac bo taniec to ruch
ale tylko wymienie ze mamy Quadernalia, Tedesco i podstawowy krok- jak byl wyzej wymieniony, liczony jest na 3/4 lub 6/8 i saltarello wystepuje zarowno w czesciach ballo jak i bassa danza.
pozdrawiam
principessa
Saltarello znalaz³o siê w sk³adzie irlandzim dlatego, ¿e dotar³o do Anglii do¶æ wcze¶nie. W British Museum znajduje sie stary w³oski manusrypt z XIV wieku w którym s± 4 saltarella. Anglicy je zaadaptowali jak swoje i tañczyli przez d³u¿szy czas, w koñcu wesz³o w sk³ad pó¿niejszej suity. W tym samym czasie do rangi tañców dworskich doros³y i angielskie tañce. Nic wiêc dziwnego, ¿e Irlanczycy je graj± razem i nie jest to wcale a¿ tak± rzadko¶ci±.
Racje ma jedna z moich przedmówczyñ, saltarello to bardzo antyczny taniec, pochodzi ze staro¿ytnego Rzymu (od ³aciñskiego saltatio), a jego genalogia wywodzi siê od jeszcze wcze¶niejszych tañców greckich. W ¦redniowiczu przechowa³y siê jako tañce plebejskie, ale w rzeczywisto¶ci by³y tañcami rytualymi, tego samego typu co pozosta³e tañce skakane, (tak¿e u nas, u S³owian). Tañczyli je Saliowie ze ¶wi±tyni Marsa i na dodatek to by³y tañce kiedy¶ wy³±cznie mêskie, zwi±zane z kultem p³odno¶ci.
Na temat starych tañców pisa³ Kurt Sachs, je¶li kto¶ ma dosêp do jego tekstu to polecam.
Witam!
Jaki¶ czas temu siedzia³am nad tym tañcem, ¼ród³ami pisanymi i muzyk±, równolegle rozi³a to Marta z Gorzowa i ostatecznie po konsultacjach z obu stron zacz±³ byæ nauczany na Toszku. Po gotow± rozpiskê + muzykê + kroki na filmikach mo¿na siê zg³osiæ na priva.
Oczywi¶cie mówimy tutaj o "Saltarello la Regina".
Pozdawiam.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.