Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: £ucznik, uzbrojenie i opancerzenie (XIII, XIVw)
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Inne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Tubular_bell
Witam.
Chcia³bym siê dowiedzieæ jakie uzbrojenie ochronne móg³ posiadaæ ³ucznik ( walijski, lub angielski) ¿yj±cy w XIII wieku. Chodzi mi o pierwszych ³uczników angielskich tych oko³o po³owy XIII wieku. Co mogli zak³adaæ na g³owê, i czy odpowiednie dla nich by³y takie elementy uzbrojenia ochronnego: Przeszywanica, napier¶nik skórzany, rêkawice skórzane, nogawice, kapelin z kolczyg± "sp³ywaj±c±" na ramiona tworz±c± tym sposobem naramienniki. G³ównie chodzi mi o he³m, bo posiadam he³m wojskowy i w trakcie 2 przysz³ych tygodni muszê przerobiæ go na historyczny odpowiadaj±cy ³ucznikowi z XIII wieku, zarazem chroni±cym dobrze g³owê. Je¿eli kto¶ by³by tak mi³y i poda³ mi nazwê takiego he³mu, to prosi³bym jeszcze o jakie¶ informacje o nim i zdjêcie. Proszê o pomoc, z góry dziêkuje.

Grzegorz Mazur, Bractwo Rycerkie Ziemi Ostrowieckiej
Michael
Hello!
Np. £ebka angielska.
Sprawdz na stronie Mardinusa ( najlepiej wklep w google to znajdzie wiecej)
Tubular_bell
No a co z he³mem ¿ebrowym ??? Pasowa³by ???
KhaToo
http://www.caama.ca/images/imagemac.html

I wszystko jasne:P

Tylko jedno mnie boli, co robi³ ³ucznik ze swoim sprzêtem, kiedy przychodzi³o do walki wrêcz? Bo przecie¿ nie ucieka³ czekajaæ a¿ kto¶ z mieczem uratuje my ty³ek. Rzuca³ ³uk i strza³y w b³oto, czy mo¿e zak³ada³ na plecy lub co¶ podobnego? Tego nigdzie nie mogê siê sopatrzeæ.

Jeszcze co¶ z kodeksu Menesse. Zastanawia mnie ten "ko³czan", ponoæ ich jeszcze nie u¿ywano.
Natomiast na stronie http://www.labelle.org/Argear_Bag.html zaproponowano ciekawy sposób noszenia strza³ -tylko nie wiem jak ma sie do koñca XIIw, który mnie najbardziej interesuje. Noszenie pcynek za paskiem to ma³o praktyczne rozwi±zanie, a potrzeba mi czego¶ na strza³y do u¿ytkowania w czasie bitwy, ¿eby nie ganiaæ znimi w gar¶ci.
KhaToo
Zdecydowa³em, ¿e bêdê robi³ ³ucznika z 3 wyprawy krzy¿owej. Ró¿nica miêdzy rycerzem nie bêdzie wielka, wiêc sie nie wykosztujê, a wypas bêdzie. Tylko mam ma³y k³opot... na elementy uzbrojenia rycerskiego to trafia³em z interesujk±cego mnie okresu, ale na wzmianki o ³ucznikach...zero. Bêde wdziêczny za podes³anie czego kolwiek, lub naprowadzenie na odpowiedni trop.
Koncept mam taki: odpowiedni strój cywilny, czyli standard + przeszywka, nogawice przeszywane, czepek pikowany i he³m cervelliere lub norman. Do tego ofkors pas, sztylet, miecz lub buzdygan (o ³uku i pacynkach/strza³±ch nie muszê wspominaæ). Kolczuge elementy sobie podarujê. Ale co z tarcz±? Mieæ tarcze, czy nie mieæ tarczy? Chyba mieæ...
KhaToo
Mo¿e mi to kto¶ przet³umaczyæ? Bo jeddyne co rozumiem to "XII" i "XII", a jestem bardzo zainteresowany tym, co tam napisano.
http://www.cafe.rapidus.net/gcayouet/moyen...Cerveliere1.htm
Przesuñs³up
A kliknij w link "Translate this page" w prawym górnym rogu strony, okej? icon_cool.gif
Hyginus
KhaToo, nie wiem, czy zwróci³e¶ uwagê na 6-ty od góry obrazek ze stronki, do której link podawa³e¶ - jest tam co¶ w rodzaju najprawdopodobniej ma³ego ko³czanu (zreszt± tak opisane) - byæ mo¿e co¶ takiego by³oby rozwi±zaniem problemu "paskowego"...
Przy okazji - ktos mo¿e ma co¶ podobnego w ¼ród³ach? Jak mog³a wygladaæ konstrukcja? Strza³y sa tam prawie w poziomie - czy¿by w ¶rodku by³y jako¶ mocowane (na wcisk? bum.gif )?
Tubular_bell
Witam po zimowym ¶nie.

Czy móg³by mi kto¶ pokazaæ zdjêcie/rycinê (link, albo wrzuciæ tutaj jako za³.), która pokaza³aby mi ³ucznika z koñca wieku XIII, lub pocz±tków wieku XIV.
I wyt³umaczyæ co z czego mam zrobiæ.
Chodzi mi o ³ucznika, który nadawa³by siê na bitwê, jednocze¶nie pasuj±c na cywila (z tego co wiem w XIII wieku ³ucznicy nie mieli jakotakich pancerzy etc.).
Czy mo¿na na bitwê wychodziæ w cywilu jako ³ucznik oczywi¶cie ?

Ewentualnie jakie potrzebujê wyposa¿enie ¿eby byæ nie¼le przygotowany jako ³ucznik ?

Widzia³em kiedy¶ kaptur, wi±zany z ty³u fajnie paskami na krzy¿, chyba by³o na avatarku takiego go¶cia z frehy, bia³y pikowany kaptur a na to kapalin, od ty³u.

Chcê skompletowaæ dobry strój do którego nie bêd± siê przyczepiaæ.

Pozdrawiam
Grzesiek
Vlasta
tutaj jest zbiór linków do przedstawieñ ³uczników, mo¿e co¶ Ci siê przyda.
Pozdrawiam!
Vlasta
Tubular_bell
Dziêki
Takiego czego¶ szuka³em

Obej¿ê i jeszcze pewnie popytam trochê smile.gif
Bukaj
Czyli je¶li dobrze rozumiem, to dla ³ucznika w XIIIw. wychodzi³o nastêpuj±ce rzeczy:
Strój cywilny+ przeszywka, pikowany czepek, nogawice przeszywane, czepiec kolczy, kolczuga do pasa z krótkimi rêkawami i he³m - norman.
Sztylet, miecz jedorêczny albo buzdygan, puklerz, worek lniany na strza³y.
Czy tak?
Ugni
Ja widze to tak - pikowany czepek, czepiec kolczy, kapalin, cervelliere lub norman, pikowany gambeson, pikowany gorget, moze byc curie lub lamellar, rekawice kolczy, nogawice pikowane, zamiest tarczy - bakler lub paweza... luk, arbalet, miecz lub falcion...
Ale pamentajmy ze luchnik w XIIIstke to chlop i willan, i rycerzkie uzbrojenne do niego nie pasuje... Jak ten buzdygan...
Bukaj
A ja mam pytanie. Jaka przeszywka dla ³ucznika? Jak z jej rêkawami? Mo¿e posiada kto¶ jakie¶ ikonografie, albo informacji z ksi±¿ek?
Bukaj
pikowany gambeson, pikowany gorget, moze byc curie lub lamellar,

A czy mo¿esz mi wyt³umaczyæ, co to w³a¶ciwie jest to u góry?
Ugni
Heh...)))
gambeson - Termin gambeson od stare-francuzskiego gambeson, gambaison, gambison, w originale wambais, u niemczeh w sredniowiecze - "doublet. Hiszpanskie gambax, prowansalskie guambaizo (po pierwczy raz w literaturze kolo 1203 г.).

Тermin aketon z arabskiego al-qutn "cotton".

Czas pierwszyh gambesonow po arabskim zrodlam - koniec 12 wieku. Z 14 wieka aketon to ochronna wypychana , ochrona pszeszywana w 14stke to "jak". Pod koniec 14stki termin "gambezon" juz sie nie uzywa.

pikowany gorget - http://goodboard.ru/uploads/prioryotb/user-4-1139217740.jpg
http://goodboard.ru/uploads/prioryotb/user-4-1139217737.jpg
curie - http://goodboard.ru/uploads/prioryotb/user-4-1139309385.jpg
http://goodboard.ru/uploads/prioryotb/user-4-1139309424.jpg

Pozdr.
Ugni
enzo
CYTAT
Ja widze to tak - pikowany czepek, czepiec kolczy, kapalin, cervelliere lub norman, pikowany gambeson, pikowany gorget, moze byc curie lub lamellar, rekawice kolczy, nogawice pikowane, zamiest tarczy - bakler lub paweza... luk, arbalet, miecz lub falcion...
Ale pamentajmy ze luchnik w XIIIstke to chlop i willan, i rycerzkie uzbrojenne do niego nie pasuje... Jak ten buzdygan...

Czyli chyba lepszy bedzie sztylet od miecza. A od kogo mozna kupic XIII sztylet czy ktos takowe posiada i moglby kogos polecic?
Ugni
Heh)
"Czyli chyba lepszy bedzie sztylet od miecza."

Сzyli lepczy bedzie tasak.
Wotawa
Panowie, proba o u¿ywanie polskich okre¶leñ bronioznawczych, albo o pisanie ca³o¶ci najlepiej tylko w jednym jêzyku obcym na raz - moze byæ który¶ z jêzyków ruskich. Zobaczcie jak to wygl±da:
CYTAT
pikowany gambeson, pikowany gorget, moze byc curie lub lamellar,
Curie - Maria i Piotr, ewentualnie "curie" znaczy - "kuria".

CYTAT
Jeszcze co¶ z kodeksu Menesse. Zastanawia mnie ten "ko³czan", ponoæ ich jeszcze nie u¿ywano.
To koczownik - Po³owiec, a takich ko³czanów u¿ywano i prawie 1000 lat wcze¶niej. Pojawiaj± siê i we wcze¶niejszej ni¿ kodeks Manesse (XIVw), europejskiej ikonografii, i to niekoniecznie jako w³asno¶æ koczowników.

CYTAT
KhaToo, nie wiem, czy zwróci³e¶ uwagê na 6-ty od góry obrazek ze stronki, do której link podawa³e¶ - jest tam co¶ w rodzaju najprawdopodobniej ma³ego ko³czanu (zreszt± tak opisane) - byæ mo¿e co¶ takiego by³oby rozwi±zaniem problemu "paskowego"...
To najprawdopodobniej zwiniety worek na strza³y, podobnie jak to bywa u pó¼no¶redniowieczych ³uczników.

Dodajmy te¿, ze zaprezentowane "zestawy uzbrojenia" to raczej sk³adkowe wizje do "zabawy w rycerzy" a nie obserwacje konkretnych postaci ³uczników. Nie jest to jaki¶ straszny grzech, po prostu warto o tym pamiêtaæ. Mo¿e lepiej zdecydowaæ siê na odtworzenie jakiego¶ konkretnego wizerunku ³ucznika (nawet bez opancerzenia), dodaj±c tylko to co trzeba (he³m, przeszywanica), zamiast "pe³nej zbroi watowanej"? Mo¿e niepotrzebnie od razu próbujemy siê opancerzyæ jak rycerz tylko, ¿e "Michelin"?
Ugni
Nie wiem wszystkih polskich okre¶leñ bronioznawczych.
"Сurie" (po rossijsku - кури) to po francuzki z originala.
Piêkne S³oneczko
O rany rany jestem okropnym nekromant± jednak nie chcê zak³adaæ specjalnie nowego tematu co by nie robiæ burdelu. Moje pytanie brzmi czy kto¶ z was posiada przedstawienia ³uczników z terenów Rusi Kijowskiej/Halicko-Wo³yñskiej/Nowogrodu(nie chodzi mi o przyjezdnych koczowników :P) z pierwszej po³owy 13w.

Nie ukrywam ¿e usilnie przekopuje siê przez ró¿ne ikony jednak ciê¿ko od razu odró¿niæ mi te stricte bizantyjskie od ruskich, poza tym nawet je¶li pojawiaj± siê te ³uki to s± to ¶wiêci, przez co bogaci, przez co zwykle bogaci a to t³umaczy u¿ywanie takiego nie innego typu ³uku. Zaznaczê ¿e moja znajomo¶æ j. rosyjskiego le¿y i kwiczy dlatego pewnie tak trudno jest mi znale¼æ odpowiedni materia³ smile.gif

P.S nie wzgardzê od razu wykopkami zwi±zanymi z tym tematem(o ile nie bêdzie to wyrywaniem od was informacji na tzw. talerzu.)

P.S 2 :Je¶li gdzie¶ u¿y³em zbyt du¿ych skrótów my¶lowych proszê ¶mia³o pytaæ dopowiem smile.gif

Pozdrawiam
Piêkne S³oneczko
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.