Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Conon
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Skaras
Nie wiedzia³em czy wtryniæ ten temat do muzyki czy tutaj, jednak stwierdzi³em, ¿e nie chodzi mi w nim o pie¶ñ lecz o historiê, wiêc bardziej pasowa³ mi tutaj.

Kim jest Conon, o którym Jacek Kowalski ¶piewa w jednej ze swyh pie¶ni? Co on takiego zrobi³, ¿e zas³u¿y³ sobie na zostanie podmiotem tego utworu.

Po tek¶cie piosenki wydaje mi siê, ¿e ów Conon wyrusza³ na wyprawê krzy¿ow±, jednak z jakiego¶ powodu (ba³ siê? sprzeda³?) nie wyruszy³ lub wróci³ wcze¶niej. I kim¿e jest król, o którym
jest w tek¶cie ("Zostaniesz w domu z twym królem tchórzliwym")? I o co wogóle chodzi w tej historii?

Pozdrawiam!
Aiuto
Conon de Bethume -padl ofiara wlasnego cwaniactwa, produkowal on bowiem bardzo plomnienne piesni nawolujace do uczestnictwa w krucjacie i lzyl w nich leniuchow ktorzy zostali ,sam jednak nie za bardzo kwapil sie zeby samemu ruszyc do kreiny zamorskiej ....to piekny przyklad weryfikacji goscia,"czy ma papiery na cwaniakowanie ?" ( dodac nalezy ze w koncu ruszyl tylek i wziol udzial w III i IV krucjacie . )
Krol Tchorzliwy-sadze ze odniosi sie to do Filipa Augusta ,ktory co prawda ruszyl na krucjate ,ale bardzo szybko sie z niej zmyl pod dosc blachym pozorem ..smile.gif
Skaras
W necie o nim znalaz³em tylko tyle: Conon de Béthune (XII/XIII w.) by³ francuskim rycerzem, uczestnikiem wyprawy krzy¿owej w 1204 roku, a jednocze¶nie truwerem, typowym przedstawicielem ¶redniowiecznej poezji rycerskiej i mi³osnej.

Frapuje mnie dosyæ ta postaæ. Ma o nim kto¶ co¶ wiêcej? read.gif

Pozdro. blinkie.gif
Filippo
Zdaje siê ¿e w '¦piewniku dla Rycerstwa p³ci Obojej' wydanym przez Kompaniê Najemn± z Poznania (zainteresowanych przepraszam je¶li nazwê przekrêci³em) by³o o Cononie nieco wiêcej, jednak moja wersja tego ¶piewnika lata teraz po bractwie, jak tylko dorwe tego kto j± ma maniac.gif dam znaæ co znalaz³em.

Je¶li kto¶ czytaj±cy tego posta ma pod rêk± ¶piewnik to conieco o Cononie by³o przy 'Ahi Amours' i przy 'Paszkwilu na Conona de Bethune'.

Pozdrawiam - Filippo
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.