Jak dla mnie to:
giez³o z lnu, najlepiej, ¿eby nie by³o ¶nie¿nobia³e ;)
suknia spodnia z lnu albo cienkiej we³ny
suknia wierzchnia z we³ny
i tu ró¿ne opcje typu krótkie rêkawy, rêkawy dopinane itp.
buty, najzwyklejsze, skórzane, jak dla mnie bez ozdób
najlepiej poñczochy z cienkiej we³ny, spotka³am siê te¿ z lnianymi, ale podobno nie s± najbardziej trwa³e
chusta na g³owê - lniana, mo¿e byæ wi±zana w ró¿ny sposób, wa¿ne, ¿eby nie chodziæ z odkrytymi w³osami
kaptur, tyle, ¿e s± spory w doktrynie co do typologii - zapinany na guziki pod szyj±, musze zweryfikowaæ jeszcze wystêpowanie gremlinów (jeden z nich, czarny, u pani pracuj±cej w polu w Godzinkach ksiêcia de Berry, ale czy prawid³owe bêdzie noszenie ich na naszym terenie?)
pasek - skórzany, d³ugi ;) wskazana klamra wzorowana na przyk³adach z epoki
sakwy - jak dla mnie- skórzane, raczej nie zdobione, proponowa³abym nie u¿ywaæ kolorowej skóry, bo czêsto jej kolor jest wynikiem naklejania lica, a nie ro¶linnego garbowania. Mog± byæ te¿ sakwy z sukna, ale to jeszcze do zweryfikowania.
Najplepiej unikaæ bi¿uterii.
Co do kolorów- zgadzam siê z Wotaw±, ¿e w ka¿dym mie¶cie inne by³y statuty. Natomiast musimy rozró¿niæ kategorie mieszczan na obywateli o dziedzicznym statusie i zwyk³ych mieszkañców, którzy mieli wê¿sze prawa (np przesiedlaj±cy siê z jednego miasta do drugiego traci³ owe dziedziczne prawa miejskie w swoim mie¶cie rodzinnym, i niekoniecznie zyskiwa³ je w tym drugim), bo zdaje siê, ¿e by³y osobne zapisy w statutach dla obu kategorii.
Wiem równie¿, ¿e farbiarze otrzymywali przywileje np. od króla na barwienie w jakiej¶ okre¶lonej gamie kolorów (np. czarny, niebieski, b³êkit albo czerwieñ i ró¿)
Spróbujê to jeszcze jako¶ usystematyzowaæ, kiedy skoñczê egzaminy tzn. za jakie¶ 2 tygodnie, zapraszam do wspó³pracy. Mo¿e uda nam siê zrobiæ jakie¶ jasne i przejrzyste wytyczne
PS. co do barchanników, to wed³ug Gutkowskiej cechy barchanników zaczê³y powstawaæ na wiêksz± skalê oko³o lat 1350-1360 w Niemczech. Na ¦l±sku odkryto zapiski w ustawach kramarzy dot.
barchentu w 1318 r. Pierwszy znany w Polsce statut cechu barchanników pochodzi z Krakowa z 1548 r.
interpretujcie to jak chcecie ;P