Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: rodzaj welny i lnu.
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Inne ubiory wczesno¶redniowieczne
Druith
Mam problem z welna i lnem. W sklepach z tkaninami nie posiadaja czystego lnu i welny. O ile len nie jest mocno modyfikowany, tyle welna zawiera (wedlug zapewnien) od 50%, ale zwykle od 60% naturalnej welny=/ I nie wiem czy kupywac czy nie... Jezeli ktos ma doswiadczenia i mogl by powiedziec jak taka welna bedzie sie zachowywac!? To jakas elano-welna chyba?
Sigurd Heftige
Ja nie wiem co siê dzieje z t± dzisiejsza m³odzierz± wszystko by chcieli miec podane na tacy.

Poczytaj to: http://www.freha.pl/viewtopic.php?p=90721#90721 mo¿esz tam zamówic we³enki i juz po problemie.
Zanim zadasz pytanie poprzegl±daj frehe byc mo¿e znajdziesz odpowied¼
Pozdrawiam
Druith
No tak, przegl±daj frehê a napewno co¶ przegapisz:]. Ale swoj± drog± wola³em siê zapytaæ najpierw o te we³ny... Bo je¿eli mogê kupiæ materia³ w moim mie¶cie to nie widzê problemu by mieæ co¶ podane na tacy...
Dir
no to tak po 50% welnie widac ze ma mase sztucznych domieszek.... lecz przy jakis 80% w zwyz przestaje to byc zauwazalne ...... nikt nie zaatakuje cie z nozem za zawartosc welny w welnie bigsmile2.gif no ale dochodi tez wlasne samopoczucie i zachowanie sie materialu przy roznych temp... 100% welna zarowno lepiej izoluje jak i da sie spokojnie wytrzymac w upale gorzej z plastikami ... pozdro Dir
Druith
Dziêki Dir! Przynajmniej wiem czym siê kierowaæ w sklepie =)
Korinka
Nie wiem gdzie mieszkasz Druith, ale z mojego do¶wiadczenia wynika, ¿e spokojnie mo¿na dostaæ w sklepach len 100% i we³nê przynajmniej 80%. Poza tym 2 rady: panie w sklepach z materia³ami czêsto same nie wiedza co sprzedaj± (tak samo w paskanteriach) i trzeba samemu dok³adnie poczytaæ opisy. Po drugie je¶li to mo¿liwe warto poszukac hurtowni - tam nie do¶æ, ¿e zazwyczaj s± niskie ceny, to lepiej siê na tym znaj±, a czasami mog± co¶ zamówiæ (szczególnie je¶li kupuje siê du¿e ilo¶ci).
I jeszcze jedno - nie wiem czy tytu³ jest do koñca adekwatny.
Sigurd - FRAHA to na szczê¶cie nie jedyne miejsce, gdzie mo¿na kupiæ we³nê smile.gif

Pozdrawiam
Druith
No mo¿e tytu³ nie dokoñca adekwatny ale nie wiedzia³em jak to mo¿na inaczej zatytu³owaæ w tamtym momencie:/ Co do lnu 100% i we³ny 80% bardzo mo¿liwe bo pani w sklepie zbyt kompetentnie nie wygl±da³a:P Dziêki! Poszukam hurtowni i poczytam opis przy materiale.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.