CYTAT(Vlasta)
Wotawo, a tak z ciekawo¶ci - zdarzy³o mi siê trafiæ na taki fragment "Powie¶ci minionych lat" (fragment traktatu Igora z Grekami): " A nieochrzczona Ru¶ ma z³o¿yæ tarcze swoje i miecze swoje nagie, swoje naramienniki i inny orê¿..." Co by to mog³y byæ te naramienniki? Karwasze?(we wspó³czesnym t³umaczeniu tekstu s± nazwane "obruczi", oryginalnego s³owa jeszcze szukam Smile )
W zasadzie odpowiedzia³a¶ ju¿ na to pytanie :-).
Je¶li chodzio nazwy os³on, to nawet w polszczy¼nie mamy horror:
"opacha" - os³ona rêki miêdzy ³okciem na stawem barkowym.
"nabiodrek" - os³ona uda.
Nie wiem co to mog³o znaczyæ niestety... Karwasz w naszych okolicach kojarzê dopiero od XIVw. W obecnym Tad¿ykistanie (wp³ywy perskie) - mo¿na ju¿ domyslaæ siê go w VIIw.
Ale rzecz ciekawa to co cytowa³a¶, bo o co¶ przecie¿ chodzi³o, je¶li pominiemy ewentualno¶æ jakiej¶ pomy³ki w t³umaczeniach czy zapiskach. Tak czy inaczej odwo³ywa³ bym siê u raczej do orygina³u ni¿ do polskiego t³umaczenia, przecie¿ nie robionego przez bronioznawcê... :-).
Co do lamelek, (zreszt± nieobecnych o ile wiem w zbrojach husarskich), to robiono z nich os³onê ca³ej rêki, albo tylko do ³okcia, bêd±c± czêsci± pancerza lamelkowego. Dlaczego za¶ miano by je wymieniaæ osobo? Nie wiem. Ciekawe. Co do ewentualnych os³on ¿elaznych (tylko takie siê pewnie zachowa³y) to szuka³bym w okolicach chazarskich.
Tatar podes³a³ mi kiedys fragment wymagañ jakie Witenes stawia³ swoim wojownikom (trochê inne czasy i akurat Ba³towie, ale te¿ niespodzianka). Tam te¿ by³y wymienione os³ony r±k i nóg. Ewidentnie wielu rzeczy nie wiemy jeszcze. Tylko -konkretnie- czego?
Mo¿e sobie odpuszczê z zasadniczo¶ci± i zrobimy sobie gie³dê pomys³ów? Tak dla rozruszania pomys³owo¶ci i bez pretensji do powa¿nych hipotez.