Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Elementy pancerza skórzanego.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Druith
Czy mogl by mnie ktos nakierowac? nie moge znalezc nigdzie informacji na temat skorzanych elementow pancerza u slowian okolo X wieku. Nie chodzi mi jednak o lamelki i luski! Najbardziej mi zalezy na skorzanych naramiennikach! czy cos takiego istnialo i jak wygladalo? Oraz ochrona na uda. jezeli ktos ma informacje o jakis innych elementach pancerzy ze skory to rownierz bardzo chetnie! Zaznaczam, ze nie chodzi mi o cale zbroje jak lamelki!! tylko luzne lekkie elementy skorzane, na kolcza, przeszywke czy tez zwykle ubranie. Przepraszam za brak polskich fontow, ale jakies dziwne znaczki mi wyskakuja...
Wotawa
Nie ma ¶wiadectw istnienia czego¶ takiego. To raczej wymys³y. A ju¿ napewno naramienniki - forma os³ony pojawiaj±ca sie bardzo pó¼no i z regu³y ostatnia w jak± sie wyposa¿a³ wojownik. Styl os³on jaki wy³ania siê z Twojego postu raczej przypomina fantasy.

U¿ywa siê pewnego rodzaju karwaszy dla os³ony przedramienia i ³okcia, ale jest to tzw. "mrok ¶wiadomy" wymuszony przez wymogi bezpieczeñstwa. s± to jednak dosyæ problematyczne rozwi±zania i nigdy nie wiadomo na ile mozna sobie na takie eksperymenta pozwoliæ. Zapewne podobne rozwi±zania by³y by do zaakceptowania, ale równie prawdopodobne jest to, ¿e skoñczy³y by siê totalnym obciachem.

Je¶li chodzi o dziwne znaczki, to pewnie masz klawiaturê ustawion± na niemieckie fonty.
Vlasta
Wotawo, a tak z ciekawo¶ci - zdarzy³o mi siê trafiæ na taki fragment "Powie¶ci minionych lat" (fragment traktatu Igora z Grekami): " A nieochrzczona Ru¶ ma z³o¿yæ tarcze swoje i miecze swoje nagie, swoje naramienniki i inny orê¿..." Co by to mog³y byæ te naramienniki? Karwasze? (we wspó³czesnym t³umaczeniu tekstu s± nazwane "obruczi", oryginalnego s³owa jeszcze szukam smile.gif )
Pozdrawiam!
Vlasta
Blizbor_18
S³awa !

Vlasto byæ mo¿e w tym fragmencie chodzi o naramienniki wykonane ze stali (o ile nawet takich wtedy u¿ywano) bo skórzanych raczej napewno nie by³o (a przynajmniej o takich nie s³ysza³em). Oczywi¶cie g³owy sobie za to uci±æ nie dam devil.gif Poprawcie mnie je¶li sie mylê smile.gif

Pozdrawiam !
Dir
......... byc moze ... na wschodzie znaloziono bowiem kilka sztuk naramiennikow z plytek stalowych ...
Farmer
Widzia³em w jakiej¶ ksi±¿eczce rekonstrukcje zbroji husarskiej. I tam by³y lamelkowe naramienniki na skórze. Proste... jednoczê¶ciowe... z niewielkim modelowaniem na wupuk³o¶æ... opadaj±ce niemal do ³okci.. Ale to raczej pó¼ne i konkretnie pod zbroje husarsk±.
Wotawa
CYTAT(Vlasta)
Wotawo, a tak z ciekawo¶ci - zdarzy³o mi siê trafiæ na taki fragment "Powie¶ci minionych lat" (fragment traktatu Igora z Grekami): " A nieochrzczona Ru¶ ma z³o¿yæ tarcze swoje i miecze swoje nagie, swoje naramienniki i inny orê¿..." Co by to mog³y byæ te naramienniki? Karwasze?(we wspó³czesnym t³umaczeniu tekstu s± nazwane "obruczi", oryginalnego s³owa jeszcze szukam Smile )

W zasadzie odpowiedzia³a¶ ju¿ na to pytanie :-).
Je¶li chodzio nazwy os³on, to nawet w polszczy¼nie mamy horror:

"opacha" - os³ona rêki miêdzy ³okciem na stawem barkowym.
"nabiodrek" - os³ona uda.

Nie wiem co to mog³o znaczyæ niestety... Karwasz w naszych okolicach kojarzê dopiero od XIVw. W obecnym Tad¿ykistanie (wp³ywy perskie) - mo¿na ju¿ domyslaæ siê go w VIIw.
Ale rzecz ciekawa to co cytowa³a¶, bo o co¶ przecie¿ chodzi³o, je¶li pominiemy ewentualno¶æ jakiej¶ pomy³ki w t³umaczeniach czy zapiskach. Tak czy inaczej odwo³ywa³ bym siê u raczej do orygina³u ni¿ do polskiego t³umaczenia, przecie¿ nie robionego przez bronioznawcê... :-).

Co do lamelek, (zreszt± nieobecnych o ile wiem w zbrojach husarskich), to robiono z nich os³onê ca³ej rêki, albo tylko do ³okcia, bêd±c± czêsci± pancerza lamelkowego. Dlaczego za¶ miano by je wymieniaæ osobo? Nie wiem. Ciekawe. Co do ewentualnych os³on ¿elaznych (tylko takie siê pewnie zachowa³y) to szuka³bym w okolicach chazarskich.

Tatar podes³a³ mi kiedys fragment wymagañ jakie Witenes stawia³ swoim wojownikom (trochê inne czasy i akurat Ba³towie, ale te¿ niespodzianka). Tam te¿ by³y wymienione os³ony r±k i nóg. Ewidentnie wielu rzeczy nie wiemy jeszcze. Tylko -konkretnie- czego?

Mo¿e sobie odpuszczê z zasadniczo¶ci± i zrobimy sobie gie³dê pomys³ów? Tak dla rozruszania pomys³owo¶ci i bez pretensji do powa¿nych hipotez.
Ragnarr
Czytajac skandynawska mitologie tez mozna sie natknac na zloty naramiennik Odyna, cos co z poczatku nie dawalo mi spokoju, ale w innych tlumaczeniach spotkalem sie tez z wytlumaczeniem tego jako pierscienia... Wiec najprawdopodobniej byla to po prostu bransoleta na ramie.

Chociaz wydaje mi sie malo prawdopodobne zeby chodzilo w tym wypadku o zrzucanie broni i bizuterii icon_wink.gif

Ragnarr
Tatar
Witam!
Czym wiecej ja czytam tym wiecej ja zauwazam ze nie tylko mnej wiem ale i mnei rozumiem.
Naprzyklad v tym temacie mnie dziwi to:
Lamaelka (skorzana, metalowa) jest - z tum zgadzajomsie, a sbroji skorzanej - niema - tam muwiom wiecej liudzi... Hmm.. Jakos ja tym dzywiesie...
Naprzyklad - ja niemoge uwiezyc ze liudzi mogli zrobic lamelke, luske, kolczuge , a niemogli zrobic takiej sbrojki:
http://baubas.pit.ktu.lt/~zygiz/img/1.jpg
http://baubas.pit.ktu.lt/~zygiz/vaizdai.php?pid=10 (ten po prawej stronie z miehem /fur/ )
http://baubas.pit.ktu.lt/~zygiz/img/23.jpg
http://baubas.pit.ktu.lt/~zygiz/img/29.jpg

Jasna sprawa ze znalezisk niema, no i niemoze byc angsad.gif V Liwie do konca XIII martwyh paliono v ogni, wiec metal zostal, a ostatnie rzeczy nie...
Ale naprzyklad v znaleziskah - jest sporo zapinek hocz v stroju ih niezywano. To gdzie oni byli uzywane? Na moje zdanie - na sbroji skorzanej. bo wiecej niema naczym...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.