Witam
Z uporem maniaka poszukujê polskojêzycznych (ja nie gawarit pa ruskij
) ksi±¿ek dot. Rusi wczesno¶redniowiecznej. Naj³atwiej dostêpn± jest "Pierwsze wieki historii Rusi" B. Rybakowa. Jak siê ustosunkowujecie do tej pozycji? Osobi¶cie czu³em lekki niesmak ca³kowitym prawie zignorowaniem teorii normañskich pocz±tków pañstwa ruskiego. Spór o ni± toczy³ siê przez dziesi±tki lat, a tu autor po¶wiêca jej zaledwie pare zdañ. Nie podwa¿am s³uszno¶ci jego twierdzeñ, ale trochê za ma³o na ten temat...Inna sprawa to, miejscami wrêcz karykaturalna, gloryfikacja niektórych postaci (uzasadniaj±c ich postêpowanie czêsto zaprzecza innym swoim twierdzeniom, odnosz±cym siê do pozosta³ych fragmentów ksi±¿ki). Ra¿± te¿ daleko posuniête dygresje. A jaka jest Wasza opinia na ten temat?
Moje drugie pytanie: jakie ksi±¿ki o tej tematyce (niekoniecznie tylko jej po¶wiêcone, ale w których takowa siê znalaz³a) mo¿ecie poleciæ? Uda³o mi siê (w formie papierowej) dostaæ Ochmañskiego "Historiê Rosji do 1861r." i Bazylowa "Historiê Rosji". Interesuj±cy mnie okres jest tam BARDZO pobie¿nie opracowany i ich lektura praktycznie nic nie wnosi.
Pozdrawiam
Z opracowañ warto przeczytaæ np.
Pan Nowogród Wielki Stefana Bratkowskiego, czy
Od Rusi do Rosji Lwa Gumilowa. No i ze ¼róde³ to "Powie¶æ minionych lat", obowi±zkowo
!
Pozdrawiam!
Vlasta
Powiest wsiemiennych let zaliczy³em
A czy by³aby¶ tak uprzejma i poda³a wydawnictwo w jakim siê one ukaza³y? A mo¿e co¶ z zakresu kultury materialnej (byle nie
Ospreye )?
Z góry dziêkujê
Snaewar
CYTAT(Snaewar)
Witam
Z uporem maniaka poszukujê polskojêzycznych (ja nie gawarit pa ruskij
) ksi±¿ek dot. Rusi wczesno¶redniowiecznej.
Pozdrawiam
Moge doradzic poczytac "100 pytan a odpowiedz z historyji Bialorusi" w enzyku polskim, w wypadku cikawosci listuj za adresu rodriguez_vs@tut.by
O Rusi jest o dziwo stosunkowo ma³o: polecam jeszce ¦ladami Dawnych Kultur: Dawna Ru¶ - wydane gzie¶ w latach 50 - po¶wiêcona g³ównie najnowszym (jak na tamte czasy) odkryciom w g³ównych o¶rodkach wczesno¶redniwoiecznej Rusi. Niektóre ustalenia s± jednak aktualne po dzi¶ dzieñ. Poza tym polecam "Kulikowe Pole" Leszka Podhorodeckiego - ¶wietnie napisane (wydane w latach 80)
Pozdrawiam
Swego czasu znala³em w bibliotece cieniutk± ksi±¿eczkê (raptem jakie¶ 100 stron to liczy³o) T.A. Olszañskiego "Zarys dziejów Rusi Halickiej i Karpackiej w wiekach ¶rednich".Wydane to zosta³o przez Studenckie Ko³o Przewodników Beskidzkich przy Oddziale Miêdzyuczelnianym PTTK w 1986. Pozycja dosyæ ciekawa, chocia¿ jak na mój gust zdecydowanie zbyt krótka. Nie wiem jak jest z zakupem tej pozycji, ale mozna j± znale¼æ m.in. w Biblitece Sl±skiej.
Poza tym z tekstów ¼ród³owych polecam "S³owo o wyprawie Igora".
Ba tylko, ze znowu od¿ywa dyskusja czy S³owo... jest autentyczne...
Hmmm.... ja osobi¶cie uwa¿am, ¿e jest autentyczne, ale szczerze mówi±c nie znam ¿adnych przekonywuj±cych argumentów, które obala³y by autentyczno¶æ tego tekstu.
Uwa¿am jednak, ¿e bez wzglêdu na to, czy S³owo jest autentycznym tekstem, czy te¿ osiemnostowicznym falsyfikatem, osoby które interesuj± siê kultur± ¶redniowiecznej Rusi powinny znaæ to dzie³o.
Nie jest tak ¼le z ksi±¿kami o Rusi Kijowskiej.
Polecam H. Paszkiewicz, Pocz±tki Rusi, z rkps. przygot. K. Stopka, Kraków 1998 (trochê ciê¿ki jêzyk, ale gruba¶ne tomisko, wiêc i sporo informacji) oraz Powstanie narodu ruskiego, z rkps. przygot. L. Korczak, Kraków 1998
A jak znasz angielski to równie¿ jego, Are the Russians slavs?, Romae - Londini 1978 oraz The origin of the Russia, London 1954
ciekawe jest te¿: The edificatory prose of Kievan Rus', transl. by William R. Veder
no i ksi±¿ki G. Vernadsky'ego, A history of Russia; Kievan Russia; The Origins of Russia - ale stare, wiêc s³abo dostêpne; na pewno s± w Jagiellonce w czytelni.
Sporo pisze A. Poppe, ale raczej artyku³y. Z ksi±¿ek tylko:
Pañstwo i ko¶ció³ na Rusi w XI wieku, Warszawa 1968 (w bibliotekach raczej nie wypo¿yczaj± jej, mo¿na korzystaæ tylko w czytelni)
A. Andrusiewicz, Cywilizacja rosyjska, T I, Warszawa 2004
B. Grekov, Ru¶ kijowska, Warszawa 1955 - ale jego trzeba czytaæ ostro¿nie, czêsto siê myli; niby korzysta³ z jakich¶ zaginionych latopisów, ale wielu rzeczy nie ma mo¿liwo¶ci sprawdziæ.
o religii i nie tylko:
Teologia i kultura duchowa starej Rusi, red. W. Hryniewicz, J. S. Gajek
W. Hryniewicz, Chrystus zmartwychwsta³: motywy paschalne w pismach metropolity I³ariona (XI w.); a tak¿e druga czê¶æ o chrzcie, gdzie znajduje siê kilka artyku³ów o Oldze i W³odzimierzu
G. Podskalsky, Chrze¶cijañstwo i literatura teologiczna na Rusi Kijowskiej (988-1237), Kraków 2000 - równie¿ polityka, poza tym bogata bibliografia - w tym artyku³ów Poppego
¼ród³a:
Kroniki staroruskie, oprac. F. Siedlicki, Warszawa 1987
Latopis kijowski: 1159 - 1198, oprac. E. Goranin, Wroc³aw 1988
Pateryk Kijowski - Pieczerski, czyli Opowie¶ci o ¶wiêtych ojcach w pieczarach kijowskich po³o¿onych, oprac. i t³um. L. Nodzyñska, Wroc³aw 1993
Poza tym niezast±piony, jak zawsze, jest S³ownik Staro¿ytno¶ci S³owiañskich.
A co do Rybakowa, to jest to raczej pozycja popularno-naukowa. Ja j± traktujê jako tzw. "zapychacza" bibliograficznego w magisterce ;)