Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: L.Marek "Wczesno¶redniowieczne miecze..."
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
Snaewar
Mam nadziejê, ¿e nie powieli³em ju¿ istniej±cego temtatu...
Dla zainsteresowanych - ostatnimi czasy ukaza³a siê nak³adem Wydawnictwa Uniwersystetu Wroc³awskiego ksi±¿ka Lecha Marka "Wczesno¶redniowieczne miecze z Europy ¦rodkowej i Wschodniej : dylematy archeologa i bronioznawcy".
Podaje spis tre¶ci:
Wstêp
1.Zagadnienia zwi±zane z klasyfikacj±
2.Zdobienie rêkoje¶ci mieczowych
a.miecze typu specjalnego 1 i 2 oraz MANNHEIM
b.miecze typu D
c.miecze typu S
d.problemy zwi±zane z mieczami o oprawach rogowych
e.ornamentyka opraw mieczy typu Z
3.Technologia wykonywania g³owni
a.stryktury brzeszczotów
b.kszta³t g³owni
4.Inskrypcje i znaki na mieczach
a.imiona o nieokre¶lonej przynale¿no¶ci
b.imienne znaki mieczników
c.napisy inwokacyjne
d.inskrypcje HARTOLFA oraz HILTIPREHT
e.symbole, znaki magiczne i zamykaj±ce
5. Miecz jako broñ i symbol
Zakoñczenie
Tablice
Katalog
Literatura
Mapy

Cena tej ksi±¿ki to 15zl.
Hati
Muszê powiedzieæ, ¿e od jakiego¶ czasu jestem w posiadaniu tego tytu³u. Tematy s± opracowane bardzo szczegó³owo. Dla mnie jako laika jest ona zapisana do¶æ trudnym jêzykiem. Archeologie-mediewist± nie jestem wiêc czyta siê ja trudno read.gif
Unik
Ja mam angielsk± wersjê tej ksi±¿ki. Dla mnie najwa¿niejsze jest to, ¿e podano tu wykaz znalezisk mieczy wczesno¶redniowiecznych z Polski , oraz ¿e pokazano w tej ksi±¿ce ma³o znane inkrustowane miecze z Pokrzywnicy Wielkiej (by³a to osada stra¿ników granicznych, pilnuj±cych wa³ów granicznych, broni±cych Mazowsza przed Prusami) warrior.gif .
Szkoda, ¿e w ksi±¿ce nie pokazano mieczów ba³tyjskich.
Sam fakt wydania ksiazki jest godny pochwa³y, bo brakuje nam takich szczegó³owych opracowañ z poszczególnych dziedzin yes.gif . Tym niemniej znalaz³em w tej ksi±¿ce jeden brak i jedn± pomy³kê.no.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.