Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: £uki bu³atowe - szukam informacji
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Przemo Jordan
Witam!!!

Chcia³bym zacz±æ dyskusjê na temat ³uków wykonywanych nie z drewna. Je¶li kto¶ mo¿e mi pomóc i napisze co¶ konkretnego albo gdzie tych konkretów szukaæ bêdê bardzo wdziêczny! Na pocz±tek mo¿e gdzie i od kiedy mo¿na by³o znale¼æ ³uki tego typu?! W cenie s± odpowiedzi uwzglêdniaj±ce ¼ród³a.

Pozdrawiam!
lupusrex
Witaj blinkie.gif blinkie.gif

nie napisze nic konkretnego... ale o ile mi wiadomo by³y te¿ ³uki wykonywane z banbusa merytorycznie banbus nie jest drzewem icon_wink.gif lecz traw± . Indianie Kampa ( Ameryka Po³udniowa) ponoæ wykonywali strza³y z trzciny same ³uki z tego¿ materia³u...(banbus) chyba dunno.gif no to mi przynajmnie ten materia³ na rycinach wygl±da³ ale moge sie myliæ smile.gif szczerba.gif szczerba.gif
Wilo
Hej icon_cool.gif
kiedy¶ obi³o mi siê o uszy, i¿ chyba w Grecji by³y tak¿e ³uki z ko¶ci, ¶ciêgien i ró¿nych takich tam klejów.
nie jestem tego pewien. nie wiem czy to jest wogle prawda czy nie.

pozdrowienia
Abrat
CYTAT
Je¶li kto¶ mo¿e mi pomóc i napisze co¶ konkretnego albo gdzie tych konkretów szukaæ bêdê bardzo wdziêczny! Na pocz±tek mo¿e gdzie i od kiedy mo¿na by³o znale¼æ ³uki tego typu?!

OK ale co konkretnie chcia³ by¶ wiedzieæ, w tytule postu jest ³uk bu³atowy wiêc szukasz info o ³ukach bu³atowych czy o ³ukach nie drewnianych wszystkich. Teraz s± bardzo popularne ³uki nie drewniane - z w³ókna szklanego icon_mrgreen.gif

Czy to mo¿e nastêpny list typu napiszcie mi wszystko co wiecie o ... z podaniem ¼róde³ bigsmile2.gif

Co do ³uków bu³atowych i w ogóle metalowych to s± typowe dla Indii, zerknij na katalog wystawy z Malborka "Orê¿ Perski" by³ tam jeden taki ³uczek. Czêsto takie ³uki pojawia³y sie na ró¿nych aukcjach z uwagi na ich dekoracyjno¶æ. Bardzo czêsto by³u to ³uki o charakterze dekoracyjnym, reprezentacyjnym, a nie bojowym.
Ciekawostka, ³uk stalowy znajduje siê w jednym z Amerykañskich muzeów jako jaki¶ ³uk indiañski, po prostu kto¶ sobie taki wyku³ smile.gif
Przemo Jordan
Witka!
Chodzi mi przede wszystkim o ³uki bu³atowe, czyli metalowe. S³ysza³em czy czyta³em, ¿e by³y wykonywane ze stali damasceñskiej czyli raczej wystêpowa³y te¿ w basenie morza ¶ródziemnego! Mam mo¿liwo¶æ wykonania takiego ³uku bez wiêkszych bólów wiêc pomy¶la³em, ¿e fajnie by³oby zapoznaæ siê z materia³em na ten temat a je¶li bym siê przekona³ to po prostu zrobie sobie taki ³uk... Je¶li kto¶ gdzie¶ trafi³ na czytelne przedstwienia graficzne "sprzêtu"tego typu to proszê ¿eby je tu zamie¶ci³ - z góry bardzo dziêkujê! Tak¿e opisy s± wa¿ne... mo¿e nawet wa¿niejsze! Jeszcze jedno - czy kto¶ spotka³ siê z ³ukiem tego typu w Polsce ¶redniowiecznej!? Wynik kontaktów handlowych!? Podró¿e na po³udnie do papie¿a czy czysto handlowe mog³y przecie¿ byæ przyczyn± zetkniêcia siê z nimi! Ludzie nigdy nie sk±pili na zbrojenia wiêc mogli siê zainteresowaæ nieznan± u nich (na pó³nocy) metod± wykonywania ³uków... Przecie¿ mo¿liwo¶ci faktyczne by³y ¿eby wyrabiaæ! Sredecznie wszystkich pozdrawiam!!!
Abrat
Z moich wiadomo¶ci - ³uki bu³atowe to przede wszystkim Indie (jak pisa³em) oraz Persja. Niestety raczej pó¼niejsze okresy XVIII XIX wiek. W basenie morza ¦ródziemnego nie spotykane. W POlsce ani europie ¶redniowiecznej - nie s³ysza³em aby by³y gdzie¶ widziane.
Pode¶lê jak zeskanujê.

Pozdrawiam
Przemo Jordan
Bardzo dziêkujê i czekam na te materia³y!
AndrzejM
Witaj Przemo,
to klawo, ¿e zarzuci³e¶ temat, bêdê z ciekawo¶ci± ¶ledzi³. W za³±cznikach znajdziesz obrazek indoperskiego ³uku stalowego (wedle opisu - niestety - nie bu³atowego) z XIXw. oraz przyk³adowego wzoru rysunku bu³atu.
Przy okazji (piszesz, ¿e masz mo¿liwo¶æ wytworzenia materia³u) - czy jeste¶ pewien, ¿e chodzi o bu³at (damast krystaliczny) czy raczej o dziwer (damast skuwany). Bo to - niestety - kolosalna ró¿nica.
AndrzejM
I jeszcze obrazek ³uku
Krzysztof
no to i ja dorzuce co¶ ze zbiorów :]
Przemo Jordan
Dziêkujê za zdjêcia i posty! Co do zrobienia w³asnego muszê jeszcze du¿o szukaæ i czytaæ... To nie takie proste jak my¶la³em no i epoka chyba nie ta któr± zamierzam uprawiaæ. My¶la³em, ¿e wcze¶niejsza, ale i tak z ciekawo¶ci bêdê dalej przeszukawa³ Ziemiê by odnale¼æ jakie¶ informacjê i mo¿e pewnego dnia stanê do turnieju nie datowanego z takim¿e "laserowym" ³ukiem szczerba.gif Pozdrawiam ciekawskich!
Vislav
Witam

Dodatkowy pakiet informacji i zdjêæ na temat Indo-Persian steel bow . Prezentowany jest ³uk z pó³nocnych Indii 18/19wiek.

Jednak wzmianki o u¿yciu ³uków stalowych pochodz± z X w.
CYTAT
As far back as the 10th century the Agnipurana mentions that the steel bow " must have a small grip, and its middle portion is said to resemble the eyebrow of a lady. It is usually made in parts, or together, and inlaid with gold".

£uk ten jest równie¿ opisany w witrynie ATARN - druga czê¶æ artyku³u.

Pozdrowienia
Piotr Czy¿
W ksi±¿ce ¿ygulskiego juniora spotkalem wzmiankê o ³uczyskach z bu³atu, czyli metalowych. sa to ³uki spotykane w¶ród persów. jest równie¿ wzmianka ¿e stosowane by³y w wiekach pó¿nych.
Poszukujê informacji o tego typu ³uczyskach, mo¿e jakie¶ zdiêcie?
Co to oznacza dla persów wiek pó¿ny?
Vislav
Witam Piotrze

Jak spojrzysz do góry to masz materia³y (scalone) to ju¿ by³o w tym roku

pozdrowienia
Piotr Czy¿
Dziêkujê.
Mój b³±d , nie pomysla³em o "szukaj".
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.