Witam
prawdopodobnie odbêdzie siê impreza koczownicza we wrocku na terenie grodu(grod.civ.pl). Bêdzie to albo w maju albo we wrze¶niu(raczej koniec).
Na razie najprawdopodobniejsze terminy to 20-22 lub 27-29 maj lub ostatni weekend wrze¶nia.
Impreza bêdzie po czêsci dla turystów, a od ok 18:00 impeza zamkniêta.
Poniewa¿ nie ma nas(koczowników) du¿o wiêc przedzia³ czasowy bêdzie p³ynny, powiedzmy ok. X-XIIIw.
Chce zorganizowaæ takie rzeczy jak:
-podstawowo zarcie,picie, spanie(na grodzie)
-walki/warsztaty szabla, fokos, ³uk(strelanie nie tylko przed siebie do ³apacza)
-pokaz obrzêdow szamañskich
-mo¿e jurty
-mo¿e troche gastronomi
-niestety bez koni
Prawie na pewno przyjedzie do¶æ dobra grupa z Wêgier tak wiêc przyda³a by siê silna "reprezentacja" z polski
na pewno nie wiem o wszystkich którzy rekonstruuj± nomadów wiêc piszcie do mnie prosze i zdjêcia ¶lijcie je¶li jeste¶cie chêtni przyjechaæ, s± tylko 2 warunki:
primo: zgodny historycznie strój koczowniczy
secundo: zaawansowany alkocholizm ew. inne na³ogi
Na razie wsio w powijakach ale bede tu pisa³ jak co i gdzie
pozdro
Witam
Pomys³ bardzo mi siê podoba i w zwi±zku z tym pytanie: czy w³óczêga/wagabunda z Pomorza Zachodniego znalaz³by miejsce przy Waszym ognisku? Ostatnio zreszt± poszerzam asortyment swojego stroju o elementy chazarskie (VIII-Xw.)
Pozdrowienia Vislav
p.s. je¿eli nie bêdzie jurty to wystarczy mi kawa³ek gruntu przy ognisku.
Witam
dziêki za zainteresowanie
sprawa wygl±da tak: z musów wewnêtrznych i zewnêtrznych musze ograniczyæ udzia³ skandynawów/s³owian itp do zera, ale nie chce cie przez to dyskwalifikowaæ. Wszystko zale¿y od tego ile masz tych chazarkich rzeczy, fajnie by by³o gdyby¶ móg³ je zaprezentowaæ nie burz±c zbytnio ca³ego klimatu. My¶la³em nad tym ¿eby¶ albo dorobi³ sobie podstawowy strój, albo pokaza³ te rzeczy na jakim¶ straganie, wszystko zale¿y od ilo¶ci tych rzeczy. Ostatecznie je¿eli jeste¶ mocno zainteresowany tematem to przyjed¼ po cywilnemu ty¿ sie napijemy.
Witam
Dziekujê - nic na si³ê.
Przy okazji pytanie - zgodny historycznie strój koczownika na X wiek?
Z tego okresu trafiam zazwyczaj na informacje o fragmentach znalezisk, trudno jest mówiæ o jednoczesnej spójno¶ci obszarowej i historycznej. Dok³adaj±c do tego wyposa¿enie jest to do¶æ ambitne zadanie.
Trochê czyta³em na temat odtworzenia historycznego ³uku wegierskiego i pe³na zgodno¶æ nie jest taka prosta.
Pozdrowienia Vislav
Kwestie trudów w odtwarzaniu koczowników to chyba nie w kalendarium, ale powiem tak:
fakt jest trudno i niemo¿liwym jest odtwarzaæ wszystkie p³aszczyzny ¿ycia nomadów na wysokim poziomie.
Pope³nienie jaki¶ dobrych czê¶ciowych rekonstrukcji to kwestia lat i nikt nie mówi ¿e jest ³atwo.
"Z tego okresu trafiam zazwyczaj na informacje o fragmentach znalezisk, trudno jest mówiæ o jednoczesnej spójno¶ci obszarowej i historycznej. Dok³adaj±c do tego wyposa¿enie jest to do¶æ ambitne zadanie."
Owszem Vislav, ale przez charakter ¿ycia, spore migracje na przestrzeni czasu, t± spójno¶æ nale¿y budowaæ patrz±c szerzej ni¿eli tylko na konkretny obszar, plemie i czas.
proponuje ten temat zakoñczyæ tutaj i skupiæ siê na samej imprezie.
konie to w³a¶nie jedna z tych "trudnych rzeczy" do zrekonstruowania(szczególnie dla mieszczucha)
pozdr
Witam
Wydawa³o mi siê, ¿e dla stwierdzeñ:
CYTAT
1. Poniewa¿ nie ma nas(koczowników) du¿o wiêc przedzia³ czasowy bêdzie p³ynny, powiedzmy ok. X-XIIIw.
CYTAT
2. zgodny historycznie strój koczowniczy
CYTAT
3. Prawie na pewno przyjedzie do¶æ dobra grupa z Wêgier tak wiêc przyda³a by siê silna "reprezentacja" z polski
warto by³oby wiedzê poszerzyæ aby unikn±æ nieporozumieñ - szczególnie, ¿e temat
Wêgrzy w X wieku nie wyja¶nia za wiele.
No ale trudno.
Pozdrowienia
to co piszesz vislawie w bardziej rozbudowanej formie nadawalo by sie do innych czesci forum ...
news w sprawie:
koczowniki bed± we wrze¶niu(pod koniec)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.