Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kobiece kolczyki .
> Ubiór i dodatki > Dodatki > Bi¿uteria
Ladyhawke
Chcia³em zrobiæ kolczyki , nic jakiego¶ super , ale najprostsze kolczyki dopasowane czasem do Grunwaldu .
Czy kto¶ ma jakie¶ wzory , rycinki , linki ??
To mo¿e byæ cokolwiek , wa¿ne , ¿eby pos³u¿y³o za inspiracjê i za wzór : jak to kiedy¶ wygl±da³o .
Wpad³em na najprosztszy pomys³ przewleczenia przez ucho drutu wygiêtego w kszta³t odwróconej litery U . Co o tym myslicie ?
Halldis(Naamah)
Je¿eli mam byc szczera, to nigdzie nie spotka³am sie w ikonografi z przedstawieniem kolczykóe, co wiecej przecie¿ i tak kobiety zawze na g³owei nosi³y jakies okrycie (zale¿y do warstwy spo³ecznej) wiec nie by³oby ich iwdaæ... wiêæ besz sensu je robiæ...
ale jak co¶ znajdziesz to daj znaka bo moze porostu jestem niedouczona
pozdrawiam
Rita
Hm...Wiem, ¿e to wcze¶niejsze, ale kobiety wikiñskie nosi³y co¶ w uszach. Nie wiem, jak pó¼niej, ale wydaje mi siê , ¿e w muzeum w Kolonii widzia³am co¶ w tym stylu. Tam by³y tysi±ce ozdób, od Rzymu w górê...W renesansie kolczyki znowu siê pojawi³y - w obrazach Tycjana jakie¶ widzia³am, a on by³ znany z zami³owania do kobiet modnych i umalowanych smile.gif Ciekawy temat. Pozdrawiam
saly
Moge sie mylic, nie jestem zawodowym archologiem , tylko bralam kiedys w wykopaliskach udzial na " krzywy ryj ", wiec niech mnie fachowiec poprawie jesli herezje zapodaje, ale wydaje mi sie ze kolczykow jako takich nie bylo . Ja sama na tychze wykopaliskach spotkalam sie z zausznicami w X wieki , ktore owszem zdobily uszy , ale kolszykami samymi w sobie nie sa. Pierwszy kolczyk jaki spotkalam to kolczyki krolowej Konstancji w muzeum katedralnym w Krakowie, ale to XVII w.

Pozdrawiam heart.gif
Halldis(Naamah)
Mi te¿ siê tak wydaje... poza tym musimy zauwa¿yæ, ¿e w ¶redniowiecznej europie niejednokrotnie odrzucali dziedzictwo antyku... gdzie kolczyki mo¿na by³o spotkaæ
Ania Kryska
Przejrza³am na ¶wie¿o "Dress Accesories" ze s³ynnych wykopalisk londyñskich. Mimo, ¿e uzyskane eksponaty s± datowane 1150-1450, nie znaleziono w¶ród nich kolczyków. Nie twierdzê, ¿e ich wtedy nie by³o, bo to zbyt daleko id±ce przypuszczenie, niemniej dziwi mnie ten fakt. No bo sk±d nagle w okresie renesansu taka eksplozja mody na ich noszenie? Ikonografia to samo - kolczyków nie nosi ani Maria Magdalena, ani ta rozpustnica Salome, które to postacie wystepuj± czêsto w egzotycznych, stylizowanych ubiorach, wiêc mog³y mieæ na sobie te¿ tego typu ozdoby.
Radek Ka¼mierczak
uwaga uwaga uprasza sie o nie uzywanie s³owa nie by³o niewiem czemu jestem jako¶ drazliwy na te okreslenie mo¿e tak z przekory.

a wiêc zacznijmy od tego ¿e ludzie w ¶redniowieczu nie byli g³upsi od nas czy tez madrzejsi byli natomiast praktyczni tak jak my jete¶my teraz i ko¿ystamy z udogodnieñ przemiotów nas otaczaj±cych.

jesli mówimy o stroju to po pierwsze wygoda to raz oraz moda mówi±c pro¶ciej jesli na g³owie mamy mnóswtwo ró¿nego rodzaju materia³u tworz±ce czepki turbany i inne takie na których znac siê nie muszê to z za³o¿enia jest nie wygodnie nosic kolczyki dodaj±c do tego aktualnie panujac± modê oraz kanon estetyczny w przedstawianiu postaci nic dziwnego ¿e ikonogrfii na ten temat bedzie niewiele co nie oznacza ze nie by³o kolczyków czy tez nie noszono ich wcale bo nie zachowa³y siê ryciny.

wszystkie damy pragne zapewniæ ¿e kolczyki by³y ba pójdê dalej sa i bêd± tak wiêc mozecie spaæ spokojnie i nosiæ je bez obawy ze jakis ³owca mroku dopadnie was czy tez bedzie chcia³ wywaliæ z imprezy bo macie kolczyki.

oczywi¶cie zalecam umiar w zestawieniu bizuterii wspólczesnej ze strojem chistorycznym bo natura ludzka z³o¶liwa jest i beda siê czepiaæ.

lecz nic nie stoi na przeszkodzie by no¶ic co¶ co jest wykonane wg wzorców bi¿uterii odpowiednio do danej epoki.

i tu ciekawostka noszono bizuterie po babkach prababkach i pra pra babkach st±d mo¿na czasem spotkac ¿e wzór wykonany 100 lat i wcze¶niej by³ u¿ytkowany w jakims okresie.

no i najwa ¿niejsze czasmi zdaza nam sie spotkac kogos ubranego ala disco polo bia³e skarpetki do garnituru itp stad wniosek prosty "niepoprawne" zestawienia stroju zda¿a³y siê w ¶redniowieczu tez a co nie wolno mi odtwarzac panienki która z³a³ozy³a kolczyki po babce czy tez nieodpowiednio dobra³a kolory do suklni.

a by³ bym zapomnia³ wzory s± czekaja na zeskanowanie

no to sie uzewnetrzni³em.
Ania Kryska
Hmm... na ca³ej tej stronie nie znalaz³am nikogo, kto by twierdzi³ kategorycznie, ¿e czego¶ nie by³o. Równie¿ jestem za unikaniem takich stwierdzeñ, chyba, ¿e dotycz± wystêpowania celowników laserowych w ³ukach XII - wiecznych. Ze skanów uciesz± siê wszyscy zainteresowani.
Pozdrawiam
Halldis(Naamah)
W³a¶nie Radek, zaznaczy³y¶my tylko, ¿e nie spotka³y¶my siê z niczym takim... ale teraz jak tak sie zastanawiam, to przypomnia³o mi siê, ¿e kolczyki jako takie mo¿e nie, ale takie "zausznki" "nauszniki" (jak to nazwaæ) widzia³am kiedy¶w jakim¶ muzeum, nie pamiêtam gdzie i pochodzi³y one z wykopalisk z XIII wieku, czy jako¶ tak (mam dobr± pamiêæ ale krótk±)...
Wygl±da³y one tak: Kó³ko, do którego by³y podoczepiane blaszki trójk±tne po³±czone w wiêkszy trójk±t...]Ccccczy kots kojarzy co¶ podobnego?
Korinka
Ja dosta³am od mojego ch³opaka cynowe kolczyki, które kupi³ na Archeonie i podobno sa replik± XIV wiecznych znalezionych w Holandii. Kole¶ który je robi zajmuje siê wykonywaniem odlewów z cyny ¶redniowiecznymi metodami, robi repliki ³y¿ek, plakietek, ¶wieczników i siê chyba na tym ca³kiem dobrze zna, wiêc wydaje mi siê, ¿e skoro robi odlewy kolczyków to w oparciu o jakie¶ znalezisko.
To fotka mojego kolczyka
Na stronie Kakaja http://azor.cisovanet.pl/ w galeriach z Archeonu mo¿na znale¼æ fotki warsztatu tego go¶cia i innych jego produkcji.
Halldis(Naamah)
No mo¿liwe, wzór jest ³adny, ale nie ywdaje wam siê, ¿e na ch³opski rozum, po co im kolczyki skoro nosi³y housty, czepce i inne bajerki..
poza tym nawet przegl±da³am wczoraj obrazy w³oskich mistrzów gdzie kobitki s± czêsto bez okryæ g³owy (to u nich charakterystyczne, no bo gor±co i w ogóle) i jako¶ kolczyków nie widzia³am... tutaj to chyba jaki¶ archeolog powinien siê wypowiedzieæ... bo moja wiedza jest zbyt nik³a
pozdrawiam
Rita
Nie wszystkie kobiety nosi³y zawoje na g³owie. Czê¶æ nosi³a w³osy luzem, lub splecione, i wtedy mog³y eksponowaæ uszy i ich ozdoby. Ja swoje zamierzam nosiæ, zw³aszcza, ¿e wzór mam z naszych terenów, tyle, ¿e z XI w. Pozdrawiam.
Halldis(Naamah)
A sk±d wziê³a¶ wzór swoich kolczyków, bo w³a¶nie do tego tutaj d±¿ymy... do podparcia swoich tez jakimis wykopaliskami czy konkretnymi przyk³adami z ikonografiii...
Korinka
No có¿, jak widaæ, na fotce da siê tak nosiæ szmatkê na g³owie coby kolczyka nie zas³ania³a smile.gif Argument, ¿e kolczyków nie by³o ze wzglêdu na nakrycia g³owy nie bardzo do mnie przemawia, go nie wszystkie za³aniaj± ca³e uszy, a niektóre w ogóle mog± ich nie zas³aniaæ.
Halldis(Naamah)
No dobra, a ja jednak by³abym z tym aby¶cie broni±c swoich pogl±dów poda³ykonkretne ¼ród³a...
pozdrawiam
Korinka
Nammah, ja w poprzednim po¶cie nie broni³am pogl±du, ¿e by³y, tylko napisa³am, ¿e to, ¿e noszono nakrycia g³owy nie jest argumentem, ¿e ich nie by³o. Co do moich pogl±dów na temat, czy w czasie rozkwitu i koñca ¶redniowiecza by³y kolczyki czy nie, to nie piszê, ¿e "jestem pewna, ¿e by³y". Sama jestem ciekawa. Nie mam ¿adnych ¼róde³, jak bêdê mia³a to dam znaæ. Jak napisa³am wcze¶niej, jedyne co wiem w tym temacie, to, ¿e kole¶, który zrobi³ moje kolczyki mówi³, ¿e s± replik± XIV wiecznych. Nie bêdê broniæ tego, on mo¿e tak, ale ja nie mam pojêcia na czym siê opiera³. Jak napisa³am, dosta³am te koczyki i to nie ja je kupowa³am, wiêc mogê napisaæ tylko tyle ile siê o nich dowiedzia³am od mojego ch³opaka, a on od producenta.

Pozdrawiam
Kori
Halldis(Naamah)
no tak, ale my¶la³am, ¿e skoro masz zamiar je nosiæ to wiesz ajies konkrety
pozdrawiam
Korinka
Wiesz, nie zawsze trzeba wiedzeæ wszystko (zreszt± by³oby to niemo¿liwe). Czasami mo¿na polegaæ na czyjej¶ wiedzy - np. producenta. Nie muszê byæ ekspertk± od ceramiki, wystarczy, ¿e j± od eksperta kupiê. A co do noszenia kolczyków to i tak nie robiê tego czêsto bo po pierwsze boje siê, ¿e siê popsuj± lub zgubi±, a po drugie stop cyny z o³owiem nie wp³ywa dobrze moje uszy - mogê je nosiæ tylko krótko.

Kori
saly
Nammah, nauszanki , zauszanki to poprostu zausznice stosowane od bardzo wczesnych czasow( widzialam celtyckie z III w. ) jak i do wczesnego sredniowiecza- rowniez widzialam . Konstrukcje maja dosc proste, aczkolwiek roznorodne, ale generalnie sprowadza sie to do zamocowywania na uchu bez jego przebijania. Tylko problem polega na tym , ze nagle pozniej one gina. W desperacji przeszukalam nawet ikonografie przedstawiajaca zaklady jubilerskie, sa pierscienie , sa naszyjniki , ani jednego kolczyka. Nie twierdze , ze takowych nie bylo w ogole . Ja sie tylko na ani jednym stanowisku archeologicznym poznosredniowiecznym nie spotkalam , ale powtarzam , nie jestem zawodowym archologiem , moge sie mylic.
saly
Korinka, z tym poleganiem na wiedzy producenta to bym uwazala , to wpakujesz sie na przyklad na wyroby pana Jacka Pieczonki , ktorego tzw. cizmy bardziej przypominaja mi kolorowe glany , ale on jest w stanie opowiedziec Ci doslownie historie kolorowej cizemki, z ktorego wieku itd, a to ze sciemnia to juz inna para kaloszy. Poza tym nie pierwszy raz widzialam " sredniowieczna" bizuterie rodem z Wladcy Pierscieni , wiec szczerze powiedziwszy wole polegac na zrodlach . Ale co kto lubi
Korinka
To trzeba najpierw wiedzieæ, który producent jest dobry smile.gif nie chodzi o to, ¿eby opowiada³ bajki i historie nie z tej ziemi, ale potrfi³ powiedzieæ konkretnie: to robiê w oparciu o to i oto, ta technika to to i to... Oczywi¶cie jakie¶ rozeznanie samemu te¿ trzeba mieæ, ale jak ju¿ pisa³am niemo¿liwe jest aby wiedzieæ wszystko o wszystkim - czasami warto wiedzieæ kogo siê spytaæ smile.gif Przyznajê, ¿e co do moich kolczyków pewno¶ci o ich "historyczno¶ci" nie mam, ale do rzemie¶lników z Archeonu mam spore zaufanie, bo to nie "W³adca pier¶cieni" ani inna Xena

Pozdrawiam
Korinka
Rita
Có¿, mój wzorek to 2 skrêcone ze sob± spirale - wzorem by³a zawieszka na szyjê, któr± Lambert wypatrzy³ w jakim¶ muzeum. Mogê go spytac gdzie konkretnie, ale to potrwa.
Pozdrawiam.
Morrigan
Hmmm o ile mnie pamiec nie myli (a moze mnie mylic) to chyba jakies kolczyki znalezli teraz w Olsztynie, ale moge sie mylic !!(jakis tam skarb tysiaclecia czy jakos tak icon_wink.gif )
saly
Moniko, ale z ktorego wieku jest ten skarb, bo ze byly we wczesnym sredniowieczu ozdoby uszu to fakt, ale czy w poznym???
Morrigan
HHmmm no i masz mnie musze poszukac bo nie wiem....
Halldis(Naamah)
no w³a¶nie to jet to... nie mo¿emy ostatecznie stwierdziæ, ¿e jest tak czy tak ale mo¿emy przypuszczaæ... a obecnie to wszyscy przypuszczaj±, ¿e w pó¼nym ¶redniowieczu to kolczyków panie nie nosi³y...
pozdrawiam
A co do wiedzy producentów to wybacz, ale ona jest raczej nik³a bo zazwyczaj(nie zawsze) to ich towar ma byc ³adny i siê sprzedaæ...
U nas na wystawie kwiatów by³ wielki znawca kultury dworskiej szyj±cy stroje i uwierzcvie, ¿e niktórych to nie chcia³yby¶cie widzieæ...
Vislav
Witam

Wed³ug opracowania "Bi¿uteria w ¦redniowieczu" - Medieval Jewelry - skadin±d bardzo ciekawego - kolczyki by³y u¿ywane, lecz nie powszechnie.
Wynika z tego, ¿e u¿ycie takiego elementu musia³oby wynikaæ z kontekstu stroju i pochodzenia odtwarzanej osoby.
CYTAT
The habit of wearing earrings originates in Byzantium and did not become widespread in the West until the sixteenth century. Until the thirteenth century, earrings were worn also in the West, but most of these had a characteristically flat, sickle-shape influenced by Byzantine typology. A beautiful example of the type of earrings worn in the West but based on Eastern prototypes is a pair of late tenth-century earrings probably made by a Rhenish workshop (formerly Schlossmuseum, Berlin). These flat, lunette-shaped jewels once belonged to the Empress Gisela, wife of Conrad II.

Pozdrowienia
saly
Dziekuje Vislaw, to znacznie rozjasnia sprawe
Halldis(Naamah)
No to fakt... nie wiedzia³am... dziêki... ale fakt faktem popularne to one nie by³y, bo dlaczego ¿aden mistrz pêdzla lub d³uta togo nie uwieczni³ (chyba, ¿e znowu mam braki)
Korinka
Wyczyta³am jeszcze, ¿e zausznice (wystêpuj±ce mniej wiêcej do prze³omu XII-XIII wiek) noszono albo jak kolczyki albo jak kab³±czki. Je¶li kogo¶ temat bardziej interesuje, mogê podaæ wiêcej informacji.
Dobrawka
Mnie bardzo interesuje. Jako¶ nie bardzo sobie potrafiê wyobraziæ takie wielkie zausznice noszone jak tradycyjne kolczyki - przewleczone przez przebite ucho. Szuka³am czego¶ na potwierdzenie tej informacji, ale wszystko co znajdywa³am to opisy zausznic znalezionych przy czaszce bez zachowanych szcz±tków organicznych, lub jako skarb, czyli tak naprawdê nie wiadomo do czego by³y przymocowywane.
Tak sobie my¶lê, ¿e ze wzglêdu na wielko¶æ i kszta³t bardziej prawdopodobne by³o by zak³adanie zausznic za ucho, czyli wieszanie ich na górze ma³¿owiny, bez przebijania.
Vlasta
Hej! W tym artykule s± podane przyk³ady zausznic noszonych jak kolczyki, w uszach. A swoj± drog±, dla znaj±cych rosyjski tutaj mo¿na poczytaæ troszkê o ró¿nych sposobach noszenia zausznic.
Pozdrawiam!
Vlasta
Halldis(Naamah)
No i w koñcu jakies konkrety , dzieki Vlasta piêknie, tylko tak sobie myslê, ¿e ch³opki to raczej takich gad¿etów to nie nosi³y... cool.gif
Korinka, to jedne z przyk³adów kolczyków z tej stronki która poda³a Vlasta, skoro mówi³as o szczegó³ach to porosi³abym o jakis komentarz je¿eli to mozliwe...
pozdrawiam
Pablo
Kolczyki , by³y !!! , to odstaro¿ytno¶ci jedna z g³ównych ozdób kobiecych , jestem w pracy wiêc nie wy¶lê wzorów , zapraszam na srtronkê: www.artefakt.republika.pl.
Dobrawka
CYTAT(Pablo)
Kolczyki , by³y !!! , to odstaro¿ytno¶ci jedna z g³ównych ozdób kobiecych , jestem w pracy wiêc nie wy¶lê wzorów , zapraszam na srtronkê: www.artefakt.republika.pl.

Przykro nam, strona o podanym adresie nie istnieje. icon_sad.gif
Halldis(Naamah)
CYTAT
Przykro nam, strona o podanym adresie nie istnieje

U mnie normalnie siê otwiera, ale przyk³ady tej¿e bi¿uterii sa dla mnie jakie¶ w±tpliwe...
pozdrawiam
Korinka
Nie mam chwilowo czasu bardziej siê rozpisywaæ, ale:
1) ksi±¿ka na której siê opieram to "Bi¿uteria pó³nocnozachodnich s³owian we wczesnym ¶redniowieczu" (tylko, ¿e opisywany okres to IX-XIV ;))
2) zauszkice by³y produkowane g³ównie ze srebra i w dodatku bogato zdobione, wiêc dla ch³opek odpadaj± smile.gif tylko bogate panie
3) w ksi±¿ce jest napisane, ¿e z ich budowy i znalezisk w pochówkach wynika, ¿e by³y noszone albo jako kolczyki, albo jak kab³±czki, wiêcej ni¿ archeolodzy chyba nie wymyslimy smile.gif a je¶li chodzi o takie rzeczy to ciê¿ko powiedziec, ¿e ma siê 100% racjê
4) niedu¿e nosi siê w uszach ca³kiem zno¶nie smile.gif choæ to prawda, ciê¿kie, ale raz na jaki¶ czas mo¿na ponosiæ spokojnie smile.gif
Ula
CYTAT
przyk³ady tej¿e bi¿uterii sa dla mnie jakie¶ w±tpliwe...

W±tpliwe na jakiej¶ podstawie, np. ikonografii, któr± bada³a¶? Czy zwyczajnie, nie podoba Ci siê? icon_rolleyes.gif
Korinka
Niektóre z tych historycznych maj± najzwyklejsze wspó³czesne zapiêcie, którego w ¶redniowieczu na pewno nie by³o smile.gif wiêc nie wydaje mi siê, ¿eby mo¿na by³o tu mówiæ w jaki kolwiek sposób o rekonstrukcji. Kolczyki ca³kiem fajne, mog³abym nosiæ takie na codzieñ :D
Pablo
Witam!
Zgoda , maj± wspó³czesne zapiêcie z dwóch powodów: praktycznego - te zapiêcia s± ¿ywotne i wygodnew noszeniu , ponadto s± hypoalergiczne - wa¿ne dla uczuleniowców.
Po wtóre niektóre wspóczene zapiêcia konstukcyjnie niczym nie ró¿ni± sie od ¶redniowiecznych , s± poprostu technologicznie lepiej i dok³adniej wykonane.Odnosi siê to do wiêkszo¶ci rekonstrukcji ,lub na¶ladownictw przedmiotów dawnych. (doskona³ym przyk³adem s± tu Mi³e Panie tkaniny , których u¿ywacie do szycia np. sukien - splot i sk³ad takiej tkaniny ma siê nijak do tej z 14 wieku)
Halldis(Naamah)
CYTAT
sk³ad takiej tkaniny
Wiem, ¿e to nie miejsce na temat o takninach, ale nie moge sie powstrzymaæ, ¿eby nie zapytaæ, co mo¿na dodaæ do ks³±du naturalnego lnu...?
A je¿eli chodzi o te kolczyki, to nawet nie zwróci³am uwagi na zapiêcia, ale skoro mówicie, ¿e s± wspólczesne no to same dajecie dowód, zê odpadaj±... powiedzia³am ,ze w±tpliwe, bo nie pasuj±ce chocia¿by do mojego stroju... icon_wink.gif
pozdrawiam
Vlasta
Hej! Wrzucam fotki z krakowskiego muzeum - le¿a³o to w gablotkach podpisanych "1300 r." i okre¶lone by³o jako zausznice. Nic poza tym mi o nich nie wiadomo icon_sad.gif
Pozdrawiam!
Vlasta
Korinka
Hmmmm, to bardzo pó¼ne datowanie. Ja spotka³am siê z zausznicami z Polski datowanymi najpó¼niej na prze³om XII-XIII wieku...
Halldis(Naamah)
tez wydaje mi sie ze zxausznice to racczej wczsny atrybut... ale coz tutaj ciagle jakies nowinki
pozdrawiam
liliac
Je¶li kto¶ jeszcze jest zainteresowany pó¼no¶redniowiecznymi kolczykami to polecam tak± stronkê: http://www.strangelove.net/~kieser/Russia/PartizanWoman.html -to rekonstrukcja stroju mieszczanki nowogrodzkiej, gdzie na dole jest ilustracja kolczyków (Russkoj Traditionij Kostyum. - SPB, 2001, with. 321) datowanych na XV wiek
Przeuroczo
mo¿e kto¶ jeszcze bêdzie zainteresowany tematem. W zbiorach che³mskich podziemi kredowych znajduje siê replika XIII wiecznych kolczyków, odnalezione razem z warsztatem z³otnika, narzêdziami, formami odlewniczymi...
Rita
A jeste¶ w stanie zamie¶ciæ jak±¶ ilustracjê tych kolczyków?
Przeuroczo
niestety nie mam ilustracji. Jutro bêdê w pobli¿u podziemi to wst±piê i mo¿e dostanê jakie¶ materia³y o tym. Niestety na zwiedzanie nie bêdê mia³a czasu
Rita
Ok, czekam z niecierpliwo¶ci±, bo szukam wzorów kolczyków do rekonstrukcji smile.gif
Szlachcianka z sascianka
Witam, moze komu sie przyda. Na obrazku portret 1620r Anna Bolejn, kolczyki z Muzeum Historycznego w Rosii (17-18w), rekonstrukcja moja ( nie jestem zlotnikem).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.