Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [ró¿ne] Alchemia
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
The_Fish
Hej, czy kto¶ z Was próbowa³ zg³êbiaæ tajniki tej piêknej dziedziny nauki? Chodzi mi o naczynia, laboratorium, receptury i wszystkie szczegó³y pracy alchemika w ¶redniowieczu. Czy ma to jakikolwiek sens na obozie, czy tylko w laboratorium zaaran¿owanym na zamku? Chcia³em siê zaj±æ odtwarzaniem takiej postaci...
Morrigan
Witam
jedynym znanym mi alchemikiem Polskim byl Michal Sedziwoj z Sanoka (moze w lokalnym archiwym poszperac ??) i tu masz ciekawy artykul
alchemia no i ten alchemia1 no i to
alchemia2
slyszalam tez ze calkiem niezla jest ksiazka Iaina MacCalmana pt"Alchemik. Cagliostro - ostatni mag Europy "

a tak na marginiesie to wyzej wspomnianego namalowal matejko a o ile dobrze pamietam to A Pilipuk wspoimina o nim ba nawet jeest on jednym z glownych bohaterow ksiazek "Kuzynki" i "Ksiezniczka"
Brat £ukasz
Witam !

Kiedy by³em m³ody to najwiêcej informacji uda³o mi siê znale¼æ tutaj, byæ mo¿e teraz jest ju¿ tego wiêcej

http://www.alchemywebsite.com/

¯yczê powodzenia w dociekaniach naukowych smile.gif

-Pozdrawiam

-£ukasz
Tomasz z £añcuta
To ma sens, ale je¶li siê jest chemikiem - wiele eksperymentów alchemicznych koñczy siê conajmniej smrodem i po¿arem devil.gif
Ale ¿yczê powodzenia w poszukiwaniu kamienia filozoficznego i o¿ywianiu golemów bigsmile2.gif
Morrigan
co do golemow to raczej nie alchemia tym zajmowali sie kabalisci bigsmile2.gif
The_Fish
CYTAT(Tomasz z £añcuta)
To ma sens, ale je¶li siê jest chemikiem - wiele eksperymentów alchemicznych koñczy siê conajmniej smrodem i po¿arem devil.gif  
bigsmile2.gif

Oboje rodzice skoñczyli chemiê na politechnice, tata w m³odosci nieraz mieszkanie podpala³ wiêc mozna powiedzieæ ¿e mam do¶wiadczonych ludzi wokó³ siebie szczerba.gif Ca³y czas siê zastanawiam nad astronomem albo alchemikiem, to pierwsze jest mi nieco bli¿sze ( fizyka ), ale w dziedzinie alchemii s± chyba w RR ca³kowicie nieprzetarte szlaki smile.gif
Morrigan
Hmm A Sapkowiski w "Rekopisie znalezionym w smoczej jamie " podaje pewne "mity" i ma do tego calkiem niezla bibiliografie warto siegnac icon_wink.gif
Brat £ukasz
Witam !
Fajnie, ¿e kto¶ jeszcze siê tym interesuje smile.gif

Sendivogius jest ca³kiem dobrze opisany chocia¿by u Bugaja ("Hermetyzm","Nauki tajemne w dawnej polsce")
Jest te¿ monografia tylko na jego temat... Zbigniew Szyd³o "Woda która nie moczy r±k.Alchemia Micha³a Sêdziwoja". Wydanictwa naukowo-techniczne. Warszawa 1997.

Generalnie materia³ów na "levity" jest do¶æ by zaspokoic chyba ka¿dego mi³o¶nik alchemii smile.gif

Powodzenia,

£ukasz
Izolda
Dla zainteresowanych alchemi± a tak¿e histori± farmacji w ogóle polecam ma³o znane Muzeum Farmacji Collegium Medicum UJ na ul. Floriañskiej 25.
Na poterzby muzeum zaadoptowana jest ca³a kamienica, a w piwnicach próbowano pokazaæ jak mog³a wygl±daæ pracownia alchemiczna , robi to wra¿enie zw³aszcza ¿e przedmioty nie s± umieszczone za szybk± smile.gif
Kolejne piêtra to historia farmacji, któr± wieñczy pokoik z przedmiotami rodem z gabinetu osobliwo¶ci (korzenie Mandragory, pasty z dzdzownic na uspokojenie, itp) oraz strych po¶wiêcony zio³olecznictwu.

Dosyæ tej reklamy, zapraszam do zwiedzania szczerba.gif

Ps. Muzeum jest czynne w dosyæ w±skich godzinach ( ¶r-nd 11.00-14.00, a we wtorki od 15.00-19.00, w poniedzia³ki nieczynne podobnie jak w 1 i 5 sobotê miesi±ca)

Pozdrawiam
Randir
Co do tekstów ¼ród³owych polecam zbiór dzie³ Sêdziwoja wyydany przez PWN:
Micha³ Sêdziwój: Traktat o kamieniu filozoficznym Pañstwowe Wydawnictwo Naukowe, 1971
Boleslavius
Mam pytanko - czy w¶ród Frehowiczów znajduj± siê mo¿e osoby którym nieobcy jest temat ¶redniowiecznej alchemii i jatrochemii? Mo¿e kto¶ zna/posiada jakie¶ ¼ród³a, w których móg³bym poszukaæ informacji na ten temat?

Sprawa wygl±da tak: ostatnio jeden z wyk³adowców z Wydzia³u Chemii Uniwersytetu Gdañskiego rozpocz±³ ma³y projekcik we wspó³pracy z PAN. My, studenci, pomagamy szukaæ informacji zwi±zanych ze ¶redniowiecznymi naukami przyrodniczymi w celu praktycznego poekspreymentowania i pobawienia siê w alchemików devil.gif Mnie osobi¶cie szczególnie interesuje wszystko dotycz±ce tzw. "kamieni filozoficznych". Mam ju¿ do¶æ dobrze opracowane tlenek rtêci i tetrachloroz³ocian srebrowy, ale mo¿e kto¶ s³ysza³ szerzej o jakim¶ wykorzystaniu arsenianów lub zwi±zków cyny? Ogólnie wszelkie informacje na tematy "oko³oalchemiczne" s± mile widziane szczerba.gif By³bym bardzo d¼wiêczny za wszelk± pomoc.

[
Prezes
alchemia w sensie hermetycznym jako czê¶æ teorii dotycz±cych natury ¶wiata?
czy alchemia w sensie chemii - czystych reakcji i praktycyzmu...

je¶li interesuje Ciê wierne odtwarzanie alchemii nie obejdzie siê bez studiowania nauk hermetycznych,gnozy,astrologii i tak dalej.

obecnie mo¿na to nawet wa³kowaæ na gruncie psychologicznym,Jungowskim,wiec temat jest szeroki. (np przemiana Saturna - O³owiu - Cienia w S³oñce - Z³oto - Ja¼ñ)

je¶li interesuj± Ciê ksi±zki,ryciny spod znaku Hermesa Trismegistosa - pisz do mnie,tylko proszê precyzyjnie,zagadnieniami. jak napiszesz ze wszystko Cie interesuje to zignorujê,dopóki nie zaczniesz p³aciæ mi pensji za skanowanie i obróbkê ;)
Boleslavius
Dziêki wielkie za odzew.

CYTAT(Prezes)
je¶li interesuj± Ciê ksi±zki,ryciny spod znaku Hermesa Trismegistosa - pisz do mnie,tylko proszê precyzyjnie,zagadnieniami

Nie chcia³bym, ¿eby to zabrzmia³o jak jaki¶ koncert ¿yczeñ bum.gif

Jestem ¶wiadom tego, ¿e tygle i dym z kocio³ka to bardzo ma³a cz±stka alchemii, ale na razie najbardziej interesuje mnie w³a¶nie praktyczny aspekt tego wszystkiego. Szczególnie by³bym wdziêczny za informacje i ¼ród³a (lub chocia¿ namiary) zwi±zane z u¿ywanymi w ¶redniowieczu odczynnikami, przyrz±dami, metodami itp. Do poziomu psychologicznego i hermetyzmu bêdê jeszcze mia³ czas dotrzeæ / dojrzeæ smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.