Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: torby podró¿ne
> Przedmoty codziennego u¿ytku > W podró¿y
Valdez
Znalaz³em w 11 dragonie taka fajn± torbê podró¿n±. Pisz±, ¿e jest to przerys z ryciny wydatowanej na 1480, ale czy takie torby mog³y byæ wcze¶niej? Interesuje mnie okres oko³o grunwaldzki.
Viator
Forma klamry najbardziej pasuje mi nawet na wiek XIII-XIV a nie XV, s±dzê ¿e spokojnie ujdzie.

Swoj± drog± Dragon jest trochê wkurzaj±cy: "nasz rysownik przerysowa³ wam kilka wzorów...", ale nie powiedz± sk±d!
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Gdzie nie powiedz± sk±d? A strona 17 tego¿ to co, pies?

Forma sprz±czki spokojnie ³apie siê na XV, w wykopaliskach londyñskich jest ich na pêczki, faza ceramiczna 12, czyli circa 1400-1450, pó¼niejszych znalezisk nie ma w tej publikacji (Medieval Finds...:3, Costume Accessories), ale wystêpuj± i do koñca XV wieku. Proste, praktyczne sprz±czki.

Sakwa raczej jest 'konna', do troczenia do siod³a, podobn± widaæ zaraz obok na zwierzêciu za je¼d¼cem. Nie widaæ ¿adnego paska, na którym mo¿na by toto nosiæ na ramieniu, no i kszta³t ma³o ekonomiczny jak na torbê 'rêczn±'. Pozdrawiam
Gwyn
Viator
No i jak zwykle Gwyn ma racjê. Ja po prostu jeszcze nie doczyta³em Dragona do numeru 11-go (ech, ten brak czasu icon_cry.gif ), a w pierwszych numerach tych ¼róde³ nie by³o. Mea culpa icon_sad.gif .
EwKa
Przegladajac wizerunki Swietej rodziny uciekajacej do Egiptu zauwazylam, ze dosc popularne byly dlugie worki z rozcieciem-w tym Dragonie np. plansza D, obrazek 4 i plansza F obrazek 5.
Zaciekawil mnie osobiscie fakt, iz pewien typ torby z zamknieciem na 2 listewki drewniane ktory w "Medieval Military Costume" (str. 72) podawany jest jako wzor torby na kule, krzesiwo itp. w malarstwie pd. niemieckim i czeskim kon. XVw. wystepuje jako torba na zakupy lub ryby. Ma ona zupelnie inna skale niz ta strzelecka(najwieksza ma wymiar 40x50 cm).
Valdez
Mi szczerze ta torba pasuje idealnie do zapakowania koca i moze skor do spania, bo ladnie sie roluja. A w koncu jadac na turniej do plecaka zawsze mozna przytrpoczyc taka. Nawet latwiej niz zwykla.
Thyrvald
Dysponuje mo¿e kto¶ informacjami nt. wszelakich toreb, tobo³ów podró¿nych itp. z terenów Skandynawii na wiek X.

Z góry dziêkujê i pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.