Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Typologia rasowa wg. aryjozofów i nazistów
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
Sighrolf
Witam
Temat troche kontrowersyjny, wiêc proszê nie rozwijaæ go w stronê ideologii tylko podaæ tytu³y ew. ksi±¿ek . read.gif

Do rzeczy, szukam ksi±¿ek o typologii rasowej wg. aryjozofów lub nazistów, na temat rasy aryjskiej- chodzi mi tutaj o podzia³y na typ nordycki, ba³tycki itp. Wiem, ¿e po wojnie to zosta³o wszystko spalone i chyba nikt nie wydaje takich rzeczy, ale pomy¶la³em, ¿e mo¿e co¶ siê znajdzie?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
krax
Polecam najzwyklejsze ksi±¿ki do antropologii-te podzia³y nie zosta³y wymy¶lone tu¿ przed wojn± na potrzeby ideologii...
CICHY_
Ta jest - najbardziej polecam pewn± pracê Prof. Bieleckiego (wtedy jeszcze nie prof. devil.gif ), gdzie dobieraj±c losowo odpowiedni± próbê z populacji generalnej (po wyja¶nienia co to odsy³am do prac dotycz±cych statystyki devil.gif ), konkretnie z polskiej populacji powojennej z ró¿nych regionów kraju wykaza³, ¿e ca³e to podej¶cie typologiczne to jedna wierutna bzdura. I nietety dokonania takich autorytetów, jak np. Czekanowski (nie bêdê tu pisa³ o nazistowskich quasi-naukowcach) s± niestety w przewa¿aj±cej mierze oparte na b³êdnych za³o¿eniach. Sama koncepcja rasy w antropologii i w biologii w ogóle ma wymiar populacyjny, dynamiczny i chronologicznie zmienny. Dopasowywanie ludzi do kategorii "aryjskich" itd. jest historycznie i biologicznie rzecz bior±c debilne. Per analogiam mogliby¶my badaæ stopieñ szczurowato¶ci szczurów. Zakoñczcie ten temat albo przenie¶cie go do Karczmy, gdzie g³upoty mo¿na wypisywaæ i nawet bywa to czasem wskazane.
CICHY
Sighrolf
Tak jak pisa³em powy¿ej:
Szukam ksi±¿ek tylko aryjozofów i nazistów.
Ki±¿ki antropologiczne wiem jak zdobyæ- biblioteka, ale tych wy¿ej wymienionych nie mam pojêcia, dlatego stworzy³em ten temat.
Jak te¿ pisa³em, temat jest dla wielu kontrowersyjny, dlatego te¿ prosi³em o nie umieszczanie swoich opinii, tylko porad i tytu³ów.
Nawet prace "quasi-naukowców" jak s± czêsto okre¶lani, to te¿ literatura.
Nie widzê potrzeby przemieszczania tematu do karczmy, nie jest to ¿art ani temat nie propaguje sob± jaki¶ ideologii. Potrzebujê poprostu ksi±¿ek o typologii, a ewentualne opiniê bêde móg³ wyrazic po przeczytaniu.

Pozdr. i czekam na jakie¶ info.
Ludka
Witam!

W kazdym opracowaniu materialow skandynawskich w jezyku niemieckim znajdziesz odpowiednie wzmianki i bibliografie. Na pewno tez nazisci maja swoje strony w sieci moze Ci pomoga ?

Ludka Excalibur
CICHY_
A tak przez czyst± ciekawo¶æ zapytam - po co Ci materia³y, które s± de facto jedynie zabaw± para-naukow± bez ¿adnych warto¶ci - nie opisuj± wszak prawdy obiektywnie istniej±cej, a jedynie wyobra¿enie na temat podzia³u ludzi wg jaki¶ wymy¶lonych kategorii (wiem o czym piszê) pewnej grupy fantastów i quasi-naukowców???
CICHY
Sighrolf
Dla zainteresowanych, kumpel poda³ mi takie tytu³y w których znajdziemy ksi±¿ki na w.w. temat:
"Szatan i Sfastyka" -to nie ¿art, ksi±¿ka jest o okulty¼mie w III Rzeszy, mo¿na w niej troche wynale¶æ
oraz ostanio wynalaz³em "Okultystyczne ¼ród³a Nazizmu"- ksi±¿ka jest tak naprawdê o aryjozofach i historii aryjozofii, wiêc troche wynajdziemy w niej o rasach.

Ludka- co do tych stron skinheadów to rpzyznam szczerze, ¿e sam na to nie wpad³em, pewnie dlatego, ¿e zawsze wola³em troche papieru i druk ni¿ wiadomo¶ci z internetu smile.gif

CICHY- czysta ciekawo¶æ.

Pozdr.
Zygmunt
Je¶li kogo¶ to interesuje to by³ kiedy¶ w BruLionie wydany taki esej http://www.niniwa2.cad.pl/podroz_na_wschod.htm
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.