Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Sierpieñ] Festyn Rycerski - Dar³owo -> 12-14.08
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2005
Robert Bagrit
Data: 12-14 sierpieñ
Nazwa wydarzenia: FESTYN RYCERSKI - KRÓL ERYK I POWRACA
Miejscowo¶æ: DAR£OWO
Organizator: Królewskie Miasto Dar³owo - Bracia herbu Gryf
Charakter imprezy: Inscenizacje, turnieje bojowe, strzeleckie i miotane. Na zaproszenia
Od kogo: Tadeusz Ksi±Â¿k - Bracia herbu Gryf
Kazimierz
Mo¿e Szymonie napisz co¶, ¿eby ludziom przybli¿yæ o co chodzi ;)
Filippo
Zapuszczam wici u znajomych z Dar³owa, jak co¶ bede wiedzia³ napisze, bo organizatorzy chyba siê nie interesuj± podaniem szczegó³ów, a chêtnie bym siê tam wybra³ szczerba.gif

Pozdrawiwm - Filippo
Kazimierz
Twoi znajomi tym bardziej nie bêd± wiedzieæ szczerba.gif

A powód jest prosty - nadal organizatorzy siê organizuj± razem z Urzêdem Miejskim smile.gif

Zapewniaj±, ¿e jak tylko co¶ bêdzie wiadomo zamieszcz± informacjê.
Filippo
W takim razie gratuluje organizatorom zg³oszenia imprezy która nie ma zgody UM shocked.gif
Kazimierz
Nigdzie nie pisa³em, ¿e nie ma zgody - impreza niejako wysz³a z inicjatywy UM w Dar³owie. Ale chodzi o to, ¿e poza terminem jeszcze nie jest wiadome nic (ani program, ani nawet koncepcja), wiêc organizatorzy nie pisz± pochopnie, ¿eby nie musieæ pó¼niej siê z pewnych rzeczy wycofywaæ.

Ps. ¿eby nie by³o, nie jestem organizatorem, po prostu z racji chwilowego milczenia takowych pozwoli³em sam sobie odpowiedzieæ w miarê moich wiadomo¶ci smile.gif
Ps2. Filippo, po co od razu wychodziæ z negatywnym za³o¿eniem? Relax dude bigsmile2.gif
Filippo
Nigdy nie by³em spokojniejszy Kazimierz... Poprostu kto¶ siê na te impreze napali³ i teraz siê niestety zawiedzie.

Mam jednak pytanie o jakiekolwiek szczegó³y, choæby datowanie jakowe¶ chocby...

Pozdrawiam - Filippo
Sz.Sobolewski
Witam!

Wywo³any do tablicy przez Kazia (wiem, ze lubisz, jak tak do Ciebie mowie devil.gif ), zaci±gn±³em troche informacji i w wyniku tego przekazuje slowa od organizatora :

"Witam
Na dzisiaj wiadomo, ¿e impreza bêdzie datowana na XIV-XV wiek.
Bêd± napewno turnieje bojowe, kusznicze, oszczepnicze i ³ucznicze, pokazy walk, scenki rodzajowe, bitwa i biesiada oraz pasowanie na rycerza przy sarkofagu Króla Eryka.
Impreza bêdzie na zaproszenia!!!
Obecnie trwaj± ustalenia z Wydzia³em Promocji Królewskiego Miasta Dar³owa co do liczby uczestników, dok³adnego scenariusza i programu imprezy.
Impreza zosta³a zg³oszona do kalendarza imprez, ale szczgó³y jak to s³usznie zauwa¿y³ Kazimierz, lepiej podaæ pó¼niej ni¿ potem siê z czego¶ niepotrzebnie t³umaczyæ.
Wkrótce bêd± umieszczone oficjalne komunikaty.
Tadeusz Ksi±¿k
gryfici@poczta.onet.pl"

To narazie tyle. Jesli bêdê cokolwiek nowego wiedzial, zaraz przeka¿e informacje na forum.

Do Filippo - nie denerwuj siê cz³owieku, nie zak³adaj od razu, ¿e kto¶ siê zawiedzie - je¶li spe³nisz wymogi organizatorów i dostaniesz zaproszenie, bêdziesz mog³ siê wykazaæ swoimi umiejêtno¶ciami ³uczniczymi jak mniemam - jednak ju¿ teraz mogê Ci powiedzieæ, ¿e wszelkie konkurencje strzeleckie - czy to ³uk, czy kusza, bêd± odbywa³y siê na bojowo - czyli minimum uzbrojenia, to przeszywanica, metalowe nakrycie w postaci he³mu : kapalin + kaptur kolczy, bad¼ ³ebka + czepiec kolczy. Dlatego proponuje Koledze, zamiast siac niepotrzebny zamêt, skupic sie na treningu i doskonalaniu sprzêtu.

Pozdrawiam
Szymon Sobolewski
Filippo
Szanowny panie Sobolewski, po pierwsze nie widzia³e¶ mnie jeszcze zdenerwowanego i zbyt szybko nie zobaczysz, a po drugie, ³adnie to tak oceniaæ ludzi po ok³adce? Czy zdjêcie z ³ukiem robi ze mnie ³ucznika?
Po trzecie..Rymcerzowi chyba nie przystoi co¶ takiego jak chwalenie siê umiejêtno¶ciami icon_cool.gif

Pozdrawiam - Filippo
Kazimierz
CYTAT(Filippo)
Rymcerzowi chyba nie przystoi co¶ takiego jak chwalenie siê umiejêtno¶ciami icon_cool.gif  

Pozdrawiam - Filippo

¯artujesz chyba? Jesli mówimy o kulturze rycerskiej ¶redniowiecza to ona sama polega³a w³a¶nie na wykazywaniu sie umiejêtno¶ciami. A ciekaw jestem czym wg Ciebie by³y te wszystkie polowania, turnieje, tañce dworskie etc.
To¿ to czysta "pokazówka" i pró¿no¶æ.

A ¿eby nie by³o, ¿e robiê tematy poboczne to ma³e pytanko: Szymonie, wiadomo ju¿ gdzie odbêdzie siê turniej (rynek, zamek, "patelnia", czy jeszcze gdzie indziej) ?
Sz.Sobolewski
Kazimierzu,

przypuszczam, ¿e ca³a impreza rozpocznie siê w pi±tek w godzinach wieczornych, przyp³yniêciem 'krola Eryka' statkiem wraz ze swoim 'dworem', a nastêpnie parad± przez miasto, jak to mialo miejsce w tamtym roku, podczas naszego pokazu. W tym roku rozwiniemy to bardziej, nie poprzestaj±c tylko na wystrza³ach z bombard wp³ywaj±c do portu icon_wink.gif

Planowanym miejscem turnieju jest tzw. 'patelnia', ze wzglêdu na swoje walory naturalne, gdzie bêdzie mo¿na rozbiæ obóz i stworzyc warunki ku temu, aby konkurencje turniejowe mog³y siê odbywaæ w dogodnych warunkach.

Dar³owski rynek jest ma³y, mia³e¶ tego przyk³ad w tamtym roku, kiedy organizowali¶my tam pokaz w formie mini turnieju bojowego. By³o nas wtedy kilkana¶cie osob, a warunki bezpieczeñstwa, bior±c pod uwagê mój przyk³ad z fruwaj±cymi toporami bum.gif, nie by³y na najwy¿szym poziomie. Poprostu jest to kurort nadmorski i w tym okresie jest tam ludziów, jak mrówków.

Wiecej informacji na dniach.
Pozdrawiam
Szymon
Kazimierz
Nie mogê siê nie zgodziæ bigsmile2.gif

Osobi¶cie proponowa³bym rozwin±æ w±tek samego wp³yniêcia Eryka do portu, tj.
1. zdobyæ lepsz± ³ajbê (tamta by³a trochê pomy³k± bigsmile2.gif )
2. poza orszakiem króla uformowaæ ma³y oddzia³ lekkozbrojny i dokonaæ prawid³owego desantu na nabrze¿e (³±cznie z zebraniem uczciwie nam nale¿nych podatków w odpowiedniej formie bum.gif )
3. a dalej jak w planie smile.gif

Pozdrówki z Pomeranii!
Halldis(Naamah)
A czy mogê mieæ ma³e pytanko do szanownych panów...? Jakie jest datownie tej imprezy i na czym mniej wiecej polega, bo pierwszy raz s³yszê, a z wypowiedzi Sz. Sobolewskiego wynika i¿ zapowida sie bardzo interesuj±co, tak¿e poprosi³abym o podanie kryteriów imprezy...
Z góry dziêki pozdrawiam
Kazimierz
CYTAT(Sz.Sobolewski)
Witam!

Wywo³any do tablicy przez Kazia (wiem, ze lubisz, jak tak do Ciebie mowie devil.gif ), zaci±gn±³em troche informacji i w wyniku tego przekazuje slowa od organizatora :

"Witam
Na dzisiaj wiadomo, ¿e impreza bêdzie datowana na XIV-XV wiek.
Bêd± napewno turnieje bojowe, kusznicze, oszczepnicze i ³ucznicze, pokazy walk, scenki rodzajowe, bitwa i biesiada oraz pasowanie na rycerza przy sarkofagu Króla Eryka.
Impreza bêdzie na zaproszenia!!!
Obecnie trwaj± ustalenia z Wydzia³em Promocji Królewskiego Miasta Dar³owa co do liczby uczestników, dok³adnego scenariusza i programu imprezy.
Impreza zosta³a zg³oszona do kalendarza imprez, ale szczgó³y jak to s³usznie zauwa¿y³ Kazimierz, lepiej podaæ pó¼niej ni¿ potem siê z czego¶ niepotrzebnie t³umaczyæ.
Wkrótce bêd± umieszczone oficjalne komunikaty.
Tadeusz Ksi±¿k
gryfici@poczta.onet.pl"

To narazie tyle. Jesli bêdê cokolwiek nowego wiedzial, zaraz przeka¿e informacje na forum.

Pozdrawiam
Szymon Sobolewski

Datowanie jest. Mniej wiêcej na czym polega tako¿. Jakie¶ jeszcze pytania?
Pozdrówka!
Halldis(Naamah)
dziêki z powtórkê... chodzi³o mi o zasady na jakich mog± sie zjawiæ dziewczyny..., no bo by³abym chêtna i co mam w tym kierunku zrobiæ...
pozdrawiam
Kulewna
Wys³a³em zg³oszenie czy impreza siê odbywa??
Halldis(Naamah)
no to juz przeciez nie tak duzo czasu zosta³o do turnieju a tu ¿adnych informacji...
angsad.gif
Kazimierz
Mam nadziejê, ¿e nied³ugo wszystko siê wyja¶ni z imprez±.
Bêd±c w Lêborku, Tadeusz z Braci Herbu Gryf, jeden z organizatorów, powiedzia³ mi, ¿e jest kilka problemów natury politycznej, ale na dniach sprawa ma zostaæ za³atwiona.

I tak zawsze jest, jak cz³owiek chce zrobiæ co¶ lepszego od festynu z rollbarem, to urzêdasy odbior± my zapa³ angsad.gif
Halldis(Naamah)
CYTAT
I tak zawsze jest, jak cz³owiek chce zrobiæ co¶ lepszego od festynu z rollbarem, to urzêdasy odbior± my zapa³

No niestety masz racje, nasz turniej te¿ sie nie odbywa w³asnie z tego powodu... anger.gif
No có¿ to czekamy cierpliwie na jakies informacje...
pozdrawiam
gryfici
Z ¿alem i przykro¶ci± zawiadamiamy, ¿e z przyczyn od nas niezale¿nych Festynu Rycerskiego Król Eryk I Powraca w Dar³owie nie bêdzie.

Decydenci w tej sprawie, na których spoczywa³ ciê¿ar finansowy turnieju ubolewaj±, ¿e zawiedli Ruch Rycerski. Jednak ze wzglêdu na finanse musieli tak± decyzjê podj±æ. Oparcie takiej imprezy w takim miejscu i czasie na sponsorach nie dawa³oby gwarancji powodzenia i bezpieczeñstwa ca³ego przedsiêwziêcia. Decydenci miejscy w tej sprawie s± w stanie ponie¶æ wszelkie konsekwencje i przyj±æ przekleñstwa RR.

Poza tym otoczenie polityczne i wyborcze w okresie turnieju nie by³oby powodem do dumy dla Ruchu Rycerskiego.

Za wszelkie nie spe³nione oczekiwania odno¶nie festynu w imieniu w³asnym i organizatora.

Przepraszam

Tadeusz Ksi±¿k
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.