Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: tarcza "ka³kan" z wikliny??
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie - porady techniczne
Cezary
mam pomys³ zrobienia tarczy z wikliny ob³orzonej filcem i obszytej twardym materia³em , ale zastanawiam sie nad wytrzyma³o¶ci± takiej tarczy . Jak to wygl±da z historycznego punktu widzenia?
Jaros³aw (Gêsik)
Witam...
Tak sobie mysle ¿e moze taka wiklina by³aby dobra ale na ka³kan.
Czy ka³kanow nie robiono czasem z ga³±zek figowca?, ale mogê sie myliæ.
Jaros³aw (Gêsik)
Witam...
Dziwnie sie jakos ostatnio czujê aaa.gif , ¶cigaj± mnie zewsz±d jakie¶ znaki, omeny i deja vu.
Jakie mog³o byc prawdopodobieñstwo ¿e tego samego dnia pisa³em o mo¿liwej przydatno¶ci wikliny na ka³kan i tego samego dnia wieczorem znalaz³em na stronie bialorusinów takie oto zdjêcie.
http://www.alterego.tut.by/galery/photo.ph...=419&apa_page=1
No jak w pysk strzeli³, niemo¿liwe stalo siê mo¿liwe, ten kole¶ z lewej strony ma ewidentnie tarcze zrobion± z wikliny face4.gif
Nie wnikam w to czy jest zrobiona z pokrywy do kosza na bielizne jego babci ale fakt pozostaje faktem... . Baardzo jestem ciekaw jak mu sie ta tarcza spisuje w walce...

Pozdrawiam
Jaros³aw Jagodziñski
Cezary
co racja to racja, to jest to co ja sobie robie. jeszcze nie wiem jak bedzie sie spisywac w walce przeciwko szabli ale chyba NIEZLE skoro ten koles tnie sie na miecze smile.gif))

ale moja prosba jest taka : przeslijcie mi (jesli ktos posiada) zdjecie z kalkanem - chodzi mi o wizerunki / wyszywanki na kalkanie

bede bardzo wdzieczny za wszelka pomoc ...
Maciek Ananicz
Oto kilka zdjêæ ka³kanów z muzeum w Warszawie
brat Bule
Bêdê robi³ ka³kany do projektu to wrzuce tutaj moje spostrzerzenia odnosnie rekonstrukcji.
Nath
Zdaje mi siê, ¿e ka³kan nie¼le nadawa³by siê rattan. Z reszt± Towarzystwo Jazdy Dawnej podaje szybkie "howto" je¶li chodzi o rattanowy ka³kan KLIK . Co do historyczno¶ci wikliny to siê nie wypowiem, natomiast co do wytrzyma³o¶ci, to chyba jednak bym do koñca nie zaufa³ i robi³bym z rattanu.

Pozdrawiam

N.
Kali
Jest juz chyba bardziej wyczerpujacy temat o ka³kanach.
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=27...90&start=90
Szybkie "howto" jest tez na naszej stronie ( www.chrzl.pl ) w razie pytan chetnie pomoge na PW.
brat Bule
Tylko ¿e widzisz, ja dzia³am na pocz±tku, XIII wieku na stepach i tam troszkê jednak inaczej to wyglada³o z teog co siê zorientow³em - jednak¿e ca³y czas szukam smile.gif.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.