Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kozackie torby...sakwy...torebki
> Ubiór i dodatki > Obuwie i galanteria skórzana > Pasy, torebki, sakwy
£ukasz Grela
Witam

Mimo usilnych poszukiwañ nie znalaz³em ¿adnych rysunków czy te¿ zdjêæ owych nieszczêsnych torebek, gdyby¶ kto¶ mia³ jakie¶ zdjêcie , rysunek czy te¿ co¶ na czym mo¿na by siê wzorowaæ by³bym bardzo wdziêczny.
saszko zaremba
Witam.
Moge wyslac skan malunkow kozackih torebek z Beresteczka, wiencey nic niema dunno.gif
Kali
Tutaj kiedys wrzucilem skany co mialem: http://www.freha.pl/index.php?showtopic=43...er=asc&start=30
te dwa zalaczniki
£ukasz Grela
Witam

Wielkie dziêki Kali, mniej wiêcej o to mi chodzi³o.A swoj± drog± Saszko móg³by¶ wrzuciæ swoje skany torebek spod Beresteczka? Z wielk± chêci± bym obejrza³.
AdamS
CYTAT(saszko zaremba)
Witam.
Moge wyslac skan malunkow kozackih torebek z Beresteczka, wiencey nic niema  :-?

Saszko wyslij .....
saszko zaremba
CYTAT(Kali)
Tutaj kiedys wrzucilem skany co mialem: http://www.freha.pl/index.php?showtopic=43...er=asc&start=30
te dwa zalaczniki

сорри, я по русски, так быстрее,
К сожалению приведённые выше картинки это всё что сейчас известно о кошельках и сумочках козаков, я именно эти сканы и имел ввиду....
Могу только добавить, что на Берестечке не сохранилось ни одного фрагмента ткани, тоесть сумки тканые, полотняные если и были ито не сохранилисьи их внешний вид востановито только гипотетически
Krzysztof
radzi³bym poprzegl±daæ rosyjskie archiwa, a tak¿e tureckie i rumuñskie, poogl±dajcie sobie ich wyrobu, dodajcie do tego wygl±d toreb una rysunkach Norblina i bêdziecie mieli wygl±d mozliwych toreb u¿uwanych przez kozaków
a poni¿ej macie zdjêcie toreb huculskich - takie te¿ powinny byæ u¿ywane bo ostatecznie kultury sie nak³adaly smile.gif przypatrzcie sie uwa¿nie tej po lewej stronie to tak sam typ jak torby górali u¿ywane na terenie karpat do tej pory jedyna ró¿nica to du¿a liczba meralowych ozdobników.
u¿ywajcie te¿ toreb tureckich, perskich i wszystkiego co mozecie dostaæ w sasiednich krajach
Kali
..przykro mi saszko, ale nic mi nie mowi Twoj komentarz, przupuszczam tylko ze chodzi o mnie bo mnie cytujesz smile.gif
Jarek Przyby³o
Ufff dawno nie czyta³em po rosyjsku, ale spróbujê. Saszko pisze ¿e z przykro¶ci± ale to co przytoczy³e¶ to wszystko co wiadomo o torbach kozackich i ¿e on te¿ dysponuje tymi skanami. Dodaje te¿, ¿e niestety nie zachowa³y siê ¿adne torby z tkanin, tak wiêc ich przedstawienie jest hipotetyczne.

Ode mnie: z wymiarowania widaæ ¿e s± to ma³e torebki do pasa. A swoj± drog± czy masz mo¿liwo¶æ zrobienia skanów tekstu z tego wydawnictwa ? Mo¿e by sie co¶ uda³o z tamt± wyczytaæ.

Pozdrawiam

Jarek P.
Kali
Niestety...te skany dostalem kiedys od kogos z Ligi i nic wiecej nie udalo mi sie uzyskac icon_neutral.gif
£ukasz Grela
Witam

A mo¿e Saszko ma ma wiêcej skanów rysunków tudzie¿ tekstu z owej ksi±¿ki? Saszko....posiadasz co¶ wiêcej co móg³by¶ wrzuciæ do wgl±du?
saszko zaremba
Witam!
Podani skany wziati z ksiozki –«Свєшніков І. К. - Битва під Берестечком.- Львів.-1993. сс – 188 -189». Nie mam tej ksionzki dliatego robil skany skany (tylko malunki).
Tekst do tyh malunkow moge podac z inego zrudla – „Археологія доби українського козацтва. ”- Тєлегін, Винокур, Свєшніков та інш.- Київ,- 1997.- 336с.
read.gif Ark. 91 – «Личными вещами Козаков были также сумки и кошельки, найденные в большом количестве на переправе под Берестечком (misce de kozaki na czole z Bohunom wyhodili z swogo taboru w ostatni den bitwy.- S.Z.) Они пошиты из одной – двух пластинок кожы, разделены в середине кожаными перегородками на отделения; их высота чаще всего больше их ширины, а передние стенки не украшены орнаментами.
Сумки имеют фигурно вырезанный клапан прикрывающий их верхнюю часть, или отверстия для верёвки на которую эта сумка затягивалась.
Под кошельками мы понимаем небольшие по размеру сумочки, ширина которых больше чем высота. Они также состоят из нескольких отделений и имеют украшенный орнаментом клапан, который прикрывает почти всю переднюю часть кошелька. Орнамент составляют прошитые (скорее всего цветными нитками) растительные или геометрические мотивы, иногда вырезанные в передней стенке и подшитые цветной тканью разные фигуры – солярные знаки, валюты, трикветы и тд. В козацких сумках и кошельках найдены разнообразные вещи – инструменты, пули, кремни, кресала, монеты… »
Krzysztof
tutaj macie jeszcze troszke ró¿nych toreb i sakw z okolic smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.