Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: S³owianie - jak daleko siê pojawiali?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Wiêc³aw
Jak daleko zawêdrowali nasi przodkowie? S³ysza³em (A mo¿e czyta³em - tylko nie pamiêtam gdzie), co mi siê wydaje bardzo prawdopodobne, ¿e s³u¿yli jako najemicy w Bizancjum. Ale mam jeszcze niepotwierdzone informacje, ¿e byli w afryce a tak¿e (Co mo¿e byæ ca³kiem wyssan± z palca propagand± z pros³owiañskiej strony internetowej) ¿e ich osady odkryto na Islandii. Mo¿e kto¶ to potwierdziæ?
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Oficjalnie to najdalej:

na poludniu - Peloponez i chyba Kreta
na zachodzie - linia £aby i Karyntia (czesc dzisiejszej Austrii)
na wschodzie - to zalezy kiedy, bo na dzien dzisiejszy najdalej dotarli do Wladyswostoku, a nawet na Alaske smile.gif ale we wczesnym sredniowieczu wydaje mi sie, ze nie dalej niz dzisiejsza Moskwa
Na polnocy: brzegi Morza Bialego

Pozdrawiam!
Pawe³ z Krosna
hmmm czyta³em o s³owiañskich niewolnikach w Marghebie i nie tylko w tym artykule.

http://www.slavinja.republika.pl/tekst8.htm

(bo chyba o ten ci chodzi³o)

moim zdaniem by³o to mo¿liwe. biorac pod uwage jedna z hipotetycznych etymolgii s³owa sclavus od slavus
Wiêc³aw
Tiaa.... o to. I to jest ca³kiem mo¿liwe. Ale czyta³em na jednej stronie, co mi siê ju¿ nie wydawa³o siê takie wiarygodne (trochê ra¿±cych b³êdów icon_cool.gif ), ale mimo wszystko mo¿liwe, ¿e ich osiedla znaleziono na Islandii.
To ta stronka
Snaewar
W panstwie Mahometa pojawiali sie czesto w charakterze niewolnikow.
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Jako niewolnicy, owszem, byl czas kiedy Slowianie byli najpopulaniejszym towarem na tym rnku i faktycznie od tego ammy slowa slave, sklave, sclavus. Ale ja wymienilem miejca, do ktorych dotarli jako triumfujacy zdobywcy:)
CICHY_
Pólnoc - Skandynawia - osadnictwo.
Po³udnie - Afryka pó³nocna - niewolnicy, ale potem równie¿ jako gwardia su³tañska (nie mówiê o znacznie pó¼niejszych janczarach devil.gif )
Wschód - w Europie trochê za Moskwê, w Azji - Anatolia
Zachód - linia Wezery, nie £aby, w Afryce Maghreb i jako czê¶æ (oczywi¶cie nieznaczna) inwazji islamskiej na p³w. Iberyjskim.
brzozomir
CYTAT
ale mimo wszystko mo¿liwe, ¿e ich osiedla znaleziono na Islandii.

prawda Ci to :D s± przes³anki, ale wg sag( bo one mówi± o historii ale tzreba trochê jê przez sitko prawdy przezuciæ) by³ to jaki¶ nieznany wêdrowiec który przyby³ tam przed wikingami. A kiedy WIkingowie siê tam osiedlili, spotkali go i wygnali. W sumie pozosta³o po tym czasie kilka chat. Te chaty harakteryzuj± siê tym co ka¿de chaty s³owian. Mianowicie, s± zbudowane na kszta³cie prostok±tu i posiadaj± palenisko w k±cie pomieszczenia i s± jednym jedynym pomieszczeniem, czyli nie s± rozbudowane na pokoje itp... I s± pó³ziemiankami. Czyli cih pod³oga jest po³o¿ona kilkana¶cie cm pod ziemiê.

ja siê interesowa³em trochu i wiem i¿ znaleziono osadnictwo na ca³ym pó³wyspie ba³kañskim, w turcji i jeszcze troche na wschód. Ich sladowe ilo¶ci;) dociera³y na tereny weneckie. A na islandii prawdopodobnie znalaz³ siê s³owianin - rusek, gdy¿ byli oni dosyæ z¿yci z Waregami, którzy jako ¼li skandynawowie przemierzali morza i oceanay ;)
siwy
ludzie ju¿ nie mogê tego g³upiego powtarzania jednej pier....lniêtej i poni¿aj±cej nas teorii.
poszukajcie kto pierwszy napisa³ o naszych praszczurach Sclavinowie a kiedy ci Sclavinowie zaczêli byæ najemnikami, niewolnikami itd.

nazwa Slowianie nie oznacza niewolnik, skoñczcie ju¿ z tym, to by³ synonim
tak jak we francji mówiono pijany jak Polak (w pozytywnym sensie -czasy Napoleonskie)
a dzisiaj jest to do¶æ negatywne

ale wcale s³owo Polak nie oznacza pijak

wybaczcie uniesie ale dra¿ni mnie to powtarzanie teoryjek i to jeszcze na taki temat

co do pólnonych wybrze¿y afryki to ciekawy artyku³ jest w Tarrace, i to nie o niewolnikach slowiañskich ale najemnikach , którzy nawet stworzyli w³asne pañsterwko -osadê w wyniku buntu wobec miejscowego w³adcy

na Islandii faktycznie znaleziono polziemianki typu slowianskiego zreszta polscy archeolodzy je¿dz± tam z misjami od d³u¿szego czasu i wspó³praca miêdzynarodowa uk³ada sie znakomicie
Rads³awie
CYTAT(siwy @ 23:49 11.01.2008) *
co do pólnonych wybrze¿y afryki to ciekawy artyku³ jest w Tarrace, i to nie o niewolnikach slowiañskich ale najemnikach , którzy nawet stworzyli w³asne pañsterwko -osadê w wyniku buntu wobec miejscowego w³adcy

na Islandii faktycznie znaleziono polziemianki typu slowianskiego zreszta polscy archeolodzy je¿dz± tam z misjami od d³u¿szego czasu i wspó³praca miêdzynarodowa uk³ada sie znakomicie
Czy pojawi³y siê jakie¶ prze³omowe informacje na wy¿ej przytoczone tematy?
Ca³kiem to interesuj±ce, a od ponad piêciu lat nic w tym w±tku siê nie dzieje.
chrz@ñ 5y5t3m
oho bigsmile2.gif widzê ¿e "cenzura antypolska" dzia³a tutaj do tego stopnia ¿e nawet o Aleksandrze Brücknerze wspomnieæ nie mo¿na
Indar
CYTAT(chrz@ñ 5y5t3m @ 11:01 04.04.2014) *
oho bigsmile2.gif widzê ¿e "cenzura antypolska" dzia³a tutaj do tego stopnia ¿e nawet o Aleksandrze Brücknerze wspomnieæ nie mo¿na

Mo¿na. Ale ka¿dy post zawieraj±cy stwierdzenia na poziomie niedouka zamawiaj±cego 5 piw bêdzie kasowany.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.