No w³a¶nie... zdecydowa³em siê, jakie uzbrojenie kupiê na pocz±tek. Tylko czy w takim czym¶ zosta³bym dopuszczony do walki? To ma byæ Dolny ¦l±sk, pocz±tek XV wieku. Jak co¶ nie tak to skorygujcie. Nie da³em tego do pogotowia historycznego bo bardziej chodzi mi o to czy to nadaje siê do walki:
Na g³owê kaptur kolczy i kapalin. Ze zbroi na pocz±tek przeszywka. Do tego jaka¶ tarcza, tylko jaka by siê nada³a? Chcia³bym co¶ w rodzaju pawê¿y. Czy na pocz±tek nada³yby siê rêkawice skórzane?
Jako broñ na pocz±tek jaki¶ topór albo buzdygan. Ewentualnie kord/tasak. Co o tym s±dzicie?
No i gdzie mo¿na zamówiæ w miarê porz±dny i tani (W stosunku do jako¶ci, bo nie liczê na cud) kord?
I czy by³oby historycznie sprawiæ sobie na tarczy du¿ego ¦l±skiego or³a (jestem lokalnym patriot±
)?
jesli masz 15 lat to nie ma co sie spieszyc ,masz jeszcze ze 3 latka na dopracowanie uzbrojenia ,co do orla to czyyzbys byl ksieciem slaskim ?
No w³a¶nie... moje obawy siê sprawdzi³y
Ore³ek tak siê podoba a jest niedopuszczalny.
No a jak nie do bitew to chocia¿ do treningów
Haj!
Nie kombinuj. We¼ wizerunek jakiego¶ rymcerza/¿o³nierza z ikonografii i kompletuj na podstawie pewnego obrazka.
Pa
i skoñcz 18 lat, bo do powa¿nej m³ócy nikt cie nie dopu¶ci, bo go potem upierdziel± w s±dzie
hehe ja to samo s³ysze tu w Gdañsku, bo mam tez 15 latek. jak narazie to radzê ( z w³asnego do¶wiadczenia) na sam poczatek kupiæ przeszywkê - to podstawa no i he³mik. chociazby zakupiæ he³mik wojskowy i lokalnego kowala przekuæ na barbutke :D bedzie taka ciut dark ale dobra do treningów. a potem zrobic oczywi¶cie ubiór i bótki. bo mog± sie na jak±s impreze ¶redniowieczn± przydac. Potem proponuje dopiero uzbrojenie. ( do koñca tak nie zrobi³em, bo jeszcze czê¶ci ubioru nie mam)
zy powa¿naiem Brzozomir
A ja mam mala uwage
Masz 15 lat i rosniesz pewnie w zastraszajacym tepie
Wez to pod uwage
I powodzenia
A ja ci powiem inaczej. Sam maj±c 15 lat zaczo³em interesowac siê RR ale powiedzia³em sobie ¿e nie warto kupowaæ wszystkiego od razu np dlatego co mówi Borg a szczególnie dlatego ¿e w tym wieku zainteresowania sie szybko zmieniaj±. Ja zaczo³em uczyæ siê mocno historii i idzie mi dobrze teraz mam 18 lat i ca³y czas zajmuje sie tym temat chociarz mia³em chwile ¿e mniej mnie to interesowa³o. Ale teraz warzam ¿e jezeli po 3 latach nadal mnie to interesuje to moge bez obaw wk³adaæ to pieni±dze które s± niema³e. Zastanów siê czy napewno za jaki¶ czas ci nie przejdzie? Pozdrawaim i rzycze powodzenia
nooo... histori± siê interesujê jakie¶ dwa latka. a ostatnio spontanicznie se miec kupi³em. Nie maj±c zamiaru wstapiæ do bractwa. no jakos to wysz³o. A to co napisa³em, wcale nie oznacza ¿e trzeba wszystko naraz. Tylko z czasem.
Witam.
A co do tego buzdyganu to nawet nie licz, ¿e miecznik cie dopó¼ci do bitwy na Grunwaldzie.
pozdro. krycha.
a propos buzdyganu - przeczytaæ nale¿a³oby najpierw regulamin nieszczêsny nieszczêsnego Grunwaldu
cytujê:
" Broñ obuchowa – dopuszcza siê:
(....)
• Buzdygany z zaokr±glonymi piórami."
ca³o¶c tutaj
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=6949
a tak na marginesie - krycha i nie tylko, bo w tym w±tku od b³êdów siê roi - jest co¶ takiego jak s³ownik ortograficzny, a je¶li masz dysortografiê, to lenistwem jest nie sprawdzanie swoich postów przed ich wys³aniem
Ja te¿ mam 15 lat i histori± interesuje siê ju¿ od roku, ale ja inaczej zacze³em ni¿ ty.Ja nie zaczyna³em od uzbrojenia tylko od ubioru ¿eby najpierw pojechaæ na jaki¶ turniej! Wiêc tobie te¿ dobrze radze ¿eby¶ zacz±³ od ubrania siê a nie od uzbrojenia, bo bêd± siê z ciebie smiali ¿e jeste¶ mrok
, wyobra¼ sobie masz np. kolczuge i adidasy :/ . A co do uzbrojenia to radze narazie nie brac jaki¶ ciê¿kich i masywnych broni czym zbroi poniewa¿ jeszcze rosniesz jak ja! I najlepiej zacznij od przeszywki
Pozdrawiam!
Mechme ma³a dygresja: skoro uzasadniasz pracê nad strojem tylko tym, ¿e bed± Ciê uwa¿ali za "mrok" to chyba co¶ tu nie gra? Strój to podstawa, ale jego posiadanie powinno chyba wynikaæ z tego, ¿e chcesz odtwarzaæ osobê z epoki, a nie tylko wyj¶æ na bitwê i ¿eby siê z Ciebie przy okazji nie ¶miali (tak mi siê wydaje). Reasumuj±c: Wiêc³awie je¶li naprawdê interesujesz siê tym okresem to zacznij od stroju, bo raczej nie biegano z go³ymi ty³kami, na uzbrojenie czas zawsze przyjdzie. Pozatym koszt jest nieporownywalny, a do treingów to wystarczy "sztuka adaptacji" tego co masz pod rêk±.
Pozdrawiam
Haj!
Dwa najczê¶ciej wystêpuj±ce b³êdy w¶ród nowicjuszy:
1) Najpierw kompletuj± uzbrojenie, a pó¼niej strój
;
2) Wybieraj± naciê¿sze egzemplarze broni typu topory, buzdygany i Heyah... Po paru latach niektórzy stwierdzaj±, ¿e co¶ nie tak... Kupuj± miecz i zaczynaj± æwiczyæ na podstawie traktatów. Dlaczego nie od razu?
Pa
hehehehe, Rze¼niczek, a ty jak zaczyna³e¶, m±dralo?
Nie pytaj.
Pó³torarêczny topór rze¼niczy i piêciokilowy miecz dwurêczny. Ale ju¿ "zmondrza³em"
.
Pa
hahaha(rubaszny smiech
) ja tam zacz±³em od miecza wczesno¶redniowiecznego baaardzo ciezkiego jak na jedynkê.... Ale i tak jest dobrze.. dobry do treningów, a temat proponuje ptrzremianowac na "poczatki kariery w ruchu rycerskim :D" a co do tytu³u aktualnego, to sie nie martw wiêc³aw, na Grunwald wszystko pzrejdzie
nawet Templariusze :DDDD
CYTAT
na Grunwald wszystko pzrejdzie Crazy nawet Templariusze
No miejmy nadziejê, ¿e nie
CYTAT(vroobell)
CYTAT
na Grunwald wszystko pzrejdzie Crazy nawet Templariusze
No miejmy nadziejê, ¿e nie
Jestes pelen stereotypow i uprzedzen co do naszych wschodnich braci - templariuszy, to takie niepoprawne politycznie ;D
A czy ja napisa³em, ¿e chodzi mi o "braci" ze wschodu?
A tak powa¿nie to mam naprawdê nadziejê, ¿e nadejdzie kiedy¶ dzieñ 15 lipca 1410, ale ostatnio jaki¶ naiwny jestem...
a jak Templariusze ¶± dopuszczani to i wikingowie tez przejd±..... :D
Brat Arkady (Qvintvs Arrivs Atellvs)
Salve !
Pos³uchaj Brzozomirze co ci braciszek napisze:
"nie oceniaj, ¿eby samym byæ nie ocenianym"
Masz 15 latek oby¶ kiedy¶ nie stan±³ naprzeciw Bia³ych p³aszczy
Bo mo¿e to byæ ciê¿ka lekcja i bolesna niestety...
A co do templariuszy na Grunwie spokojnie nie s±dzê ¿eby byli
w swoich barwach.
P.S. Co mnie cieszy to to, ¿e nikt nie zauwa¿a nikogo z XIII wieku na
Grunwie tylko Templariuszy. Musia³o boleæ co ?????
Kto¶ chyba sugeruje, ¿e powinni¶my siê baæ. Bracie Arkady....a mo¿e ty wola³by¶ ¿eby nikt nie stawa³ naprzeciw bia³ych p³aszczy? Bo mo¿e boleæ....
W kwestii Templariuszy to chyba nie chodzi tylko o barwy.
CYTAT
nie nie o to chodzi. Ja nikogo nie oceniam. Nie mówiê ¿e jeste¶cie do kitu czy co¶tam.. sam nic nie umiem i dopiero sie szkolê. Do niedawna nie umia³em nawet po¿adnie staæ. Ja mówiê o historyczno¶ci, oporz±dzenie(prawda mo¿na sobie kupiæ pasuj±ce do wieków), barwy. A templarzy nasi ukochani znikneli wraz z wiekiem XIV sto lat przed Grunwaldem.. o to mi chodzi...
Brat Arkady (Qvintvs Arrivs Atellvs)
Witam!
Mnie osobi¶cie te¿ boli, ¿e na Grunwaldzie wystêpuj± Templariusze. Dlatego my¶lê i cieszê siê z tego, ¿e w tym roku ich nie bêdzie. Z tego co wiem wiêkszo¶æ zakonu ma wyszykowan± tak¿e XV.
Pozdrowienia
O!! to jednak mi³o... :D
Hail,
A ja jednak by³bym pesymist± w temacie Templariuszy i innych tego typu kwiatków na Grunwaldzie... Niestety organizatorzy bardziej chyba stawiaj± na ilo¶æ ani¿eli jako¶æ (i nie pijê tu do warto¶ci bojowych danych formacji - zaraz Braciszek jeden z drugim chcia³by mi przyfasoliæ rêkawiczk±
).
Tak¿e, tak jak to by³o w ubieg³ych latach spodziewa³bym siê Templariuszy, XII-XVIw "Krzy¿aków" w prze¶cierad³ach, Szkotów w kiltach, wspania³ych rycerzy z Italii herbu "wicherek", od groma ludzików, których strojem codziennym jest przeszywka i innych biedaków których nieopatrznie wci±gnê³a straszliwa maszyna czasu i wyplu³a prosto na biedne i mroczne pola Grunwaldzkie
Niestety chyba nie doczekamy siê prêdko "rekonstrukcji" bitwy Grunwaldzkiej... na razie pozostaje albo siedzieæ po lasach albo bawiæ siê w "Wygrzew pod Grunwaldem"
p.s. Co do b³êdów to ja sam jestem straszliwym dysgrafem czy jak tam inaczej siê to nazywa dlatego te¿ dyktanda sprawdza mi mój prywatny nauczyciel pisowni MS Word
Pozdrawiam
Je¶li chodzi o Grunwald, to z ka¿dym rokiem regulamin jest coraz bardzej bez sensu. Powiñ zaj±c siê spraw± rekrutacj , Grunwald to rok 1410 i tak powino zostaæ, impreza powina byæ stylizowana ale naprawde....
CYTAT
Je¶li chodzi o Grunwald, to z ka¿dym rokiem regulamin jest coraz bardzej bez sensu. Powiñ zaj±c siê spraw± rekrutacj , Grunwald to rok 1410 i tak powino zostaæ, impreza powina byæ stylizowana ale naprawde....
CYTAT
Mnie osobi¶cie te¿ boli, ¿e na Grunwaldzie wystêpuj± Templariusze. Dlatego my¶lê i cieszê siê z tego, ¿e w tym roku ich nie bêdzie. Z tego co wiem wiêkszo¶æ zakonu ma wyszykowan± tak¿e XV.
Tak.Macie racje.Ale problem w tym ze gdyby dopuszczac tylko tych na prawde historycznych z 2000 czy ilu ich tam sie bije zostaloby 50
To de facto nie jest rekonstrukcja ale teatr i widowisko dla t³umów i mediów.Troche szkoda,troche nie bo jak bym mogl wtedy tam jechac w zbroi z 1450???
A tak na powaznie-dobrze by bylo aby kazdy mial dla swojego okresu jakas wielka,HISTORYCZNA impreze..ale to chyba jeszcze nie teraz,nie w tym kraju..
Ile mo¿e kosztowaæ przeszywka z XV wieku? Nie najwy¿sza pó³ka, ale te¿ nie jaki¶ badziew albo mrok.
Gdzie powinienem zamówiæ kapalin lub saladê ¿eby nie przep³aciæ?
XV wiek to sporo czasu. Piszesz salada, wiêc rozumiem , ¿e chodzi raczej o pó¼niejsze czasy? Przep³acanie to sprawa wzgêdna. Pozdrawiam
Gwyn
Chodzi o II po³. XV wieku.
I jeszcze takie ma³e pytanko, ¿eby nie zak³adaæ nowego tematu: Lufy do hakownic czerni siê w oleju (Bo normalny kolor dziwnie wygl±da)? No i ile mo¿e kosztowaæ u stolarza wykonanie ³o¿a do hakownicy? Próbowa³em zrobiæ z trzonka siekiery ale okaza³o siê ¿e lufa za du¿a i ogólnie to jestem kiepski w te klocki...
No to ze wzglêdu na ma³y przyp³yw gotówki zabieram siê za kupowanie...
Podsumujmy:
Co by³oby dobre na niezbyt majêtnego najemnika ze ¦l±ska, z okolic lat 60-tych XV wieku?
salada/kapalin (odpowiednie wzory)
arming doublet/ przeszywka
rekawice najlepiej bez palcow lyzki
napiersnik fajnie jakby byl do walki podonie nogi i rece plytowe
jesl chcesz byc tylko ultra nie combat
salada/kapalec
rekawice
i pozadny stroj
do tego bron
a tak ogolnie zastanawiam sie czy sa imprezy wydatowane na II pol XV gdzie sie stawia na walke?
hmm... mo¿e wojna 13 letnia?
A tak poza tym to u nas na Dolnym ¦l±sku jest sporo zamków które organizuj± turnieje "bitwa o zamek xxx"
w miejscu xxx wpisaæ nazwê zamku:)
My¶lê, ¿e na to da³oby siê za³apaæ...
Aaa... i jeszcze jedno. U kogo móg³bym zamówiæ w miarê tanio napier¶nik? I nie chodzi tu o niewiadomo jaki z ozdobami, z³o¿ony czy co¶ takiego. Po prostu prosty napier¶nik.
No i jeszcze jedno: Czy na pó¼nych imprezach jest taki hardkor ¿e powiedzmy w przeszywce to siê do szpitala wybierasz?
Witam.
Na pó¼nych imprezach, to ciê bez solidnej os³ony kad³uba do ¿adnej bojówki nie wypuszcz±. Chyba, ¿e ja o czym¶ nie wiem. A z reszt± zawsze przed imprez± s± podawane wymagania dotycz±ce sprzêtu.
CYTAT(Wiêc³aw)
Takie cu¶ siê nada poniewa¿ datowanie jest ok jak naten okres, ¶wietnie siê sprawdza - masz du¿± swobode ruchu no i chroni co trzeba
I w³a¶nie o to mi chodzi³o:) Czy chroni
A tak swoj± drog± to to sprzedaje TEN Borg?
No i jeszcze co¶:
Do kiedy mniej wiêcej u¿ywano hakownic w takiej postaci jak w ¶redniowieczu (Czyli bardzo krótka lufa)?
Czy te stosowane na statkach w XVII wieku jako dzia³ka relingowe to co¶ takiego?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.