Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Materia³y dotycz±ce walki szabl±
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
komar84
Dzieñ dobry.

Zacznê od tego, ¿e jestem nowy na tym forum - mam nadziejê, i¿ nie spowoduje to ¿adnych negatywnych reakcji z Waszej strony.

Poszukujê materia³ów dotycz±cych walki szabl±. Treningów, æwiczeñ, ogólnie wszystkiego co wi±¿e siê z walk± w/w broni±.

Przeszuka³em ca³y internet, zarówno polsko jak i angielsko jêzyczny, niestety bez efektów. Znalaz³em rewelacyjn± ksi±¿kê "OLD SWORD-PLAY" Alfred'a Hutton'a, w którym jest opisany sposób walkli, cwiczenia, zas³ony na wiele rodzajów broni bia³ej, niestety nie na szable (je¿eli kto¶ jest zainteresowany namiarem na t± ksi±¿kê s³u¿e uprzejmie).

Przegl±daj±c forum natkn±³em siê na informacje i ksi±¿ce "Traktat o sztuce walki polsk± szabl± husarsk±. Podstawy" Zbigniewa Sawickiego - niestety ksi±¿ka ta zosta³a wydana w nak³adzie 1000 sztuk i w chwili obecnej nie ma mo¿liwo¶ci jej zdobycia.

Czy kto¿ z Was posiada t±, b±d¼ inne ksi±¿ki o potobnej tematyce w formie *.doc, b±d¼ *.pdf?

Czy mo¿ecie podaæ mi tytu³y publikacji na w/w temat?

Z góry dziêkujê za odpowied¼.
Mansonik
Raczej bym nie ¿a³owa³ , ¿e nie zdoby³em pozycji pana Sawickiego , tutaj jest recenzja poni¿szej ksi±¿ki
http://www.lorica.risp.pl/4/1/signum.php

Z tego co wiem , przy odtwarzaniu walki szabl± XVII wieczn± bazuje sie raczej na ¼ród³ach XIX wiecznych , czyli np wy¿ej wymienionym Huttonie(bodaj¿e podrêcznik "Cold Steel").Zachowanych trakatów na szable XVII CHYBA nie ma.
Pozdrawiam
Brat £ukasz
Spróbuj znale¿æ w bibliotecze ksi±¿kê pod tytu³em "Szermierka na szable" autorstwa W. Mañkowskiego ze Lwowa, ksi±¿ka jest przedwojenna i dotyczy walki na szable "sportowe" jednakowo¿ pisana w epoce pojedynków niesie przes³anie praktyczne. Zawiera tak¿e zestawy æwiczeñ.

Powodzenia

£ukasz
Tomko Konopczyc
Mo¿na wspomnieæ tu te¿ W. Zab³ockiego " Ciêcia prawdziw± szabl±". Wprawdzie nie jest to pozycja stricte o szermierce szabl±, a raczej typologizuj±ca szable na podstawie zbadanych przez autora eksponatów muzealnych, ale zawiera te¿ we wstêpie troche informacji dotycz±cych szermierki. No i mo¿na obejrzeæ trochê naprawdê ciekawych szabel w³±cznie z detalami ich wykonania ( dobre rysunki). Pozycja do¶æ popularna i raczej dostêpna. Ostatnio widzia³em j± w antykwariacie.
Zawisza
na sieci mozna znale¼æ:

(Ebook) Sword Fighting - Broadsword Excersises - 1797 - 25Pgs
(eBook) Sword Fighting - Navy - 1904 - 12pgs
(Ebook) Sword Fighting - Principles Of Broadsword - 1869 - 48Pgs

oraz "cold steel" - chyba tak sie pisze - te¿ Huttona
pedro
"Cold steel" z 1889 jest ciekawy, ale dotyczy szabli pojedynkowej, którą walczy się szybciej i troszke inaczej niż np. husarką, to jest pchnięcia całkiem ładnie się udają (jak na szable). W "Cold steelu" rozpisano program ćwiczeń w parach. Warto go w sumie przeczytać.
Oczywiście jest też Starzewski na stronie army.
Krytyczny artykuł o Sawickim to zdanie Woo o tej książce. Ja o niej zdania nie mam, ale na innym temacie Woo zaznaczył, że niektórzy znajdują sens w tej pozycji.
Jest również Zabłocki "Polskie sztuki walki", ale mi jakoś nie przypadł do gustu.
Najlepiej nauczyć się od kogoś - poszukać grupy, która się tym zajmuje. Są przecież takie organizacje jak Lorica, WKS, Karabela itd. No i trzeba ćwiczyć z partnerem.

Zawiszo czy mógłbyś podać odnośniki do wymienionych pozycji? Byłbym bardzo zobowiązany.
..:: Grigorij ::..
Chcia³bym wróciæ do zapomnianego ju¿ d³u¿ej tematu.

Przez ostatni oko³o tydzieñ zapoznaje siê z ksi±¿k± autorstwa pana Sawickiego "Traktat szermierczy o sztuce walki polsk± szabl± husarsk±" i wychodzi na to, ¿e zajmê stanowisko nieco odmienne w stosunku do wspomnianej ju¿ recenzji grupy 'Lorica'.

Fakt zgodze siê, ¿e wstêp jest nieco przyd³ugi (mo¿na by o tym napisaæ oddzieln± ksi±¿kê) i za bardzo patetyczny w moim odczuciu jak na traktat s³u¿±cy praktyce ale nikt nikomu nie broni zacz±æ czytaæ od ¶rodka icon_rolleyes.gif
W dalszej cze¶ci uwa¿am, ¿e zawarte s± ca³kiem sensownie podane informacje, które mog± sie przydaæ osobom zaczynaj±cym swoj± przygode z szabl±. Prosto, jasno i klarownie na rysunkach przedstawiony szereg pozycji, zas³on, ciêæ itd.. Co do bardziej zaawansowanych technik jak np. rozbrajanie, równie¿ skrytykowanych przez 'Loric'ê', na chwilê obecn± sie nie wypowiadam, bo sam w temacie szermierki jestem raczkuj±cym tongue.gif Nadmieniê tylko, ¿e na ok³adce ksi±¿ki widnieje podtytu³ 'podstawy' i do takich czytelników jest ta ksi±¿ka kierowana. Mnie w ka¿dym b±d¼ razie przypad³a do gustu ... oczywi¶cie mo¿na by sie k³óciæ co do terminologi u¿ytej bo fakt faktem niektóre nazwy mog± nastrêczaæ problemów, ale z drógiej strony bezpo¶rednio nazywaj± w co , np ciêcie jest mierzone. Nazewnictwo to tylko kwestia konwencji i równie dobrze mo¿emy sie umówiæ ¿e zielone jest fioletowe a fioletowe czerwone icon_wink.gif
BelDantos
Witam
Po pierwsze nikt ci nie zabrania mieć własnego zdania i możesz uczyć się z czego tylko zechcesz(nawet z ulotki wyborczej jednego z kandydatów na prezydenta Białegostoku icon_mrgreen.gif ), zastanawia mnie jednak Twój sposób odpowiadania na posty.
W tekście http://lorica.pl/4/1/signum.php Woo wyraźnie określa co z naszego punktu widzenia jest niepoprawne. W Twoim poście nie ma odpowiedzi na żaden z powyższych zarzutów dotyczących tej książki. Właściwie jest to tekst w typie "ja wiem lepiej bo tak" czy "moje kung-fu jest lepsze" icon_wink.gif . Jeżeli chcesz prowadzić konstruktywną rozmowę na forum to wypadałoby poprzeć czymś swoja wypowiedź. Np.: czy wypróbowałeś, podczas sparingu, "Postawę Rażąca" czy "Postawę Odwodną" i sprawdzały się dobrze w boju?
To, że książka jest "dla początkujących" to nie znaczy, że można w niej napisać wszystko co i jak się chce. Nie wiem czy wiesz, ale strasznie trudno jest oduczyć się błędnych nawyków wyuczonych w trakcie ćwiczenia podstaw. Spróbuj przeczytać jakąś inną pozycję z wymienionych powyżej i porównać z "Traktatem szermierczym..."
Zawsze również zapraszamy do nas na sparingi aby z szablą lub palcatem w ręku przećwiczyć powyższe problemy i nie tylko. walka.gif

Co do nazewnictwa to nie jest tak do końca kwestia umowna. Jeżeli nauczysz się terminologii pana Sawickiego to dogadasz się właściwie tylko z tymi co dobrze znają jego książkę. Nikt nie zrozumie, kiedy powiesz że dobrze wykonujesz "wlic" czy "wzerk" . Cieszę się również, że "Panoramę Racławicka" czy "Bitwę pod Grunwaldem" nie malował malarz, który umówił się, że "zielone jest fioletowe a fioletowe czerwone" tongue.gif .

PS. Przepraszam, jeżeli odbierzesz ten post za zbyt napastliwy. Jestem jednakże optymistą i potraktowałem cię (jeśli się mylę to mnie popraw) jak osobę zainteresowana realną sztuka fechtunku a nie szermierką internetową (preferowaną przez część osób na tym forum) Rozumiem więc, że trenujesz w miarę regularnie i jako od takiej osoby chciałbym dowiedzieć się na czym opierasz swoje twierdzenia. Nikt od nas nigdy nie twierdził, że nasza prawda jest jedynie słuszna. Chętnie damy się przekonać icon_wink.gif
Pozdrawiam
..:: Grigorij ::..
Nie, absolutnie nie odebra³em tego jako napastliwo¶æ, a jedynie jako za g³os w dyskusji smile.gif
Za zaproszenie na trening dziêkuje, niestety nie skorzystam jako, ¿e mieszkam a Krakowie a nie w naszej piêknej stolicy ... mo¿e kiedy¶ bedzie okazja w przypadku jakiego¶ turnieju smile.gif

Co do samej ksi±¿ki ... byæmo¿e i mój post móg³ wydaæ sie napastliwy, lecz zapewniam, ¿e to tylko nieumiejêtny dobór s³ów. Chcia³em przedstawiæ obraz tej ksi±¿ki od strony zupe³nego laika w kwestii szermierki, czyli takiego jak ja, dla którego jest ona dobrym ¼ród³em teoretycznym miêdzy treningami. Sam od jakiego¶ czasu æwicze tym nazwijmy to 'systemem' zaproponowanym przez Signum Polonicum i jestem zadowolony, a co do konkretniejszych umiejêtno¶ci praktycznych ... mam cich± nadzieje, ¿e i takowe bêd± icon_rolleyes.gif

Co do nomenklatury ... to mam wra¿enie ¿e podczas sparingu raczej nie rzuca sie w siebie nazwami tylko u¿ywa sie szabli w celach 'perswazyjnych' icon_wink.gif ... fakt mo¿e to nastrêczac problemów w przypadku jakich¶ treningów ró¿nych grup.

Pozatym moim dziwnym odczuciem jest, ¿e ilekroæ gdzie¶ na forum pojawi³a sie wzmianka na temat traktatu p.Sawickiego to nastêpnym postem by³ link do wspomnianej ju¿ recenzji, i na tym koñczy³a sie wszelka dyskusja ... a mo¿e warto by tak w³a¶nie podyskutowaæ i wymieniæ pogl±dy? Jak ka¿dy w³o¿y w to co¶ z w³asnego do¶wiadczenia, to za jaki¶ czas mo¿e sie okazaæ, ¿e dojdziemy do jakiego¶ praktycznego konsensusu ... z korzy¶ci± dla wszystkich icon_wink.gif

Pozdrawiam!
Derewiecki
Jako ciekawostkê zamieszczam link do transkrypcji instrukcji A. Durskiego, pt. Szko³a szermierki siecznej, Lwów 1879. Praca po¶wiêcona szermierce na pa³asze, byæ mo¿e przyda siê do szabli.

Szko³a szermierki siecznej

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.