Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Czerwiec] Jarmark W?adys?awowski - ?ory -> 25.06
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2005
Robert Bagrit
Data: 25.06.2005
Nazwa wydarzenia: Jarmark W?adys?awowski
Miejscowo??: ?ory
Organizator: Chor?giew Rycerska Ksi??nej Konstancji
Charakter imprezy: historyczny, na zaproszenia
Od kogo: Krzysztof Bana? herbu ?odzia
Ewa z Raciborza
Chor±giew Rycerska Ksiê¿nej Konstancji
Serdecznie zaprasza do udzia³u
w I Jarmarku W³adys³awowskim,
który odbêdzie siê 25 czerwca w ¯orach

Jarmark rzemios³ dawnych bêdzie po³±czony z turniejem rycerskim. Bractwa mog± przyje¿d¿aæ do ¯or ju¿ w pi±tek, jednak najwiêksze atrakcje rozpoczn± siê dopiero w sobotê przed po³udniem. Podczas imprezy odbêd± siê: turniej bojowy, bieg rycerski, turniej ³uczniczy oraz bieg dam. Przewidujemy równie¿ gry i zabawy plebejskie oraz atrakcyjne nagrody dla zwyciêzców. Zapewniamy noclegi oraz wy¿ywienie.
Prosimy o jak najszybsze potwierdzenie uczestnictwa w naszej imprezie. Potwierdzenia zawieraj±ce nazwê bractwa i liczbê uczestników lub pytania proszê nadsy³aæ telefonicznie lub smsem do Krzysztofa Banasia pod numer 601 500 147 lub (32) 455 49 84 albo mailem na adresy: ewawawoczny@poczta.onet.pl, ewawawoczny2@wp.pl, crkk@o2.pl
Szczegó³owe informacje bêd± zamieszczane równie¿ na bie¿±co na www.freha.pl w kalendarium 2005 oraz zostan± rozes³ane do zainteresowanych bractw
Warunki uczestnictwa:
1. Jest to impreza niedatowana.
2. W imprezie bêd± mog³y wzi±æ udzia³ bractwa, które otrzyma³y zaproszenie i potwierdzi³y chêæ uczestnictwa w niej.
3. Podczas trwania imprezy obowi±zuj± stroje historyczne (od butów wzwy¿).
4. Ka¿dy powinien przyjechaæ g³odny, by u nas naje¶æ siê do syta. U nas posi³ki serwowane s± przez ca³y czas trwania imprezy.
5. Podczas posi³ków obowi±zuj± naczynia stylizowane na historyczne.
6. Prosimy zabraæ ze sob± ¶piwory i karimaty.
7. Zasady poszczególnych konkurencji bêd± omówione podczas odprawy dowódców.
8. Program mo¿e ulec zmianie.

Program imprezy

pi±tek - sobota do po³udnia: przyjazd bractw

sobota, 25 czerwca
10.00 - odprawa dowódców (zbiórka w skansenie na placu przy trybunie)
12.00 - przemarsz w korowodzie oraz uroczyste powitanie bractw
13.30 - rozpoczêcie turniejów: bojowego i ³uczniczego
16.00 – rozpoczêcie biegu rycerskiego
17.00 – rozpoczêcie biegu dam
18.00 – bitwa
18.30 – uroczyste wrêczenie nagród
19.00 – zabawy plebejskie
20.00 – rozpoczêcie biesiady do bia³ego rana

niedziela, 26 czerwca
wyjazd bractw

Krzysztof Bana¶ herbu £odzia
Namiestnik Chor±gwi Rycerskiej Ksiê¿nej Konstancji
Elder
Witam
Pozwole sobie uaktualnic wypowiedz ze to III Jarmark a nie I ,a z calym szacunkiem co do ludzi - mam nadzieje ze nie bedzie to zostawione bez organizacji tak jak w Wodzis³awiu,poniewaz wtedy by to w naszym miescie wygladalo jeszcze tragiczniej niz w 2004.
Morold
Nasze bractwo stawi siê tam, ju¿ w bardziej licznej grupie:)
Ewa z Raciborza
Dziêki Morold. Zapraszamy.
Sendilkelm
Zapraszamy na jarmark wszystkich chêtnych.

PS
Je¶li kto¶ nie dosta³ zaproszenia a chcia³by stawiæ siê unas i na ubitej ziemi ze znamienitymi rycerzami stan±æ proszê o jak najszybszy kontakt z nasza chor±gwi±.
saly
Ja sie boje... wiem jak wygladalo to rok temu , bo jestem ¯o¿ank±, czysta komercha...
saly
Ale o zaproszenie poprosze bigsmile2.gif
vilandra
Dru¿yna Kusznicza z Czerwionki napewno siê pojawi, choæ w nieco okrojonym sk³adzie... pozdroofka
Ewa z Raciborza
Zaproszenie dla Saly'ego ju¿ wys³ane
saly
Dziekuje Ewo za zaproszenie
Morold
Niestety, muszê zakomunikowaæ, ¿e nie pojawimy siê jednak w ¯orach angsad.gif Przepraszam, ¿e tak wysz³o i, ¿e dopiero teraz o tym piszê ale sami siê dzisiaj dowiedzieli¶my...angsad.gif
tatsu
Najemna Kompania Grodu Ko¼le nie pojawi siê na Jarmarku...
Serdecznie przepraszamy organizatorów... icon_sad.gif
Ewa z Raciborza
Ludzie piszcie jak siê uda³y ¯ory, bo niestety mnie na nich nie by³o, a jestem ciekawa...
vilandra
no to mo¿e ja napiszê jak by³o... nabawi³am siê udaru s³onecznego i musia³am wróciæ do domu icon_sad.gif ... przemarsz jak zwykle nie nale¿a³ do super imprez, na rynku przyczepi³ siê polcjant, który ostro chcia³ spisywaæ za strzelanie z hakownic, bo to podobno ludziom przeszkadza³o... powitanie na placu by³o pora¿k±!!! stali¶my w ostrym s³oñcu czekaj±c na przyjazd niewiadomo kogo przez d³uuuuuuuuuuuuugi czas (st±d ten udar) anger.gif ale z tego co wiem z relacji dziewczyn to potem imprezka w miarê siê rozkrêci³a, co w du¿ej mierze jest zas³ug± szkockiej kapelki... ¿a³ujê, ¿e nie mog³am zostaæ do koñca i sama siê przekonaæ... frekwencja wogóle nie dopisa³a, naliczy³am jakie¶ 30 osób (z czego 14 to by³a moja Dru¿yna)... pozdroofka dla wszystkich
Sendilkelm
Tak czy inaczej by³o lepiej ni¿ w Wodzis³awiu. Pogoda dopisa³a lecz uczesników by³o niewiele ale tak czy inaczej bawili¶my siê dobrze, odby³o siê parê ¶wietnych sparingów i oczywi¶cie piêkma bitwa w ¶wietnie zbudowanej wiosce.
vilandra
zgadzam siê, ¿e by³o zdecydowanie lepiej ni¿ w Wodzis³awiu... a wioska by³a zbudowana naprawdê na poziomie... zastanawia mnie jednak w dalszym ci±gu dlaczego tak ma³o osób przyjecha³o??
Kane
CYTAT(vilandra)
zastanawia mnie jednak w dalszym ci±gu dlaczego tak ma³o osób przyjecha³o??

Ci co nie przyjechali po prostu niech ¿a³uj±, chocia¿by biesiady z udzi³em "szkockiego" zespo³u cool.gif
I tego piwa które mogli wypiæ a nie wypili ass.gif
Ewa z Raciborza
Ja wiem dlaczego nie przyjechali. Ka¿dy t³umaczy³ siê egzamianmi, zaliczeniami, zakoñczeniem roku lub te¿ prac±, zepsutym samochodem...
Sendilkelm
Widzê, ¿e ju¿ mnie wyrêczono w odpowiedzi na pytanie Vilandry(napisa³bym to samo co Ewa.
Dziêki Ewa pozdrawiam.
Sendilkelm
Mam jedno ma³e pytanie dlaczego nikt z Chor±giewi Ksiêcia Biskupa Jana Kropid³y nie pokaza³ siê na jarmarku skoro chcieli¶cie zaproszenie i zapowiedzieli¶cie swe przybycie??

Tak poza tym wielkie dziêki sk³adam przyby³ym i mam wielk± nadziejê i¿ w przysz³ym roku w tym samym miejscu obaczyæ bêdziemy siê mogli i razem w tym wy¶mienitym gronie kufel wychyliæ.

A tak poza tym wszystkim o go¶ciach zapowiedzianych a nie przyby³ych na Jarmark nie bêdê siê wiêcej wypowiada³ gdy¿ sensu w tym nie widzê i okre¶liæ to potrafiê tylko jednym s³owem: HAÑBA waszmo¶ciom.
tatsu
Na tê potwarz mus mi odpowiedzieæ, bowiem hañby w tym, i¿ dowódca do lazaretu trafi³ nie z w³asnej winy, a m³odych podkomendnych rodziciele ich bez opieki pu¶ciæ nie chcieli nie ma i byæ nie mo¿e!
O problemach tych zosta³ wys³any list do organizatorów.
mmayfair
Gdyby kto¶ chcia³ rzuciæ okiem na zdjêcia to jest pare na: http://www.wirtualnezory.pl/portal/album_c...at.php?cat_id=2
Pozdr.
Elder
Ostro¿nie ze s³owami Sendilkelm co do hañb itd ,stwierdzenie typu dlaczego nie przyjechali a chcieli zaproszenia te¿ jest nie na miejscu pozwole sobie ci przypomniec ze ta druzyna w której jeste¶ czy tez Chor±giew na 2004 tez dosta³a zaproszenie ii ? by³e¶ ?
Jam nie jest od os±dzania ale fakt by³o lepiej ni¿ w Wodzis³awiu za spraw± lepszej otoczki ,niestety komercha mnie nie poci±ga, a zawsze przed tym co chcesz napisaæ proponuje Sendilkelm aby¶ zabaczy³ co by³o powy¿ej oferowane ludziom podczas organizowania imprezy a przypomnia³ sobie co by³o .
Ewo nie wszyscy musza tak sie t³umaczyc jak zosta³o przez ciebie wypisane zapomnia³as o 2 sprawach g³ównych-w tym terminie odbywaja sie gdzie indziej zabawy, turnieje, wystêpy RR-drug± spraw± jest ma³e zainteresowanie imprez± przyjezdnego Rycerstwa co za sob± ci±gnie formalnosci zwrotów zap³aty za pokazy czyli kasa ze strony Miasta.
Ludzie z Rady Dzielnicy sie staraj± jest coraz lepiej lecz nale¿y sobie zadac pytanie czy to Jarmark czy Turniej bo to róznica.
Uk³on.
Sendilkelm
Moje ostatnie s³owa by³y skierowane g³ównie do tych którzy odwo³ali swój przyjazd parê dni przed imprez± b±d¼ dajmy na przyk³adzie jeden dzieñ przed rozpoczêciem imprezy i do tych którzy zapowiedzieli swój przyjazd i nie pojawili siê nawet nikogo nie powiadamiaj±c.

A co do mojej Chor±gwi, je¶li dosta³a zaproszenie i powiadomi³a organizatorów, ¿e siê pojawi to zawsze przybywa³a. Nie zdarzy³o siê by¶my dzieñ przed informowali o naszym nie stawieniu siê na imprezie b±d¼ wcale siê nie pojawili.
A co do tego co ludziom zosta³o oferowane wywi±zali¶my siê my¶lê wzorowo patrz±c na nasz± niewielk± ilo¶æ.
Ewa z Raciborza
Tak siê z³o¿y³o, ¿e by³o mi dane wysy³ac zaproszenia na tê imprezê i raczej orientujê siê w sprawach organizacyjnych. Zapowiedzia³o siê kilkana¶cie bractw. Mia³o byæ ³±cznie ponad 100 osób, które napisa³y, ¿e przybêd±. I nie obchodzi mnie w tym momencie to, ze gdzie indziej odbywa³a siê inna impreza, bowiem dane bractwo pisemnie wyrazi³o chêæ uczestnictwa w niej. S³owo to s³owo. Wiêc to nie jest t³umaczenie. Jesli to bractwo wiedzia³o, ze nie bêdzie zwrotów kosztów przejazdu, to znaczy, ze pisa³o siê na warunki, jakie oferowa³a Ksiêzna Konstancja. I tyle. Jako Opolskie Bractwo Rycerskie zapraszam sama ok 100 bractw na nasze imprezy i mam ju¿ wyrobione zdanie co do niektórych bractw/osób.Wiêc wiem, o czym mówiê
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.