Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Letnie suknie wierzchnie (pocz. XV w)
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Damskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
SZY
Witam.

Wiadomo, ?e kiedy na dworze wieje zimny wiatr, a niebo zas?aniaj? ciemne chmury, lubimy mie? na sobie co? ciep?aga, najlepiej ?eby by?o z grybej we?ny, mia?o ma?y delkold i by?o obszyte futrem. Takie ekstremalne warunki si? zdarzaj?, ale czasami mamy do czynienia z czym? skrajnie innym. Na bezchmurnum niebieskim niebie ostro ?wieci s?o?ce tremometry wskazuj? 35,5 stopnia C. W takim wypadku najlepiej biega? w gie?le i szuka? cienia gdzie si? da, ale np na parade, kokurs ta?ców dawnych itp ?adna szanuj?ca si? kobieta tongue.gif nie pujdzie.
Pasowa?oby wi?c mie? jak?? suknie wierzchni?, któr? mo?naby zaklada? w cieple dni.
Pytanie tylko:
1. Czy mamy jakie? odniesienia w ikonografi albo literaturze co do wzorów, g?ównie chodzi mi o suknie kupieckie i szlacheckie.
2. Z czego j? uszy?? Czy to koniecznie musi by? jedwab czy len te? by si? w ostateczno?? nada?, od razu zaznaczam, ?e cienka we?na i tak wydaje mi si? zagróba?
3. Czy zast?pienie w ponizej zal?czonej sukni futra z?bkami, mie?ci sie w granicach historyczno?ci?

Z góry dzi?ki, POZDRAWIAM
Simbelmyne
Lniane tkaniny by?y wyjatkowo u?ywane na stroje wierzchnie w porze letniej. Je?li chodzi o te z?bki, to do??czam zdj?cie. A dodatkowo przyk?ady sukien wczesnych z 15w.

Pozdrawiam! smile.gif

Simbelmyne
Korinka
Ksztaltow rekawow sukni wierzchnich (i w ogole ksztaltow ciuchow) polecam szukac w ikonografi, a nie na rysunkach i fotografiach, a najlepiej to jeszcze porownywac je z zachowanymi orginalami. Co do materialu to niestety jedwab i cienkie welny. Nie ma wyjscia. W cienkich welnach nie jest duzo cieplej niz w lnie. Poza tym mozna sie przyzwyczaic. Ja mam letnia robocza sukienke z krotkim rekawem z welny i spokojnie sobie w niej radze.

Pozdrawiam

Korinka
Halldis(Naamah)
Najlepszym rozwi±zaniem jest zarzucenie na giez³o tylko sukienki z cienkiej we³enki najlep[iej z krótkim rêkawem, go najwygodniej, a futrzane podszycia zostawiæ na zimê. Ale w lnie te¿ mo¿na ¶migaæ jakby siê kto¶ upar³...smile.gif Nawet w Gutkowskiej s± przedstawione takie sukienki, a Turska te¿ wspomina o mieszczanach, wiêc tam szukaj
pozdrawiam
Simbelmyne
A czy móg³by kto¶ umie¶ciæ tutaj w³a¶nie wykroje/rysunki/inknografie sukien na lato na pocz±tek XV? Bardzo by siê przyda³y i to na pewno nie tylko mi smile.gif.

Pozdrawiam!
Yhm
ja mogê przynajmniej jednej
Ludka
Witam!

Od kiedy to sw. Jerzy zajmuje sie rekonstrukcja poczatkow XV wieku?

Ludka Excalibur
Halldis(Naamah)
Yhm to jest ilustracja z ksi±¿ki Medival Military Costume, a artyku³ z którego to wyciê³a¶ dotyczy kobiet przy wojskach w koñcu Xv wieku. A ten ¿ólty taki trochê podejrzany, chciarz to niby ma byæ strój wyj¶ciowy... icon_wink.gif bywa.
polecam rozdzia³ o ubiorzew Polsce w Xv wieku z Gutkowskiej tak s± przedstawione Cotte Simple z krótkim rêkawem
Simbelmyne
Fakt faktem, suknia z krótkim rêkawem jest tam, na stronie 302, ale ona te¿ jest odciêta w pasie, a w tym temacie raczej milej widziane by³y by wczesno-piêtnastowieczne sukienki. Chyba, ¿e ja jestem ¶lepa i czego¶ tam nie dowidzia³am.

Kierujê pytanie do osób bardziej ni¿ dobrze lub dobrze obeznanych w strojach - do jakiego stopnia jest dozwolona improwizacja w szyciu? Mieszanie krojów? Mo¿na wogóle? Czy trzeba siê wzorowaæ kropka w kropkê na tym, co nam ¶redniowiecze pozostawi³o?

Odciêcie w pasie pojawi³o siê pod koniec XVw.?

Pozdrawiam! smile.gif
Simbelmyne
Ludka
Witam!

Suknia co do ktorej nie ma watpliwosci, ze jest z poczatku XV w. to jest w godzinkach Ksiecia de Berry i widzialam to gdzies na freha, wiec nie dodam zalacznika.
Odcinanie w pasie najwczesniej pojawia sie we Wloszech okolo polowy XIVw. Najwczesniejsze zrodlo ikonograficzne to fresk z 1365 roku.

Ludka Excalibur
EwKa
http://www.personal.utulsa.edu/~marc-carls...oth/tunic2.html na stronie Marca Carslona jest sporo wykrojow i ich konstrukcja pozwala na odtworzenie sukni akurat na pocz. XVw. Wtedy modna byla smukla linia ciala ktora mozna znalezc w manuskrypcie De Mulieribus Claris na stronie http://gallica.bnf.fr/Catalogue/NoticesInd...nd/MAN01042.htm
Halldis(Naamah)
Odchodz±c od wcze¶niejszego za³±cznika, mam tu sukienki typowo Polskie.
EwKa
W poczatku XVw. nie ma czegos takiego jak ubior "typowo polski" bo panowala wtedy ogolnoeuropejska moda zwana "Gotykiem miedzynarodowym"...Poza tym podane przez ciebie ilustracje sa przerysami z mistrzow francuskich, niderlandzkich, oraz duzo pozniejszego Stwosza zwanego Stossem a pochodzacego z Norymbergii...Wszystkie obrazki z prawej strony sa przynajmniej z pol. XVw. jak nie z konca (Stwosz).
Czesciej w latach 1400-1430 spotyka sie zapoznienia i wizerunki cotechardie niz odcinane w pasie dwudzielne suknie.
Halldis(Naamah)
Racz tylko zauwa¿yæ, ¿e s± to ryciny z Gutkowskiej z rozdzia³u o ubiorze polskim..., podobnie jak ta cotte simple

Ale mam jeszcze takie
EwKa
I co z tego, ze z Gutkowskiej-poprzedni zalacznik byl kompilacja skanow z rozdzialow o modzie francuskiej oraz z rozdzialu o modzie w Polsce z zaznaczeniem w tekscie, ze obrazy sa niderlandzkie i pozno 15-wieczne. Poza tym stroj "polski" czyli narodowy to co innego niz stroj w Polsce...Ostatni zalacznik z ostatniego postu pt. "cotte simple.jpg" jak widac na podpisie to suknie z lat 1480-90, z Francji i nie sa to do konca suknie spodnie. Zalaczniki 8.jpg i 6.jpg sa jak najbardziej trafne. Temat dotyczy scisle pocz. XVw. wiec umieszczenie sukni pozno 15-wiecznych to off-topic ktory moze wprowadzac wiecej zamieszania niz pomagac.
Aiuto w poscie dotyczacym mody hiszpanskiej zamiescil zalacznik do Brewiarza Martin`a z Aragonii, datowanego na pocz.15wieku ktory tez jest pomocny w poszukiwaniach suknii letniej. Oto adres dla przypomnienia: http://www.bnf.fr/enluminures/manuscrits/aman11.htm
Warto zauwazyc, ze suknie tam zamieszczone sa konstrukcyjnie identyczne z sukniami z Godzinek Ks. de Berry.
Simbelmyne
Mam pytanie co do sukienek 8 i 6 z zacz±³cznika Nammah, czy do ich rêkawów mo¿na podczepiæ rêkawy z innej tkaniny szpilkami? Bo wiem, ¿e na pewno odpada dosznurowywanie ich.
Aiuto
jak najbardziej mozna szpilkami ;)
Halldis(Naamah)
Gdzie¶ zamie¶ci³am przyk³ady sukni z dopinanymi rêkawami, chyba przy temacie cotte, albo jako¶ tak, ale faktycznie MO¯NA
SZY
Pomimo ¿e napisane zosat³o du¿o to wci±¿ nie znalaz³am tego czego szukam. Bo ja bym chcia³a letnia suknie ale z nieco wy¿szych warst spolecznych ni¿ prezentowane. Wiadomo, ¿e w XV wieku materia³ów juz troche by³o, a kracy mogli pofantazjowaæ z ubiorem. Ja osobi¶cie wola³abym co¶ bardziej dworskiego co mozna by za³ozyæ przy temperatusze 30 stopni na giez³o i nie zemdleæ z gor±ca.
Yhm
Niestety tak paskudnie by³o urz±dzone w ¶redniowieczu ¿e osoby chodz±ce w dworskich srojach siedzia³y w zamkach, które niestety za ciep³e nie s±. Dlatego z regu³y suknie dworskie s± we³niane, acz bywa³y te¿.. jedwabne. Choæ przy 30 stopniach mo¿esz zemdleæ chodz±c w samym gie¼le to lepiej jest siê czym¶ zakryæ bo poparzenia s³oneczne do najprzyjemniejszych nie nale¿±. I dlatego wiêkszo¶æ wybera suknie robocze w upa³ bo sa du¿o cieñsze i przewiewniejsze.
Halldis(Naamah)
Zgadzam siê z Yhm, bo w koñcu nawet w stroju dworskim zazwyczaj pod jak±¶ houppelande albo nawet zwyk³± wierzchnia ubieraswz cotte i latem w³a¶nie w niej mo¿esz biegaæ jako w sukni jak to nazwa³a Gutkowska-domowej. S±dzê, ¿e wymyslanie dworskich letnich strojów to g³êbszy temat w który ja nie chcia³abym siê mieszaæ. poprostu nie spotka³am siê z takowymi
pozdrawiam
ps. Ja sie gotujê w houppelande icon_wink.gif chociarz ostatnio zmiêk³am po pierwszych upa³ach i preferujê w³a¶nie takie lekki lniane ciuszki...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.