Tu proponujê zamieszczaæ oferty tego, co by¶my chcieli shandlowaæ pozostawiaj±c to jednocze¶nie w "rodzinie".
Czy kto¶ by³by zainteresowany czarn±, ciank±, 100% we³n± za 40 z³? Jest na maxa ultrasowa, to rarytas. Mia³bym tego chyba tylko ko³o 2 m.
Móg³bym tez skombinowaæ len. Bia³y - 15 z³, kolorowe 18 z³.
Haj!
Je¶li chodzi o czarn± we³enkê i bia³y len to na Bo¿ych Bojowników trochê ekstrawagandzkie. Jednak na drug± po³owê XV wieku jestem jak najbardziej za. Tam ju¿ odtwarzamy bogatsze wojsko.
Pa
Czarny kolor na husytów jest raczej nie bardzo, ale bia³y len siê nadaje.
Dodam, ¿e we³na jest tkana prostopadle, nie zadne jode³ki itp. Surowa, nie flauszowana, doskonale znosi wodê.
Bleeee...
¦mierdzi dworskimi ksiêciuniami...
Pa
Nie do koñca. Oficerowie te¿ biegali w jedwabiach. We¼my np. taki arming doublet z jedwabn± podszewk±.
Zgadzam sie ze oficerowie nosili jedwabie chociaz nie bylo to powszechne. Pragne przypomiec ze mamy odgrywac husytow i wojsko zakonne. U tych pierwszych nawet oficerowie nie nosili sie w jedwabiach, u tych drugich bywalo roznie, dostojicy z regoly tak - fakt.
O jedwabnych podszewkach kiedys czytalem, choc powszechniejsze bylo podobno szycie w calosci z jedwabiu miekich pancerzy jak armingi czy przeszywanice nie ze wzgledu na estetyke czy bufonade ale z racji wytrzymalosci jedwabi.
Na bliskim i dalekim wschodzie w jedwabiu, do boju szli wszyscy zolnierze, zarowno oficerowie jak i zwykli zoldacy z racji sporej dostepnosci tej materii w tamtej czesci swiata i wspomnianej nieporownywalnej z zadna inna materia wytrzymalosci.
Wracajac do nas to na moj gust material ten odpada z racji niehistorycznosci! Jedwabi, bez wzgledu na swoja pozycje wojskowa, husyci nie nosili, albo przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Co do wojsk zakonnych jedwab jak najbardziej, ale przynajmniej dla braci rycerzy. Mniemam ze nikogo z nas na dzien dzisiejszy nie stac aby odgrywac brata rycerza Z.N.M.P.D.N.W.J.
Ponadto to co jest na allegro jedwabiem jest tylko z nazwy, ktos mi kiedys mowil, ze sztuczny jedwab wyglada ladnie tylko na poczatku uzytkowania, z czasem zaczyna sie wypaczac i wadac ze to plastik, w porownaniu do prawdziwego (czyt. naturalnego jedwabiu) ktory pomimo swej delikatnosci jest "nie do zajezdzenia". Roznica jest te¿ w cenie bo z tego co mi wiadomo metr bierzacy naturalnego jedwabiu kosztuje w granicach 250 zl i to nie jest skladany wiec o szerokosci maks 80cm.
Haj!
Odgrywamy te¿ wojsko nieco bogatsze - w drugiej po³owie XV wieku. Jednak chcia³bym przypomnieæ rzecz nastêpuj±c± i zapisan± w za³o¿eniach projektu:
Do szycia ciuchów w naszym projekcie u¿ywamy jedynie we³ny i lnu.
Pa
A czemu?
Zlikwidowali¶my cechy barchannicze i potê¿ny import bawe³ny w XVw? Jaki¶ zakaz papieski?
:-)
Haj!
- Bo bawe³na by³a dro¿sza od lnu, a my odgrywamy tych ubo¿szych ¿o³nierzy a nie rycerzo-szlachtê?
- Bo takie zrobili¶my za³o¿enia projektu?
Pa
Tak, a ponadto nie za bardzo dogadujemy sie z Marcinem V...on nas chyba nie lubi...
Eeee...
Chodzi o Marcina Kotlarza...
Pa
Nie
O Marcina V (Oddo Colonna) panuj±cego w latach 1417 - 1431
Tylko nie wiem czemu Macieju twierdzisz ze nas nie lubi
Toæ 1 stycznia 1418 r. Marcin V potwierdzi³ przywileje nasze, które pozwala³y zajmowaæ ziemie pruskie, litewskie, ¿mudzkie, ruskie, inflanckie. Dodatkowo, osobn± bull± zakaza³ Jagielle i Witoldowi wszelkich kroków na nasz± nieko¿y¶æ i wyznaczy³ swoich legatów dla rozs±dzenia sporu, których to legatów latwo "przekonali¶my" o naszej racji
Oczywi¶cie przemawia tu przezemnie jedyna s³uszna strona po której stojê
(bynajmniej nie husyci)
Pozdro
Ehh nie mam szczescia do slowa pisanego.
Do Rzezniczka: Pana Kotlarza nigdy na oczy nie widzialem, nigdy tez z nim nie rozmawialem. V mialo byc jak zauwazyl Maciek rzymska piatka, a Marcin V byl papierzem w czasie poczatku wojen husyckich i taka to byla wypowiedz z perspektywy prostego taboryty, do poprzedniego postu Wotawy:
CYTAT
Jaki¶ zakaz papieski?
Do Swierzego: Tak zgadzam sie ale przez tych Czechow to dostaje shizofrenii
... jak Prusowie to nas lubi, jak Czesi to nie, tak mialem na mysli.
Hej wy nie macie pierwszych oznak schizfreni?? Tu wojsko zakonne a tu husyci :D
Mo¿na siê pogubiæ vide Marcin V
Pozdrawiam
Heheh, to raczej sentyment
Po prostu my z Osterode Ostpr. bardziej krzy¿accy ni¿ husyccy, co nie oznacza ¿e nie mo¿emy byæ i tacy i tacy
Ma mo¿e ktos do sprzedania torebeczke skórzan± do paska? Najlepiej br±zowa z licowanej skóry.
Haj!
Kto¶ chce ksi±¿kê:
CYTAT
Hej! wpad³a mi w oko ksi±¿ka od naszych po³udniowych s±siadów
http://www.flu.cas.cz/cms/huscechy.jpg ze strony
http://www.flu.cas.cz/cms/publ.htm
Nie wiem, co jest warta, ale mo¿e akurat Was zainteresuje?
Pozdrawiam!
Vlasta
Pa
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.