Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: uzbrojenie dla "braci-rycerzy" z zakonu joannitów
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Inne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Hati
Zwracam siê z takim zapytaniem. face4.gif Jakie mo¿e byæ jak najlepsze uzbrojenie dla Joannity z 14 wieku? Z tego co wiem, po rozpadzie zakonu Templariuszy zakon Joannitó przej±³ ich dobra na wschodzie i kontynuowa³ dalej walkê z muz³umanami. Chodzi mi o uzbrojenie w³a¶nie z tego okresu [pocz±tki 14 wieku] tongue.gif
woodi
Z powodu i¿ od 1291r. Joannici zmuszeni zostali do ucieczki na cypr i walki w wiekszej mierze na statkach i galerach, dlatego broñ jak± uzywali to przede wszystkim miecze 1 i 1,5 reczne i nieduze bronie drzewcowe. jednakrze na ladzie nadal urzywano jazdy konnej czyli co za tym idzie kopii, w³uczni, d³ugich drzewcówek.
£ilczek
CYTAT
Z tego co wiem, po rozpadzie zakonu Templariuszy zakon Joannitó przej±³ ich dobra na wschodzie i

Jakim wschodzie? Po 1291 r. w Outremer Frankowie nie posiadali ju¿ ¿adnych posiad³o¶ci (chyba, ¿e na Cyprze).
Co do stroju i ubioru poszukaj w H.J.A. Sire "Kawalerowie Maltañscy", Pañstwowy Instytut Wydawniczy, 2000. Nie pamietam ju¿, na ile dok³adne informacje na temat uzbrojenia mog± tam byæ, ale jak sama nazwa wskazuje, pozycja jest po¶wiêcona Szpitalowi.
woodi
do tego obowi±zkowa pozycja T.W. Lange "szpitalnicy, joannici, kawalerowie maltanscy"
Nazgul
To tak, ¿eby nie zak³adaæ nowego tematu, czy móg³by kto¶ doradziæ jak±¶ szersz± gamê ksi±¿ek o wspomnianych Joanitach? Nie tylko uzbrojenie, potrzebne dla kole¿anki do pracy magisterskiej.
bluetit
"Rycerze w habitach"Edwarda Potkowskiego z serii miniatury historyczne, dostepne w empiku-nie tylko o joanitach

Tadeusz Wojciech Lange "Joanici, Szpitalnicy , Kawalerowie Maltañscy"-wyd poznañskie jakie¶

Na pewno Osprey'e o Joanitach..."Knight Hospitaller" dwie czê¶ci periodycznie podzielone

"Zakon Maltañski w II RP"-Tadeusz Wojciech Lange

Najbardziej znana seria 4 tomów pt. Wyprawy Krzy¿owe-nie pamiêtam autora ale z tego co wiem jest w empiku

"Arms and Armour of the Crusading Era 1050-1350"-David Nicolle

jak co¶ jeszcze sobie przypomne to napisze
pozdrawiam blinkie.gif
woodi
Z tego co ludzie mówi± najbardziej oparte na ¼ród³ach historycznych s± pozycje pope³nione przez Pana A. Sire i pana T.W. Lange, a na potockiego trzeba uwa¿aæ bo posiada b³êdy.
Narion
Uzbrojenie Joannitów w tym okresie nie ró¿ni³o siê zasadniczo od uzbrojenia powszechnie u¿ywanego przez rycerstwo. Tym co wyró¿nia³o rycerzy zakonnych by³y barwy w których szli do boju, wysoki stopieñ organizacji i karno¶ci.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.