Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Janczarzy
> Ubiór i dodatki > Ubiory renesansowe i barokowe > Mêskie ubiory renesansowe i barokowe
Sighrolf
Witam
Na XVII w. znam siê jak pies na kie³basie, wiêc mam kilka (pewnikiem g³upawych) pytañ.

Na pocz±tek-
Z czego by³a robona czapka Janczara? Ogólnie by³ bym szczê¶liwy gdyby kto¶ mi j± opisa³ ca³±.

Jakie ksi±¿ki o Turkach i Janczarach by¶cie mogli mi poleciæ? (oprócz powszechnych Osprey'ów)

To na razie tyle.

Pozdr.
Lestek
Janczarska wysoka czapa byla robiona z bialego filcu z "rekawem" z materialu odrzuconym do tylu, z przodu miala metalowa ozdobe stanowia osade dla pióropusza stosowanego w szyku paradnym. W oryginale czapa ta nazywa sie "kecze" i wedlug podania ustanowiona zostala w XIV w przez derwisza Hadzi Bektasza.
Sighrolf
Grzegorz Kaczyñski napisa³ mi mailowo tre¶ciw± odpowied¼ na moje pytanie:

"otoz "czapa" janczarska o ktorej mowisz, noszona przez szeregowych janczarow (nie oficerow)
byla robiona z filcu, usztywniana drutem, miala po bokach drewniane wygiete listwy utrzymujaca pion.
Pokrycie z welny, czesto z sukna. Rekaw wiszacy z tylu to yatyrma, z przodu miala mosiezna "³yzke"
w ktora wsadzano piora. Otok z drogiej materii, zdobiony. Sama czapa zwie sie "kecze"."

Tak wiêc sprawê kecze mo¿emy wstêpnie zakoñczyæ bigsmile2.gif. Dziêkuje za odpowiedzi.

Wrócê do drugiego pytania i spytam jeszcze raz, jaki± literaturê zwi±zan± z Turcj± z XVI-XVII w. by¶cie mi zaproponowali? Szczególnie interesuj± mnie w.w. janczarzy.
(w sumie to jest offtopic, bo to powinno byæ w dziale literatura, ale nie chcia³em zak³adaæ nowego tematu- mam nadziejê, ¿e moderatorzy przymkn± oko).

Pozdrawiam
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
CYTAT
z bialego filcu z "rekawem" z materialu odrzuconym do tylu

CYTAT
byla robiona z filcu. Usztywniana drutem, miala po bokach drewniane wygiete listwy utrzymujace pion. Pokrycie z welny, czesto z sukna

nic z tego nie rozumiem, dunno.gif to w koncu z filcu ? czy z materialu sukiennego ?
chyba ze piszacym brakuje podstaw dotyczacych wiedzy o wlokiennictwie ... i mieszaja pojecia ..

czytajac logicznie to z :
- pierwszego cytatu wynika jakoby to co przylegalo do glowy bylo z filcu a do tego doszyty rekaw z materialu
odrzucony do tylu .. ..bezsensu
- drugiego cytatu wynika jakoby byla cala z filcu .. i na ten filcowo drewniano metalowy stelarz nakladano sukienne pokrycie ... bezsensu

prosze wyrazac sie jasniej .. jasnie panowie ... crazy.gif ..

watcher
Lestek
Co do literatury to polecam "Odsiecz Wiednia 1683" Zdzislawa Zygulskiego, jest tam obszerny opis armi tureckiej - formacje , uzbrojenie, logistyka, taktyka itd
Vislav
Witam

Warto jest zajrzeæ tutaj
w srodku jest w³a¶nie Haube eines Janitscharen (keçe) w rozwiniêciu opis m.innymi rozmiary i u¿yte materia³y do wykonania.

Jest bardziej skomplikowana ni¿ by siê Watcher wydawa³o.

Niestety opis w j.niemieckim.
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
¶wietny link vislavie ...
przyjrzalem sie temu z bardzo bliska dzieki mozliwosci ogladania eksponatu w 3D ..
tak ! to jes bez watpienia filc ... co ciekawsze ... najpierw byl robiony plaski fragment filcu .. i potem zszywany,
do tego na wysokosci czola jest naszyty otok koloru zielonego ... prawdopodobnie jedwabny ... niestety nie czytam po niemiecku by to stwierdzic .,,

watcher
Vislav
Witam (dzk)

Jeszcze jedna znacznie wcze¶niejsza:Kunsthistorisches Museum Wien Bardziej "strojna" jednak g³ownie filc jako konstrukcja.

W znacznym stopniu szyta
Vislav
CYTAT(Watcher)
do tego na wysokosci czola jest naszyty otok koloru zielonego ... prawdopodobnie jedwabny ... niestety nie czytam po niemiecku by to stwierdzic .,,

watcher

uzyte materia³y
CYTAT(translator)
Material: Felt; Cotton fabric; Linen; Wollflanell; Gilded Silberblech; Wood

na stronie opis
Sighrolf
Co do czapeczki mamy ju¿ bardzo obszerny opis (dziêkujê ch³opaki).

Teraz chcia³ bym spytaæ o szable janczarów? Spotka³em siê z opisem szabli tureckich, jednak¿e nie by³o nigdzie wyszczególnione jakich szabli u¿ywali janczarzy? Czy wystepowa³a w tej formacji dowolno¶æ wyboru szabli, czy dominowa³ jaki¶ typ (kilid¼, pala itd.)?

Pozdr.
Lestek
Jeszcze co do czap, Wed³ug ¯ygulskiego janczarzy w XVII prawie wyl±cznie stosowali turban jako nakrycie g³owy a czapy odchodzily juz do lamusa historii.
Janczarzy jako ze byli piechot± strzelcza, bron biala uzywali jako pomocnicza. Byla roznorodna: szabla, kindzal, a nawet krzywy jatagan, topor
saly
Rzecz fonomenalna znajduje sie w Pradze na Strahovie. Otó¿ w kniechowni jest rekopis spisany przez tureckiego wyslannika ( rzecz by mozna dyplomatycznego) , jest to relacja z dzialan w Rzeczypospolitej w 1651 r. Ksi±zeczka owa jest unikatem , nie tylko dlatego ze jest to jedyne zrodlo opisujace bitwe pod Beresteczkiem w sposob rzetelny , ale przede wszytskim dlatego , ze jest ilustrowana rycinami odzienia i uzbrojeia wszytskich stron walczacych ( w tym turecko-tatarskiej) a takze przedstawia mapy z rozlozeniem wojsk, mapy taktyczne . Rzecz arcygenialna.... niestety po niemiecku. Bedacych w Pradze zachecam do przejrzenia. A jak dobrze pojda negocjacje to w przyszlym miesiacu powinnam miec to na plytce wyslane bigsmile2.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.