Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Inne projekty] Rota Pana Kacpra
> Prywatne Inicjatywy > Rota ¶w Jakuba
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Kto jest obszyty na drug± po³owê XV wieku, niech napisze do Gwyna, ¿e zamierza wst±piæ do Roty i prosi o dostêp do ukrytego Forum. Rekrutacjê za³atwiaæ siê bêdzie ju¿ z kadr± dowódcz± Roty Pana Kacpra czyli Kacprem i innymi na której¶ z imprez. Dla zachêty parê cytatów z ukrytego forum RPK:

CYTAT
Szpiczaste buty- na samym pocz±tku. Po 1510 trudno znale¼æ. NIE mówimy tu o tzw. poulaines z przed³u¿anymi noskami.  

Nie widzê potrzeby dodatkowego zdobienia elementów zbroi ponad ew. ozdobne nity i trochê wycinanek mieszcz±cych siê w standardzie ówczesnego uzbrojenia. W³a¶ciwie to nie kojarzê zbytniego dodatkowego zdobienia mosiê¿n± blach± zbroi typu niemieckiego w tym okresie. Chyba pó¼niej, w XVI i wcze¶niej, vide Churburg.  

Noski w butach XV-wiecznych maja lekuchno szpiczasto-wyoblona forme. Zadnych ostronosow.  

Doublet z bufkami masz u Stwosza a arming doublet z budkami u Memlinga w "Relikwiarzu Sw. Urszuli"-scena meczenstwa. Coprawda Memling to pozne lata 70te do 90tych ale mozna go uznac za zrodlo-tak mysle.  

Nikt chyba nie kwestionuje ¿e len by³ w onym czasie popularniejszy, bo uprawiano go gdzie popadnie. w zwiazku z tym po co ca³e to "miziowanie"?? Ja tam wale wszystko z lny i we³ny i ne mam problemu.

W gacie nikomu nie bede zagl±da³, ale mi bawe³na ¶mierdzi i ju¿.

Strój szczegó³owo- wojna ze wspó³czesnymi sprz±czkami i troczkami-najlepiej plecione sznurki, ew, rzemyki. Sprz±czki równie¿ w uzbrojeniu ochronnym.

Przybory osobiste- poprawna dla okresu i geografii ceramika: albo typowa dla miejsca pochodzenia, albo czêsta u nas, importowana reñska; no¿yki, ³y¿ki itp.  

W kwestii sprz±czek jestem za ca³kowitym odrzuceniem wspó³czesnych sprz±czek chromowanych i niechromowanych Chromoliæ je.

Czas zacz±æ zaopatrywaæ siê w porz±dn± ceramikê. Wyroby para¶redniowieczne s± ju¿ passe, nietrendy i w ogóle nie jazzy. Jedynym producentem który spe³nia w tej chwili warunki a jakiego kojarzê w Polsce jest Helfi, ma reklamê na Targowisku. Ceny s± zdecydowanie polskie. Mo¿e zamówimy co¶ hurtem, dla Roty?  

Sprz±czki po raz kolejny. Przy cywilu nie ma problemów, przynajmniej nic nie rzuci³o mi siê w oczy, ale przy uzbrojeniu pokutuj± jeszcze ró¿ne mroki. Apelujê o zrobienie z tym porz±dku. www.matuls.pl Do¶æ ³adnie wykonane i niedrogie sprz±czki i okucia. Szybka realizacja.  

Buty. Czas zacz±æ o tym my¶leæ. Po znoszeniu obecnych, rzecz jasna. Tak naprawdê buty powinny byæ szyte na lewej stronie i wywrócone potem na praw± (ang. turnshoes) szwy s± wykonywane 'stykowo', czyli elementy skórzane nie zachodz± na siebie. Strona Marca Carlssona powinna rozwiaæ w±tpliwo¶ci, kr±¿y te¿ po ludziach (choæby hub Frehy) kniga z wykopaliskami londyñskimi- buty tam znalezione s± typowe dla naszego obszaru kulturowego.  

Zdajê sobie sprawê, ¿e ciê¿ko z producentami takich butków a i ceny nie s± szczególnie zachêcaj±ce. Ale je¿eli bierzemy ju¿ buty od Krokieta (S. Rokity) to zaznaczmy chocia¿, ¿e podeszwa ma byæ skórzana. Standardowo przez niego stosowane plastiki na ¶niegu zupe³nie siê nie sprawdzaj±, ludzie wywalali siê na prostej drodze.  

Wzglêdem butów zatem po raz ostatni w tym po¶cie- niech Wasze nowe buty (jak ju¿ bêdziecie kupowaæ) maj± skórzane podeszwy. To obowi±zkowo. Gdyby by³o 'stykówkami' bêdzie mi³o, ale tego póki co nie bêdziemy wymagaæ, choæ dobrze by³oby o tym pomy¶leæ. Wywijanki by³yby idea³em, mo¿na siê nad tym zastanowiæ. Robi± takie Jakub Sk³adowski (jakubek1384@o2.pl), Martin twierdzi, ¿e da radê, Chrzan te¿ da radê, ale mo¿e mu siê nie chcieæ, bo szyje dla hobby jak ma wenê. Krokiet na pewno te¿ da radê, ale strach siê baæ ile sobie za¿yczy.  

Na razie tyle. Ceramika i no¿e to raz i to czem prêdzej. To samo sprz±czki 'zbrojne'. Buty z czasem i bez nerwów.

MUSZ¡ to byæ repliki konkretnych znalezisk z konkretnego obszaru i okresu. Inaczej zaczynamy bawæ siê w stylizacjê, inaczej fantasy.
von Schwartz
Jezeli kogos interesuje Rota Pana Kacpra to pozwole sobie tutaj wkleic to co odpisal mi Gwyn na pytanie o minimalne wymagania sprzetowe:
CYTAT
Wymagany: pe³ny strój cywilny na datowanie 1466-88, w tym najlepiej 2 pary gaci i 2 koszule plus dodatkowe nogawice rozdzielne. Nakrycie g³owy wiadomo, kaptur przydatny, nieobowi±zkowy. Dublet dobrze dopasowany (g³êboko wszyte ramiona, poza staw; przylegaj±ca do szyi stójka, wyra¼nie zaznaczona talia w talii rzeczywistej (ok 1cm nad pêpkiem), co¶ wierzchniego. Buty na skórzanej podeszwie, szyte 'na styk', najlepiej wywijane, ale to ostatnie nieobowi±zkowo. Zero wspó³czesnych przedmiotów niedotycz±cych zdrowia i czê¶ci higieny (rêcznik ju¿ lniany, ale utensylia 'zêbowe' to spoko). Wszelkie okucia zgodne czasowo i geograficznie, troczki zaplatane albo skórzane .  

¦redniowieczne oprz±dzenie do spania (mo¿na oszukiwaæ przy sienniku, je¿eli zdrowie np alergia nie pozwala), ¿adnych wspó³czesnych namiotów. Namiot bawe³niany akceptujemy, je¿eli jest ju¿ gotowy, ale nowy ju¿ lniany.  

Generalnie wszelkie oprz±dzenie zgodne z wzorcami historycznymi, skóra najlepiej garbowana ro¶linnie, chromowo beznadziejnie wygl±da no i jest niehistoryczna .  

Uzbrojenie minimalne zale¿ne od formacji, czyli halabarda dla halabardnika (he³m mile widziany) itd itp, odsy³am do popisów rot zaciê¿nych (Grabarczyk) i ikonografii, je¿eli idzie o drzewcówki. To chyba tyle na teraz.
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Czyli wszystko w normie. Wymagania podobnie jak u nas icon_wink.gif . Buty jeszcze akceptujemy normalne - czyli marka made in Rokita. Ale ju¿ mo¿na my¶leæ przysz³o¶ciowo i zamawiaæ takie jak Gwyn opisa³. W Targowisku jest reklama producenta takich butków. Koszt - takie jak na zdjêciu, które tam jest zamieszczone - 400 PLN.

CYTAT
troczki zaplatane albo skórzane

Na to nale¿y zwróciæ uwagê.

CYTAT
Namiot bawe³niany akceptujemy, je¿eli jest ju¿ gotowy, ale nowy ju¿ lniany.

Jeszcze jeden powód ¿eby nie u¿ywaæ bawe³ny. J.w. bawe³niane namioty jeszcze akceptujemy, ale nowe ju¿ lniane.

CYTAT
skóra najlepiej garbowana ro¶linnie, chromowo beznadziejnie wygl±da no i jest niehistoryczna

A nad tym siê jeszcze nie zastanawia³em. Muszê zobaczyæ i pomacaæ jaka jest ró¿nica.

Pa
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Co do butów rêcznie szytych to:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=6447&start=15

CYTAT
Ceny niskich butów to rz±d 250-300 z³.  
Wysokie natomiast od 330 w zwy¿.  
Te za kostkê, sznurowane na rzemienie s± szyte na podstawie butów znalezionych w Londynie (cena 350 z³).

Okazuje siê, ¿e niektóre modele s± tañsze. Takie co za³±czy³ Gwyn z klamerk± odlewan± kosztuj± oko³o 400 PLN.

Pa
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Szkic komend u¿ywanych przez Rotê Pana Kacpra, za³±czonych przez Chrzana na FORUM RPK:
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Kurka blada, szpiegostwo przemys³owe kwitnie na potêgê. Przyznam ¿e czêsto jest to dla mnie do¶æ zabawne. Pisze Rze¼niczek miejscami, ¿e to jaki¶ wy¶cig zbrojeñ, nie pamiêtam ju¿ czy tylko on czy nie tylko, ¿e jedni maj± byæ lepiej 'zrobieni' od drugich i w ogóle. Nie wiem. Dla mnie nie istnieje pojêcie ultra-mniej ultra-¶rednio ultra itd. Albo porz±dnie albo w ogóle, jedyna ró¿nica to przyjmowane przez t± czy inn± osobê kompromisy wype³niaj±ce luki w wiedzy lub dostêpno¶ci.

To jak to ma byæ, ¶cigacie siê z nami (kupa ¶miechu, nie dlatego, ¿e to jakie¶ niby trudne, po prostu sam pomys³ jest zabawny), czy siê jeden z drugim ma zapisywaæ? Zapisywaæ w celu jakim? ¯eby mieæ 'swoich u konkurencji'? No i tacy zapisani bêd± mieli problem husycko-katolicki o jakim ju¿ tu sobie dyskutowali¶cie. Tzn. do kogo siê przyznawaæ, kiedy dwie ekipy s± na jednej imprezie, nie daj Bo¿e po przecienych stronach...

Komendy tak naprawdê nale¿± do CoStG, John Howe by³ tak mi³y i siê podzieli³, rysunki miejscami nieaktualne (hehehe) Gerry Embleton. Generalnie brzmienie siê zgadza (Niemcy u¿ywaj± takich, vide Pentecost, wersja angielska te¿, z lekkimi oboczno¶ciami, jest w u¿ytku), ale kije nosimy na prawym ramieniu i prawa rêka jest bli¿ej ¿ele¼ca. Nie na lewym i lewa jak na obrazkach stoi.

Nie wiem co jeszcze dodaæ. Zdecydowanie wola³bym wspó³pracê a nie konkurowanie. Skoro macie ju¿ o nas temat, mo¿emy pokombinowaæ jak zdzia³aæ co¶ razem. Nie jestem cia³em decyzyjnym, bo od tego jest Kacper, tylko cichym oficerem politycznym smile.gif, ale my¶lê ¿e póki teoretyzujemy to mogê siê wypowiadaæ w imieniu. Je¿eli natomiast chodzi o zimowy Gniew to mogê mówiæ o wszystkim i wszystko, bo to ja toto organizujê.

Mo¿e jaki¶ integracyjny obozik latem czy jesieni±? Jedni i drudzy mamy u siebie ludków z BBojowników z czym wi±¿ê pewien pomys³, ale to jeszcze daleka przysz³o¶æ, co najmniej na przysz³y sezon. To jak?
Pozdrawiam
Gwyn
von Schwartz
Trzy grosze Pana Schwartz'a:

Na wstepie zaznacze ze wypowiadam sie w imieniu swoim i tylko swoim.

Poprzez "wyscig zbrojen" rozumiem stale podnoszenie swojej poprzeczki, oczywiscie w kolezenskiej atmosferze. Popieram Cie rownierz w kwesti ze:

CYTAT
jedni maj± byæ lepiej 'zrobieni' od drugich i w ogóle. Nie wiem. Dla mnie nie istnieje pojêcie ultra-mniej ultra-¶rednio ultra itd. Albo porz±dnie albo w ogóle

Albo sie jest ultral albo sie nie jest i tyle.

CYTAT
czy siê jeden z drugim ma zapisywaæ? Zapisywaæ w celu jakim? ¯eby mieæ 'swoich u konkurencji'

Ja bym sie z checia "zapisal". Dlatego tez pytalem sie Ciebie o wymagania "na poczatek". Na razie jestesmy I pol. wiec bedzie trzeba sprawic sobie nowe dubleciki i nogawiczki, ale czesc wyposazenia obozowo-uzytkowego ma chyba pokrycie na przestrzeni calego wieku. Bardzo podoba mi sie druga poloweczka XV w. Ponadto musze przyznac ze zrobiliscie na mnie wrazenie na poprzednim Grunwaldzie - przygladalem sie jak musztrowales swoich zoldakow, w calym tym plastykowym bajzlu jakim jest Grunwald, to bylo lepsze od inscenizacji.

W kwestii wspolnych imprez to mysle ze szybko sie nie spotkamy tears.gif, jakby nie patrzyl dzieli nas te pol wieku. Chociaz z tego co wiem to juz bylo pare propozycji w naszym kierunku, od Kakaja zdaje sie, i od kogos jeszcze, w celu integracyjnym. Bardzo ciesza mnie takie glosy i mysle ze jak tylko "bardziej" staniemy na nogi to z checia sie poznamy.

CYTAT
Mo¿e jaki¶ integracyjny obozik latem czy jesieni±?(...)ale to jeszcze daleka przysz³o¶æ

Dziekuje bardzo, za zaproszenie, jezeli wyrwe chwilke czasu i nieco $ to z checia sie spotkam, a ze daleka przyszlosc no coz icon_cry.gif ... moze to i lepiej bo przez ten czas jedno mi dojdzie, a drugie poprawie icon_wink.gif.

Pozdrawiam.

Schwartz
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Wy¶cig zbrojeñ. No nie zupe³nie tak. icon_wink.gif G³ównym za³o¿eniem tego s³owa jest tylko i wy³±cznie motywacja i cel. Bez motywacji i celu to o wiele mniej mo¿na osi±gn±æ... Zreszt± wiecie o co chodzi icon_wink.gif

Je¶li chodzi o drug± po³ówkê to s± w projekcie ludzie którzy ju¿ maj± wyposa¿enie ca³kiem superowskie.

Je¶li chodzi o wspó³pracê z RPK to zapieram siê rêkoma i nogami ¿eby tak w³a¶nie by³o. Dlatego to na drug± po³ówkê datujemy siê tak jak RPK, dlatego to jeste¶my oddzia³em drzewcówek, dlatego to jest to w naszych g³ównych za³o¿eniach, dlatego to zapraszam do wspó³pracy ludzi którzy ju¿ s± w Rocie Pana Kacpra. Razem mo¿emy zrobiæ co¶ wielkiego. I nie staæ po obu stronach pola, ale w jednym szyku. Proponujê, ¿eby te osoby które maj± ju¿ sprzêt pojecha³y na integracjê z RPK.

A dylematu po której stronie dany osobnik stanie nie bêdzie. Dlaczego? Bo za³o¿enia naszego projektu troszkê s± inne. Np. Je¿eli jedziemy na imprezê w której bior± udzia³ Bo¿y Bojownicy to nie wystêpujemy jako Rota ¶w Jakuba ale jako Bo¿y Bojownicy, je¿eli by¶my jechali na imprezê Roty Pana Kacpra to nie jechaliby¶my jako Rota ¶w Jakuba ale jako Rota Pana Kacpra. I to nie na naszych zasadach, lecz na zasadach Roty Pana Kacpra. A na inne imprezy no to jedziemy jako Rota ¶w Jakuba. G³ównym celem jest zebranie tutaj grupki fajnych ludzi, którzy bêd± siê ze sob± dobrze czuli - bez chamstwa, zadzierania nosa, bez sztywniactwa, z humorem i muzyk±. I wiem, ¿e mo¿na po³±czyæ powy¿sze cechy z wiern± rekonstrucj±. Przede wszystkim integracja, integracja...

Co do wszystkich organizowanych imprez przez RPK jeste¶my za aktywnym uczestnictwem jako cz³onkowie Roty Pana Kacpra. Sk³ad jest na tyle wyselekcjonowany, ¿e nie bêdzie z naszej strony takich propozycji jak z bractwa Krakowskiego które upiera siê na rycerzowaniu. Tutaj ju¿ szlaki s± przetarte i wszyscy wiedz± kogo odtwarzamy.

Gwynie je¿eli by¶ mia³ czas to serdecznie Ciebie i Twoich najbli¿szych zapraszamy na nasz± Majówkê w Szymbarku celem integracji.

Ca³ujê /bez skojarzeñ cool.gif /
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Siê zobaczy czy dam radê, ale bardzo chêtnie. U mnie dla odmiany ciê¿ko o wcze¶niejsze sprzêta, ubiorki znaczy siê.

Cieszê siê, ¿e wyja¶nilismy sobie co i jak z 'problemem' przynale¿no¶ci.

Na Grunwaldzie planujemy jak±¶ ma³± musztrê po niemiecku, mo¿emy siê umówiæ na wspóln± zabawê w ramach pierwotnej integracji. Mogê równie¿ zaoferowaæ warsztaty z pos³ugiwania siê d³ugim mieczem, ew. kordem. Stroje wczesne, ¿eby nie siaæ mroku.

Wszystkich, którzy bêd± gotowi do lutego serdecznie zapraszam na Gniew, bêd± najprawdopodobniej jacy¶ go¶cie z krajów o¶ciennych i dalej. Pozdrawiam
Gwyn
Marcus Aurelius Carnifex
Haj!

Bardzo chêtnie.

Je¶li chodzi o Szymbark to mo¿na w strojach drugopo³ówkowych. I tak Ci którzy przywioz± to na pewien czas siê przebior± coby dokonaæ przegl±du i jaki¶ fotek. Poza tym atmosfera sielsko-anielska. Bez nerw - tylko my bêdziemy. A naprawdê warto zobaczyæ ten zameczek. Zameczek jest wykupiony przez prywaciarza i jest zakaz wstêpu, a my otrzymujemy szansê na szczegó³owe zwiedzenie zamku. Oczywi¶cie w zamian za parê piwek i wcze¶niejsz± znajomo¶æ z dozorc± icon_wink.gif .

Pa
Czarny
Hej
Co tu du¿o mówiæ Wszystkimi koñczynami jestem za daleko id±c± wspó³prac± z Rot± pana Kacpra, na pewno wyjdzie to nam na dobre Co do imprezy integracyjnej równie¿ jak najbardziej za Co do mnie - ja akurat obszywam siê teraz na drug± po³owkê, no i o ironio gorzej bêdzie z ubiorem wcze¶niejszym, dlatego, ¿e wszystko co mia³em, wyprzeda³em prawie do zera bigsmile2.gif Z uzbrojeniem podobnie, choæ w tym sezonie na jaki¶ super wypas nie liczê ,dopiero na nastêpny...
A co do Gniewu zimowego - ¶wietna sprawa , niedaleko ode mnie devil.gif , no i poziom wysoki , warto by sie zjawiæ smile.gif
Pozdrówka
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.