Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Gluckhaus
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Inne przedmioty
vroobell
Witam
Poni¿ej podajê link do gry ko¶cianej Gluckhaus. Pytanie moje brzmi w jakich wiekach w ni± grano? Jak wygl±da³y plansze - zarys jest - chodzi o orygina³y, o ornamentykê.
http://www.dregate.org/gluckhaus.pdf
Pozdrawiam
Vrabec
Vislav
Witam
Cos tam znalaz³em:
Glückhaus, Glückshaus, House of Fortune - podk³ad haftowany na tkaninie w/g producenta w/g wzoru XVIw
gluckhaus prosta drewniana tabliczka bez datowania
Luck House drewniana tabliczka z ciekawym wzorem

Inny wzór - raczej wspó³czesny stylizowany na staroæ
Cormalek
No wiêc mo¿e inaczej - czy zna kto¶ figury z poszczególnych pól?

od góry i od lewej do prawej:

12 - król
11 - ? panny? - na podst tkaniny
7 - wesele
3 - ? - kawalerowie? - na podst tkaniny
10 - ?
6 - ?
9 - ?
5 - ? skrzyzowane wlocznie?
8 - ?
2 - ¶winia

11 i 3 na drewnianej tabliczce do tego opisu nie pasuja angsad.gif

Mo¿e na innych przedstawieniach widaæ to dok³adniej? A moze ktos trafil na opracowanie zasad z wypisanymi polami? We wszystkich opisach zasad na jakie trafilem, wymieniano tylko 3 najwazniejsze(wymagane do opisania zasad), zapewne tylko te opisuja zrodla... wiec moze ktos ma foto zachowanych orginalow?
MayGyver
w otchlaniach internetu znalazlem strone, na ktorej znajduje sie opis zasad tej gry jak i rysunek przedstawiajacy "plansze"

http://home.arcor.de/tomasz.nowak/evocatio/glhaus.htm

problem polega na tym iz znajduje sie tam pole z numerem 4, ktore wszedzie jest traktowane jako pole "strata kolejki" lub "pauza"

niestety strona jest po niemiecku i nie za bardzo moge sie wczytacw opis

dlatego, gdyby mogl ktos zainteresowac sie tematem i ew rozszyfrowac bylbym bardzo wdzieczny

@cormalek
spotkalem sie z opisem, ze pole 11 to Queen
a pole 2 to nie zwykla "swinia" a "The lucky pig" - wydaje mi sie ze opis pasuje raczej do powiedzenia "trafilo sie slepej kurze ziarno"
_Leszek_
Swego czasu zrobili¶my rekonstrukcjê "weso³ej chatki" (na zdjêciu widaæ proces trworzenia tabliczki, inne zdjêcia zamieszcze jak tylko bêdê mia³ aparat).

Zasady gry s± proste.

Gra siê w klika osób - rozs±dna ilo¶æ pocz±tkowa to 3-6 osób.
Ka¿dy ma okre¶lon± ilo¶æ pieniêdzy/kamyczków/patyczków etc. (praktyka wykazuje, ¿e optymaln± liczb± jest 4-6 jednostek monetarnych na gracza - wraz z wzrostem liczby pieniêdzy czas gry ro¶nie w postepie nieomal geometrycznym).

Do gry potrzebne s± równie¿ 2 kostki.

Gracze rzucaj± kolejno i :
- je¿eli na polu wyznaczonym przez sumê oczek nie ma nic - gracz k³adzie monetê na tym polu
- je¿eli na polu le¿y moneta - gracz j± zabiera,
Wyjatki :
- je¿eli gracz rzuci "7" to dok³ada monetê na pole z nowo¿eñcami (w koñcu ka¿dy go¶æ na przyjêciu musi co¶ daæ m³odej parze) - na tym polu monety siê kumuluj± bez ograniczeñ.
- je¿eli gracz rzuci 2 (szcze¶liwa ¶winka) to zbiera wszystkie monety z planszy - z wyj±tkeim Nowo¿eñców (pole 7) poniewa¿ nie wypada gnêbiæ m³odych smile.gif
- je¿eli gracz rzuci "12" - pole królewskie - to zabiera wszystkie monety z planszy (równie¿ z pola "7") - w koñcu królowi wolno wszystko king2.gif
- pole "4" jest szczególne (moje ulubione), nie ma go fizycznie na planszy. Zgodnie z zasadami które wygrzeba³em gdzie¶ w sieci (jak znajde linka to zamieszczê) gracz który wyrzuci "4" daje monete w³a¶cicielowi planszy jester.gif

W momencie gdy gracz po rzucie po³o¿y na planszy swoj± ostatni± monetê jeszcze nie przegrywa - w nastêpnej kolejce mo¿e rzuciæ i ma szansê ¿e co¶ zabierze z planszy - je¿eli nic nie zbierze - przegrywa ostatecznie.

Nie znalaz³em innego opisu poszczególnych pól - przypuszcza ¿e nie posiadaj± konkretnych nazw, a zdobienia zale¿± wy³±cznie od inwencji twórcy.

Gra siê sympatycznie - zw³aszcza na ma³± liczb± pieniêdzy bo gra wtedy jest krótka i dynamiczna - mogli siê o tym przekonaæ w miniony weeken ludzie z "Kompani ¶w. Stanis³awa" smile.gif (tak przy okazji ma³y OT - chwa³a Im za jedzonko i ¶wietn± zabaw± - chwa³a, cha³wa, wa³ach)
Ukasz Spode £ba
Witam!
Oooo, bardzo milutkie, z tego co tu przeczyta³em! A czy kojarzy kto¶ mo¿e czy grano w to w XIIIw? Bo je¶li tak to ba³dzo bym siê ucieszy³. Swoj± drog± na Bagritonie widzia³em w galerii (zdjêcia z Lipowca) jak dwie osóbki graj± w to.

Pozdrawiam!
Ukasz.

PS. B³±d poprawi³em, przepraszam icon_redface.gif
vroobell
No niestety gra Gluckhaus jest nieodpowiednia na XIII wiek icon_sad.gif Nawet na Grunwie wedle mojej wiedzy to mrok, a szkoda. Co nie zmienia faktu, ¿e gramy w to czasem z Cormakiem icon_wink.gif
p.s.
CYTAT
koja¿y
pisze siê inaczej
p.s.2.
CYTAT
- pole "4" jest szczególne (moje ulubione), nie ma go fizycznie na planszy. Zgodnie z zasadami które wygrzeba³em gdzie¶ w sieci (jak znajde linka to zamieszczê) gracz który wyrzuci "4" daje monete w³a¶cicielowi planszy

Bardzo, ale to bardzo podoba mi siê taka opcja, a to z racji posiadania planszy blinkie.gif
Cormalek
Gra datowana raczej na pozna pietnastke i renesans, wtedy zyskala na popularnosci. Ale znano ja jakoby wczesniej, poszukam jeszcze dokladniej - sprobuje sie skontaktowac z paroma osobami piszacymi artykuly o dawnych grach.

Po przejzeniu X stron poswieconych tej grze, zdecydowanie zgadzam sie co do tego, ze jedynymi polami "obowiazkowymi" sa para krolewska, nowozency i szczesliwa swinia. Pole nr 4 raz sie pojawia, a raz nie. Dwukrotnie trafilem na zapis o tym, ze przy wyrzuceniu 4 wlasciciel planszy dostaje hajs, jednoczesnie z zaznaczeniem, ze nie dotyczy to gier towarzyskich (czyli na kamyki, patyki itp). Nie podaje stron, bo to zadne zrodla :P UTFG
Ponadto - co strona to inny uklad pol. Tylko swinia (skracam dla wygody, moja culpa szczerba.gif ) ZAWSZE jest na dole w polu o ksztalcie trapezu (chociaz trafilem i na trapez podzielony, byla tam swinka i 4). Para krolewska w 99% na samej gorze (tez raz trafilem na inny uklad), para nowozencow w srodkowym ciagu na przecieciu innych pol.

Tak wiec nastawiam sie na poszukiwanie wszelkich wzmianek o wystepowaniu tej gry co najmniej na poczatku XV wieku... I zaczynam szukac kogos kto wykonalby dla mnie plansze do gluckhausa i mlynka (zdolnosci artystyczne mam... mierne icon_redface.gif ) jakby co - wrzuce fotosy prototypu tutaj icon_cool.gif
Ukasz Spode £ba
Witam!
Ja czytaj±c ten temat zamierza³em zrobiæ takow± planszê na kawa³ku skóry... no ale je¶li nie by³o w XIIIw to spasowa³em od razu face4.gif Z³a 3nastka, z³a bum.gif

Pozdrawiam
Ukasz
Beatrycza
Hej

Kilka postów wy¿ej pojawi³o siê zdjêcie pokazuj±ce planszê do Gluckhaus'a w trakcie jej powstawania. Z powa¿nym opó¼nieniem dorzucam zdjêcie, na którym jest ju¿ ukoñczona smile.gif Dla rozwiania w±tpliwo¶ci (zdjêcie jest do¶æ ciemne) dodam, ¿e pole najwy¿sze to król (ma numer 12), a pole pod nim to m³oda para (numer 7).

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.