Temat prowadze rownoczesnie z tym w uzbrojeniu
Mam juz pewna koncepcje na stworzenie swojego stroju chlopskiego z IX-XI wieku z terenow Rusi Kijowskiej, jednak wole zweryfikowac swoja wizje z opiniami bardziej doswiadczonych kolegow.
Koszula - rubacha, wersja bez "stojki", niebarwiony len, brak haftow i wszelkich zdobien.
Spodnie - proste, zadne szarawary, ale tez nie obcisle, luzne spodnie (moze lekko szersze niz te wykorzystywane przez ludzi odtwarzajacych Norwegow) z niebarwionego lnu
Kawalek sznura sluzacy do zwiazania rubachy w pasie (cobym uznany za lekkoducha nie byl ). Do tego sierp za pasem (zdobycie takowego graniczylo niemal z cudem, ale sie udalo!).
Buty - siegajace lekko za kostki, skora, podobne do tych znalezionych w Opolu (Dawna kultura, nr1, 1954 rok, str. 9, ryc. 3a)
owijacze na nogi - takze z niebarwionego lnu.
Niestety nie znalazlem zadnych wizerunkow ludnosci chlopskiej w czyms wiecej niz to co opisalem. Stad moje kolejne juz pytanie: jak wygladala odziez "dodatkowa" (na okres spadku temperatury, czy tez innych niedogodnosci tego typu)? Czy po prostu zakladano dodatkowo jedynie skory?
Czy moze tez innego typu odziez (jais plaszcz, czy welniana "kurtka" z podpinka)?
Nadmienie, iz chodzi mi o stroj roboczy (w jakim swinie szlos ie karmic, czy krowy doic) , a nie odswietny.
Z gory dziekuje i prosze o wyrozumialosc (w kulturze materialnej dopiero raczkuje)