Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Opowie¶ci Kanterberyjskie pilnie poszukiwane
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
jagoda
Witajcie. Pilnie proszê o pomoc, termin oddania pracy coraz bardziej mnie ¶ciga. Bior±c pod uwagê tematykê liczê zw³aszcza na Frehowiczów zwi±zanych z pó¼nym ¶redniowieczem Je¶li kto¶ dysponuje Opowie¶ciami Kanterberyjskim Chaucera w polskiej wersji jêzykowej to chêtnie odkupiê lub skserujê (potrzebne mi s± zw³aszcza opowie¶æ Franklina i opowie¶æ Melibeusa). Ksi±¿ka ta jest niestety nieosi±galna w wiêkszo¶ci bibliotek (albo po¿yczona, albo zagubiona albo niepe³na wersja). Wersjê w Middle English i w Modern English ju¿ posiadam.
Z góry dziêkujê
Owen
Hej
Myslê ¿e da siê co¶ za³atwiæ smile.gif.
Konkrety podam pó¼niej. Ale po pierwsze mogê zrobiæ ksero w BUWie, ale niestety jest makabrycznie drogie (40gr sztuka). Ale byæ mo¿e uda mi siê dostaæ na wydziele lub od znajomej, a wtedy bêdzie po ok (15gr za sztukê). Napisz na kiedy to potrzebujesz.
Pozdrawiam
jagoda
O rany jak najszybciej. termin oddania rozdzia³u mam do po³owy marca. Mogê posymulowaæ ciê¿k± chorobê (tak na oko tydzieñ) ale mój promotor niestety raczej siê nie da nabraæ na d³u¿ej. Bêdê niesamowicie wdziêczna je¶li móg³by¶ mi zorganizowaæ kserówki z tych dwóch opowie¶ci tj. opowie¶æ Melibeusa (proz±) i opowie¶æ Franklina (wierszem). Jestem na tyle zdesperowana, ¿e nawat 40 gr mnie nie przera¿a. blinkie.gif
Owen
Hej
No ja jutro nie zd±¿ê, a nie wiem czy bêdê w BUWie w tygodniu, ale np. w poniedzia³ek ju¿ mogê zrobiæ ksero na pewno. Ale przysz³a mid o g³owy te¿ inna mo¿liwo¶æ. Mo¿e ja bym pstrykn±³ ci cyfrówk± te strony i przes³a³ na maila. Je¶li nie jest ich du¿o to powinno siê udaæ. A tak i koszt ksera i transportu siê zmniejszy, nie mówi±c o czasie smile.gif.
Pozdrawiam
jagoda
jestem dozgonnie wdziêczna. na sam widok angielskiej wersji z 14 wieku dostaj md³o¶ci, wiêc polska bêdzie dla mnie jeszcze wiêksza przyjemno¶ci±
pozdrawiam blinkie.gif
Owen
HEj
Przepraszam ¿e tak pó¼no... No jest problem, poniewa¿ w wyborze do którego mam dostêp nie ma tych dwóch opowiadañ pod tak± nazw±. Wiêc jako¶ albo s± ukryte pod nazw± czym siê ci ludzie zajmowali, albo po prostu nie umie¶cili ich w wyborze angsad.gif
Pozdrawiam
jagoda
nie przejmuj siê , mo¿e sobie jako¶ dam radê, na razie omijam promotora szerokim ³ukiem. w ka¿dym razie dziêki za chêæ pomocy. pozdro
Mroczny
Mam podobny problem... czy ktos posiada Opowiesci Kanterberyjskie czy moglbym odkupic lub skserowac?
Indar
Zerknij na Alledrogo - chyba ostatnio widzia³em tam "opowie¶ci".
I.
Nat
O ile pamiêtam, moi rodzice maj± jaki¶ wybór z tych opowie¶ci w formie... miniaturki - kiedy¶ mo¿na by³o takie ksi±¿eczki kupiæ.Niestety, nie pamiêtam, które opowie¶ci tam s± angsad.gif Przy najbli¿szej okazji jak ich odwiedzê postaram siê zrobiæ zdjêcia, wiêc jak kto¶ bêdzie potrzebowa³ to zg³aszaæ siê smile.gif Jak siê uda, to pstryknê jeszcze w ten weekend. Pozdr!
jagoda
og³aszam wszem i wobec, ¿e "Opowie¶ci" ju¿ nie s± mi potrzebne, pracê napisa³am i nawet obroni³am pos³uguj±c siê XIV wieczn± wersj±. Wszystkim, którzy zaproponowali pomoc- dziêkujê i pozdrawiam.
PRAWY RYCERZ 1973
Witam smile.gif
Czy mogê prosiæ o przes³anie fotek wspomnianych przez Ciebie "Opowie¶ci Kanterberyjskich", o ile ta oferta jest nadal aktualna ?
Mój email : tomekkaj@poczta.onet.pl
Z góry uprzejmie dziêkuje i pozdrawiam serdecznie.
Tomek.
pati88
Jestem tu nowa;) Ale mam ju¿ ogromn± pro¶bê..chodzi mi o Opowie¶ci Kanterberyjskie, a konkretniej o OPOWIE¦Æ RYCERZA...znalaz³am j± w internecie, ale nie jestem pewna czy jest to prawdziwa wersja,dlatego by³abym wdziêczna tym, którzy maj± te ksi±¿kê w domku. Proszê sprawd¼cie to dla mnie...podaje link do tego opowiadania i jeszcze raz proszê.Zale¿y mi na czasie... http://www.warownia.pl/D-Bibl/X1Bib.php tongue.gif to siê znajduje w lit. obcej
Lecheor
CYTAT
nie jestem pewna czy jest to prawdziwa wersja

Oczywi¶cie, ¿e nie. Prawdziwa jest w Middle English.
kethe
Witam.
Widzê, ¿e temat jest do¶æ stary, ale sam czêsto na niego trafia³em podczas poszukiwania opowie¶ci w necie. Je¶li trafi tu jeszcze jaka¶ zb³±kana dusza, to wersjê polsk± i middle-english wraz ze s³owniczkiem znajdziecie tutaj:

Opowie¶ci Kanterberyjskie
Wersja polska niestety bardzo stara...zeskanowana do PDFa w wersji obrazów, a nie tekstu, dlatego wa¿y ok. 90MB. Reszta w formie tekstu, równie¿ w PDFach.

Powodzenia...wiem, jak trudno to zdobyæ icon_sad.gif
jagoda
Dziêki, przyda mi siê zw³aszcza wersja middle english- nie uwolniê siê chyba od Opowie¶ci... ju¿ nigdy. S± mi jak razpotrzebne do nastêpnej pracy blinkie.gif
Z³y Wojtu¶
Dwa wydania Opowie¶ci Williama Caxtona, prawdopodobnie z 1476 i 1483 roku, razem z transkrypcj±. Milutkie.
http://www.cts.dmu.ac.uk/Caxtons/
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.