Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: M³ot w walce
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Zaczepne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
Ragnarr
Chodzi mi przede wszystkim o Skandynawie i zwiazki miedzy kultura w formie mitologii a owczesna rzeczywistoscia. Wszyscy wiemy czym byl Mjöllnir, a i Odyn uczyl jak uzywac mlota w walce... Ale czy wspominaja cos o tym zrodla albo wykopaliska? Nigdy sie z tym nie spotkalem, a zawsze mnie to zastanawialo.

Ragnarr
Piotr Niemir Kotowicz
co do Skandynawii to nie wiem ale s± niesamowite m³otki bojowe znane z obszaru Bu³garii, datowane na okres wczesno¶redniowieczny. Podobne do czekanów z guzikowatym m³otkiem, ale one posiadaj± z obu stron takie "guziki".

Pozdrawiam
Ingvar6
Je¶li chodzi o m³oty bojowe, to spotka³em siê raz ze stwierdzeniem, ¿e Skandynawowie ich u¿ywali, w ksi±¿ce Andrzeja Micha³ka "Normanowie". M³oty by³y traktowane podobnie jak topór duñski, u¿ywali ich wojownicy z tylnych szeregów w szyku. Jak podkre¶la³ autor, u¿ywanie tej broni mia³o aspekt bardziej patriotyczny i religijny ni¿ praktyczny
Boran
ten autor twierdzi³ te¿ wiele innych ciekawych rzeczy icon_wink.gif
Sighrolf
Najbardziej mi siê podoba³o, jak w jednej ksi±¿ce zrobi³ rysunek wariacji na temat szabli jazdy chiñskiej (przerobi³ ca³e ostrze wg. swojej chorej fantazji) i nazwa³ to dwurêczn± szabl± arabsk±, wg. niego tej szabli mia³a by u¿ywaæ piechota.... To logiczne, przecie¿ szabla to broñ konnicy, wiêc wyimaginowana szabla dwurêczna powinna byæ piechoty cool.gif

A najlepsze jest to, ¿e ten "renomowany autor" tych arcydzie³ mieszka oko³o kilometr ode mnie... Ach Ci s±siedzi icon_cool.gif (szpan!)
Ingvar6
Hmm, wiem ¿e powo³ywanie siê na tego autora to nie najlepszy pomys³ ze wzglêdu na jego wybuja³± fantazjê, dlatego te¿ nie napisa³em ¿e wikingowie na bank u¿ywali m³otów. Napisa³em ¿e z informacj± tak± zetkn±³em siê u Micha³ka. Kto zetkn±³ siê z tym "zjawiskiem" ten wie, ¿e trzeba popatrzyæ na tak± informacjê z du¿± doz± sceptycyzmu.
Jugger
Bylby pewnie problem z odroznieniem takiego mlota do walki od kowalskiego - bo niby jakie cechy specjalne powinien wykazywac? Czytalem o wykorzystywaniu mlotow to celow religijnych/rytualnych ale jak to zwykle bywa duzo w tym domyslow.

Z innej beczki - zrobilem sobie kiedys taki mlot do walki, stalowy na stylisku jak jednoreczny topór. Powiem tyle: trzeba miec nielicha lape zeby tym walczyc, a tarcze rozwala blyskawicznie. Bylaby to dobra bron do walki w wiekszej zadymie, o jakiejkolwiek szermierce nie ma mowy. Jak tak o tym mysle to wezme na bohurt na nastepnym Grunwie smile.gif
Gere
Na naszych treningach dla sprawdzenia wytrzymalosci zakladki i tym podobnych stosowalismy dworeczny mlot bojowy o przezwisku bonfacy, dawal rade ale w naszych warunkach bitewnych raczej malo przydatny...apropos pana Michalka, przypominam sobie jego rysunek wikinga z rogami ...to chyba wystarcza..pozdrawiam devil.gif
Czubek
Jednak nie s±dzê, ¿eby z takim czym¶ (m³ot o którym pisze Jugger) nie wpuszczono by na bitwê...
Widzia³em kiedy¶ w akcji dwurêczny m³ot bojowy... Klêkajcie narody. Tarcze w drzazgi momentalnie. Tylko zanim siê takie skubañstwo znowu podniesie....
Bart'osh
hmm...to moze byc bardzo widowiskowa broñ na pokazy bum.gif....tyle ¿e trzeba mieæ duzo krzepy mad.gif
Hati
Nie widzia³em jeszcze w ¿adnej ksi±¿ce dotycz±cej interesuj±cego nas okresu m³otów bojowych, chyba za wyj±tkiem ksi±¿ek pana Micha³ka. Wed³ug mnie broñtaka jest niepraktyczna, poprostu jest zbyt ciê¿ka i tyle. ¯eby takim czym¶ mahaæ musieliby¶cie mieæ m³otek pusty w ¶rodku. Walczy³em takim m³otkiem w moim "mrocznym" okresie i nawet to by³o przyjemne. Problem w tym, ¿e jak powiedzia³ kiedy¶ Ragnarr, m³oty wystêpowa³y w mitologii. Ja stanowczo odradzam.
Jugger
He, ciekawe ze mowa tu chyba o drewnianych mlotach rodem z pierwszego Conana?
Jak pisalem o swoim mlocie to mam na mysli mlot taki jak kowalski - wazy jakies 3-4 kilo i jest wielkosci piesci. w tarczach wybija ladne dziury, a z helmu robi talezyk przy 5 strzale. macha sie jak ciezkim toporem, zastosowanie do walki widze - kolczuga nie chroni przed czyms takim...
Hati
Ten typ m³otka w³a¶nie chcia³em omin±æ chocia¿ by³ chyba jedynym u¿ywanym w tamtym czasie z czysto prozaicznych powodów. Ja np nie wyobra¿am sobie walki takim potworem przecie¿ to ma 3 kg icon_mrgreen.gif tyle wa¿± miecze od alladyna tongue.gif . My¶lê, ¿e frachowicze, którzy dopiero rozpoczêli swoj± zabawê w brygadê RR powinni odstawiæ wszelkie m³otkopodobne i wzi±¶æ siê za ksi±¿ki, chyba, ¿e maj± ³apê jak pan Jugger tongue.gif
Jacobsson
Nja tam ³apa pana Juggera- to¿ to ledwie 2.50 w obwodzie z tego co pamiêtam...

Co do zastosowania praktycznego m³ota w dzisiejszych realiach (nie mówie tu o historyczno¶ci!) przychodza mi na my¶l 2 opcje:

Zrobiæ nim dziure w szyku przeciwnika i zaciukaæ szybko kolesi w³óczniami (a m³ociarzowi postawic piwo po walce jako namiastka Walhalli - bo raczej wyskoku przed szereg do zrealizowania swojej misji nie prze¿yje)

Zestaw na buhurty - hunting team 2 razy tarczownik + jeden m³otek. Taka ekipa funkcjonuje na zasadzie 1 tarczownik wi±¿e ofiare w walce, drugi prubuje zwi±zaæ ewentualn± odsiecz, a m³ociarz od tylca i przez he³m mad.gif

P.S. Czy kto¶ próbowa³ juz tego w praktyce?
Hati
Znalaz³em stronkê na której mo¿na znale¼æ kilka dobrych zdjêæ bigsmile2.gifm³otki
Morgoth
jakie z³o.... ta bron z tej strony jest dobra co najwyzej na jakies strasznie mroczen larpy :D:D:D:D devil.gif
Piotr Niemir Kotowicz
A "m³otki" sobie istniej± ;]. Najstarsze znane s± z cmentarzysk awarskich, te które prezentujê na rycinach pochodz± z Bu³garii.datowanie VIII-X w.
Ilustracje pochodz± z pracy V. Jotova: Vor¿enieto i snara¿enieto ot blgarskoto srednevekovie (VII-XI v.)

Pozdrawiam
Thorhin
A czy na turnirjach mozna walczyæ na m³oty? Tak w realu?
BoBeK
Miecze na turniejach sa stepione bo ostre sa niebezpieczne. Powiedz mi, stepisz mlotek by byl mniej niebezpieczny? Albo ki¶cien?
Thorhin
nie, ale topór wychodzi na bron zadajaca podobne obrazenia do m³otka po stêpieniu:)
Parlan
eh nie do koñca podobne...zobacz powierzchniê m³ota a stêpionego miecza czy topora...raczej nie ma porównania pozatym przed m³otem nie ma skutecznego pancerza :D
Nelviorn
Ja myslê, ¿e nie ma co od razu odrzucaæ tezy o u¿yciu w ¶redniowieczu wielkich dwurêcznych drewnianych m³otów w walce... Wiem, zaje¿d¿a mrokiem, ale pos³uchajcie. icon_cool.gif
Takich m³otów uzywano do wbijania pali w matke glebê - czy to przy majstrowaniu chatki, mead-hallu itp. W razie nag³ego ataku nikt nie bieg³ bo uzbrojenie do domciu tylko chwyta³ to, co by³o pod rek±. Owszem, to sytuacja rzadka i nieco ekstremalna, ale nikt nie mo¿e z czystym sumieniem powiedzieæ, ¿e siê nie zdarzy³a. Mówiê tylko, ¿e na pokazach jest to dobre fabularne usprawiedliwienie u¿ycia takiego m³ota devil.gif
Wiecej - na wojnê chadzali nie tylko panowie w pe³nych kolczugach od Kowalliego. Biedaka czasem nie by³o nawet staæ na tarczê i w³óczniê. W razie potrzeby bra³ co mia³ i laz³ sie biæ. Tak przecie¿ na pola bitew wesz³y cepy bojowe, które pó¼niej ewoluowa³y jako samodzielna broñ smile.gif Tako wiêc, kiedy w kasie pustki a wróg u bram, to nic nie sta³o na przeszkodzie, by tegi acz niezamo¿ny jegomo¶æ do d³ugiego kawa³ka drewna domajstrowa³ cie¿ki kloc drewna i tym wywija³.
Nie mówiê, ¿e w porz±dku jest, kiedy takie mroczne, dwurêczne m³oty drewniane pojawiaja siê nagminnie, ale skoro w okre¶lonych warunkach pokazuj± swoja skuteczno¶æ, to nie ma potrzeby za ostro reagowaæ, kiedy tu czy tam pojawi siê zbrojny z takim ³amignatorkiem icon_cool.gif
BoBeK
NIe ma co ostro reagowac? Ktos kiedys oberwal mieczem kazal stepic. Ktos kiedys oberwal toporem na turienieju... kazal stepic. Ktos kiedys oberwal wlocznia kazal zalozyc guziczki, strzala pacynki. A jak oberwiesz mlotem to co zrobisz? Pozwolisz na uzywanie jedynie dmuchanych mlotkow czy moze kazesz uzywac zamiast samego mlota gabki na zelezcu. Moze odrazu pozwolmy na cepy, kiscienie etc. w koncu jak 2-3 osoby polataja sobie z cepem to nie ma co sie martwic
Boran
CYTAT(Nelviorn)
Tako wiêc, kiedy w kasie pustki a wróg u bram, to nic nie sta³o na przeszkodzie, by tegi acz niezamo¿ny jegomo¶æ do d³ugiego kawa³ka drewna domajstrowa³ cie¿ki kloc drewna i tym wywija³.

Tja... tyle ¿e do wymajstrowania tego ¶mierciono¶nego narzêdzia u¿y³ zapewne siekiery... icon_wink.gif
Halfgar
Piotr Niemir Kotowicz zaprezentowa³ m³otki bu³garskie a ja zaprezentujê "m³otek" z br±zu:

CYTAT
Islamic, c/. 1000 A. D. a bronze hammer, nicely tooled and still useable

Oraz starszy jeszcze m³ot bojowy:

CYTAT
Roman bronze decorative hammer, 1st - 3rd c. AD. The hammer is intact with nice green patina. Measures 21x24x90 mm.

The dating on this I'm not certain about, it seems a little early. It's unlikely to be 'Roman' but more likely to be one of the peoples they either ruled or came in contact with.

Buziaczki
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.