Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Historya oblê¿enia Twierdzy Zamo¶æ A.D. 1648 -> 24-25.05
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2003
Robert Bagrit
Zapraszam Frehowiczów do zamieszczania komentarzy odno¶nie tej imprezy.
Mam nadziejê, ¿e w nied³ugim czasie równie¿ organizator tej¿e imprezy zamie¶ci tu szersze informacje.

Zapraszam do dyskusji
JaceK
Witam.

Apropos oblê¿enia twierdzy mogê powiedzieæ tylko, ¿e nie by³o najlepiej zorganizowane... Impreza rozrzucona by³a niepotrzebnie po ca³ym mie¶cie w zwi±zku z tym ludziom, nie chcia³o siê w kó³ki za nami pod±¿aæ...
Co do bitew :
Pierwsza by³a katastrof± - zero organizacji, kompletny ¿ywiec, nazwym bym j± "g³upimi podchodami".
Co do drugiej bitwy, uwa¿am, ¿e by³a ca³kiem ciekawa... Organizacja by³a ju¿ troszkê lepsza.

Tak na boku chcia³em zwróciæ uwagê Panu Organizatorowi, Kapitanowi Bractwa Ziemi Lubelskiej, ¿eby zaj±³ siê swoimi lud¼mi od rapierów. Wydaje mi siê, ¿e mo¿na sobie tym krzywdê zrobiæ (przekona³em siê na swojej skórze), proszê im powiedzieæ, ¿eby albo nauczyli siê, ¿e pokaz to nie ¿ywiec... A tak najlepiej proszê im powiedzieæ, ¿eby siêgaæ po rapier trzeba pierw wiedzieæ do czego od s³u¿y...
Tomasz Rejf
My¶lê ¿e z góry organizatorzy przyjêli taka konwencje tej zabawy. Fakt ze czê¶æ imprezy odbywa³a siê o 12 a pó¼niej o 19 troche rozleniwi³ wszystkich, ale mo¿na by³o pozwiedzaæ, posiedzieæ w knajpkach lub pospaæ.
Ptack
Musze zauwazyc, ze impreza od strony organizacyjnej byla klap± (je¶li chodzi o osoby organizatorów, to serdecznie pozdrawiam, bo siê ¶wietnie bawi³em i na pewno pojadê na przysz³± edycjê)

rzeczywisce, chodzilismy samopas, ale nie ma co ukrywac: byla to Wielka Improwizacja i bior±c pod uwage fakt, ze sponsorzy nie do konca dopisali, warunki byly do zaakceptowania (chociaz wynajecie pokoju w hotelu polepszylo mi samopoczucie i higiene osobista icon_cool.gif

ale mysle, ze wrzyszlym roku bedzie lepiej i jesli mnie tam zechca, chetnie sie objawiê :-P
Bartlomiey
Zamosc, z tego co wiem, byl przygotowywany w miesiac. Taki czas minal od powstania idei. Pogratuluje kazdemu kto przygotuje imreze na podobnym poziomie. Ja bawilem sie przednie! Choc stanowczo jak na oblezenie bylo za malo Kozakow. Na jednego oblegajacego przypadalo 3 obroncow!
AdamS
a mi sie i tak podobalo i za rok tez pojade smile.gif
i na pewno pojedziemy z calym pulkiem kozackim ...

pozdrawiam
AdamS
Horhe
Witam,
Czy na tym forum bywaj± organizatorzy tej imprezy w Zamo¶ciu?
Piêkne miejsce do zrobienia rekonstrukcji szturmu z 1809 roku lub te¿ oblê¿enia z 1813 roku.Zawsze te¿ mo¿na zrobiæ imprezê "multi period"?
To tylko taka moja lu¼na propozycja i warta przemy¶lenia smile.gif
Dziwi± mnie trochê tego typu opinie jak ta:
CYTAT
...warunki byly do zaakceptowania (chociaz wynajecie pokoju w hotelu polepszylo mi samopoczucie i higiene osobista...

Wydaje mi siê,¿e albo rekonstrukcje,albo turystyka bigsmile2.gif ????
W moich napoleoñskich krêgach standartowo bojkotujemy niehistoryczne noclegi.Hotele,pensjonaty,szko³y itp. id± w odstawkê,bo nie ma to jak spanie w historycznym namiocie na sianie,przy ognisku lub te¿ pod drzewem(nawet w ¶niegu!)
Hardcore to hardcore devil.gif Po prostu ¿adnych plastików,papierowych tacek,banerów reklamowych,karimatek,¶piworków,komórek,zegarków,pr±du i wielu innych zbêdnyc wspó³czesno¶ci!!!! king.gif
Czy istniej± w Polsce jakie¶ oddzia³y tatarskie,bo nie mamy kogo praæ?W koñcu od XVII wieku do wieku XIX ich uzbrojenie zbytnio siê nie zmieni³o.
Je¶li kto¶ ma ochotê czego¶ wiêcej dowiiedzieæ o rekonstrukcjach napoleoñskich w Polsce lub za granic±,to prosze o kontakt mailowy.
Towarzysz z Akki
hmm...
tutaj my¶lê , ¿e spanie w budynku szko³y podyktowane by³o bardziej wzglêdami bezpieczeñstwa uczestników....(wiem ze to brzmi jakbym sie rozczula³ ale nie mo¿na by³o pozwoliæ sobie na k³opoty organizuj±c [jak±kolwiek] imprezê po raz pierwszy w danym miejscu)

niestety Zamo¶æ to miasto ,a impreza dzia³a siê g³ownie w jego centrum...

Towarzysz z Akki
Tomasz Nawrot
By³em organizatorem tej imprezy. Przyjmujê z pokor± wszystkie uwagi krytyczne zamieszczone powy¿ej. Organizujê obecnie oblê¿enie 1648/2004r. Miasto Zamo¶æ, po poprzedniej imprezie, która byla "rozpoznaniem stron" postanowi³o "wstawiæ" nasze oblê¿enie na sta³e do kalendarza imprez kulturalnych Zamo¶cia. Bêdzie to zawsze pierwszy weekend czerwca. Przysz³oroczne oblê¿enie odbêdzie siê w dniach 5 i 6 czerwca (przyjazd w pi±tek 4-go czerwca). Patronat nad imprez± obejmie prezydent Zamo¶cia , Pan Marcin hr. Zamoyski.
Ustalono : racje ¿ywieniowe i nocleg na 110 uczestników, baza : hotel OSiR , pokoje 4-os z ³azienkami i 4-osobowe bez ³azienek, biesiada sarmacka w sali nadszañca bastionu V.,
dodatkowo : turniej ³uczniczy (wg. ¿yczenia JPana Bart³omieja).
Wstêpne zaproszenia wraz z projektem programu imprezy prze¶lemy niebawem.
W imieniu Bractwa Rycerskiego Ziemi Lubelskiej oraz w³asnym serdecznie dziêkujê uczestnikom oblê¿enia 1648/2003.
Pozdrawiam
Horhe
Tomku z Prawiednik i Towarzyszu z Akki,
Mam nadziejê,¿e swoj± opini± Was nie urazi³em? Po prostu dokona³em porównania,zaznaczaj±c to co nasze ¶rodowisko krêci.Choæ nie wszystkich,s± te¿ amatorzy wspó³czesnych wygód.Myslê,¿e w porozumieniu z policj± i stra¿± miejsk±,to spokojnie mozna by zrobiæ imprezê w plenerze..Obóz noc± jest bardziej widowiskowy ni¿ za dnia.Gdyby kiedy¶ mia³a siê odbyæ jaka¶ napoleoñska impreza w Zamo¶ciu,to z chêci± bym pomóg³,jednak najpierw musia³bym dokonaæ wizji lokalnej. ¯eby utrzymaæ porz±dek,to zapewniam Was,¿e wystarczy jeden radiowóz i w³asna stra¿ (forpoczty).
Od pewnego czasu wprowadzili¶my na napoleoñskich biwakach obowi±zkowe warty, z podzia³em na godziny s³u¿by.Godziny losujemy z fura¿erki i nie ma od tego ¿adnych zwolnieñ,no chyba,¿e kto¶ ma problem zdrowotny!
My¶lê,¿e 2004 rok,to dobry czas,aby odby³o siê w Zamo¶ciu widowisko upamiêtniaj±ce szturm wojsk Ksiêstwa Warszawskiego na austriacki garnizon w 1809 roku(195 rocznica).Rekonstruktorów w austriackich mundurach bez problemu by siê ¶ci±gnê³o z po³udniowych Niemiec i Czech,a o ¿o³nierzy z Ksiêstwa,to nie ma co siê martwiæ-ro¶niemy w si³ê smile.gif
Ptack
Wy³umaczê siê z hotelu ;)

mia³em wybór - spaæ na karimacie w sali gimnastycznej, lub w wyrku z po¶ciel± +prysznic + knajpa itd. Tak, czy inaczej niehistorycznie. Co by¶ wybra³? icon_cool.gif

pozdr
Horhe
Ptack,
Teraz to Ciê rozumiem. Je¶li by³by taki wybór,to te¿ bym wybra³ wygody,,ale chyba nie na tym maj± polegaæ zacne rekonstrukcje wydarzeñ historycznych.
Mam wielki sentyment do spania na sianie w moim historycznym namiocie lub te¿ przy samym ognisku.Ka¿dy ma tam jakie¶ swoje ulubione klimaty,a t³umaczyæ siê nie musisz z tego co zapewniali organizatorzy.
Tak jakby podsuwam tylko pomys³ na zrobienie czego¶ ekstra,od A do Z.

Jak mia³aby byæ biesiada sarmacka,to ¿eby by³o historycznie,to powinno siê zalec na stole,za¶ wcze¶niej trza by odstrzeliæ kilku przodków na obrazach-jak to piêknie opisa³ Sienkiewicz.Oczywi¶cie,to tylko taki ¿arcik z mojej strony!
Marcinek
CYTAT(Horhe)
Jak mia³aby byæ biesiada sarmacka,to ¿eby by³o historycznie,to powinno siê zalec na stole,za¶ wcze¶niej trza by odstrzeliæ kilku przodków na obrazach-jak to piêknie opisa³ Sienkiewicz.Oczywi¶cie,to tylko taki ¿arcik z mojej strony!

Ale za to jaki wspanialy!!! king.gif
Tomasz Nawrot
Czo³em Waszmo¶ciom !
Biesiada odbêdzie siê w klimacie warcholskiej szlachetczyzny ("czerep rubaszny") a znaj±c invitowanych Ichmo¶æ Panów z klimatem tym nie bêdzie k³opotów (byle tylko w trakcie nie uleg³a zag³adzie substancja zabytkowa nadszañca). K³opot tylko z przej¶ciem z powrotem na kwaterê gdzie dla chêtnych a "niedopitych" bed± "do¿ynki" ("i niejeden zby³ pasa , szable, czapki..."). Potrzebna bêdzie ariergarda, która bêdzie zbieraæ w/w rekwizyty oraz wlec ewentualne "zw³oki". Proszê te¿ nie zapominaæ o nadzwyczaj brutalnej pobudce dnia nastêpnego.
W.M.M.Panom czo³em bijê i do nóg upadam.
Ptack
Bêdê Ja, Pinior, Gollum i inne swawolne wieprze. My nigdy nie pijemy i z chêci± poznosimy pijanych pobratyñców mad.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.