Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Mundur z armii gen. Berlinga
> Ubiór i dodatki > Ubiór w XX wieku
Snaewar
W moje rece trafil jakis czas temu mundur zolnierza walczacego w armii gen. Berlinga. Zdziwily mnie w nim trzy rzeczy:
1) brak pagonow oraz sladow po nich
2) pomaranczowe otoki przy rekawach (okolice mankietow)
3)wszyta podpinka (a dobiegly mnie informacje, ze takowej szeregowcy nie mieli, no ale 1AWP miala dosc czesto sprzet kombinowany)

Informacje ktore uzyskalem od jednego z poprzednich wlascicieli munduru to jedynie:
"Mundur ten noszony by³ jeszcze po wojnie i nie by³ umundurowaniem w g³ównej formacji tylkko jakie¶ uzupe³niaj±cej, z tego co mówi³ mi ten Pan od którego jest ten mundur"

Dodatkowa informacja bylo, iz wlasciciel sluzyl pod Swierczewskim i ze wykorzystywal ten mundur jeszcze po wojnie.

Macie moze jakies pomysly z czego te 3 punkty mogly wynikac? Jaka jednostka oznaczona byla pomaranczowymi otokami? Dodam, ze innych elementow mogacych sugerowac przynaleznosc nie ma icon_sad.gif .
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Opcje sa nastepujace:
- jest to jedna z wariacji na temat tego munduru, szyta szybko dla zolnierzy, ktorych przybywalo z poboru w 44/45. Bywaly i dziwniejsze rzeczy, np mundury przerobione z niemieckich.
- jest to ucywilniona wersja tego munduru, czesto po wojnie mundury wojkowe przerabiano na ubrania cywilne, bo ubran brakowalo, a mundury mialy b,. dobra jakosc kroju, szycia i materialu (na to wskazywac moglby brak naramiennikow)(
- nie jest to munduru z armii Berlinga i ktos Ci wcisnal kit:/
Snaewar
Opcji, ze moze to byc "ucywilizowany" mundur nie bralem jak dotad pod uwage, wielkie dzieki smile.gif
Jest to w 100% mundur berlingowca, kroj sie zgadza w 100% (porownujac z tymi, ktore dostawali zolnierze polscy w 43 roku w Sielcach).
Dzieki:)
£o¶
Wszystko wskazuje na to, ¿e by³ to mundur Korpusu Bezpieczeñstwa Wewnêtrznego. Krojem zbli¿ony do bluz Wzór 1936, natomiast cech± charakterystyczn±, by³y w³a¶nie lamówki na mankietach.

Pozdrawiam
£o¶
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.