Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Sposoby poci±gania za ciêciwe...
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
KnightXIII
Witam!
Mam pytanie odno¶nie pociagania ciêciwy podczas strza³u.Wiem,¿e zazwyczaj strzela sie z "3 palcy"..czy s± inne metody ci±gniêcia cieciwy? s³ysza³em i próbowa³em tz. wchytem "wshodnim" ale nie wiem czy jest on w³a¶ciwym... Proszê o pomoc!
Pozdrawiam
Emeth
Z tego co mi wiadomo to na terenach polskich i dalej na wschód bardziej popularne by³o naci±ganie dwoma palcami, wskazuj±cym i ¶rodkowym. A chwyt trójpalczasty by³ bardziej popularny w europie zachodniej. Z kolei jeszcze dalej na wschód, wystêpowa³ styl tzw. azjatycki (zw³aszcza i przede wszystkim w ³ucznictwie konnym i przy ³ukach o do¶æ du¿ej sile naci±gu) gdzie strzelano naci±gaj±c ciêciwê za pomoc± specjalnego pier¶cienia zwanego zekierem i zak³adanego na kciuk, a ca³y chwyt zamykaj±c palcem wskazuj±cym (style dwu i trójpalczaste s± z regu³y chwytami otwartymi a przez co nieco szybszymi).
http://www.zurawiejki.horsesport.pl/archer...ery/zekier.html
KnightXIII
Ale chwytu wshodniego mozna uzywaæ na polskich turniejach?
Emeth
Z tego co mi wiadomo to raczej nie ma w regulaminach czy ma siê naci±gaæ dwoma czy trzema palcami, a ograniczenie naci±gu ³uku przez regulaminamy, pozbawia sensu napinanie pier¶cieniem, bo poprostu nie jest potrzebny przy ³ukach o ma³ym naci±gu. Akurat jeste¶my (jako kultura) po¶rodku i my¶lê, ¿e dopuszcza siê strzelanie w stylu wschodnim i w stylu europejskim. Ja osobi¶cie na treningach zaczynam od naci±gania 2 palcami, a jak ju¿ zaczynaj± boleæ to naci±gam trzema (czterema ju¿ nie ma sensu - bo czwarty jest przykrótkawy i zaczynamy zamykaæ chwyt i opu¼niaæ spuszczanie ciêciwy, a przez to dodatkwoe mêczenie i niedok³adno¶æ).
Wotawa
CYTAT
tego co mi wiadomo to na terenach polskich i dalej na wschód bardziej popularne by³o naci±ganie dwoma palcami, wskazuj±cym i ¶rodkowym. A chwyt trójpalczasty by³ bardziej popularny w europie zachodniej.

Obawiam siê, ¿e ¼ród³o z którego korzysta³e¶ nieco zmy¶la. Chyba nie ma podstaw do wysuwania takich wniosków.

CYTAT
Z kolei jeszcze dalej na wschód, wystêpowa³ styl tzw. azjatycki (zw³aszcza i przede wszystkim w ³ucznictwie konnym i przy ³ukach o do¶æ du¿ej sile naci±gu) gdzie strzelano naci±gaj±c ciêciwê za pomoc± specjalnego pier¶cienia zwanego zekierem i zak³adanego na kciuk, a ca³y chwyt zamykaj±c palcem wskazuj±cym (style dwu i trójpalczaste s± z regu³y chwytami otwartymi a przez co nieco szybszymi).

W³a¶nie tak strzelam i nie ma to niczego wspólnego z si³± naciagu. Sposobu trójpalcowego te¿ u¿ywam, choæ obecnie rzadziej i tylko do ³uków równikowych.

CYTAT
a ograniczenie naci±gu ³uku przez regulaminamy, pozbawia sensu napinanie pier¶cieniem, bo poprostu nie jest potrzebny przy ³ukach o ma³ym naci±gu.

To nie ma nic wspólnego z si³± naci±gu.

CYTAT
Akurat jeste¶my (jako kultura) po¶rodku i my¶lê, ¿e dopuszcza siê strzelanie w stylu wschodnim i w stylu europejskim.

Jak najbardziej. Z zachodniego ³uku oczywi¶cie lepiej jest strzelaæ na sposób zachodni. Ze wschodniego - w zasadzie wszystko jedno.

CYTAT
Ja osobi¶cie na treningach zaczynam od naci±gania 2 palcami, a jak ju¿ zaczynaj± boleæ to naci±gam trzema

Sk±d ta idea? Chyba wygodniej jest stosowaæ trzy.

No i oczywi¶cie za cieciwê siê nie "poci±ga". smile.gif
Emeth
Tyle interpretacji ilu ludzi na ¶wiecie.

Pozdrawiam
Wotawa
Ja nie interpretujê, tylko strzelam i sposobem wschodnim i zachodnim. I po prostu jestem ciekaw ¼ród³a tej teorii, o tym, ¿e naci±ganie (a nie "poci±ganie") ciêciwy kciukiem wymaga wiêkszej si³y.Strzelam wschodnim sposobem co prawda od jesieni zesz³ego roku, wiêc krótko, jednak chyba bym co¶ ju¿ do tej pory zauwa¿y³. Nie s³ysza³em te¿ nigdy takiej opinii od nikogo. U¿ywam metody chiñskiej, próbowa³em te¿ japoñskim. Nie widzê ró¿nicy w sile naci±gu z europejskim - trójpalcowym. Dwupalcowy jest wymy¶lony na podstawie niektórych wyobrazeñ z epoki. Chyba, ¿e mamy jakie¶ konkretne ¼ród³o pisane którego nie jestem ¶wiadom. By³bym wdzieczny za podanie go.
To s± rzeczy sprawdzalne.
Emeth
To by³a opinia jakiego¶ miêdzynarodowego forum na którym opisano bicie rekordu w strzelaniu na odleg³o¶æ, i wygra³y ³uki takie a takie z takim naci±giem, jak kiedy¶ znajdê trochê czasu to odnajdê t± stronkê, wtedy bêdziesz móg³ napisaæ do tej organizacji dlaczego bij±c rekordy odleg³o¶ci w strzelaniu takimi a takimi ³ukami nie mogli zrezygnowaæ z u¿ywania pier¶cienia.

Pozdrawiam

Ile organizacji tyle interpretacji
Jacek Sterna
Witajcie!
Co do si³y naci±gu i u¿ycia pier¶cienia to próbowa³em strzelaæ z ciêciwy napinanej kciukiem bez pier¶cienia z "Orlika" o naci±gu 12 kg. Jest to bardzo nieprzyjemny sposób strzelania. Mo¿e cz³owiek o silnych d³oniach zaprawionych do bardzo ciê¿kiej pracy fizycznej móg³by strzelac w stylu orientalnym ale bez pier¶cienia. Przy u¿yciu krymtatara a naci±gu 21 kg takiego eksperymentu ju¿ nie podejmowa³em z obawy o powstawanie krwiaków pod naskórkiem. Skojarzenie potrzeby u¿ycia pie¶cienia z du¿± si³± naci±gu ³uku mog³o powstaæ w skutek wyczytania w literaturze opisu którego¶ z naszych dawnych bronioznawców, który pisze o ³ukach "jakie tureccy sulaci miewaj±". S± owe ³uki tak têgie, ¿e "bez pier¶cionka nie naci±gniesz" (cytujê z pamiêci, nie mam ¼ród³a przy sobie). Jednak¿e wniosek, ¿e z ³uku o ma³ej sile naci±gu mo¿na strzelaæ naci±gaj±c ciêciwê kciukiem ,ale bez zekiera jest chyba nieuprawniony.
Pozdrawiam
Jacek Sterna
Wotawa
Nie zupe³nie o to chodzi³o. Zrozumia³em, ¿e kolega sugerowa³ naci±g wschodni do ³uków o innych naci±gach, bez wzgledu na to czy z zekierem czy nie. Tak to zabrzmia³o.

Oczywi¶cie, ¿e u¿ywam zekiera, tak samo jak do kyudo u¿ywa siê rêkawicy. Bez zekiera jak dla mnie (te¿ mam delikatne ³apki) - do 20kG.

Co do osiemnatowiecznego opisu ró¿nych ³uków i sposobów strzelania, tak to mniej - wiecej brzmia³o (tylko to by³ ju¿ XVIIIw).
Niestety autor nie napisa³ jakim sposobem strzela z zalecanych ³uków po¶rednich - wiêkszych od "tureckich".
Je¶li chodzi o wcze¶niejsze czasy (powiedzmy Awarowie, Madziarowie), to trudno ustaliæ, czy czasem nie stosowano obu sposobów strzelania z ³uków wschodnich (¶ródziemnomorski i azjatycki).
KnightXIII
A gdzie¿ móg³bym dostaæ taki pier¶cieñ, o którym mowa i w jakiej cenie..?
Vislav
Witam
Najprostszy pier¶cieñ/zekier mo¿na wykonaæ samemu ze skóry aby przekonaæ siê jak to dzia³a
Leather thumb ring

Jak u¿ywaæ kilka postów wcze¶niej Strzelanie z u¿yciem zekiera
Vislav
Witam
To trzeba koniecznie obejrzeæ: University of Missouri - Musem of Antrophology - Thumb Ring
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.