Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pocz±tki rekonstrukcji ¿o³nierza Heer...
> Ubiór i dodatki > Ubiór w XX wieku
von Schwartz
Od jakiegos czasu jestem zainteresowany rekonstrukcja zolnierza wehrmachtu. Jezeli chodzi o teorie to nieco juz posluchalem i poczytalem, niestety teoria bez praktyki na wiele sie nie zda. Otoz bylbym niezmiernie wdzieczny za pare praktycznych rad i wskazowek starszych kolegow - oficerow Heer. Konkretnie chodzi o to jak wyglada wasz rekonstrukcja zolnierzy wehrmachtu - jaki okres obraliscie? jak wyglada u was gradacja? jak prezentuje sie sprawa z odznaczeniami, za co je przyznajecie? i najwazniejsze czy mozecie mi polecic jakichs wytworcow umundurowania i wyposazenia wojsk niemieckich z okresu II W¦. Pragne zaznaczyc ze chodzi o jak najwierniejsza rekonstrukcje, a przy okazji moge zabawic sie w prusiego arystokrate i dodac ze cena nie gra roli icon_wink.gif . Z gory ogromnie dziekuje za wszelaka udzielona pomoc.
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Ich bin der polnische Soldat, aber ich antworte:

1. Lerne Deutsch! "Herr" bedeutet "Mann" und Wehrmacht war das Teil vom "Heer" (Armee)!!! Aber sei nicht sauer,ist meine Deutschkentnisse auch nicht perfekt.
2. Es gibt sehr gutes polnisches "Wehrmacht" Gruppe " Aufklärungsabteilung 7 - sehr historich, keine Nazis!Besuche http://www.7abteilung.prv.pl/
Ich meine, dass du dort alles,was du brauchst, finden kannst,

Alles Gute!
Maciek
von Schwartz
Wiem, wiem...pisalem nieco na szybkiego stad pare przejezyczen jak to nieszczesne "herr" czy "gadacja" ale juz poprawiam. dziekuje za link, pojdê, odwiedze i popytam jak to wyglada w batalionie rozpoznania. Niemniej jednak zachecam wszystkich do kontynuowania rozmowy na temat rozpoczoczecia rekonstrukcji Heer.

S³ysza³em gdzie¶, ¿e w najlepszy ekwipunek mozna siê zopatrzyæ u Hauptmana Korbke z GD. By³em na stonce i muszê powiedzieæ, ¿e na mnie warsztat robi wra¿enie, a co wy s±dziscie o wyrobach GD? A mo¿e znacie jakie¶ jeszcze lepsze?
Snaewar
mam nadzieje ze dobrze Twojego posta zrozumialem:)
Jesli chodzi o umundurowanie to triumfy swieca mundury przerabiane ze szwajcarskich z lat 50tych, kroj praktycznie ten sam jak i kolorystyka, kwestia dystynkcji:) (koszt takowego to od 40 do 60zl za bluze i spodnie). Jesli ci to nie odpowiada to zostaje kupno munduru w Hero Collection (dosc szumnie sie oglaszaja w Odkrywcy), z tym minusem ze cena...nIestety na maile nie odpowiadaja wiec zostaje rozmowa telefoniczna. Sproboj takze na rynku czeskim, u nich ruch RR jest niesamowicie rozbudowany i aktywny (vide ostatnie Kraliky, pozatym wiele zamieszania robi na Allegro sprzet podrabiany w Czechach bigsmile2.gif ).
Mam nadizeje, ze na cos sie przydalem
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Akurat zwajcary bym odradzal, wsrod "wehrmachtowcow" sa powszechnie uznawane za mrok (no, czasem tylko akceptowane sa spodnie). Raczej polecilbym rozpoznanie w kierubku armii NRD (skurczybyki zachowaly soie wyglad wiekszosci hitlerowskich sprzetow)
von Schwartz
Nie do koñca o to chodzi³o. Jak ju¿ pisa³em Poszukujê ultra historycznego umundurowania, a przerobki z innych chyba do tego nie nale¿a. Z tego co ciê przys³uchuje to w ¶reodowisku raczej nie uznaje siê przeróbek z paroma wyj±tkami np. wczesne spodnie armii szwedzkiej po odpruciu kieszeni bocznych czy powojenne saperki po wymianie zelówki.

Co do Hero Colection to widzia³em ich reklamy ale parê osób z rekonstrucji mi ich odradza³o argumentuj±c ¿e Hero robi obecnie masówke nie dbaj±c o jako¶æ, ponadto pope³niaj± szereg b³êdów-niezgodno¶ci z historycznym wzorcem. Jak mawiaj± krowa która najg³o¶niej ryczy, najmniej mleka daje.

W ka¿dym b±dz razie jak ju¿ pisa³em, na chwilê obecn± najlepsze wyroby jakie znalaz³em oferuje "Grossdeutschland". Mo¿e ceny nie s± najni¿sze ale my¶le, ¿e warte swej marki. A co wy s±dzicie o GD poduction?

http://grossdeutschland.republika.pl/mundu...ur/feldblus.htm
krzyzak
Witam serdecznie,
Je¶li chodzi o mundur, to mam na sprzedarz bluze mundurowa m 36, bardzo ³adn± kopie szyta od podstaw+ spodnie:), je¶li jeste¶ zainteresowany to zapraszam na priv,
chetnie pomoge te¿ w skompletowaniu reszty sprzetu.
pozdrawiam
£o¶
Bryan, herezje prawisz. Mundur NRD zupe³nie nie nadaje siê do czegokolwiek, oprócz odtwarzania NVA. Nie ten kolor, nie ten krój... Po prostu, jak siê tutaj mówi - MROK. icon_wink.gif Niestety rzeczone Szwajcary i NRD sta³y siê plag± w¶ród wszelkiego rodzaju pseudoreenactors, którzy ubieraj± mundur niemiecki tylko i wy³±cznie po to, ¿eby w do¶æ dziwny sposób po³echtaæ swoje Ego. Niestety wystawiaj± oni tylko z³± opiniê i tak nielicznym wbrew pozorom rekonstruktorom armii niemieckiej. Có¿, mam skromn± nadziejê, ¿e na tegorocznej Bzurze nie pojawi± siê tego typu kwiatki...

Najlepszej jako¶ci mundury WH wg moich informacji produkuje niemiecka firma Sturm Gmbh z Hamburga. Oferuj± swoje wyroby na stronie internetowej www.zeugwart.de Robi± dobrze, starannie, niewiele dro¿ej, ni¿ w Polsce ale ich produkty s± naprawde godne polecenia.

O wyrobach GD nic nie wiem, wiêc siê na ich temat nie wypowiadam. Moja grupa, (Aufklarungs Abteilung 7) ich nie u¿ywa.

Pozdrawiam (Szczególnie kolegê Maæka i Krzy¿aka z Pomeranii) :-)
£o¶
krzyzak
No to fakt, NVA s± raczej cieniu¶kie, i zdwojga z³ego ju¿ lepszy szwajcar. Je¶li chodzi o tego szwajcara to ju¿ lepiej by³o by zrobiæ z niego mundur LW,kolor barzdiej podobny:).
Z NVA co najwy¿ej nadaj± siê czapki do przeróbek,mapniki, ale mundury bym odradza³angsad.gif...
co do sklepu, jest jescze jeden dobre ¿ród³o http://www.1944militaria.com który polecam:)
pozdrawiam serdecznie(a wszególno¶ci kolegê £osia icon_wink.gif )
krzyzak
A! i jeszcze jedno, proponuje siê zapoznaæ z ksi±k± pt. "Wehrmacht w Kampanii Wrze¶niowej 1939" któr± pope³ni³ Jaros³aw Krzywania za¶ wyda³o j± wydawnictwo Barwa i Broñ.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.