Haj!
Jak w temacie. Powitania i prezentacje oraz spis wyposa¿enia.
Zapraszam do prezentacji...
Hej!
To moze ja zaczne pierwszy, milo, ze cos sie zaczyna dziac na naszych terenach, jakies poruszenie, moze byc wesolo i przyjemnie w przyszlosci. Mamy do siebie blisko, mozemy sie spotykac nawet i codziennie, piekne tereny dookola gdzie ultra imprezy nabiora zapewne ultra klimatu. Ja ze soba wnosze stroj (powiedzmy) mieszczanski z pierwszej polowy pietnastego wieku z naciskiem na mieszczanstwo Prus Krzyzackich, fakt, ze pewnie jak to zwykle z brudami w praniu bywa, wyjda i wiele jeszcze trzeba bedzie udoskonalic.
Na tenze skladaja sie nogawice welniane, dublet welniany, lniany, robe, liczne nakrycia glowy, buty, torebki i takie tam. Mam takze czym jesc i z czego jesc i rozne elementa, w ktorych jedzenie sobie przygotuje. Troche sprzetu obozowego, kobiete ;) A jako grupa, bo jest nas juz tu troche, a mysle, ze bedzie wiecej...co my mamy? Dziesietniku! Brak natomiast u mnie sprzetu typowo bojowego. Chociaz cos tam sie po piwnicy wala z czasow dawnych, a mysle ze do sezonu letniego cos na glowe i drzewcowka do lapy bedzie. Mysl, ktora mi po glowie chodzi...moze nie koniecznie husyci, a woz taborowy armii krzyzackiej, bo takie tez bywaly, przejete wlasnie przez krzyzakow od husytow, mieszczanstwo i chlopstwo prusko-niemiecko-polskie uciskane przez Panow w bialych plaszczach - tego u nas w kraju na pewno brakuje, oczywscie wszystko jak najbardziej ultra. Tak zeby i terytorialnie i historycznie to gralo jakos. Powiem szczerze, ze blizsze sa mi moje rodzinne strony niz odlegle Czechy...
...pozdrawiam
Pietrek
Salve
Mia³em odezwaæ siê dopiero jak zbiorê trochê fotek moich ludzi no ale jak wo³aj± to czujê siê zobowi±zany odpowiedzieæ
Po pierwsze, wszyscy cz³onkowie OGRH (Ostródzka Grupa Rekonstrukcji Historycznych) którzy obecnie wchodz± w sk³ad Roty posiadaj±: buty, lnian± bieliznê, we³niane nogawice z podszewk± lnian±, we³niany dublet z podszewk± lnian±, lniany dublet, robe we³niane z podszewk± lnian±, przynajmniej jedno nakrycie g³owy (kaptur lub czapka filcowa), przynajmniej jeden pasek skórzany.
Je¶li natomiast chodzi o kobiety to w niedalekiej przysz³o¶ci planujemy je odpowiednio ubraæ, tj. w lniane giez³a, spodnie suknie lniane i wierzchnie we³niane. Jako, ¿e na t± chwilê nie posiadamy odpowiednich rekonstrukcji dla naszych Pañ, nie zg³aszamy ich uczestnictwa.
Dodatkowo, ka¿dy jest zobowi±zany do posiadania przynajmniej jednej miski, kubka, ³y¿ki. Czê¶æ z nas jednak zaszala³a i posiada ca³e zastawy sto³owe sk³adaj±ce siê z glinianych, drewnianych lub cynowych kubków, misek, talerzy, dzbanów, butelek, ³y¿ek, buk³aków, no¿y (te ostatnie ¿ela¼ne i k³ute ofcoz ;) ).
Jako grupa, wnosimy czê¶æ dobytku OGRH, tj. kosze wiklinowe, liny konopne, drewniane patery, itp. W niedalekiej przysz³o¶ci bêdziemy do tego mogli do³o¿yæ: przeno¶ny piec chlebowy + wóz do jego przewo¿enia, lnian± wiatê na 2 solidne sto³y, mo¿liwe ¿e ca³kiem spory namiot (transakcja w toku).
Je¶li chodzi o nasz sprzêt bojowy, to tu muszê przyznaæ, ¿e do¶æ powa¿nie kulejemy. My¶lê, ¿e do lata siê to chocia¿ trochê zmieni gdy¿ w planach mamy zakup kapalinów i drzewcówek + mo¿e jaka¶ broñ przyboczna typu tasak. Jednak¿e nic w tej materii nie mogê na t± chwilê obiecaæ oprócz tego, ¿e na pewno nie pozostawimy tego tematu na uboczu
Wszystkie wymienione powy¿ej sprzêty czy ubiory s± datowane na I po³owê XVw, z naciskiem na lata 1410-1445, Europa, teren Komturii Ostródzkiej, oparte o rekonstrukcjê mieszczañstwa i wojska zakonnego z tego okresu i tych terenów.
To chyba na razie tyle, je¶li kto¶ chcia³by obejrzeæ sobie trochê naszych zdjêæ zapraszam na stronê XVw sekcji OGRH -
krzyzaken.art.pl do dzia³u galeria
Pozdrawiam
p.s. Zgadzam siê z tym co powiedzia³ Piotr na temat husytów... trochê Mao by³o ich u nas Ost. Prusen
natomiast jak najbardziej poprawnie histerycznie by³oby co¶ zwi±zanego ze z³ymi i przebrzyd³ymi krzy¿akami
Witam wszystkich, Maciej Schwartz z Osterode siê k³ania.
W okwestii rekonstrukcji na chwile obecn± dgrywam, ubo¿szego mieszczanina z Osterode z lat 1409-1440. Na chwile obecna jestem skromnie ale kompletnie obdziany, a od strony militarystyczne posiadam tylko ³uk.
Wszystko datowane na I pol. XV w.
Brakuje mi jeszcze paru podstawowych elementów jak chociazby naczyn, sztuccow,koca etc. Ogolnie rzecz ujmujac mam pelna swiadomosc ze jest tak
Mam jednak nadzieje ze do nastêpnego sezonu uda mi sie poprawic niedociagniecia i wypelnic luki.
Ponadto nie posiadam zadatkow na trefnisia, nie potrafie nic wytwazac, gotowac, spiewac, tanczyc, powozic i jezdic konno. Tego ostatniego jednak bardzo zaluje
).
-------------------------
http://www.hestiaolsztyn.pl/
Haj!
Mój rachunek sumienia:
Halabarda, 2 kpl bielizny lnianej, nogawice sukienne, kamizela dwuwarstwowa lniana, 2 szt filcowe czapy, 2 szt toporów, 2 pary butów (niestety do wymiany w najbli¿szym czasie, jedne dworskie z wyd³u¿onym przodem, drugie bez skórzanej podeszwy), torba skórzana z paskiem, zastawa sto³owa, gruba lniana przeszywa, kapalin z podbródkiem, salada z podbródkiem, na³okietniki, nakolanki, nogawice lniane pikowane, du¿a tarcza, namiot czteroosobowy, rêkawica gotycka, robe wojskowe na pierwsz± po³owê XV w, robe wojskowe na drug± po³owê XV w. To co pamiêtam...
Ju¿ zamówione:
Siennik lniany, komplet bielizny lnianej, torba lniana, kaptur pikowany, rêkawice trójpalczaste lniane pikowane, cep bojowy...
No zbrojê p³ytow± ju¿ sprzeda³em. Przesta³em siê w ni± mie¶ciæ - ale ju¿ my¶lê o nastêpnej...
Pa
Witam
Nazywam siê Piotr Szwarc. Jak widaæ po nazwisku mam co¶ wspólnego z Mackiem. Strój jest: buty, dublet itd. Sprzêt obozowy: kielich, miska, ³y¿ka. Uzbrojenie - brak.
Co do wozu krzy¿ackiego :
Trzeba siê nad tym dobrze zasanowiæ, gdy¿ projekt z husytami ma ju¿ troche ludzi, a my chyba mamy byæ czê¶ci± Bo¿ych Bojowniców i Roty Pana Kacpra. BB maj± uzyskaæ jak±¶ pomoc z czech itp.
Witam
Marcin Waszkielis - Kêtrzyn.
Mój strój ju¿ mnie nie zadowala wiêc nie bêdê o nim pisa³
. Aktualnie kompletuje nak³adem w³asnych si³ 100% lnine i we³niane, rêcznie szyte ciuszki (robe, dublet, nogawice, bielizne). Uzbrojenie jest pe³ne, jednak wybitnie nie ¿o³nierskie i póki co w tej kwestii niewiele sie zmieni.
Pozdrawiam
Witam. Nazywam siê Kacper, jestem z Olsztyna. Strój mój wymaga gruntownej przebudowy, podbnie sprzêt do walki. Nietsety w tym roku mam maturkê wiêc zaj±æ siê naprawami bêdê móg³ na powa¿nie dopiero w maju.
Witam
Nazywam siê Robert Spaszu Spaszewski podobnie jak kacper bêdê musia³ ca³kowicie zmieniæ kierunek mojego zbrojenia oraz strojenia, my¶lê, ¿e na ten sezon nie dam rady poniewa¿ jeszcze nie ukoñczy³em zbrojenia i strojenia siê na troszkê inny okres i warstwê spo³eczn±. Jak tylko skoñczê zabieram siê za dostosowanie siê do realiów projektu.
Czo³em Waszmo¶ciom!
Nazywam siê Qba Micha³ Jerzy "qbarycerz vel krzy¿ackie miêso armatnie" Doliñski
Jam równie¿ z ziem Zakonu (mieszkam w Neidenburgu, sercem w Allensteinie
) , zasiliæ szeregi Roty ¶w. Jakuba chêtnym jako ¿e "Pije Qba do Jakuba, Jakub do Micha³a".
Podobnie jak kilku tutejszych mych znajomych w tym roku matura, walka o studia itp. do tego brak w³asnych zarobków, ale... jako¶ damy radê.
Mam nadziejê, ¿e wszystko pójdzie po mej my¶li w odegraniu eskortuj±cego wóz, z ni¿szej warstwy ¶redniozamo¿nych, czeskiego rycerza Kielicha jakich Jan ¬i¿ka mia³ pod sw± piecz± sporo.
Uk³ony
To w¶ród bo¿ych bojowników byli rycerze ? Bo ja my¶la³em ¿e tam raczej ch³opstwo no mo¿e mieszczañstwo... ale rycerze, khm khm
S±dzisz zatem, ¿e czeskie rycerstwo (to biedniejsze - bur¿uazja zmy³a siê na ¦l±sk/Niemcy lub z nimi wspó³pracowa³a) biernie przygl±da³o siê powstaniu ¬i¿ki w ich kraju? Owa kasta podzieli³a siê w zasadzie na dwa obozy: czê¶c jak ju¿ wspomnia³em zbyt by³a z¿yta z luksemburczykami, druga (znaczniejsza) - i o tych mi chodzi - jako, ¿e niezbyt bogaci wyczuli w wojnie przeciw papistom mo¿no¶æ zarobienia lub po prostu zawa¿y³ czynnik patriotyczny zmieszany z nowym ruchem religijnym. Barwami ich ubioru bojowego przewa¿a³y kolory czerwony i czarny (wiadomo, kielich i jego t³o), za¶ samych ich nazywano po prostu rycerzami Kielicha.
Czê¶æ rycerstwa co prawda nie opowiada³± siê po ¿adnej ze stron i by³± elementem, o któr± walczy³y obie wrogie strony tudzie¿ toczy³y z nimi walkê... ale tu g³ównie chodzi³o bardziej o prywatne zatargi czy sprawy i temat to na nastêpn± dobranckê.
ps: temat (oby nie by³o potrzeby) je¿eli ma byæ kontynuowany, to radzê by gdzie indziej. Z góry Bóg zap³aæ
Jezeli chodzi o rycerstwo to jestem za, ale najpierw zapraszam do karczmy i lektury:
http://freha.pl/index.php?showtopic=6589
Jestem za ale pamietajmy, ze kiedys pan nazwiskiem Cervantes opisal pewnego wielkiego rycerza, a powaznie to pragne napomknac, ze rycerza, nawet tego nieco ubozszego stac bylo na mozliwie najnowoczesniejsze uzbrojenie obronne i zaczepne i przedewszystkim wierzchowca.
Jezeli kolega Kuba posiada kompletna zbroje, helm, bron, adekwatny stroj i oporzadzenie, oczywiscie wszystko ultrasowe na I. pol XV oraz co najwazniejsze konia i do tego potrafi na nim jezdzic to mysle ze niech bedzie tym rycerzem.
Witam
Rafa³ Wróblewski vel Vrabec siê k³ania. Nale¿ê do Bo¿ych Bojowników, chor±gwi Mazowieckeij xiêcia Siemowita, a teraz i do Roty ¶w. Jakuba.
Posiadam:
- przeszywkê na 1 po³. XV
- namiot sto¿ek (potwierdzony historycznie ;)
- buty, 2 komplety dublet + nogawice ³±czone, kurtê/robe/jak-zwa³-tak zwa³, o blieli¼nie nie wspominam, kapelusz filcowy i s³omkowy
- masê drobiazgów, m.in. ko¶ciane ko¶ci do gry, tabliczkê woskow± etc.
- michê, ³ychê, buk³ak etc
- kuszê (na razie, ekhm, niehistoryczn±, ale bêdzie nowa - lepsza)
Poza tym wnoszê umiejêtno¶æ robienia wielu rzeczy, od szycia po klepanie blach.
Odtwarzam zwyk³ego ¿o³nierza (poza Grunwem i ch.x.S.).
Pozdrawiam
Vrabec
Witam serdecznie!
Dziêkujê za go¶cinne do³±czenie mnie do Waszego forum. Nale¿ê do Bo¿ych Bojowników, ale poza tym odtwarzam jeszcze piêtnastowiecznego mieszczanina z Dolnego ¦l±ska, wiêc mamy wiele wspólnego.
W przysz³o¶ci chêtnie poodtwarzam z Wami Niemców, je¶li nie macie nic przeciwko.
Pozdrawiam,
S³odziutki vel Sladky vel Matthias Suessermann.
Witam
Nie spodziewa³em siê, ¿e zostanê cz³onkiem Roty tak szybko. W odpowiedzi na zaproszenie mojej Basi i mnie przez Rze¼niczka, zamieszczam wykaz mojego sprzêtu:
- przeszywka jest
- nogawice na I po³. XVw. i spodnie na II po³. s±.
- dublet na I po³. XVw. jest + dublet na II po³. w planach.
- robe mieszczañska jest
- kilka kapturów i kapeluszy jest
- soldier's tent z przyleg³o¶ciami jest
- kapalin na I po³. XVw. jest
- doloire czyli rodzaj berdysza jest prawie gotowy
- AGD wszelkiej ma¶ci jest
- kocio³ek na trójnogu jest
- wszelkie inne detale typu gacie i inne paski s±.
- rêkawice klepsydrowe s±
- pawê¿ za jaki¶ czas bêdzie
- piszcza³a na I po³. XVw. bêdzie.
To na razie tyle.
Pozdrawiam serdecznie,
S³odziutki.
Witajcie
Mi³o mi znale¼æ siê w tym gronie W sumie to nie nale¿ê do ¿adnego bractwa czy czego¶ takiego, jestem tzw. wolnym strzelcem Odtwarzam drug± po³owê XV w. Na razie tylko to, ale przecie¿ jestem w Bo¿ych i bêdzie równie¿ co¶ na ten temat, choæ nie obiecujê, ¿e jako¶ super szybko
, bo ostatnio pojawi³y mi siê ma³e problemy ekonomiczne A w ogóle to mieszkam w Che³mnie czyli troszkê dalej chyba, ni¿ wiêkszo¶æ z Was Ale do rzeczy
W moim posiadaniu znajduj± siê:
- prawie gotowe 2 pe³ne komplety ubiorów na dr. po³owê XV w. - rêczna robota,no i filcowy kapelusz rzecz jasna,
- 3 kpl. lnianej bielizny - równie¿ rêczna robota,
- pasek+nied³ugo torebka do paska+ nerkowiec,nowe buty nied³ugo siê zrobi± ( no nie same ) no i nie¶miertelny buk³ak - jedyna pozosta³o¶æ po zesz³ym sezonie
- trochê ceramiki, ³yzki cynowe, na no¿yk czekam, najpó¼niej po³owa maja,
- siennik lniany - rêczna robota + koc we³niany,
- namiot trochê do d..., bo bawe³niany soldiers tent, na ten sezon bankowo nie dam rady z nowym, tak¿e musicie mi wybaczyæ
,
- przeszywka w³a¶nie siê szyje, ma byæ najpó¼niej w czerwcu,
- jako¶ pod koniec maja wg obietnic odbieram kapalin i podbródek
Z innym uzbrojeniem mo¿e byæ na razie gorzej, choæ bêdzie broñ drzewcowa - niestety trochê pó¼niej, ni¿ mia³a byæ, ale bêdzie
- kocio³ek ze stela¿em,
- lampka, kosze, jakies skrzynie
To chyba na razie tyle
------------------------------
http://www.hestiaolsztyn.pl/
Witam!
Meldujê siê jako pierwsza kobieta z OGRH
Posiadam bieliznê i sukniê spodni± (wierzchnia w przygotowaniu), jakie¶ chusty na g³owê, fartuszki, butki na stópki, trochê garnków, garnuszków, kube³ków i kubeczków, ³y¿ek i butelek ;) Znajd± siê jakie¶ skóry i we³niane koce... I jeszcze jakie¶ inne drobiazgi. Z racji posiadania wiêkszej ilo¶ci wolnego czasu io materia³ów, czê¶æ kolejnych potrzebnych rzeczy w przygotowaniu.
pozdrawiam wszystkich serdecznie
Witam!
mój inwentarz bedzie bardzo skromny (jak narazie):
z rzeczy historycznych to tylko giez³o i buty ;)
2 ³y¿ki :D
bêde teraz zamawia³a lnian± obozówkê i ( w razie mo¿liwosci finansowych) tak¿e we³nian±
Haj!
Jestem po rozmowach wstêpnych ze 100krotk±. To jest nasza muzykantka
. Obieca³em, ¿e namówiê dziewczyny ¿eby pomog³y jej doj¶æ do mody ultrasowej. Zreszt± ja z ca³ego serca postaram siê te¿ pomóc naszej muzykantce
.
Pa
Niech siê stanie zado¶æ ;> bo jeszcze siê nie przedstawi³am ;)
Powszechnie znana jako S³odziutka ;P czyli Druga S³odka Po³owa ;) Przynale¿no¶æ do innych grup ju¿ zosta³a wy³o¿ona ;)
Oprócz wy¿ej wymienionych sprzêtów na w³asny u¿ytek:
- obozówka z p³ótna we³nianego, granat (wzorowana na ch³opce z Godzinek)
- obozówka be¿owa z grubego sukna, d³ugi rêkaw, zdecydowanie wierzchnia ;)
- giez³a
- buciki tzw. "popularne" ;)
- poñczoszki szare ;)
- chustki na g³owê obowi±zkowo
- kaptur typu gremlin (ale czy w modzie obozowej obowi±zuje?)
- kaptur szary, rozpinany
- s³omkowy kapelusz na s³oñce ;)
- paski i sakwa oczywi¶cie jest
- w szyciu jeszcze jedna obozówka z cienkiego sukna+ spodnia lniana+stada koszul
co bêdzie dalej to siê jeszcze oka¿e
pozdrawiam
Witam Bardzo mi przyjemnie do³±czyæ do towarzystwa
Mieszkam sobie trochê w ¦wieciu (na pó³noc od Bydgoszczy) a trochê w Toruniu, bo tam siê uczê.
Ze stanu posiadania:
skrzynia
kosze, koszyki
kocio³ek, taki sobie, ale zawsze...
trochê dodatków do kocio³ka: ³ychy, michy itp. itd.
siennik, kocyk
namiot - na spó³kê z Seb± (jak wiele innych z rzeczy które wymieniam i które on te¿ ju¿ pewnie wymiani³)
lampka, coby w nocy siê nie potykaæ
do tego trochê ciuszków i bielizny, a tak¿e dodatków do ciuszków typu paski, patki, butki... etc.etc.
(Kolory ciuszków musz± jeszcze ulec dostosowaniu bo póki co nie s±, jak lubi Rze¼niczek
, neutralne czy te¿
naturalne, ani we³ny, ani lny niestety. Ale popracujemy nad tym... nie obiecujê ¿e jeszcze w tym sezonie
niestety, g³ównie ze wzglêdów finansowych, jak to zawsze bywa.)
hmm... teraz nie przychodzi wiêcej do g³owy
w planach wiaderko, krzese³ka i masa ró¿nych utensyliów... lepiej za du¿o nie wymieniaæ bo jak znam ¿ycie to do jutra plany nam siê zmieni± i zaopatrzymy siê w zupelnie co¶ innego
No i nie wiem co tu jeszcze...
Do zobaczenia, najszybciej chyba w Szymbarku
Pa pa
CYTAT
kocio³ek, taki sobie, ale zawsze...
trochê dodatków do kocio³ka: ³ychy, michy itp. itd.
Cool
Je¶li jest to oddzielny kocio³ek od tego co Seba wymieni³, to mamy ju¿ co najmniej trzy.
Chcia³bym zatem ukonstytuowaæ kuchniê Roty
Nie na jakich¶ sztywnych zasadach, ale ¿eby by³o rado¶nie i smacznie.
Co Wy na to?
Pozdrawiam serdecznie,
Matthias Suessermann.
Haj!
Kuchnia jest. Ale ¿eby nie by³o jak w innych projektach - to ka¿dy je i ka¿dy ma dy¿ury: jedni w kucharzeniu inni w myciu garów. Trzeba siê pod ka¿dym wzglêdem integrowaæ
.
Pa
To ca³e szczê¶cie, ¿e nie bêdê musia³ gotowaæ, bo Rota przesta³aby istnieæ
A je¶li chodzi o kocio³ek to jest niestety ta sama sztuka, o której pisa³a Karolina
Bur¿ujami nie jeste¶my
¿eby nie by³o, ¿e siê obijam - poch³on±³ mnie chwilowo XIII wiek i zapad³am w bibliê maciejowskiego
powróci³am ju¿ w ramy XV wieczne pó¼ne, wczesne i dowolne ;)
Witam wiêc i dziêklujê za zaproszenie
a z rzeczy posiadanych ;)
namiot recznie szyty na spó³kê z Cormakiem
siennik, chwilowow maszynowa robota i chyba bawe³na, wkrótce - z rêcznie tkanego lnu, rêcznie szyty
kocyk i we³niana ko³dra, wkrótce przepikowana rêcznie
bielizna, lniana, biala, szyta maszynowo, wykonczona recznie, nowa porcja - szyta rêcznie bedzie (koszule giez³a chustki.. jakie¶ tony tego mam)
2 suknie obozowe (we³niana i z bawe³ny grubej) wykonczona recznie,, lniana siêszyæ bêdzie rêcznie lada dzieñ... kolory bynajmniej nie bure
ale za to takie jakie by³y, do nich w komplecie dopinane rêkawy rzecz jasna
suknia wierzchnia, we³niana na podszewce, we³na z bawe³n± niestety, ale ju¿ nie uda i siê tego zmieniæ.
jeszcze jaki¶ p³aszcz siê pa³êta, ale zosta³ zdegradowany do roli ko³dry
kaptur otwarty czarny, i zapinany,te¿ czarny
w planach jeszcze jedna obozowa we³niana suknia i nie iwem co jeszcze
poza tym posiadam trochê ceramiki, zamowienie na ceramikê kuchenna siê realizuje (patelnie i garnki), kocio³ka w³asnego jeszcze nei mam z powodu mojej kapry¶no¶ci... (domagam siê kutego i z jednego kawa³ka) mam za to kosze i skrzyniê, nowa drewniana w czasie bliskim
z innych planów:
lampka - w czerwcu, wiaderko i meble - bli¿ej nieokre¶lona przysz³o¶æ
chyba wszystko... zasadniczo w jedn± skrzyniê siê nie pakujê
Dzieñ dobry... Ja siê przywitam cicho, bo jestem bardzo nie¶mia³a:) Nazywam siê Gloria i nie mam tak ultrasowego sprzêtu jak wy, ale Rze¼niczek nie wiedzieæ czemu postanowi³ mnie zapisaæ do Roty:-)) Jako, i¿ mam spe³niaæ rolê muzykantki, polecam siê na przysz³o¶æ ze swoim skromnym g³osem o ma³ej skali, poszerzanym w miarê mo¿liwo¶ci repertuarem ¶redniowiecznych pie¶ni i bardzo stylowym bêbenkiem. Bo flet jest barokowy, drumla z nierdzewki, a strunowiec szarpany... lepiej nie mówiæ. Mogê te¿ po¶piewaæ jakie s³owiañskie ludowe pie¶ni, w sam raz do usypiania;)
Je¶li chodzi o wyposa¿enie:
-dwie lniane plebejki, jedna 100% rêczna, druga rêcznie wykoñczona;
-giez³a bawe³niane, wiêc do wymiany
-kaptur do przeróbki, chustka z batystu, wiêc do wymiany, co¶ tam siê szyje, s³omkowy kapelusz z piórem
-stare buty Rokity na sztucznej podeszwie, mo¿e kiedy¶ dochrapiê siê patynek
-rêcznie robiona chusta do okrycia
-jakie¶ paseczki, sakiewki, woreczki...
-siennik do wymiany, filcowy koc, wielka chusta made by babcia
-sakwa do wymiany, w planach lniany rêcznik i... drewniana mydelniczka?;)
-mosiê¿ny talerz, cynowy kubek, w ramach potrzeb jakie¶ cynowo-gliniane ¶mieci, drewniane ³y¿ki, wielki morderczy nó¿
-moim najwiêkszym skarbem jest buteleczka ze szk³a wypalanego w piecu ziemnym:)
- namiotu w ¿yciu nie uszyjê
-jak sobie przypomnê co¶ istotnego, to dopiszê
Poprawiê siê, jak tylko pozaliczam wszystko na studiach, albo wywal± mnie na wrzesieñ:]
Haj!
No, to nie jest tak ¼le
.
Resztê przyjdzie z czasem.
A najlepiej to mi siê to podoba:
CYTAT
wielki morderczy nó¿
Pa
Czolem! zglasza sie Ewa
Spis sprzetu obozowego obejmuje:
-namiot hausbuchowy, zolnierski (niestety bawelna...ale jest nam ciasno wiec bedzie len)
-koce welna 100%, sienniki len szary, reczne szycie
-kociolek (czeka na pobielenie), kociol zeliwny na nozkach, patelnia braz.
-torby zasobowo-transportowe len szary i bielony
-male torby na wiktualy, pojemniki toczone drewno.
-cynowe talerze, polmiski, miski drewniane, kubki i konwie cyna, dzban ceramiczny, wiadra, skopki, lyzki cyna, nozyki repliczki. Oto wklad w kuchnie obozowa:)
Co do ubran to musze sie przyznac do braku maszyny wiec szyje recznie...:
-koszula z bielonego lnu-po kazdym praniu coraz bielszy:(((
-suknia spodnia sukienna, rekawy sukienne i jedwabne na wielkie wyjscie
-suknie wieszchnie: robe braz robocza, robe 1470 do kosciola, cotechardie czerwone na wczesniejszy okres Roty
-buty meskie do kostek
-nogawice czarna welna, podwiazki krajka welniana
-2 paski skorzane-codzienny i niedzielny
-sakiewki sukienne i lniane
-kaptur "londynski" na guziczki, lniane chusty
-reczniki 2 lnane, gabka naturalna, misa-umywalka
W temacie mebli marudzimy z Adamem ale jakies krzeselka mamy w planie.
czesc wszystkim,
tym ktorych juz znam i tym, ktorych nie
spis sprzetu za jakis czas, jak juz bede mial naprawde czym sie pochwalic.
No to i Ja siê przywitam
Za namow± kilku osób i ja postanowi³em siê do Was przy³±czyæ.
Na chwilê obecn± posiadam:
bieliznê bawe³nian± ale to nied³ugo ulegnie zmianie.
jakie¶ dwa komplety nogawice dublet z we³ny na podszewce lnianej
Robe, buty, jakie¶ dwa paski, sakwe, no¿yk, latarenki sztuk 2, buk³aczki szt 3, przynajmniej jedno nakrycie g³owy
z rzeczy kuchennych troche ceramiki, ³y¿ki, wy¿ej wspomniany no¿yk, nied³ugo bêdzie gliniany garnek na nó¿kach i mam nadzieje namiot (tipi
) oczywi¶cie lniany, siennik lniany, kocyk
bojowych rzeczy jest ma³o narazie przeszywka ze zbrojnikami na r±czki puklerz, pawrê¿, kiepskiej jako¶ci kord, i takiej samej jako¶ci kapalin
wszystko co jest szyte jest szyte rêcznie
i oczywi¶cie posiadam jeszcze wiele dobrych chêci, pomys³ów i jestem niebywale robotny
Haj
Witamy w dru¿ynie
Te zbrojniki o których piszesz to s± takie "wzmocnienia" ko¶ci i stawów przyczepiane na przeszywkê (rêce) ? Je¶li tak, to z tego co mi wiadomo bêdziesz musia³ z tego zrezygnowaæ bo to pó¼na II po³. XVw (chyba, ¿e co¶ pokrêci³em to proszê poprawiæ)
Jeszcze raz pozdrawiam
p.s. Buk³aczki s± super (mam jeden) tak¿e polecam zakup
Czo³em!
Nazywam siê Marcin Surdel i nie pijê ju¿ drugi miesi±c
Zwerbowany (wraz z ¿on± Joann±) na Chudowie przez Rze¼niczka, Anglik ze stuletniej - jako nowy na razie bêdê siedzia³ cicho i siê przyzwyczaja³. Spis sprzêtu - jak tylko doliczymy siê po sezonie
Pozdrowienia
Witam wszystkich
Ja jestem Chmurek z Koszalina...Ci ktorzy znaja...to wiedza,a Ci ktorzy nie znaja poznaja niebawem :)
-mysle ze bedzie mocno :D
Pozdrawiam
Halo!
Malina "Malina" Opatowiecka [Malina]
??
Strrrasznie owocowo siê zrobi³o, a wszyscy, którzy mnie znaj± wiedz±, ¿e a¿ taka s³odka to ja nie jestem
Rze¼niczku, jedn± "Malinê" mo¿na spokojnie wykre¶liæ
Wczoraj oficjalnie do³±czy³am i witam wszystkich!!
Króciutko: spe³niam wymagania postawione babeczkom (du¿o szaro¶ci
, szycie rêczne), siennik, namiot "siê robi", trochê wikliny, z naczyniami chwilowo ubogo
Pozdrawiam!
To i ja sie przedstawie , pare osob juz pewnie kojarzy moja paskudna gebe .
Michal Sielicki, Troll.
Jak tylko Rzeznik dopisze moja ladniejsza polowe to pewnie tez cos tutaj napisze
mam pare skafandrów lniantych, pare kostiumow welnianych, namiot, osprzet do przygotowania czegos cieplego do zarcia i pare innych bambetli. Co do walki to odpowiada mi styl "wojna 100 letnia" i w tym kierunku sie rozwijam.
Pozdrawiam cala Rote
Dzieñ dobry
Jakub Matuszczyk czyli Kubas.
Tak jak Trollsky, te¿ mam fajny kostium i kilka rekwizytów, na szczê¶cie mniej paskudn± gêbê
W Rocie chcia³bym zaj±æ siê na razie pierwsz± po³ówk± XV wieku.
W ogóle to jestem cichy, ma³omówny i nie¶mia³y, brzydzê siê alkoholem i przemoc±
Pozdrawiam wszystkich
Jakub zwany garbatym, my ass
Haj!
Wiem, ¿e na razie jest ma³e zamieszanie z datowaniem. Rota zrezygnowa³a z odtwarzania drugiej po³owy XV wieku. Sprecyzowali¶my datowanie na pierwsz± po³owê XV wieku. Dla tych którzy równie¿ chc± odtwarzaæ drug± po³owê oferujemy wst±pienie do Roty Pana Kacpra. Zg³oszenia do RPK proszê kierowaæ do Gwyna z informacj±, i¿ jeste¶cie z R¶J. Oczywi¶cie przynajmniej strój i wyposa¿enie ma byæ tip-top.
Nied³ugo wszystko uporz±dkujê. Ostatnio jestem mocno zapracowany, ale ju¿ nied³ugo wszystko ostro ruszy.
Pozdrawiam
Witam
Tu ladniejsza polowa Michala Sielickiego - Basia zwana Kless.
Ciesze sie ze moge przystapic do roty:)
Mam pare giezel lnianych i inszej bielizny...
jakies kiecki spodnie i wierchnie, robe, nakrycia glowy, buty itd.
Mam w czym spac i jesc.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Kless
Hej
Pawe³ Zalewski , zalu¶/zalio
Celuje w I polowe XVw, mam pare szmatek, troszke sprzêtu i namiot. W przeciwieñstwie do tych dwóch panów wy¿ej ja niemam paskudnej gêby
. Ciesze sie ¿e moge do³±czyæ;].
pozdrawiam
zalio
Dzieki Rzeznik za dopisanie do forum, ale poki co, ze wzgledow finansowych, sredniowiecze ograniczam tylko do II polowki XV wieku.
Pozdr
WR
Ooo, i mnie tutaj dopisano
Jako zdeklarowany mi³o¶nik wszelkiego rodzaju inicjatyw wyjazdowych w celu spo¿ywania alkoholu oraz odbywania musztry po³±czonej z bordobiciem sedecznie dziêkujê.
Mam ³adn± buziê, trochê sprzêtu zupe³nie nie pasuj±cego do odtwarzanego przez Rotê okresu, mam te¿ maj±tek ruchomy w postaci ¿ony Justyny i córki Julii.
Pozdr.
M.
Dzisiaj dopisa³em do forum 5 osób z Roty Pana Kacpra które id± w mo¿liwie jak najwierniejsze odtwarzanie. Jak bêdziecie chcieli to do³±czycie. A na razie ¿yczê mi³ej lektury i postowania.
Pozdr
Oczywi¶cie i mnie wypada siê przywitaæ, zatem witam. Ze sprzêtu bojowego na odtwarzany przez rote okres mam tylko moj± kobitê ;) ale do przysz³ego roku bêdzie tego wiêcej.
Chêtnie przy³±czê siê do tego weso³ego projektu na imprezie w Szymbarku, je¶li nikomu nie bêdzie praeszkadza³ kolejny obozowy cióra i opoj:)
Pozdrawiam , Radko.
Spoko, przyje¿d¿aj na t± obozow± majówkê.
Witam, Mateusz z Sosnowca;)
Mam ubranko na I pol XV w(nogawice, dublet, kabat, kilka koszul, pasek, torebka, sakieweczka, ), zamowione nowe buciki, naczynia i kilka innych pierdolek.
Z uzbrojenia dysponuje Kapalinem, halabarda, w najbl;izsyzm czasie zaopatrze se w klepsydry, i moze wlocznie+tarcze:)
Tak, bêd± do³±czali do nas ch³opaki z Libera Acies Sieleciensis odtwarzaj±cy piechotê/milicjê. Uwa¿am, ¿e to bêdzie doskona³e wsparcie po³udniowej czê¶ci Roty. Zapraszam do przedstawiania siê.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.